Vaš Hi-Fi Galerija

pretraga po imenu korisnika  


Koncert - Jan Garbarek Group. 7.5.2006 - Audiofil - feel the sound - Hi-Fi galerija

Koncert - Jan Garbarek Group. 7.5.2006

O Garbareku se puno toga zna i puno se o njemu pisalo. Razlog je tome, što njegova glazba, kompleksna sama po sebi, čiji je sofisticirani, unikatni miks jazz-a, norveškog folklora, etno glazbe različitih korijena, duhovne i klasične glazbe oduvijek nailazio na jako dobar odaziv, ne samo jazz-u orijentirane publike.
U sklopu europske turneje, jedno od odredišta bio je i pitoreskni talijanski gradić Pordenone.
Koncert je održan u impozantnom modernom zdanju, Teatro Comunale Guseppe Verdi, koje su ovdašnji arhitekti znalački infiltrirali u samo srce predivne povijesne jezgre grada.
Pri ulasku u dvoranu već je i letimični pogled na raskošni teatar, scenografiju, rasvjetu, mix pult (za kojim se pričalo njemački) i razglas, sve odreda na vrhunskom nivou, dao naslutiti da ćemo imati čast prisustvovati nečemu što se pamti.
Upravo tako je i bilo.
Krenimo redom.
Prezentacijom kompozicija sa posljednjeg Garbarekovog albuma In praise of dreams započinje druženje sa Jan garbarek Group.
Na istom albumu, ecm records-a, osim Garbareka, u stvaranju magije, sudjeluju Kim Kashskashian (viola) i Manu Katche (bubnjevi).
Već na samom početku očigledno je da ćemo prisustvovati značajno drugačijoj interpertaciji zadanih tema. Uzrok tome je što band leadera na ovom koncertu, za razliku od Praise of dreams- originalne postave, potpomažu "starosjedioci" Rainer Bruninghaus (piano,sintisajzer), Eberhard Weber (električni kontrabas), i konačno Houdini perkusija - Trilok Gurtu.
Produžena verzija kompozicije In praise of dreams samo je uvod u ono što nas čeka u nastavku . Garbarek na soprano saksofonu, vodi glavnu riječ . Rekreirani pejzaži snova redaju se zrakom jedan za drugim, dopuštajući nam da bar na trenutak sagledamo njihovu ljepotu i jedinstvenost. Bruninghaus na sintisajzeru, poput starog majstora akvarela, nenametljivo, blagim potezima prolijeva tintu, te na profinjeni način doprinosi kompletiranju zvučnih slika. Ritam sekcija je, dinamički, u drugom planu, no ono nešto što Gurtu i Weber u pozadini "proizvode" toliko je moćno u ekspresivnom smislu da je to teško riječima opisati.Impresivna oda zemlji snova.
Tokom druge stvari, basist Eberhard Weber, koristeći digitalni delay efekat, svojom solo dionicom, jednostavnošću izražaja i hipnotičko-repetitivnim atmosferama, potvrđuje svoj raskošni talenat i osobeno-kreativni pristup electric double bass-u.
Koncert je kulminirao izvedbom posljednje kompozicije. U zaključnom dijelu iste, potpuno oslobođen stega forme, Trilok Gurtu, na samo sebi svojstven način u ekstazu, ne samo virtuozizmom već i glazbenim misticizmom, nehumanom lakoćom odvlači i prisutnu publiku.
Svakog bi prisutnog trebalo ponaosob upitati gdje se u tim magičnim trenucima nalazio.
Nezaboravno.

KOMENTARI
Trenutno 5 komentara             Prikaži / Sakrij komentare


Unos komentara

* Označava obavezne podatke
Ime*:
E-mail:
  Bold Italic Underline Emoticon Smilies
Komentar*:
(max. 1000 slova)
Brojač slova:
Kod:
Prepiši broj
 


NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Topping, SMSL i ostale kineske kutijice
Forum: Audio komponente
- elektronske cijevi, gdje kupiti?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: Audio komponente
- Minidisc, koristi li to netko još..?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
- Ion

UPRAVO SE ČITA


Audio Epilog - Pimienta
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Dalibor Bauernfrajnd
Pro-Ject - Phono Tube box
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Gramofonsko predpojačalo
napisao: Darko Brlečić
Audio Epilog - Jana
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: žac
Vecteur I - 6.2
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Darko Brlečić
Rotel - RCD 1072
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: žac