Hi-Fi

pretraga  


Focal JM.lab Electra 907 BE - Audiofil - feel the sound -

Focal JM.lab Electra 907 BE

Francuska ljubavnica


Francuska je kao dio europske i svjetske civilizacije uvijek obogaćivala sve segmente društva i života. Poznato je da su na sve stolove svijeta stizali vrhunski sirevi i crvena vina. Iz samog Pariza stizali su modni diktati u svezi odijeće i parfumskih mirisa. Paralelno sa svim tim u unutrašnjosti zemlje se razvijala automobilska i audio industrija. Francuski automobili su danas sinonim za kvalitetu i komfor, dok audio proizvodi stoje u vrhu svjetske produkcije. Iz Saint Etiennea nam stiže prestižna zvučnička tvrtka Focal JM lab .

UVOD
Osnovana davne 1980 u Saint Etienneu,tvrtka Focal JM lab je započela svoj život u maloj radionici, sa inženjerskim pristupom. Početničko poduzeće je imalo radnu snagu koja je uključivala trenutnog predsjednika i izučenog inženjera i specijalista(Jacques Mahul) u zvučničkim jedinicama. Prve zvučničke jedinice su se razvile u ovoj radionici te osvojile međunarodne nagrade zahvaljujući originalnosti njihovog nacrta. U isto vrijeme kada su stizale nagrade, započela je proizvodnja zvučničkih jedinica pod nazivom Focal. Poduzeće je također lansiralo vlastitu varijantu zvučnika pod nazivom JM lab .
Aktivna razvojna politika je ciljala neprekidno adaptirajući kompanijine proizvode prema tržišnim zahtjevima spojene s audio "stilom" te spretno kombinirajući muzikalnost i dinamičnu izvedbu. S vremenom je JM lab postao vodeći proizvođač unutar francuskog zvučničkog tržišta.
JM lab je ubrzo stvorio ime tako što je proizveo mali zvučnik po originalnom nacrtu, uključujući slavnu dvostruku zvučnu zavojnicu DB13 koja je nudila izvanrednu zvučnu kvalitetu usporedivu s mnogo većim modelima. Kao posljedica, JM lab Vega model je proglašen "zvučnikom godine 1992" u Japanu. U 1996 Grand Utopije su bile opsežno nahvaljene od međunarodnog audio tiska, te razmotrene kao jedan od najboljih sustava trenutno na tržištu. U 2003 Grand Utopije Berilij stvaraju novi standard na ovom polju audio industrije. Jacques Mahul ponosno kroči stazama slave.

Od kada je osnovana , tvrtka Focal JM lab konstantno radi na inovativnosti i razvoju novih koncepata. Jedni od poznatijih koncepata su :
- Dvostruka zvučna zavojnica srednjeg bassa zvučničke jedinice nudi izvanredan odgovor prema bass reprodukciji za male zvučnike.
- Invertni visokotonac-Kruto okrenuta kupola visokotonca nudi izvrsnu dinamičnu izvedbu, koja razlikuje Focale od konkurencije.
- "W" membrana- W membrana je zadnji segment razvoja sendvič koncepcije koja koristi stakleno-stakleno strukturu koja je temelj strukturalne pjene jezgre.
- Focus Time-Fokus Time princip stavlja bass, srednjetonsku i visokotonsku jedinicu u polukrug čime je osigurano da njihov izlaz dosegne uho slušateljstva točno istog časa. Zvučna slika je zato reproducirana trodimenzionalno.
- Multi-ferit magnetska struktura pojačava karakteristike za Fokalove visoko izvedbene zvučnike za duboke tonove, osim toga nudi visoku energiju i hlađenje preko ventilacije same zavojnice.OPIS
Elektre dolaze u dvije velike kutije, same kutije zauzimaju dosta mjesta u vozilu prilikom transporta. Prilikom otpakiravanja zvučnika dočekalo me je ugodno iznenađenje. Njezine bočne stranice su fino zaobljene poput kakve bujne ljepotice koja je željna toplog ljudskog dodira. Nakon postavljanja na odgovarajući stalak krenuo sam u vizuelno istraživanje. Sam zvučnik je zanimljivo izrađen, složen od više djelova.
Midbass jedinica zajedno sa bass reflex otvorom se nalazi u odvojenom djelu zvučnika. Ploča na kojoj se nalazi zvučnička jedinica i bass reflex otvor je malo zakošena uvisinu. Berilijski invertni visokotonac je u svojoj kutiji koja ima mali otklon od doljnje kutije za 5mm. Također ploča na kojoj se nalazi visokotnac ima zakošenje ali prema dolje. Na samoj ploči je fino ugraviran naziv Beryllium. Unutar bass reflex otvora je mala mrežica koja ga prekriva.
Stražnja stranica nosi dvije ugrađene ploče, jedna od stakla s natpisom a druga je metalna s tehničkim informacijama i zvučničkim konektorima. Na staklenoj ploči je elegantan natpis koji govori da je to limitirani model povodom 25 obljetnice tvrtke, tu je i opis vrste ugrađenoga materijala. Na metalnoj ploči se nalazi natpis tipa modela, serijski broj i impedanca samog zvučnika. Zvučnički terminali su u mono-wiring izvedbi. Mnogi se pitaju zašto ?
Odgovor je svojedobno dao sam konstruktor, navodeći da je skretnica kvalitetno proračunata i izrađena te da ne želi upliv vanjskog faktora na nju. Prilikom smještaja zvučnika dobro je imati kakve pamučne rukavice ili slično jer na vrhu zvučnika se nalazi stakleni pokrov na kojem se vidi svako zrnce prašine. Moram priznati da sam pomalo fasciniran izradom ali i izgledom zvučnika koji jednostavno mami na druženje poput kakve zgodne žene.
Tehnička specifikacija je također zanimljiva. Elektre su dvostazni bass reflex zvučnici. Tu je ugrađen 165mm W cone midbass koji ima potpuno unaprijeđenu Fokalovu Polyglass membranu koja je osim toga čvršća ali i pokretljivija. Naravno tu se nalazi revolucionarni 25mm Berilijski invertni visokotonac. Taj visokotonac je odgovor na nove kriterije kada su u pitanju performanse visoko-rezolucijskih audio formata.
Frekvencijski raspon se kreće od 50 Hz pa sve do impozantnih 37 kHz. Osjetljivost je 89 db(2,83V/1m). Impedanca zvučnika je 8 ohma. Preporučena snaga pojačala je u rasponu od 25 do 75 watta, sasvim solidno jer ne zahtjeva pretjeranu snagu. Frekvencija skretnice je OPC: 2800 Hz. Dimenzije su : 420mm(visina), 348mm(dubina), 231mm(širina). Težina je 12 kg/komad što je jako dobar podatak jer postoji mnogo samostoječih zvučnika na tržištu koji su lakši od ovih monitora.
Uz zvučnike dobiva se uputstvo za upotrebu, jamstveni list, kartica sa oznakom modela i serijskim brojevima a tu je i potpis direktora. Osim navedene dokumentacije tu su i dvije ljepljive etikete za izvanredni slučaj ako je visokotonac oštećen, u svrhu zaštite kod transporta na servis. Sve u svemu radi se o visokom nivou izrade ali i estetskog dizajna.
Elektre svojom pojavom odskaću od konkurencije, slučajnom prolazniku bi upale u njegov vidokrug.

PREZENTACIJA ZVUKA

EIJI OUE-MINNESOTA ORCHESTRA/ BOLERO ORCHESTRAL FIREWORKS
Koje li slučajnosti, u ladici playera se našao moj omiljeni disk.
Uvertira Op.24 od Kabalevskog je imala do sada neviđenu prezentaciju zvuka. Pojedini dinamički prijelazi iz tihog u gromoglasno su imali finu strukturu. Elektra je u ovom slučaju pokazala da se odlično nosi sa složenim glazbenim materijalom. Svi detalji gudačke sekcije su prenešeni sa velikom dozom ljepote i preciznosti. Još jednom sam pustio istu skladbu da se uvjerim u gore navedeno, sve je bilo kao i prije. Trasa od dubokih pa sve visokih tonova je bila profinjena poput najfinije glazure na torti.
Les Preludes, Symphonic Poem No.3 me je natjerala na još koncentriranije slušanje. Sam početak je ispunjen takvim pasažima od kojih staje dah. Ono što sam posebno slušanjem primjetio je bogatstvo filigranskih detalja prilikom tranzicije gudačke sekcije iz tihog u sve glasnije sviranje. Ovdje je Berilijski visokotonac bezprijekorno odradio zadatak. Puhačka sekcija je imala svoju toplinu ali potrebitu prozračnost. Elektra ovdje prenosi glazbeni zapis bez trunke podrhtavanja. Veličina same pozornice je definirana, sa potrebnom širinom, dubinom i visinom. Od skladbe Hungarian Dance Johannesa Brahmsa pa sve do Ravelovog Bolera nizale su glazbene informacije koje su bile toliko slojevite da sam shvatio da to prije nisam nigdje čuo. Fascinantno u svemu tome što mali zvučnik poput Elektre 907 BE bez ikakvih problema prenosio je timbralni spektar svakog instrumenta.
THE ERIK WESTBERG VOCAL ENSEMBLE/ MUSICA SACRA
Oduvijek sam se volio igrati sa promjenama glazbenog žanra.Tako sam napravio i u ovom slučaju. Kombinacija mješovitoga crkvenoga zbora i orgulja za mene je uvijek bila nešto posebno, ponekad svečano a ponekad tužno. Nun komm der Heiden Heiland od J.S.Bacha je preko Elektri ostavila dojam da se crkveni prostor nalazi u mojoj sobi. Orgulje su u ovom slučaju djelovale veličanstveno tako da sam u jednom trenutku osjetio neku vrstu strahopoštovanja prema njima. Dodatnu strast za pomnijim slušanjem je raspalio srednjotonski spektar. Muški i ženski vokali su bili fino posloženi poput kakvih dijamanata na ogrlici. Moram priznati da sam rijetko čuo da neki monitorski zvučnik prenosi kompleksne glazbene materijale sa tolikom dozom čvrstoće i autoriteta.
JIM BROCK/ VAN MANAKAS - LETTERS FROM THE EQUATOR
Bez jazz glazbe svaki test zvučnika bi bio osiromašen. Dvojica glazbenika čiji su instrumenti kombinacija električne gitare i raznih udaraljki jednostavno vas tjeraju na aktivno uživanje u glazbi. Elektre su u ovom djelu pokazale da bez obzira na ne baš veliki frekventni raspon, artikuliran i čvrst bas nije neki problem. U jednom trenutku sam osjetio želju da drastično povećam nivo glasnoće ali me je od toga odvratila činjenica da moji susjedi nisu navikli na kvalitetan zvuk i još k tome sa čvrstim i artikuliranim bassom. Za sve ljepo što se do sada događalo je najviše zaslužna sama Elektra.
SUZANA HORVAT - JAZZ PUSTOLOVINA
Glas mlade pjevačice u pjesmi Dont say nothing at all je toliko erotski nabijen da sam poželio da je obgrlim i s njom zapjevam. Moram priznati da je to ipak daleko od realnosti, ali je zato Elektra 907 BE u trenutku omogućila da uživam u kratkom sanjarenju. Kada je u pitanju ostatak tonalnoga spektra, tu se osjetila velika plastičnost pozornice. Bubnjar i njegove metlice s kojima je milovao bubnjeve su bili precizno ocrtani, ma baš u svakom detalju, od pokreta njegovih ruku do vlakana na metlicama.
Zvučnički sklop zvan Elektra 907 BE pružao mi je opuštajuću jazz atmosferu, eh da je to bar svaki dan. Moram priznati da je ekipa Focal JM laba ovdje napravila vrhunski i nezahvalan posao kad su u pitanju mali zvučnici.
NORAH JONES - COME AWAY WITH ME
S obzirom na to da je ovaj zvučnik spreman za visoko-rezolucijske audio formate, krenuo sam to ispitati. Pjesma Dont Know Why mi je nagovijestila da se tu radi o zvučniku velikih potencijala. Glas mlade Norah Jones je imao potrebnu mekoću ali određenu dozu senzualnosti. Glazbenici koji se nalaze u pratnji mlade pjevačice nisu ostali nezapaženi. Ovdje se pokazala glavna kvaliteta ovih zvučnika, zvuk visoke detaljnosti, prateća trodimenzionalna slika. Bez obzira na promjenu ritmova unutar ovoga albuma, zvučna slika nije izgubila ništa na svojoj ljepoti i detaljnosti. Pozornica je duboka s čvrstim fokusom na same glazbenike i njihove instrumente. Zvuk klavira i električne gitare u pjesmi Come away with me je bio fino zaobljen i ugodno mekan ali ne i naporan.
STING - SACRED LOVE
Naslovna pjesma ovog albuma -Send your love ima neko značenje i kod zvučnika. Elektre također šalju poruku kao i Sting. Poruka za ljubavlju prema dobrom zvuku. Glas Stinga za vrijeme preslušavanja albuma je bio prisutan u mojoj sobi. U skladbi Stolen car vizuelizacija glazbenog prostora došla je do vrhunca. Kakav volumen, kakva dinamika, prava trodimenzionalnost. Mislio sam u sebi, neka sve ide k vragu, povećat ću nivo glasnoće pa šta bude. Zanimljivo, od susjeda ni traga ni glasa, valjda su u startu odustali od prigovaranja. Kao što i Sting kaže u pjesmi:I am just prisoner of love, tako sam i ja zarobljenik zvuka ovih Elektri. Bojim se da i nema baš previše pomoći za mene. U ostalim skladbama na albumu timbralna rezolucija je ostala na visokom nivou.
SIMPLE MINDS - THE BEST OF
Dont You (Forget about me) me je podjsetila na razdoblje od prije dvadesetak i nešto više godina kada sam s prijateljima uživao na rock koncertima i sličnim događanjima. Znam samo da sam onda imao daleko slabiji audio sustav nego danas, vjerojatno zbog toga što su me događanja na tadašnjim pozornicama više privlačila nego danas.
Rock hitovi kao što su : Promised you a miracle, Waterfront, Alive and kicking, Glitering prize dobro su zvučali nekad ali danas također, zahvaljujući ovim malim Elektrama. Njezine zvučne mogućnosti su višestruke. Kod reprodukcije rock glazbe bass je bio čvrst, definiran sa potrebnim atakom. U visokima nije bilo ni traga oštrini kakvu znaju imati pojedini modeli malih zvučnika. Elektrine glazbene obline ni u jednom trenutku nisu izgubile na ljepoti. Ono što je posebno plijenilo moju pažnju je izniman volumen u dubokotonskom spektru, to se rijetko čuje kod monitorskih zvučnika.
LUDWIG VAN BEETHOVEN - SYMPHONY No.9
Kao što sam započeo test sa klasičnom glazbom, tako ću i završiti.
Audiofilska želja me je natjerala poslušam kako zvuči klasična glazba u visoko-rezolucijskom formatu, još k tome na zvučnicima koji se također tako deklariraju.
Zvuk finožičnih instrumenata koji dominira simfonijom me natjerao na ustajanje i aplaudiranje izvođačima. Brzo sam shvatio da taj zvuk dolazi iz zvučnika, ali je draž bila u tome što su ti zvučnici svojim zvukom ispunili sobu do zadnjeg centimetra.Kada sam smanjio nivo glasnoće, rezolucija je i dalje bila čujna u svom opsegu. I u ostatku simfonije svi instrumenti su bili prepoznatljivi, možda je kod kojeg i nedostajao manji detalj ali to nije narušilo cjelokupnu zvučnu sliku i njezinu ljepotu.

ZAKLJUČAK
Electra 907 BE su zvučničke kutije koje čvrsto stoje u svom cjenovnom razredu. Naravno da za isti novac se mogu kupiti samostojeće kutije, ali pitanje je kakve su njihove performanse. Istina, konkurencija je žestoka tako da potencijalni kupci imaju priliku odabrati između mnogo zanimljivih modela. Također treba imati na umu da ekipa iz Focal JM laba svojim inovativnim rješenjima uvijek kada je to potrebno prestigne svoju konkurenciju. Konstruktorski tim pod vodstvom g.Mahula je uspješno redizajnirao svoje dvije glavne serije: Utopia i Electra. Implemetacija Berilijskog visokotonca se pokazala kao pun pogodak. Prednost Electri 907 BE u odnosu na konkurenciju su : kvalitetne zvučničke jedinice, dobro umrtvljena kutija, visoka detaljnost zvuka, prikaz trodimenzionalne zvučne slike, estetski dizajn. Zanimljivo je to da su Electre jedan od rijetkih zvučnika koji mogu bez problema reproducirati i kompleksne glazbene materijale.Kada sam uklapao zvučnike u svoj sustav, imao sam nekakav pozitivan predosjećaj da kombinacija sa Vincent pojačalom na kraju dati vrhunske rezultate. Electre nije teško pogoniti, ali traže da pojačalo daje kvalitetne watte, barem iz približno istog cjenovnog razreda. Također pravilan odabir kabela je osnova da se iz tih zvučnika izvuće kvaliteta koju oni nude. Kod smještanja zvučnika na stalak dobro je imati kakvu mekanu podlogu da se donja ploča ne ošteti. Electre su dobavljive u dva finiša:Classic Light Gold i Signature. Bilo koji da se odabere uljepšat će interijer u kojem se nalazi. Zbog svojeg ustroja ovi zvučnici se mogu jednako kvalitetno uklopiti u male i velike prostore. Audiofili kojima je na prvom mjestu iznimno dubok i mastan bass neka u velikom luku zaobiđu ove zvučnike jer oni su namjenjeni za profane glazbene užitke. Oni koji imaju financijske mogućnosti neka sa strane ostave još barem 1.000 eura za svaki slučaj ukoliko se ošteti visokotonac, jer toliko košta novi Berilijski visokotonac. Mala francuska ljepotica(ljubavnica)sigurno će nači ponosnog vlasnika. Osobna preporuka - svakako poslušati uz dobro crno vino i zgodnu ženu.


TESTNA GLAZBA

CD NASLOVI
EIJI OUE/ MINNESOTA ORCHESTRA - BOLERO - ORCHESTRAL FIREWORKS
THE ERIK WESTBERG VOCAL ENSEMBLE - MUSICA SACRA
JIM BROCK/VAN MANAKAS - LETTERS FROM THE EQUATOR
SUZANA HORVAT - JAZZ PUSTOLOVINA

SACD NASLOVI
NORAH JONES - COME AWAY WITH ME
STING - SACRED LOVE
SIMPLE MINDS -THE BEST OF
BERLINER PHILHARMONIKER / HERBERT VON KARAJAN
LUDWIG VAN BEETHOVEN-SYMPHONY No.9


TESTNI SUSTAV

Pojačala : Vincent SV-238
CD player: Adcom GCD 750
DVD player: Pioneer DV-757 Ai
Gramofon: Dual Golden 1
Zvučnica: Benz Micro MC Silver
Zvučnici: Acoustic Energy 120
Zv,kabeli: VDH CS122/The Royal Jade Hybrid
Interkonekti: VDH The Second, Audioquest Jaguar,VDH The Source, Phono Cardas
Strujni vodovi: Adcom power cord,MIT Z cord
Zv.stalci:Durlen
INFO BOX

Focal JM.lab Electra 907 BE
cijena: 18 000 kn / par

Ustupio:
Sonus Art
Preradovićeva 17, Zagreb
tel: 01/4813-025
www.sonus-art.com
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
inovativnost,vjernost reprodukcije,estetski dizajn
moglo bi bolje
ništa posebno

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali

UPRAVO SE ČITA


4 High-End sistema u Esplanadi
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: žac
Sajmovi naši jesenji 2008
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: žac
GamuT Audio sustavi u Pakracu
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: Nebojša Uglješić
Opera Mezza
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
Klipsch RB-81
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu