Hi-Fi

pretraga  


Nuforce IA7 - Audiofil - feel the sound - Integrirano pojačalo

Nuforce IA7

Svi se sjećamo priča sa početaka audia i njegovog razvoja preko lampaških pojačivačkih uređaja te njihovih tranzistorskih nasljednika. I tako su svi živjeli sretno maštajući i birajući uređaje prema vlastitim afinitetima gradeći svoje sustave koji su zadovoljavali ljudsku potrebu za glazbom. Nakon što se tvrtka Nuforce 2005. pojavila na tržištu uzburkala je već tako dobro uhodanu industriju kroz čiji razvoj su stasale generecije inženjera polirajući svoje proizvode do savršenstva. Nuforce je nastao u Kaliforniji, za čije pokretanje su zaslužna tri inovativna inženjera, Tranh Nguyen, Casey Ng i Jason Lim. Kako bi se najslikovitije prikazalo kakvim dečki znanjem o elektronici barataju možda je dovoljo spomenuti da je Tranh Nguyen bio voditelj konstrukcijskog tima za razvoj Tomahawk krstarećeg projektila...U Nuforce-u su za razvoj pojačala primjenili potpuno drugačiji način razmišljanja. Razvijan uz predloške UcD/Hypex i IcePower prethodnika, konstruktori su razvili novi, svoj pristup problemu amplifikacije nazvan Analog Switching Technology, kako bi se razlikovala od do sada poznatih Class D pojačala. Čime su htjeli naglasiti da je njihovo rješenje unikatno, za što su dobili cijelu hrpu priznanja i hvalospjeva. Za razliku od UcD/Hypex i IcePower tehnologije u Nuforce-u su uspjeli postići iskoristivost od 80% prilikom izmjene frekvencije mosfetova, što je do sada jedino njima uspjelo uz bitno smanjenje zagrijavanja i smanjenja mase uređaja.
Pojačalo se može podičiti s određenom dozom life style dizajna koja će sigurno naći svoje poklonike koji teže "modernijem" izgledu audio uređaja. Samo upravljenje uređajem je izvedeno vrlo jednostavno i tu nebi trebalo biti problema. Na prednjem panelu se nalaze digitalne inačice selektora ulaza i kontrola volumena kojima upravlja mikroprocesor, te led diode koje označavaju broj ulaza ili nivo snage koja se koristi. Na žalost ove digitalne kontrole nisu nešto što bi trebalo oduševiti "starije" audiofile. Jednostavno rečeno poteciometar radi sporo, tako da pomislite da su baterije na daljinskom prazne, ali niti ručno smanjivanje / pojačavanje nije ništa brže. Kontrola volumena se izvodi u koracima od 0,5 dB u rasponu od +30 do -70 dB. Na stražnjem panelu se nalaze kvalitetni pozlaćeni konetori za spajanje pojačala s periferijama. Tako možemo nabrojati dva RCA ulaza, jedan 3,5 mm stereo ulaza te jedan par RCA izlaza preko kojih se mogu spojiti monoblokovi ili drugo stereo pojačalo čime IA7 pretvarate u pretpojačalo. Pozlaćeni konektori za zvučničke kabele prihvaćaju "banane" ili goli vodič ali zbog vrlo malo mjesta između konektora (iako dobro izoliranih) goli vodič bi trebalo izbjegavati.

Nakon što ovrorite kutiju u kojoj je pojačalo zapakirano primjetit ćete kako je masa uređaja prilično mala u odnosu na uvriježena pravila. Moram priznati da me za neko pojačalo koje je u datom trenutku bilo predmet mojeg interesa uvijek zanimala i masa uređaja jer bi to otprilike značilo da su konstruktori ugradili i adekvatan transformator u odnosu na snagu pojačala. Iskreno, u rukama sam držao i tunere koji su teži od 3 kg koliko je integrirac IA7 težak, što samo po sebi povećava znatiželju što ova D-klasa zapravo može. Nakon spajanja sa perifernim uređajima uslijedilo je i preslušavanje. Već na prvu loptu imate osjećaj da se radi o ozbiljnom uređaju kojem je spomenuta masa zapravo nevažan podatak. Isto tako očekivao sam i neku varijantu "digitalnog" zvuka ali i tu sam se iznenadio. Nuforce IA7 svira izuzetno transparentno, brzo, neutralno i detaljno ali nikako ne hladno i digitalno kako sam očekivao. Visokotonski spektar je jako ugodan za uho, zaobljen a u isto vrijeme detaljan i nikad tijekom slušanja nije izlazio iz tih okvira. Srednjetoski spektar je vrlo neutralan i detaljan ali nikako naporan i težak za slušanje, uspješno prenosi emocije koje su upravo u tome spektru najizražajnije. Možda jedino kod lošije snimljenog materijala osjetite određene nedosljednosti u povezanosti visokotonskog i srednjetonskog spektra ali tome pojačalo zasigurno nije uzrok nego jednostavno odradi ono što je na ulazu i isporučeno. Bas područje je čvrsto, zategnuto i precizno i zapravo je bilo zanimljivo gledati kako moje Jamo Concert 11 zvučničke kutije koje inače "vole" snažno pojačalo, fino kotrolira i neda im da rade što hoće. Cjelokupan zvuk pojačala bi se mogao opisati kao vrlo detaljan i dinamičan sa odličnim osjećajem za ritam i dubinu pozornice. Nema običaj ništa dodavati snimci ali ništa niti skrivati, pa se na lošim snimkama osjeti gubitak pozornice ali ako u player stavite dobru snimku, sve sjeda na svoje mjesto i ostaje samo glazba.Sve u svemu Nuforce IA7 je vrlo zanimljivo pojačalo. Ne samo zbog implementiranje tehnologije i svih nagrada koje je uspio sakupiti. Njegova imresivna dinamika i snaga kojom je u stanju kontrolirati većinu zvučnika na tržištu te širok spektar glazbenih žanrova s kojom će se s lakoćom nositi. Ne zahtijeva velike i masivne police i vrlo će se lijepo prilagoditi modernim interijerima. U svakome slučaju zaslužuje pažnju kod odabira novog pojačala.INFO BOX

Nuforce IA7
Cijena:11.990,00 kn

Tehničke karakteristike:
Power Output:
100W x 2 with 24,000uF of capacitance using 200W SMPS 338W peak power at 8 ohms.
Power Bandwidth: 100Hz to 20kHz +/- 0.3 dB; 20Hz -0.9 dB; 80kHz -3 dB
THD+N < 0.05% from 20Hz to 20kHz @ 10W, 8-ohm load
Damping Factor > 4000 at any audio frequency
Digitally-controlled switched attenuator. Volume Range: +30dB to –70dB with 0.5dB steps

Ustupio:
Sonus Art
Preradovićeva 17, Zagreb
tel: 01/4813-025
www.sonus-art.com
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 90%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 97%


pozitivno
Brzina, snaga, dinamika, transparencija zvuka.
moglo bi bolje
Sporost digitalnog potenciometra.

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Akustyk RD12
Forum: High-End
- ATC-Acoustic Transducer Company
Forum: Računala i audio
- Komp audio
Forum: Uradi sam
- Što radim ovih dana
Forum: Audio komponente
- Neobavezne slušalice ;)
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB
Forum: CD i ostali mediji
- Nova muzička izdanja
Forum: Dodatni pribor
- Podlošci ili šiljci

UPRAVO SE ČITA


NAD 720BEE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Stereo Receiver
napisao: Milan Rupić
Bryston BP26DA & 4B SST C
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Predpojačalo i pojačalo snage
napisao: Milan Rupić
Fiite Elemente - Ceraball
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Antirezonantne podloške
napisao: Milan Rupić
Energy C-300
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
Xindak FS Gold
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnički kabel
napisao: Dražen Kokanović

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu