Hi-Fi

pretraga  


Arcam CD73 CD player - Audiofil - feel the sound - CD Player

Arcam CD73 CD player

Engleski proizvođač HIFI opreme Arcam je već prilično vremena poznat u audiofilskim krugovima po vrlo kvalitetnim uređajima. Prvi značajniji uspjeh u digitalnom svijetu im je bio 1998 godine nakon uspješne implementacije dCS Ring DAC-a u Alpha 9 CD player. Sve do tada su se njihovi playeri ocjenjivali kao "suhi, bez karaktera i bezbojni". Nakon toga stvari su za Arcam krenule boljim tijekom. Gore navedeni DAC je zahvaljujući dobrim karakteristikama i odličnoj muzikalnosti, ugrađivan i u nekoliko slijedećih modela poput CD92 (Diva serija) ili CD23 (FMJ serija). Nakon što su iskoristili sve što se dalo iz dCS Ring DAC-a bilo je vrijeme za neke promjene. Tako su se Arcamovi inženjeri odlučili za mnogo naprednije digitalno-analogne pretvarače škotskog proizvođača Wolfson Microelectronics. Zbog vrlo niske distorzije i 117 dB odnosa signal/šum odluka je pala na WM8740 multi-bit sigma-delta, 24-bita/192 kHz DAC. Isti ovaj DAC se ugrađuje u cijelu paletu Arcamovih proizvoda poput DVD playera i FMJ AV procesora. Zbog kako u Arcamu kažu veće pouzdanosti te manje osjetljivosti na jitter, CD73 je dobio i novi Sony-ev transport. Da bi se povećala otpornost na mikrofoniju ključni elektronski elementi su dampirani, dok se za kvalitetno napajanje brine masivni toroidalni trafo. Na stražnjm panelu nalaze se dva para pozzlaćenih RCA izlaza te digitalni koaksijalni izlaz koji omogućuje spajanje sa nekim drugim DAC-om i pretvara CD73 u transport. Uz plajer dolazi i daljinski upravljač koji može poslužiti i kao upravitelj nekog od pojačala ovog proizvođača.

Kako svira ?
Druženje sa CD73 je počelo vrlo ugodno i bez nekog posebnog usviravanja. Eim smo pustili prvi naslov već se dalo naslutiti da se radi o kvalitetnom uređaju. Ovaj player se svakako može pohvaliti detaljnom i širokom zvučnom slikom. Visokotonski spektar zvuka je detaljan i precizno izveden bez zamjerke. Srednjetonski pojas čist i ugodan za slušanje dok su niskotonske dionice brze i čvrste. Akustični instrumenti su predstavljeni vrlo vjerno i sa odličnim timbrom. Bilo da slušate male jazz sastave ili velike simfonijske orkestre sve je na svome mjestu, player bez problema odradi posao iscrtavajući zvučnu kulisu sa odličnom dinamikom te lijepom prozračnošću i glatkoćom. Bilo da slušate Tom Russella i njegov The Man From God Knows Where ili Terry Evannsa - Puttin it Down ili nešto poput Van Morisona i Down The road, uživanje je prisutno i oko vas je samo glazba. Što i je najbitnije u cijeloj priči.

Zaključak
Arcam se sa novom Diva serijom očito nije šalio i napravio odlične uređaje. CD73 je cijenom najpovoljniji u seriji ali ga ipak treba uzeti ozbiljno. Vrlo je dobar svirač i lako barata sa svim glazbenim žanrovima. Sve u svemu solidan izbor i vrlo korektan zvuk u svom cjenovnom rangu.

Testna glazba:
Opus3 Hifi Demo - Test Record 1 Depth of image
Tom Russell - The Man From God Knows Where
Terry Evannsa - Puttin it Down
Janis Ian - Breaking Silence
Van Morison - Down The road

Testni sustav:
Classe preamp CP-35
Classe izlaz CA-100
Interkonekti: Strait Wire Maestro II(XLR), Audioquest Topaz
Zvuenici Dahlquist CA1
Zvučnički Kablovi: Strait Wire Quartet
INFO BOX

Arcam CD73
cijena: 4.491 KN
www.arcam.co.uk
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Detaljnost, dinamika, glatkoća reprodukcije
moglo bi bolje
ništa posebno

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Topping, SMSL i ostale kineske kutijice
Forum: Audio komponente
- elektronske cijevi, gdje kupiti?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: Audio komponente
- Minidisc, koristi li to netko još..?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
- Ion

UPRAVO SE ČITA


Multimedija Show Ljubljana 2005
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: žac
Zagreb Audio Video Show 2005
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: žac
Unison Research - Simply Two
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano cijevno pojačalo
napisao: Dražen Kokanović
Dynaudio Focus 140
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Erden Radončić
Focal Electra 1027 Be
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Zoran Botić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu