Hi-Fi

pretraga  


Energy Connoisseur C7 - Audiofil - feel the sound - Zvučnik

Energy Connoisseur C7

Kako se broj zvučničkih sustava na tržištu povečava, tada je jasno da se dosadašnji odnosi u audio segmentu mjenjaju. Zahvaljujuči velikoj poplavi multikanalnih uređaja apetiti i potrebe audiofila su se drastično povečali. Iz snježne Kanade nam dolazi Energy, tvrtka koja u svom programu objedinjuje sve zahtjeve modernih audio/video sustava.

The way of good sound
Istraživačko-razvojni put kompanije Energy traje više od 25 godina.Filozofija nacrta svakog Energy produkta ima temelj u studiji koju je razvilo Kanadsko nacionalno vijeće. Sama studija se sastojala od inovativnih slušanja i mjernih postupaka čiji rezultati su se fokusirali na tri velika parametra zvučničkih sustava.
1-Ravni frekventni opseg-Sposobnost zvučnika se manifestira u reprodukciji frekventnog raspona u jednoličnom načinu.
2-Širina i konstanta raspršenosti-Ovo se odnosi na zvuk svih frekvencija koje isijava zvučnik unutar cijelog raspona kroz slušni prostor.
3-Niski postotak distorzije i rezonance.
Osnovna filozofija kompanije nije se mjenjala četvrt stoljeća, naime tri bazna parametra su nadograđena razvojem novih tehnologija i materijala.

Connoisseur C 7
Connoisseur je četverostazni bass reflex zvučnik.Na prednjoj strani kabineta se nalazi plastificirana ploča preko koje su umontirane zvučničke jedinice. Zvučni tlak istitravaju tri bass/srednjotonske jedinice od 130mm i visokotonac od 30mm.Bass reflex otvor od 80mm pozicioniran je na prednjoj strani kabineta. Na stražnjoj strani kabineta se nalazi jedan par zvučničkih terminala i pripadajuča etiketa kompanije. Bez obzira što stranice kabineta nisu zaobljene, zvučnik djeluje vrlo elegantno.Frekventni opseg se kreće od 34 Hz pa sve do 23kHz. Osjetljivost je 93db što bi trebala biti olakšavajuća okolnost prilikom odabira pojačala. Impedanca je 8 ohma(proizvođač napominje da se radi o stabilnoj vrijednosti).
Preporučena max snaga pojačala se kreće do 200 watta. Dimenzije su : 165mm(širina), 365mm(dubina), 975mm(visina).Masa zvučnika je 21kg/komad. Zvučnik je magnetski oklopljen tako da se može smjestiti blizu tv prijemnika.

Zvučna arhitektura
Energy zvučnici su stigli usvirani tako da moja malenkost nije trebala dodatno trošiti vrijeme na usviravanje.Iako se bass reflex otvor nalazi sprijeda, morao sam se ipak poigrati sa smještajem tako da izbjegnem loše zvučne konotacije.Kako sam imao solidan izbor amplifikacijskih uređaja tako sam se poigravao sa zvučnim finesama, na kraju odluka je pala na domaće lampaško pojačalo.Več nakon prvih taktova glazbe naslutio sam da će ovo druženje potrajati mnogo duže nego što sam mislio. Sve glazbene informacije koje su se kretale od Adcoma pa preko Sound Carriera je C7 prenio bez ikakvih ogrebotina ili priljepaka,naime odmah mi je u slušni aparat upala neutralnost kroz čitav tonski spektar. Zbog toga mi je bio užitak slušati TAJ MAHALA i njegov album Senor Blues.Posebna natuknica se odnosi na razvidnost boja instrumenata(orgulje, bubnjevi, bass gitara), naime naslovna pjesma Senor Blues djelovala je realistično u tolikoj mjeri koja se inače rijetko osjeti u srednjem cjenovnom razredu.Što su pjesme odmicale jedna za drugom tako je ovaj zvučnik pokazivao sve više svojih kvaliteta. Zanimljivost slušanja se odnosila na dinamiku i transparentnost, iako je potenciometar glasnoče bio na 9 sati ničega nije nedostajalo.Izgleda da podatak o osjetljivosti od 93db je istinit.
Prezentacija atmosfere je također bitan segment kod zvučnika, bez obzira na cjenovni razred. U slućaju Energy C7 sve sumnje su pale u vodu. Kubanski glazbenici kao što su Ibrahim Ferrer, Ruben Gonzalez, Compay Segundo,Omara Portuondo svoj glazbeni izraz su predstavili poput putnika čija destinacija završava na južnoameričkoj obali. Kombinacija brass sekcije i akustične gitare je prštala poput sljavljeničkog vatrometa na terasi Hotela smještenog uz more i palme.Ovdje C7 je pokazao svu timbralnu raskoš a i mnogo više od toga, naime društvo vašeg recenzenta je zahvaljujuči trodimenzionalnoj zvučnoj slici u jednom trenutku očekivalo potoke bijelog ruma iz zvučnih kutija.Nažalost moga društva ,ruma nije bilo, ali je zato bilo obilje informacija koje su tekle.
Soundtrack iz filma Gladiator ostavio je takav dojam da sam se naježio, vjerojatno krivica leži u tome što me je orkestralna izvedba natjerala na razmišljanje o neizvjesnosti koju svaki sudionik gladijatorskih borbi osjećao prilikom stupanja na prašnjavo tlo rimske Arene. Pozornica na kojoj se nalazi orkestar pod ravnanjem Hansa Zimmermana je velika poput arene, čvrsta po svim rubovima dok su instrumenti iscrtani do najmanjeg detalja, bravo za C7. Zahvaljujući brzoj reakciji ugrađenih drivera od 130mm, dinamički otkloni su prisutni od početka pa do kraja soundtracka.

Zaključak
Kompanija Energy je ovim modelom zakoračila u društvo gdje dominiraju zvučnici visoke čistoće reprodukcije. U odnosu na svoje konkurente u klasi (Jamo E875, Kef Q4, Dali Concept8, Falcon, PMC DB1, Dynaudio A52) C7 je informativniji i neutralniji kroz čitav tonski spektar. Netko će reči kako tehnički podaci o zvučniku previše ne govore, međutim podatak o osjetljivosti od 93db ćini mi se jako realan. Odabir elektronike s kojom će se C7 uparit spada u domenu osobnih ukusa ali svejedno moram napomenuti da je ovaj zvučnik odlične rezultate pokazao u suradnji s lampaškim pojačalom. Manja zamjerka se odnosi na prednji panel zbog plastične ploče, naime takav izgled može odbiti i onog audiofila kojem estetski izgled ne igra glavnu ulogu. Ljubitelji dobrog zvuka koji preferiraju neutralan zvuk s mnoštvo detalja i dinamikom neka obrate pažnju na njega dok oni koji vole atraktivan i koloriran zvuk neka potraže nešto drugo. Osobna preporuka glasi : poslušati u svom sustavu ako je to ikako moguće.INFO BOX

Proizvođač : Energy
Model : Connoisseur C7
Cijena : na upit
OCJENA
Izrada: 90%

Performanse: 90%

Cijena / kvaliteta: 90%

Ukupno: 90%


pozitivno
brz, detaljan i dinamičan zvuk
moglo bi bolje
prednji panel bi mogao biti ljepši

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB

UPRAVO SE ČITA


Dynaudio Excite X36
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
KEF C7
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
TOP Audio & Video Show - Milano 2008.
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Daniel Modrić
Multimedia Hifi Show Ljubljana 2008
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Slike i tekst Zdravko (Edison)
Sumic Audio - Black Hole 7
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Interkonekcijski audio kabel
napisao: Daniel Modrić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu