Hi-Fi

pretraga  


Musical Fidelity X-150 / X-RAY V3 - Audiofil - feel the sound - Hifi sustav

Musical Fidelity X-150 / X-RAY V3


Povijest tvrtke Musical Fidelity seže u davnu 1982. godinu kada je u garažnom prostoru obiteljske kuće Michaelsonovih jedan mladić odlučio svoj hobi i ljubav prema glazbi pretvoriti u nešto opipljivo. Taj mladić tada nije ni slutio da će mala crna neugledna kutijica s tri prekidača i natpisom THE PREAMP postati dijelom britanske i svjetske audio povijesti. U tadašnjoj poplavi raznih komercijalnih uređaja pojava THE PREAMP-a činila se poput neke nove egzotike - malo i neugledno, ali zato jako muzikalno. Nakon odličnog početka školovani klarinetist Anthony Michaelson nastavio je svoju nisku uspjeha modelima stereo intregriranih pojačala A1, B1, A100 i E100. Pojačalo A1 svojedobno je među svjetskom audio kritikom pobralo hvalospjeve što na račun kvalitete zvuka što na račun svog ustroja. Naime, pojačalo A1 je isporučivalo 20 vata po kanalu s režimom rada u A klasi. To je vrlo specifičan režim rada budući da struja koja prolazi kroz izlazne tranzistore ostaje konstantnom bez obzira na količinu ulaznog signala. Kada se kompanija MF etablirala u svijetu tada je njezin osnivač krenuo u paralelni razvoj CD reproduktora u čemu mu također nije manjkalo uspjeha. Prvi modeli kao što su CD1, a posebice CDT koji je u sebi imao ugrađene lampe u izlaznom stupnju pobrali su lovorike i od publike i od stručnjaka. Dugogodišnji mukotrpni rad Anthonya Michaelsona i njegove ekipe isplatio se u tolikoj mjeri da su proizvodi MF-a zauzeli respektabilno mjesto i na izbirljivom tržištu SAD-a, a posebnu pažnju svjetskih audiofila privukla je serija Nu-Vista ponajviše zbog ugrađenih mikro lampi. Međutim, zbog u neku ruku egzotičnog nacrta proizvedeno je samo 500 komada u cijeloj seriji. Sadašnji proizvodni program MF-a proširen je tako da se u njegovoj ponudi mogu naći integrirana pojačala raznolikog ustroja, izlazna pojačala, CD playeri hibridnog ustroja (lampe i tranzistori) te eksterni D/A pretvarači kojima se postojeći sustav može unaprijediti do neslućenih razmjera.

Koncept X-150
Sredinom devedesetih A. Michaelson je došao na ideju konstruiranja posebne serije proizvoda koja će imati sva sonična obilježja jednog hi-fi uređaja, ali s prihvatljivijom cijenom i sasvim drugačijim estetskim dizajnom. Tako je za vrijeme božićnih blagdana 1995. godine svjetlo dana ugledala nova serija uređaja s oznakom X. Prefiks X je predstavljao uređaje cilindričnog oblika koji su tvorili zasebnu seriju unutar proizvodnog programa, pa tako i gore navedno pojačalo. Danas, famozna serija X ne slijedi cilindrični dizajn već kutijasti s malom primjesom ezoteričnosti. Prednji panel je sačinjen od brušenog alumija sa zaobljenim bočnim stranicama, dok je ostatak kućišta u crnoj boji s fino zaobljenim rebrastim djelovima. Minimalističkim prednjim panelom dominira veliki potenciometar za nivo glasnoće, a osim njega tu se nalazi sitni prekidač za uključivanje / isključivanje te dva manja prekidača za izbor izvora zvuka. Za razliku od jednostavnog prednjeg panela stražnji panel je bogat konektorima svih vrsta zgusnuto poredanih poput stabala u sherwoodskoj šumi koji omogućuju priključenje pet eksternih jedinica uključujući i gramofon. Na lijevoj i desnoj strani stražnje ploče smješteni su još zvučnički terminali, međutim, po mojem mišljenju preblizu ostalih konektora, tako da ukoliko se postupak konekcije ne izvede super precizno može doći do dodirivanja kabela a samim time i neželjenih posljedica. Tu je i pre out izlaz za priključenje dodatnog izlaznog pojačala namijenjenog bi-ampingu. Poželjno je da ono svojim karakteristikama i performansama bude što sličnije primarnom pojačalu kako bi se što bolje uklopilo u zajednički rad, dok bi se krajnji rezultat bi-ampinga trebao ogledati u transparentnom, čišćem i otvorenijem zvuku. Ustroj samog pojačala je konfiguriran kao dual mono. Naime, unutar jednog kućišta se nalaze dva mono pojačala s posebno izvedenim napajanjem i popratnom stabilizacijom napona. Po specifikaciji to pojačalo ima 105 watta po kanalu na 8ohma. Mala kutijica, a zapravo tako močna.Koncept X-RAY V3
Kako su pojačala godinama evoluirala tako su i digitalni uređaji (CD playeri, D/A konverteri) dijelili njihovu sudbinu. Model CD playera s našeg testa u stvari je blago modificarni nasljednik svog cilindričnoga prethodnika, također ezoterično dizajniran poput istog pojačala. Na prednjem panelu središnje mjesto zauzima izduženi plavičasti display na kojem se isčitavaju svi podaci vezani za reprodukciju CD naslova. Minimalistički dizajnersku liniju slijede i funkcijske tipke (čitaj - svi prekidači su vrlo sitni). Posebnu zanimljivost ovoga playera čini njegova ladica. Stražnji panel playera je vrlo jednostavno riješen. Na njegovoj stranici se nalazi samo jedan par analognih izlaznih konektora i jedan par digitalnih izlaznih konektora (optički i koaksijalni) koji mogu poslužiti za povezivanje s digitalnim pojačalima ili eksternim D/A konverterima. Arhitektura ugrađenoga D/A konvertera je u odnosu na prethodnika ostala ista u bitnim segmentima osim što su ugradbeni elementi veće kvalitete kako bi se postigla viša razina zvučne izvedbe. Kod ovoga playera DAC je 24 bit Delta/Sigma / 8xOversampling te ugrađeni upsampler na 96kHz. Za kvalitetan rad cd playera se brine Philipsov transportni mehanizam.Notni ples
Kako bi napravio odmak u testiranju soničnih mogućnosti ovoga sustava, odlučio sam upotrijebiti vrhunske snimke iz programa nezavisne švedske izdavačke kuće Opus3. Naime, ona se prilikom snimanja klasičnih stereo materijala koristi analognim magnetofonima i lampaškom elektronikom. Time se htjelo postići da živa izvedba bude što kvalitetnije zapisana uz što manje primjesa koje inače pridodaje tehnika snimanja. Već na samom početku testa primijetio sam da ova kombinacija posjeduje velike mogućnosti kod reprodukcije zvuka.
U ladici X-Raya našao se disk sastava Stockholm Guitar Trio na kojem trojica tamnokosih Šveđana akustičnim gitarama izvode djela Ravela, Albeniza i Granadosa. Bitno je reći da sam osjetio veliku količinu mikrodetalja koja se mogla osjetiti od prvog trzaja po gitari pa sve do kraja samog albuma. Također sam primjetio da su izvođači bili pomaknuti malo prema naprijed uz nazočnost velikih dinamičkih skokova.
Kako su ženski vokali oduvijek bili zahtjevan materijal za reprodukciju bez obzira kojem cjenovnom rangu sustav pripadao odlučio smo zavrtjeti hibridni SACD disk Katinke Wilson ''One Life''. Mlada izvođačica toploga pogleda i senzualnoga glasa čije sa glazba može opisati nekom vrstom fuzije popa, bluesa i jazza pružila je nebrojene minute glazbenog užitka. MF je odradio zadatak s nevjerojatnom lakoćom točno određujući pozornicu na kojoj se nalazila izvođačica i njezin band s precizno definiranom nazočnošću zraka oko instrumenata. Srednjotonski spektar bio je prisutan u cijelosti. Zvukovi čela, bubnjarskih metlica i klavira reproducirani su timbralno korektno bez ikakvih primjesa koje mogu remetiti ljepotu spektra. Što sam se dublje koncetrirao prilikom slušanja ovoga albuma, mogao sam primjetiti lagani tube prizvuk koji je samo povećao moj užitak.
Za kraj testa odlučio sam se za nešto ekstremno ozbiljno - kompilaciju ''Organ Treasures'' u izvedbi Mattiasa Wagera. Naravno riječ je bila o orguljama budući na njihovoj reprodukciji mnogi zvučnički sustavi znaju pasti na ispitu. Naime, i same orgulje i zvuk koji one proizvode imaju kompleksnu građu. Bile su čvrste i visoke s iznimno velikim ispuhom zraka, doduše, u pojedinim trenucima su djelovale malo stisnuto prema sredini, što nije narušilo cjelokupnu sliku. Bez obzira na to, moram ustvrditi da je visokotonski dio spektra bio dosta detaljan i svilenkast, pomalo analitičnog karaktera, a slušajući Bachove Toccate i Fuge nismo se mogao oteti svečarskom dojmu. Ovdje je MF kombinacija pokazala da je dorasla i najtežim zadacima.

Epilog
Musical Fidelity X150/X-RAYV3 svojim zvukom sigurno neće zamarati slušatelja čak ni nakon cjelodnevnog slušanja. Zvuk visoke informativnosti i dinamike s tube atributom predstavljat će olakšavajuću okolnost prilikom odabira zvučnika. Ova će kombinacija privući prosječnoga slušatelja, a soničnim i estetskim pristupom zaintrigirati i probirljivije audiofile. Moja preporuka svima koji imaju limitiran stambeni prostor, a žele uživati u glazbenim blagodatima neka obrate pažnju na ovaj sustav.


TESTNI SUSTAV
Pojačala: Vincent SV-238,Parasound PHP-850,Bryston BP-25,Thorens MM-001,Rotel RB 1080 THX
Digitalni izvori zvuka: Adcom GCD 750,Classe CDP.3,Pioneer DV-757Ai
Analogni izvor zvuka: Dual Golden 1
Gr.zvučnica : Benz Micro MC Silver HO
Zvučnici: AE 120, KEF XQ3
Zv.kabeli : VDH CS122, VDH Royal Jade Hybrid
Interkonbekti : VDH The Second(XLR),Supra EFF-I Anniversary 25 ,Synergistic Research Alpha Sterling -active shield, Oelbach NF-1
Strujni vodovi: Adcom power cord,MIT Z-cord,DAB Power cords DesignINFO BOX

Proizvođač : Musical Fidelity
Cijena : MF X150-7500 kn
MFX-RAY V3 7500 kn
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Odličan zvuk, ezoterični dizajn, lakoća rukovanja
moglo bi bolje
Ništa posebno

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB

UPRAVO SE ČITA


Prezentacija Planet Audio – Hotel Esplanade
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: žac
Oppo BDP-83 SE Nuforce Edition
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Univerzalni player
napisao: Nebojša Uglješić
Sound Carrier Phono 7
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: MM/MC fono pretpojačalo
napisao: Nenad Grakalić
Spendor S9E
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: žac
Nuforce Icon / KingRex T20 + PSU / JohnBlue No. 3
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Desktop audo sustav
napisao: Nebojša Uglješić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu