Hi-Fi

pretraga  


IsoTek GII Solus / IsoTek Premium - Audiofil - feel the sound - Mrežni filtar / Mrežni kabel

IsoTek GII Solus / IsoTek Premium

Korisno i pouzdano

Tvrtka IsoTek utemeljena je 2001. godine, s poslanjem proizvodnje visokokvalitetnih razvodnih blokova, letava i mrežnih kabela, koji bi se u mnogočemu trebali razlikovati od svega do tada viđenoga na tržištu. Pažljivim istraživanjem i analizom tržišta, kažu, uspjeli su stvoriti proizvode koji predstavljaju korak dalje na tom području, poglavito u težnji da postanu integralnim dijelom kućnog audiosustava ili sustava kućnoga kina.
Vodeći se poznatim načelom da zvuk pojedinog audiouređaja u mnogome ovisi o čistoći i postojanosti napona kojim se napaja, prigrlili su koncept korištenja (manjih) individualnih filtara na svakoj utičnici, posebno dizajniranih za tu namjenu, čime se značajno smanjuju, pa i zaustavljaju, onečišćenja koja prodiru iz utičnice u utičnicu.
Uz sve to, IsoTekovih proizvodi su pouzdani i izgledom privlačni. Posljedica svega toga nerijetko je visoke cijena uređaja. Međutim, ne i IsoTekovih proizvoda. Oni nisu baš bagatelni, međutim, s obzirom na sve što ih krasi i što jesu, spadaju u jeftinije uređaje u svojem kvalitativnom razredu.
Da, i IsoTekovi uređaji su nastali u Ujedinjenom Kraljevstvu, tamo se proizvode i ručno sastavljaju.

GII Solus
Solus je jedan iz skupine od šest cijenom pristupačnijih IsoTechovih filtarskih sklopova, koji se može unaprijediti u puno ozbiljniji GII Mini Sub ili Vision filtar. Radi se o uporabno vrlo jednostavnom sklopu, ali i neobično dizajniranom sklopu. Naime, njegovo kućište je veliko poput kućišta kakvog audiouređaja, a na njegovoj prednjoj ploči nema ničega osim oznaka modela i logoa tvrtke. Ono bitno nalazi se na njegovoj stražnjoj strani. Tamo je je šest visokokvalitetnih utičnica (koje bi još privlačnije djelovale da su im vidljivi metalni dijelovi pozlaćeni!) za priključivanje različitih uređaja. Tu je i sedma, drugačije oblikovana, tropolna koja služi za priključivanje Solusa na mrežu. Zahvaljujući vješto rješenom zvjezdastom uzemljenju, nema opasnosti od unakrsne kontaminacije, tako da uređaji ne mogu "komunicirati" jedan s drugim preko utičnica niti iz utičnica u uređaje može prodrijeti nečist napon. Posebno važan i zanimljiv je podatak je da Solus funkcionira kao niz odvojenih napajanja, nešto poput posvećenog električnog voda povučenog od električne ure do utičnica na koje se spajaju samo audiouređaji, koji nisu u strujnom krugu ni s kojim drugim kućnim električnim uređajem.
Sastoji se od ozbiljno riješenog sklopa paralelnih filtra (shunt, serijski, delta, zaštitni filtri) spregnutih s IsoTekovim vlastitim sklopom "Polaris-X" tehnologije, temeljenom na dvama Kirchhoffovim strujnim zakonima. "Polaris-X" uzrokuje da elektroni krenu najlakšim putem, bez opasnosti da da se izobličenje iz mreže vrate nazad utičnicu i onečiste napon drugih uređaja priključenih na Solus sklop. Nešto kao nemogućnost da riječni tok krene uzvodno.
Gubici sa Solus sklopom su vrlo mali, pa ga se može koristiti sa svim uređajima u audionizu, od CD/DVD plejera do pojačala snage.
Velika je pozornost posvećena sigurnosti uređaja, tako da se ispod utičnice kojom se Solus priključuje na električnu mrežu nalazi lako dostupni pretinac s osiguračima, a tu je i terminal za uzemljenje.

Premium
Interferencije radiofrekvencija (RF), ali u stanovitoj mjeri i elektromagnetske interferencije (EMI), s audio i videosignalima danas su prepoznate kao jedan od glavnih uzročnika problema koji se javljaju u sustavima za reprodukciju zvuka. Općenito govoreći, svi kabeli su na svoj način antene koje privlače radiofrekvencije. A to ne bi smjeli biti. Zato svi proizvođači kabela svih vrsta nastoje naći rješenja kako spriječiti njihov upliv na korisni audio, pa i video, signal. Neka od njih su učinkovita, ali skupa. Srećom, ima i jeftinijih, čija učinkovitost možda nije u dlaku istovjetna onim najboljima, ali su zato od njih itekako jeftinija. Vrlo je bitno pritom da se u borbi protiv RFI-ja (i EMI-ja) ne prijeđu granice i pritom dizajnom kabela naruši neutralnost zvuka audiosustava u cjelini.
IsoTek proizvodi niz mrežnih kabela po prihvatljivim cijenama koji svojim dizajnom minimalno utječu na kvalitetu zvuka, a učinkovito sprječavaju prodor radiofrekvencija. Naravno, njihovi kabeli će svoju učinkovitost pokazati u svakom kvalitetnim audiosustavu, ali ipak se ponajbolji učinicu postižu s IsoTekovim napajačko-filtarskim sklopovima, kako smo i mi ovdje učinili.
Problem RFI-ija učinkovito se može riješiti pozlaćivanjem vodiča, ali se kao nus-pojava toga javlja povećana kapacitivnost kabela. A to je, što se tiče IsoTechovih proizvoda, i glavni razlog zašto nijedan od njihovih proizvoda nema pozlaćenih dijelova. Vodiči u njihovim kabelima su bakreni, s minimalnom primjesom kisika (OFC). Ono što tvrtka posebno ističe je da se radi o kaljenom bakru. Vodiči su uvučeni u vrlo elastične PVC cijevčice i potom opleteni mrežastim oklopom. Oklop je uzemljen i predstavlja aktivnu zaštitu vodiča od upliva RFI-ja.
Svi IsoTekovi mrežni kabeli, pa tako i ovaj, Premium, kojeg smo testirali, imaju na svojim krajevima kvalitetne mrežne priključke.

Više koristi nego štete
Najočitiji rezultati dobiveni korištenjem IsoTekovih proizvoda su ujednačeniji frakvencijski odziv i stvaranje tamnije i tiše pozadine na kojoj su se jasnije ocrtavale dimenzije i razmještaj izvođačkog tijela ili pozicija izvođača. To je pridonijelo i uočljivosti veće količine detalja, poglavito onih krkih, fino oblikovanih, koji često znadu nestati u rezidualnom šumu - kojeg ne doživljamo izravno kao šum! - a koji je nerijetko posljedica RFI-ja i EMI-ja. Osim toga, zvuk dobiva na prozračnosti i čistoći, što onda ima i izravnog, pozitivnog, upliva na njegovu dinamiku. Puno je manje zastoja u njegovim naglim uzletima i stišavanjima, a i na mikroskali se osjete stanovita poboljšanja. Jedna od posljedica stišavanja šuma je i da zvuk pri istoj otvorenosti potenciometra za glasnoću djeluje glasnije. I definiranost zvuka se poboljšava, jer se jasnije čuju stanke između pojedinih nota. A to onda, u konačnici, ima i upliva na bolje iskazivanje ritmičnosti zvuka. Naravno, ne ide ni bez štetnih posljedica. Sa strujom i filtrima je uvijek tako - dobiješ na mostu - izgubiš na ćupriji. Zvuk jeste čišći, ali više nije tako raskošno otvoren niti eksplozivno brz. I fokusiranost je donekle oštećena, pa zvuk u cjelini ima nešto mekše obrise nego je to u stvarnosti. No, te su negativnosti ipak puno slabije čujne od probitaka i, u velikom broju zvukovno slabije uravnoteženih sustava, neće se ni osjetiti kao negativnosti. Naime, mnogi sustavi ionako zvuče preotvoreno, pa i na granici agresivnosti, a takvima ni malo smekšavanja preoštrih bridova neće smetati.

P.S. Ocjenjivati sklopove poput Solusa zapravo uopće nije lako, niti je pritom moguće biti sasvim objektivan. Prvo, njihovi učinici u svim sustavima neće biti jednaki. To zato što svi uređaji nisu jednako osjetljivi na RFI i EMI smetnje, niti je mrežni napon kojim se napajaju jednako visok i čist. Ovaki sustavi uvijek donesu našto dobroga, ali nešto jednostavno moraju i odnijeti. Tako diktirajiu zakoni fizike. Pa, onda, ako je više onih dobrih stvari, ocjena je u cjelini bolja, kao i odnos cijene i kvalitete. I u tim okvirima treba promatrati ne samo ocjenu ovog IsoTechovog kompleta, već i svi takvih i sličnih kompleta.INFO BOX

Mrežni filtar IsoTek GII Solus/ Mrežni kabel IsoTek Premium

Ustupio:
Audio Art
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 90%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 97%


pozitivno
Tiha zvukovna pozadina, povećana količina finih detalja, bolja ritmičnost i definiraniost zvuka. Izgled i izrada.
moglo bi bolje
Usporavanje zvuka i smekšavanje rubova. Cijena nije baš niska

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Akustyk RD12
Forum: High-End
- ATC-Acoustic Transducer Company
Forum: Računala i audio
- Komp audio
Forum: Uradi sam
- Što radim ovih dana
Forum: Audio komponente
- Neobavezne slušalice ;)
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB
Forum: CD i ostali mediji
- Nova muzička izdanja
Forum: Dodatni pribor
- Podlošci ili šiljci

UPRAVO SE ČITA


Cambridge Audio Azur P640
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Fono stupanj
napisao: Milan Rupić
NAD PP 3
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Digitalni MM/MC fono stupanj
napisao: Milan rupić
ProAc Response D2
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Tomislav Gašparić
Transparent Audio PowerIsolator Reference
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Strujni filter
napisao: Milan Rupić
SIM Audio Moon LP5.3RS
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Fono pretpojačalo
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu