Hi-Fi

pretraga  


Synergistic Research - Alpha Sterling - Audiofil - feel the sound - Interkonekcijski kabel

Synergistic Research - Alpha Sterling

U zadnjih nekoliko godina smo svjedoci velike ponude i potražnje kabelskih proizvoda za sve namjene. Naime, možda krivica leži u brojnim specijaliziranim medijima, a možda u našim distributerima koji su shvatili da zlatna koka leži baš u tom. Američka kompanija Synergistic Research je premijerno prikazana na zadnjem Hi-Fi showu u Zagrebu. Ekipa Audiofil.neta je dobila ekskluzivno pravo na test modela interkonekcijskog kabela - Alpha Sterling .Kabel sa aktivnim štitom
Alpha Sterling na prvi pogled izgleda kao i svaki drugi interkonekt iz američke produkcije, no stvarnost je sasvim drugačija. Iako je bakreni vodič struktuiran poput vodiča iz Kimber produkcije, njegova zaštita je tehnološki unaprijeđena. Vanjski plašt svake žile je sačinjen od posebnih traka uz koje se proteže posebna strujna žila sa plavičastom LED diodom. Naime, funkcija te strujne žile je da tvori poseban štit od neželjenih RFI i EMI smetnji. Po specifikaciji koju proizvođač navodi, utjecaj aktivnog štita djeluje tako da se smanjuju smetnje i razni šumovi za 6 db. Doduše moram napomenuti da taj podatak ide uz ulaznu seriju, dok je kod referentnih serija taj podatak veći. Kako bi kabel bio u funkciji, potrebno ga je spojiti na izvor zvuka a nakon toga u struju. Naime, sam se kabel sastoji od dva dijela: klasičnog interkonekta sa posebnim konektorima na plaštu i napajačkog dijela koji uz mali strujni adapter ima na kraju posebne mini-jackove kojima se spaja na interkonekt. Kabel je pakiran u separatne plastične vrečice koje se stavljaju u veliku plastificiranu kartonsku kutiju. Moram priznati da ovakav pristup prema kupcu dugo nisam vidio. Za svaku pohvalu.

Zvučna obilježja
U playeru se našao disk Georga Micheala - Songs From Last Century. Veoma zanimljiva kompilacija gdje je kontroverzni glazbenik na sebi svojstven način dao obol poznatim pjesmama. Prvo što mi je odmah upalo u slušni aparat je precizno fokusirana pozornica sa velikom količinom zraka oko glazbenika. Vokal G.M. je čist i nenapadan. Moram priznati da se nisam mogao oteti dojmu njegove prisutnosti u slušaonici.
Nakon opuštajućeg popa, u ladici playera se našao slojevit jazz u interpretaciji Diane Krall. Album The Look of Love je bogat malim vokalnim bravurama poznate ljepotice. Zvučni obrisi se ovdje mogu opisati kao izvanredno prirodni, s fino izrađenim detaljima koji imaju svoje mjesto u zvučnoj slici. Iako kabeli znaju pridonijeti nešto svoje zvučnoj slici, ovdje je to izostalo. Moram priznati da je srednjetonsko područje jasno, transparentno s velikom dozom finoče koja povezuje ostatak tonskog spektra.
Rock glazba je također materijal koji mnogi audiofili vole poslušati na svojim sustavima. Tako sam se sjetio da bi Simple Mindsi mogli malo prodrmati čitav sustav. Zahvaljujući SR kabelu rekreacija prostora koju je sustav prikazao je u svim dimenzijama vrlo precizna, tako da sam mogao bez napora osjetiti snimku u njenom punom obimu a da pri tom ništa nije ostalo skriveno. Posebno je došla do izražaja lakoća ocrtavanja dubokotonskog spektra a i dinamičke amplitude kojima obiluje glazba navedenoga satava nisu izostale. Sve se odvijalo poput pravog rock sessiona ali bez zadimljenosti prostora koja ponekad narušava užitak slušanja.
Prilikom slušanja velikog orkestra , prostor u širinu je gotovo neograničen a i kraj dubine jedva da se nazire. Uvertira od Kabalevskog je bila precizno skicirana od mase prostora, timbralnih znakova, zraka oko izvođača pa sve do velikih dinamičkih skokova. Zvuk gudačke sekcije Minnestoa Orkestra je plijenio impozantnom količinom detalja koji su bili prisutni i kod najtiših i najglasnijih dionica. Sve zajedno je na vašeg recenzenta ostavilo odličan dojam.

Epilog
Netko će reći : još jedan "drot" sa nekakvom strujnom žilom, kaj bi to trebalo raditi kak treba ? Naravno svako od nas ima pravo na vlastitu prosudbu da li to želi ili ne. Tehnološki pristup koji nudi ekipa Synergistic Researcha nije samo inovativan nego i plodonosan. Naime, za vrijeme testa vaš recenzent je uključio i ostale izvore zvuka kako bi pokušao utjecati na kabel, međutim ništa se nije dogodilo. Zvuk Alphe Sterlinga je sličan Kimberu iz KS serije ali sa mnogo više detalja, preciznosti i zraka (alpske čistoće) sve obloženo finom politurom. Osobna preporuka glasi : posuditi na slušanje ako je to moguče.

TESTNI SUSTAV
Pojačala : Rotel RB 1080 THX, Bryston BP 25, Musical Fidelity X150
Izvori zvuka : Adcom GCD 750, Classe CDP.3 , Pioneer DV 757 Ai, Musical Fidelity X-RAY V3
Zvučnici : AE 120, KEF XQ3
Interkonekcijski kabeli : SUPRA EFF-I LE, Audioquest Jaguar, VDH The Second(XLR), VDH The Orange Source, Oelbach
Zvučnički kabeli : VDH CS 122, VDH The Royal Jade HybridINFO BOX

Synergistic Research - Alpha Sterling

Cijena : 3.200 kuna - 1m
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Dizajn, visoka kvaliteta zvuka
moglo bi bolje
Ništa posebno

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB

UPRAVO SE ČITA


Zagreb Audio Video Show 2009
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Foto: Dapo & žac; Tekst žac
Pro-Ject Box serija
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Pro-Ject Box
napisao: Milan Rupić
Sumić Audio Black Hole 5
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Strujni kabel
napisao: Daniel Modrić
Wilson Audio Sasha W/P prezentacija
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: žac
Pro Ject RPM 1.3 Genie
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Gramofon
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu