Hi-Fi

pretraga  


Thorens TD 085 vs NAD PP 2 - Audiofil - feel the sound - Fono sklop

Thorens TD 085 vs NAD PP 2

Ljubitelji vinilnog zapisa mogu slobodno odahnuti, jer na tržištu postoji velik broj fono sklopova i to još za male novce. U ovom testu ću se osvrnuti na dva fono sklopa poznatih proizvođača elektronike. Njihov renome je neupitan, svaka od ove dvije kompanije je obilježila povijest audia na svoj način.

Thorens


Kompanija svoje korijene vuče još iz daleke 1883 godine. Herman Thorens je pokrenuo malu obiteljsku tvrtku za izradu mali muzičkih kutija. Sama tvrtka je bila smještena u St.Croix u Švicarskoj. Dvadesetak godina kasnije tvrtka počinje izrađiva Edisonove phonograph uređaje. U sljedečih 40 godina kompanija se bavila inventivnim radom, između ostaloga izradom električnih motora (direct drive systems), nosača za zvučnice. Godine 1957 kompanija izbacuje ne tržište prvi svoj gramofon, model TD124 je požnjeo uspjeh kakvog se u kompaniji nisu nadali. Od tog trenutka Thorensove gramofonske integracije postat če bitan dio audio povijesti. Danas osim gramofona Thorens izrađuje fono sklopove, utege za učvršćenje ploča na tanjuru i fono interkonekcijske kabele.

Model fono sklopa TD 085 više podsjeća na nekakav dio automobilskog motora nego na audio uređaj. Sam sklop je okrugao s pripadajučim ulazno/izlaznim konektorima. Uz njega se dobiva i strujni adapter koji omogučuje rad na naponu od 12 volti.
Specifikacija :
Ulazna osjetljivost(MM): 5mV
Signal/šum : 82 db
Izlazni napon : 200mV

Zvučne performanse
Nakon uklapanja u sustav odlučio sam isprobati njegove zvučne mogućnosti. Slušanje soul glazbe je izmamilo osmijeh na moje lice, prvenstveno zbog izuzetne dinamike koju možemo osjetiti. Vokalne izvedbe Roberte Flack su bile nabijene emocijama, ovdje se Thorens pokazao gospodarem situacije. Kako su informacije dolazile u njega tako je on na vrlo dinamičan način njih ispoljavao. Kod slušanja akustičnih instrumenata se mogla osjetiti manja restrikcija u visokotonskom spektru, bojim se da će taj detalj zasmetati probirljivijim slušateljima. U ostatku testa sam primjetio laganu dominaciju srednjetonskog spektra s odličnom dinamikom. Bass područje ima dobru definiciju i čvrstoću ali detaljnost pripada više ka srednjetonskom spektru. Moram priznati da je to neobična karakterisitka, i s time se može ugodno živjeti.

NAD


Više od trideset godina je NAD(u originalu je to akronim za New Acoustic Dimension) težio kreiranju sasvim drugačije audio kompanije. Sama kompanija je stvorena na bazi grupe ljudi koju su sačinjavali audio veterani, distributeri, trgovci i pasionirani slušatelji. Njihova želja je bila da se strast prema glazbi preko marketinških puteva pretvori u proizvod koji će biti dostupan svima. Od davne 1972 godine pa sve do danas filozofija(performanse, vrijednost, jednostavnost) kompanije je zaživjela u mnogobrojnim produktima kao što su integrirana stereo pojačala a kasnije i cd reproduktori. Bez obzira na mnogobrojne potrese unutar menadžmenta kompanija je zadržala svoju poziciju na svjetskom audio tržištu. Danas tvrtka NAD u svojoj ponudi ima i fono sklopove, naime još uvijek ima konzervativnih audiofila ćiji sustav se sastoji od gramofonske integracije, zvučnika i pojačala. Dobro je da svatko ima svoje veselje jer nas to međusobno razlikuje ali i povezuje.

Kada sam izvadio fono sklop iz ambalaže dočekalo me je nemalo iznenađenje, sklop izgleda poput kakve bezlične kutijice za koju ni u ludilu nitko ne bi rekao da je dodatni sklop za priključenje gramofona. Da bude stvar još bolja strujni adapter podsjeća na adaptere za digitrone od prije dvadesetak godina, ali nema veze bitno je da on odrađuje svoj zadatak bez problema. Za razliku od svog švicarskog konkurenta NAD traži napon od 24 volta.
Specifikacija :
Ulazna osjetljivost(MM): 2,5mV
Ulazna osjetljivost(MC): 0,3mv
Signal/šum(MM): 80db
Signal/šum(MC): 78db
Izlazni napon: 200mV

Zvučne performanse
Kako bi stvari bile realne koristio sam isti glazbeni materijal kao kod testa Thorensa. Zvuk soul glazbe u odnosu na Thorensa je bio nešto izbalansiraniji, detaljniji. Visokotonsko područje je bilo precizno ocrtano bez ikakvih restrikcija. Glas Roberte Flack je imao svoju dozu emocija ali i topline. Dinamički otkloni nisu ovdje tako prisutni kao kod Thorensa, zapravo osjetio sam veliki manjak istih. Dobra strana ovog fono sklopa je dubokotnsko područje koje je dosta mekanije. Paleta zvučnih boja akustičnih instrumenata je definirana ali zbog prisutne topline rubovi nemaju potrebnu čvrstoću, ponekad sam stekao dojam bezličnosti kod zvukova električne gitare. Možda je tako i bolje, jer kad bi svi fono sklopovi imali isti zvuk nestalo bi famozne draži.

Završna misao
Svaki od testiranih fono sklopova ispunjava svoju zadaću. Ljubitelji brze i dinamične prezentacije sigurno će odabrati Thorensa dok ljubitelji mekanog i toplog zvuka svog ljubimca mogu potražiti u NAD-u.
Cijena oba modela se kreće u rangu od 100 pa sve do 120 eura što i ne predstavlja neku "veliku" investiciju,ali predstavlja krupan korak u slaganju sustava koji se bazira na vinilnom izvoru zvuka.
NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Topping, SMSL i ostale kineske kutijice
Forum: Audio komponente
- elektronske cijevi, gdje kupiti?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: Audio komponente
- Minidisc, koristi li to netko još..?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
- Ion

UPRAVO SE ČITA


Cambridge Audio 350A & 350C
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo & CD player
napisao: žac
Rotel RA-05 SE & RCD-06 SE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo / CD player
napisao: žac
Zagreb Audio Video Show 2010
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: žac
NuForce CDP-8
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: žac
Sumić - Black Hole 27
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Interkonekcijski kabel
napisao: Baxa

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu