Hi-Fi

pretraga  


Rotel RB 1080 - Audiofil - feel the sound - Izlazno pojačalo

Rotel RB 1080


Balanced Design Concept
Sam koncept nije neka posebna znanost več je to sinteza fizike, elektronike i inžinjerstva mehanike. Između ostaloga BDC je postavljen kao standard po kojem audio proizvodi trebaju proći niz procesa prije nego stupe na tržište. Naime, odabir ugradbenih elemenata kao što su izlazni tranzistori, kondenzatori nije slučajan nego je on rezultat rigoroznih testova. Inženjerska ekipa u Rotelu smatra da je uz tehničke i zvučne performanse bitan i estetski dizajn kako bi krajnji korisnik bio u potpunosti zadovoljan .

Opis
Model RB 1080 je upakiran u bijelu kutiju na kojoj dominira debeli crni natpis kompanije .Kućište pojačala je izrađeno u dvobojnoj varijanti. Prednjim panelom dominira srebrna ploča na kojoj se nalazi natpis modela, prekidač za paljenje/gašenje i dvije led diode. Oko prednje ploče nalaze se crne rebraste pločice koje stvaraju dojam robustnosti. Stražnja strana nije askestkog izgleda poput prednje, tu se nalaze dva para zvučničkih terminala iz WBT produkcije. Njemačka kompanija WBT je poznata u svijetu po beskompromisnoj izradi svih vrsta konektora i terminala za potrebe audio/video proizvodnje. Osim zvučničkih terminala tu su i dvije vrste ulaznih konektora (RCA, XLR) za povezivanje s pretpojačalom. Kada je u pitanju strujno povezivanje tu su stvari malo drugačije u odnosu na konkurenciju. Naime osim ulaznog konektora za povezivanje sa strujnom mrežom tu je i poseban 12 V Trigerski konektor koji služi za povezivanje više Rotelovih komponenti na poseban mrežni uređaj. Zahvaljujući dozvoli distributera imali smo priliku pogledati unutrašnjost ovoga pojačala. Dominatna figura unutrašnjosti je masivni toroidni trafo s pratećom stabilizacijom napona koju sačinjavaju kondenzatori velikog kapaciteta. Sa obje bočne strane se nalaze uredno posloženi izlazni tranzistori, otpornici i ostali ugradbeni elementi. Moramo priznati da sama unutrašnjost govori o ozbiljnom pristupu inženjerske ekipe. Svi moguči kompromisi su izbjegnuti što je za svaku pohvalu. Posebno moramo napomenuti da pojačalo na sebi nosi THX ULTRA certifikat. THX je jedan ekskluzivni set standarda i tehnologija etabliranih od svjetski poznate filmske produkcijske kompanije, Lucasfilm Ltd. Da bi se mogao dobiti taj certifikat, svi uređaji prolaze rigorozne testove koji su vezani za kvalitetu i performanse.

Zvukovni dometi
Zahvaljujući prostranosti mojeg hifi racka mogao sam bez večih problema smjestiti pojačalo na policu. Kako bi dobio optimalni set-up s pretpojačalom izmjenio sam mnoštvo interkonekata. Kao najoptimalniji izbor je bio Suprin EFF-I SL Anniversary LE.
Nakon malih eksperimentiranja sa kabelima kucnulo je vrijeme za test. East da bude prvi naslov kojim sam započeo test je pripala Peteru Gabrielu i njegovom albumu So. Glas nekadašnjeg frontmana grupe Genesis je djelovao svježe i čvrsto. Ono što mi je prvo upalo u slušni aparat je čistoća vokala i njegova gestikulacija oko mikrofona koja se manifestirala u blagim šumovima koji su imali lagani prizvuk trljanja dlanova oko mikrofonskog stalka. Za vrijeme trajanja skladbe That Voice Again bila je primjetna lagana dominacija dubokotonskog spektra koji je čist i precizan. Naime, tokom čitave pjesme je prisutan bass Tony Levina koji se i u mraku može osjetiti. Pored svega navedenoga bilo bi nepravedno ne spomenuti ponašanje u ostatku tonskog spektra, bez obzira da li se tu radilo o srednjetonskom ili visokotonskom spektru sve je bilo na svome mjestu bez iskakanja.
Nakon lagane uvertire na red su došle orgulje. Album Organ Treasures iz produkcije Opusa 3 bio pravi je izbor da se isprobaju mogućnosti pojačala. Neopisiva lakoća kojom je Rotel iznosio Bachove Fuge i Toccate priskrbila je slatke želje vašem tesktopiscu. Naime, moja malenkost je poželjela imati taj amp kao drugu komponentu u svom sustavu. Ipak da se vratimo na test. Sve gore izrečeno na račun Rotela treba nadopuniti i ostalim detaljima kao što su precizno ocrtana pozornica, njezina dubina, širina i visina a posebice plastičnost instrumenata kao što su orgulje. Pažljivim slušanjem orgulja mogao se osjetiti zvuk svake pojedine cijevi prema kojima slušatelj može imati samo strahopoštovanje. Kada je amp bio spojen na AE120 zvuk je imao karakter - polarne svjetlosti- dok kod kombinacije sa KEF XQ3 zvuk je poprimio dozu profinjenosti posebno u visokotonskom spektru.
Za kraj sam se odlučio za malo filmske glazbe. Soundtrack iz filma Gladiator je bio pravi primjerak za prenos atmosfere jednog podneblja i jedne kulture. Rotelovo pojačalo i u tom segmentu odrađuje svoj zadatak bez ikakvog prigovora. Skladba The Battle je kroz RB 1080 dobila novu dimenziju, kao da sam se našao usred krvave bitke gdje je tlo prekriveno komadima ljudskog mesa i razlomljenim štitovima. Naime, tako se osjećao vaš recenzent dok je slušao koloplet dinamičkih skokova u izvedbi orkestra kojim je rukovodio Hans Zimmer. Svaki instrument počevši od gudačke sekcije pa do velikih udaraljki je prošao kroz Rotel neokrnjeno. Bez obzira na nivo glasnoće koji sam prilikom testa često mjenjao prirodni tonski balans nije gubio na svojoj ljepoti i veličini.

Zaključak
Kompanija Rotel ovim izlaznim pojačalom čvrsto drži visoku poziciju u cjenovnom rangu do 2000 dollara. Zvuk ovoga pojačala se najkraće može opisati kao neutralan s laganim nagibom prema svijetlom zvuku. Njegovih 200 watta snage je dostatna veličina za pokretanje svih vrsta zvučnika. Da bi se iz ovoga uređaja dobio kvalitativni maksimum potrebno ga je upariti sa također kvalitetnim pretpojačalom. Naime ,pretpojačala na tržištu je sva sila koja nisu ujednačene kvalitete. Moja malenkost je imala priliku isprobati Rotel u kombinacijama s Parasoundom i Brystonom. Sve gore navedene karakteristike Rotel je isporučio zahvaljujuči Brystonovom BP25 preampu. Pošto ovo pojačalo nosi THX certifikat pogodno je za nadogradnju sustava kućnog kina. Osobna preporuka je da se ovo pojačalo isproba u vlastitom sustavu, naravno ako je to moguće .INFO BOX

Proizvođač : Rotel
Model : RB 1080
Cijena : 9.500 KN
Jamstvo : 36 mjeseci
Ustupio:
Sonus Art
Preradovićeva 17, Zagreb
tel: 01/4813-025
www.sonus-art.com
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Odličan zvuk, velika snaga i odlična kontrola zvučnika
moglo bi bolje
Ništa posebno

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB

UPRAVO SE ČITA


High End Munchen 2007
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Daniel Modrić
Lyngdorf CD-1
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Milan Rupić
Rega Apollo
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Deba
Jamo C 603
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Milan Rupić
Xindak DAC-5
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: DAC
napisao: Daniel Modrić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu