Ispiši stranicu | Close Window

FILM POINT

Web: Audiofil - feel the sound -
Kategorija: Ostalo
Ime foruma: Ostalo
Opis foruma: Dosad nespomenuto.
URL: Http://www.audiofil.net/forum/forum_posts.asp?TID=7277
Datum ispisa: 08.srpanj.2020 u 07:36
Verzija Softwarea: Web Wiz Forums 11.10 - http://www.webwizforums.com


Tema: FILM POINT
Objavio: barbaro
Tema:: FILM POINT
Datum objave: 15.veljača.2007 u 09:22
Više se puta na forumu dešavalo da se o filmu raspravlja, onako usput, u "krivim" temama, pa nekako smatram da upravo nedostaje ovakav kutak gdje bi mogli raspravljati o filmu ( ne samo igranom, već i kratkom, animiranom, dokumentarnom ) te o svemu ostalome što film čini tako posebnim, preporučiti  drage nam naslove, iz bogate povijesti svjetske i domaće kinematografije, poželjno uz nekakav, barem kratki osvrt na postani naslov  itd itd...........
Nemojte samo o blockbuster naslovima - PLEASE
 
 
Pošto smo se u temi Što slušate osvrnuli na jednog od najznačajnih ruskih i svjetskih režisera Andreja  Tarkovskog, ovu bi novu temu otvorio upravo sa 1 lijepim osvrtom na ruskog genijalca, meni osobno najdražeg redatelja.
 
 
-------------------------------------------------------------
 
 
 
Andrej Tarkovski

04.04.1932, Zavrazhe, Ivanovo, danas Bjelorusija
Andrej Tarkovski

'Tarkovski je veliki majstor filma; tvorac novog organskog filmskog jezika u kome se život predstavlja kao ogledalo, kao san.'  Ingmar Bergman

Korijeni redateljskog genija Tarkovskog leže već u njegovoj umjetničkoj obitelji – otac Arseni bio je pjesnik, dok mu je majka Maria Ivanovna bila glumica. Iako su mu se roditelji razveli dok je još bio dječak, Andrei će u svojim djelima i jednom i drugom dati posvetu – ocu kroz njegove stihove, dok će majci čak dati i manju ulogu u filmu 'Ogledalo' (1983). Andrei je tokom cijelog djetinjstva bio okružen djelima klasične umjetnosti, a kao tinejdžer je mnogo vremena provodio s ocem slušajući Bacha i proučavajući knjige o ruskoj religioznoj umjetnosti. Ti će klasični utjecaji, kao i ljubav prema ruskom selu gdje mu je živjela baka, biti temelji svih njegovih budućih djela.

Prije nego se 1959. prijavio na poznati VGIK, Moskovsku filmsku školu, Andrei je studirao arapski na Moskovskom institutu za Orijentalne jezike, ali i geologiju u Sibiru. Ipak, o njegovom se privatnom životu malo toga zna, a čini se da je posebno zanimljiv dio o njegovom vjerskom dijelu – iako je bio pripadnik visoke ruske inteligencije, do vremena kad je snimio svoj prvi dugometražni film 'Ivanovo djetinjstvo' (1962), priču o 12-godišnjaku na njemačkom frontu tijekom II. Svjetskog rata, Tarkovsky je počeo prakticirati pravoslavlje, ali i razvio snažan estetski osjećaj za religijsko.

Već u njegovom prvom uratku, spomenutom 'Ivanovom djetinjstvu', prisutno je poigravanje sa simbolima i snovima, a isti mu je (prvo, pa muško!) osigurao nekoliko koplja prednosti pred ostalim sovjetskim režiserima (i Zlatnog Lava U Veneciji). No problemi, a tu se posebice misli na frke s cenzorima i prilično ćudljivim i rigoroznim vlastima u tadašnjem SSSR-u, stižu već s drugim mu filmom – 'Andrej Rubljov' se komunističkoj sviti nije svidio zbog otvorene vjerske tematike, pa je film umjesto 1966. godine, kada je snimljen, velika platna ugledao tek tri godine kasnije. No, sve su te muke na kraju ispale slatke – film je opisivan kao najsnažniji povijesni film ikad snimljen, a pobrao je nekoliko nagrada na prestižnim festivalima diljem svijeta.

Poslije tog filma, u svijetu su na Tarkovskog gledali kao najznačajnijeg ruskog redatelja nakon
http://www.filmski.net/dossier/199 - Eisensteina . 1971. je ipak kreativno iskoristio i adaptirao sf roman 'Solaris' Stanislava Lema, za koji će kasnije izjaviti da mu je najdraži snimljeni film. I dok je naš redatelj dobio motivaciju za daljnje uspjehe, velike mu je probleme u cijeloj priči činila Partija koja je povećala kontrolu nad njegovim djelima. Tarkovsky je svoju frustraciju režimom opisivao u dnevnicima, a sve to najbolje potkrepljuje činjenica da je zbog birokratskih (tj. političkih) prepreka uspio snimiti samo sedam filmova.

No, iako je svaki njegov scenarij najprije morao biti odobren od strane cenzora, poznato je da je slavni redatelj često mijenjao detalje u finalnoj fazi, kada mu nitko nije mogao ništa, a njegovi su prijatelji i štovatelji filmove doslovno švercali na međunarodne festivale. Najautobiografskiji mu je film 'Ogledalo' (1974) gdje je koristio fragmente svog sjećanja na djetinjstvo, dok se znanstvenofantastičnoj tematici vraća u filmu 'Uhoda' (1979). Što se stila tiče, obožavao je duge kadrove i sporu kameru, dok je prolaznost vremena prikazivao promjenama u prirodi. U filmovima je često koristio životinje, posebno pse, dok su zgrade često propale i uništene, a seting bezvremenski. Važna komponenta njegovih uradaka je i ljudsko lice – muški glumci su mu često u krupnom kadru, dok glumice snima s nešto veće, zagonetne udaljenosti.

Već izmučen nemogućnošću da normalno stvara, Tarkovsky sa suprugom Larissom iz Rusije na Zapad bježi 1983., da bi te iste godine u Italiji završio svoj šesti film 'Nostalgia'. Za njim u Rusiji ostaje njegov sin Andriuschka, a njegovom će izvlačenju na Zapad posvetiti ostatak života. Zadnji je film 'Žrtva' (1986) snimio u Švedskoj s ekipom koja je često surađivala s Ingmarom Bergmanom te osvojio brojne nagrade. Uspjeh mu je pomutilo bolno saznanje – obolio je od raka pluća. Umro je 28. prosinca te iste godine

  
 Odgovori:
Objavio: Jango Fett
Datum objave: 15.veljača.2007 u 10:02
Barabaro, uz sve poštovanje koje imam prema tvojoj ideji da ovo puristička muzejska kolekcija podataka o sedmoj umjetnosti, smatram kako se odricanjem priče o blockbusterima najviše udaljavaš od filma.
Na taj način filtriraš tu produkciju od onoga što misliš da je smeće i ostavljaš samo ono što misliš da je "estetski" prihvatljivo za predodžbu o sofisticiranoj filmskoj umjetnosti za one inteligentne.
To je guranje smeća pod tepih, a ja mislim da bi film i sve što ta industrija znači trebalo sagledavati u cjelini sa svim uspjesima i neuspjesima.
 
Vjeruj mi, o blockbusterima može se mnogo više reći nego o nezavisnoj produkciji.


-------------
Pravi audiofil je glazbofil samo u smislu "nemam ništa protiv glazbe".


Objavio: tatamata
Datum objave: 15.veljača.2007 u 11:03
Bravo Barbaro za pokretanje ove teme baš sa Tarkovskim, onaj koji poznaje njegov opus, zna da su ostali par kopalja iza. Prilično ti je nespretan prijevod "Uhoda", naime film je i kod nas poznatiji pod nazivom
Stalker (Vodič). Spomenuo bih i Andrejevu opsjednutost vodom, tim elementom kojem on u svim svojim filmovima/kadrovima daje posebno mjesto. Sjećam se svojih frustracija kad je besramnom krađom pojedinih kadrova Kusturica kasnije pobirao nagrade po zapadnim festivalima, tumačeći da je to hommage Tarkovskom.
 
a` Jango:
Vjerujem da će se Barbarov "odmak" od sagledavanja filma kao cjeline vrlo brzo nadoknaditi bilo tvojim ili drugim postovima o blockbusterima.
 
Šteta


-------------
prava hifa svijetli u mraku.


Objavio: Aquarius
Datum objave: 15.veljača.2007 u 11:23
Miloš Forman
18. veljače 1932. godine, Caslav, Čehoslovačka
Jedan od najznačajnih redatelja dvadesetog stoljeća i meni osobno jedan od najdražih, također je osoba slavenskih korijena, osoba kojoj je uspjelo snimiti film u svom opusu koji će ovojiti svih pet 'glavnih' Oscara (najbolji film, najbolji scenarij, najbolja režija, najbolja glavna muška i ženska uloga) i time postati drugi film u povijesti Akademije kojem je to pošlo za rukom. Naravno, riječ je o filmu 'Let iznad kukavičjeg gnijezda' i o Milošu Formanu.

Ovaj čudotvorac sedme umjetnosti, češkog porijekla, oduvijek me oduševljavao svojim filmovima, izborom scenarija i glumaca. Gotovo da nema filma iz kojeg nije izvukao glumački maksimum iz filmske postave. Pravi primjer za ovu tvrdnju je Luise Fletcher koja je i osvojila Oscara za glavnu žensku ulogu u spomenutom filmu. Fletcher nikad prije i kasnije nije zabilježila tako upečatljivu ulogu kao u 'Letu'. Drugi bi bio Jim Carrey, glumac koji je pokazao svoj pravi glumački karakter u filmu 'Čovjek na Mjesecu', a kojeg smo do tada gledali u komedijama u kojima su uglavnom do izražaja dolazile njegove kreveljičarske sposobnosti. Ova uloga mu je donijela nagradu Zlatni Globus.

No, ono po čemu se Forman razlikuje od svojih filmskih kolega, njegova je raznolikost kada su u pitanju izbori scenarija po kojima će snimati filmove. Tako smo imali prilike gledati izuzetne filmove povijesnog, glazbenog, humorističnog i dramskog karaktera.

Teško mi je reči koji mi je Formanov film najdraži, ali ako moram izdvojiti, tada bi to bili 'Amadeus' (s kojim je zamalo ponovio oscarovski uspjeh 'Leta'... iako je osvojio osam Oscara, izostala je nagrada za glavnu žensku ulogu), koji sam do sad pogledao više puta i svaki put me ponovno oduševio, zatim 'Kosa', osobno najjači ikad snimljeni anti-ratni film. Bez obzira što se radi o prenešenoj broadwayskoj predstavi, koju sam srećom imao prilike pogledati uživo, ono što je Forman napravio baca predstavu daleko u drugi plan. I naposlijetku 'Let iznad kukavičjeg gnijezda', film snimljen prema sjajnoj knjizi Ken Keseya. Da su knjige često drukčije (bolje) od filmova nastalih prema njima nije rijetkost, ali ovaj film je toliko drukčiji, bolji, a opet isti i jednako dobar kao i literalni predložak. Da bi se zadržalo najbolje iz 'oba svijeta', valja biti vrhunski majstor, a to Miloš Forman svakako jest.

Nedavno sam ponovno odgledao 'Taking off', sada s distance od recimo desetak godina i u trenutku kada sam i sam postao roditelj, te još bolje uvidio kako je Forman uspio na genijalan način obraditi problematiku puberteta i sukoba generacija. Iako 'na prvu' vrhunski zabavan, film u sebi zapravo krije banalnost svakodnevnice koja se nalazi u svakom kutku ovog planeta i od koje na žalost ne možemo pobječi. Film je interesantan i iz razloga što je snimljen nakon napuštanja Čehoslovačke, kao prvi 'Američki projekt' i u kojem se osjeća određena doza oslobađanja. Naime, kao član 'Češkog novog vala', njegov rad u Čehoslovačkoj često je bio pod lupom vlasti i cenzora, tako da je svoje ideje i poruke znao skrivati u filmovima poput 'Vatrogasna zabava'.


Na kraju slijedi copy/paste Formanove filmografije:

Audition (1963)
Black Peter (1964)
Loves of a Blonde (1965)
The Firemen's Ball (1967)
Taking Off (1971)
One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)
Hair (musical, 1979)
Ragtime (1981)
Amadeus (1984)
Valmont (1989)
The People vs. Larry Flynt (1996)
Man on the Moon (1999)
Goya's Ghosts (2006)
Objavio: jazzdil
Datum objave: 15.veljača.2007 u 14:27
Originalno postano od strane člana: tatamata tatamata napisao:

Bravo Barbaro za pokretanje ove teme baš sa Tarkovskim, onaj koji poznaje njegov opus, zna da su ostali par kopalja iza. Prilično ti je nespretan prijevod "Uhoda", naime film je i kod nas poznatiji pod nazivom
Stalker (Vodič). Spomenuo bih i Andrejevu opsjednutost vodom, tim elementom kojem on u svim svojim filmovima/kadrovima daje posebno mjesto. Sjećam se svojih frustracija kad je besramnom krađom pojedinih kadrova Kusturica kasnije pobirao nagrade po zapadnim festivalima, tumačeći da je to hommage Tarkovskom.
 
a` Jango:
Vjerujem da će se Barbarov "odmak" od sagledavanja filma kao cjeline vrlo brzo nadoknaditi bilo tvojim ili drugim postovima o blockbusterima.
 
Šteta
 
Jedan je nesporazum.
Film koji se u stvari zove Uhode (jer su dvojca agenata), jedan je od prvih kratkometražnih filmova Tarkovskog.
Stalker jest njegov peti dugometražni film (nakon Ivanovog djetinstva, Andreja Rubljeva, Solarisa i Zerkala (ogledala), te nema veze sa Uhodama.
 
 


-------------
Micro Utopia Be


Objavio: jazzdil
Datum objave: 15.veljača.2007 u 14:33
Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

Barabaro, uz sve poštovanje koje imam prema tvojoj ideji da ovo puristička muzejska kolekcija podataka o sedmoj umjetnosti, smatram kako se odricanjem priče o blockbusterima najviše udaljavaš od filma.
Na taj način filtriraš tu produkciju od onoga što misliš da je smeće i ostavljaš samo ono što misliš da je "estetski" prihvatljivo za predodžbu o sofisticiranoj filmskoj umjetnosti za one inteligentne.
To je guranje smeća pod tepih, a ja mislim da bi film i sve što ta industrija znači trebalo sagledavati u cjelini sa svim uspjesima i neuspjesima.
 
Vjeruj mi, o blockbusterima može se mnogo više reći nego o nezavisnoj produkciji.
 
Stvar je pristupa.
Blokbasteri se u stvari udaljavaju od Filma.
Smeće ne valja gurati pod tepih. Treba ga spaliti, kako to got bilo ekološki i politički nekorektno.
 


-------------
Micro Utopia Be


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 15.veljača.2007 u 14:51
Originalno postano od strane člana: jazzdil jazzdil napisao:

 
Stvar je pristupa.
Blokbasteri se u stvari udaljavaju od Filma.
Smeće ne valja gurati pod tepih. Treba ga spaliti, kako to got bilo ekološki i politički nekorektno.
 
 
 
 
To sam i ja mislio kada sam bio dijete, ali sada vidim da je jedina mjerodavna stvar za kulturu upravo blockbuster produkcija. Nezavisni lapurlartistički film uvijek ostaje samo muzejski artefakt posvećen isključivo sebi u rubnom prikrajku svijeta, dok blockbusteri zaista, kao i svaka produkcija u umjetnosti do sada, ostaju direktno ogledalo našeg vremena.
 


-------------
Pravi audiofil je glazbofil samo u smislu "nemam ništa protiv glazbe".


Objavio: robot
Datum objave: 15.veljača.2007 u 15:06
Ne vidim potrebu razdvajanja na art/blockbuster, već mislim da postoje dobri/loši filmovi, niti su svi art filmovi dobri, niti su blockbusteri apriori loši (jaws recimo, koji je solidan film, ptice od hitchocka bi se mogle tretirati kao blockb.,kako tretirati coppoline filmove,.... itd). sa druge strane bergman mi je teška pilana, u njegovim filmovima jedino uzivam u niqvistovoj kameri. lik iz aquariusovog avatara radi filmove nesumnjivo art usmjerenja sa metodama komercijalnog filma. recimo 21 gram, million dollar baby,  nisu mali opskurni art filmovi, a mogli bi izričajem spadati u tu kategoriju.
ne treba se opterecivati, nek ljudi iznose misljenje, a rezultati ce biti vidljivi naknadno.
sto se tice formana, mislim da ima neujednacen opus koji ide od remek djela do sasvim prosjecnih djela, a takav je po mom misljenju i amadeus. nedavno sam ga ponovno pogledao, i bio pomalo razocaran koliko je film izgubio na snazi, kada sam ga prvi put gledao. no scena mozartovog pokopa uz requiem je za antologiju filma...let i kosa su zato vrh kino produkcije....
 
Jedan od filmova koji je mene oborio gotovo vise od tarkowskog je film wernera herzoga enigma caspar hausera, fantastican film, scena albinonievog adagia na jezeru je 2die4....
http://www.imdb.com/title/tt0071691/ - http://www.imdb.com/title/tt0071691/
 
 


Objavio: barbaro
Datum objave: 15.veljača.2007 u 15:12
Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

Barabaro, uz sve poštovanje koje imam prema tvojoj ideji da ovo puristička muzejska kolekcija podataka o sedmoj umjetnosti, smatram kako se odricanjem priče o blockbusterima najviše udaljavaš od filma.
Na taj način filtriraš tu produkciju od onoga što misliš da je smeće i ostavljaš samo ono što misliš da je "estetski" prihvatljivo za predodžbu o sofisticiranoj filmskoj umjetnosti za one inteligentne.
To je guranje smeća pod tepih, a ja mislim da bi film i sve što ta industrija znači trebalo sagledavati u cjelini sa svim uspjesima i neuspjesima.
 
Vjeruj mi, o blockbusterima može se mnogo više reći nego o nezavisnoj produkciji.
 
Jango,
 
Barabaro, nije mislio ništa loše, nit je izričito zabranio pominjanje i raspravu o blockbusterima kojima smo, na ovaj ili onaj način, htjeli ne htjeli, izloženi na svakom koraku, jednostavno, nije vidio potrebu da se o nečemu, čega su već prepuni svi mediji, nanovo i bespotrebno mlati prazna slama, a da se istovremeno skoro totalno zapostavljaju umjetnički vrijedni (jer ne zaboravi film je ipak vid umjetnosti) i bezvremenski naslovi, iz bilo kojeg momenta bliže ili dalje povijesti.
Moja namjera, pri otvaranju teme, je bila jednostavna i zamišljena kao pravo mjesto za raspravu i izdvajanje onog stvarno vrijednog od kinematografije.
 
Ne smatram, ni u kom slučaju, da je moje znanje o filmu na nekakvom višem nivou. Dapače, upravo sam zato i otvorio ovu temu ne bih li nešto novo i kvalitetno naučio, te na taj način nadopunio svoje skromno znanje o istom .
 
Jedini je (tvoj) očigledni  problem što izgleda voda ne teče ka tvom mlinu
pa ne preostaje drugo nego biti partibrejker.
 
 
Usprkos svemu 
 
 
 
  


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 15.veljača.2007 u 16:47
Originalno postano od strane člana: barbaro barbaro napisao:

 
Jango,
 
Barabaro, nije mislio ništa loše, nit je izričito zabranio pominjanje i raspravu o blockbusterima kojima smo, na ovaj ili onaj način, htjeli ne htjeli, izloženi na svakom koraku, jednostavno, nije vidio potrebu da se o nečemu, čega su već prepuni svi mediji, nanovo i bespotrebno mlati prazna slama, a da se istovremeno skoro totalno zapostavljaju umjetnički vrijedni (jer ne zaboravi film je ipak vid umjetnosti) i bezvremenski naslovi, iz bilo kojeg momenta bliže ili dalje povijesti.
Moja namjera, pri otvaranju teme, je bila jednostavna i zamišljena kao pravo mjesto za raspravu i izdvajanje onog stvarno vrijednog od kinematografije.
 
Ne smatram, ni u kom slučaju, da je moje znanje o filmu na nekakvom višem nivou. Dapače, upravo sam zato i otvorio ovu temu ne bih li nešto novo i kvalitetno naučio, te na taj način nadopunio svoje skromno znanje o istom .
 
Jedini je (tvoj) očigledni  problem što izgleda voda ne teče ka tvom mlinu
pa ne preostaje drugo nego biti partibrejker.
 
Usprkos svemu 
  
 
 
Samo sam htio reći da "umjetnički vrijedan" film ne sugerira razdvajanje blockbustera od "umjetničke" produkcije. Robot je lijepo to rekao.
Uostalom, danas ima svega osim jedne stvari: kriterija što je točno "umjetničko" i "vrijedno". Ako mi objasniš što su ti pojmovi, s argumentima, svaka ti čast.
 
Ti misliš da su blockbusteri ionako previše pokriveni mlaćenjem prazne slame kroz svoju medijsku eksponiranost. Ja pak mislim da se baš zato o njihovom značenju ne govori ono što bi trebalo.
 
I naravno, kad voda ne teče na moj mlin, naravno da ću pokušati raz**** sve.
 
 
 
 


-------------
Pravi audiofil je glazbofil samo u smislu "nemam ništa protiv glazbe".


Objavio: jazzdil
Datum objave: 15.veljača.2007 u 16:51
Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

Originalno postano od strane člana: jazzdil jazzdil napisao:

 
Stvar je pristupa.
Blokbasteri se u stvari udaljavaju od Filma.
Smeće ne valja gurati pod tepih. Treba ga spaliti, kako to got bilo ekološki i politički nekorektno.
 
 
 
 
To sam i ja mislio kada sam bio dijete, ali sada vidim da je jedina mjerodavna stvar za kulturu upravo blockbuster produkcija. Nezavisni lapurlartistički film uvijek ostaje samo muzejski artefakt posvećen isključivo sebi u rubnom prikrajku svijeta, dok blockbusteri zaista, kao i svaka produkcija u umjetnosti do sada, ostaju direktno ogledalo našeg vremena.
 Ako kulturu promatraš kao ogledalo današnjeg vremena tada ovo naše neurotično, bezdušno postpovjesno doba prepuno cinizma, konfromizma, hladnoće i prosječnosti uopće ne može da percipira umjetničko djelo koje svojim genijem transcendira vremenske i kulturne barijere, koje je daklem bezvremensko u svojoj ljepoti.

Današnje društvo i kultura ne potiče, ne cijeni i ne razumije individualnost, različitost, osebujnost, već u u svojoj sve većoj "slobodi" izbora postaje sve više uniformno na svim razinama.

Za to više nema velikih umjetnika filma ranga recimo Tarkovskog.

Bezvremenska umjetnička djela kao filmovi Tarkovskog ili glazba Coltranea nikad neće biti artefakti, nikad neće izgubiti svoju vrijednost i ljepotu.

Za mene su artefakti recimo spotovi ET, artefakti koje će za npr. 100 let premotavati studenti sociologije da bi ispričali život mladih ljudi prve polovice 90tih u nas.


-------------
Micro Utopia Be


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 15.veljača.2007 u 17:09
Originalno postano od strane člana: jazzdil jazzdil napisao:

  
 

Ako kulturu promatraš kao ogledalo današnjeg vremena tada ovo naše neurotično, bezdušno postpovjesno doba prepuno cinizma, konfromizma, hladnoće i prosječnosti uopće ne može da percipira umjetničko djelo koje svojim genijem transcendira vremenske i kulturne barijere, koje je daklem bezvremensko u svojoj ljepoti.

Današnje društvo i kultura ne potiče, ne cijeni i ne razumije individualnost, različitost, osebujnost, već u u svojoj sve većoj "slobodi" izbora postaje sve više uniformno na svim razinama.

Za to više nema velikih umjetnika filma ranga recimo Tarkovskog.

Bezvremenska umjetnička djela kao filmovi Tarkovskog ili glazba Coltranea nikad neće biti artefakti, nikad neće izgubiti svoju vrijednost i ljepotu.

Za mene su artefakti recimo spotovi ET, artefakti koje će za npr. 100 let premotavati studenti sociologije da bi ispričali život mladih ljudi prve polovice 90tih u nas.
 
 
Lijepo si to primjetio i u principu mi se čini da razumiješ problematiku ali mislim da se rezultat treba drukčije interpretirati.
 
Naime, kao rezultat tog problema ti vidiš nedostatak velikih genija, velikih umjetnika popt Tarkovskog.
 
Ja vidim njihov višak.
 
Njih ima previše. Kako je danas umjetnost u potpunosti oslobođena - može se raditi bilo što jer više nema barijera koje govore što bi se trebalo tretirati kao umjetnost a što ne (pa se stoga ne mogu ni probiti ijednim pokušajem) - zbog toga se ništa od toga ni ne percipira. Danas ima nebrojeno mnogo genijalaca, kojima je lakše biti viđen (zbog masovne mogućnosti lake i globalne komunikacije) nego prijašnjim generacijama. Upravo se tu, ironično, javlja njihov neuspjeh. Ima ih toliko puno da je svijet postao ravnodušan prema njima.
 
Jedino što je svijetu preostalo je da se uhvati za potpuno programiranu, predvidljivu i kodom definiranu proizvodnju svega, pa tako i filmova.
Za svijet, više nema smisla probijati granice kao što su to radili veliki umjetnici. Oni koji su to bili, zavijek će biti slavljeni kao takvi, a vrata za nove sada su zatvorena.
 
Ono što većina zaboravlja je da se i danas rade djela na razini Tarkovskog i glazba na razini Coltrane-a, samo što se više ne percipira. To samo govori o tome da se vrijednost ne nalazi u tim djelima već u njihovoj društvenoj interpretaciji i uvažavanju.


-------------
Pravi audiofil je glazbofil samo u smislu "nemam ništa protiv glazbe".


Objavio: Sten
Datum objave: 15.veljača.2007 u 17:10
Originalno postano od strane člana: jazzdil jazzdil napisao:

Ako kulturu promatraš kao ogledalo današnjeg vremena tada ovo naše neurotično, bezdušno postpovjesno doba prepuno cinizma, konfromizma, hladnoće i prosječnosti uopće ne može da percipira umjetničko djelo koje svojim genijem transcendira vremenske i kulturne barijere, koje je daklem bezvremensko u svojoj ljepoti.

Današnje društvo i kultura ne potiče, ne cijeni i ne razumije individualnost, različitost, osebujnost, već u u svojoj sve većoj "slobodi" izbora postaje sve više uniformno na svim razinama.
...
  Jako lijepo rečeno i objašnjeno gdje je danas umjetnost. Već dugo ne pročitah toliko malo rijeći koje govore tako puno, koje tako pogađaju bit.


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 15.veljača.2007 u 17:23

Evo jedne vrhunske stvari u filmskom svijetu:

James Cameron
 
 
 
Jedan od najvećih živućih redatelja, po odnosu komercijalnog uspjeha, prihvaćanja publike i prihvaćanja kritike možda i najveći.
 
Specifičan "high-tech" stil, megalomanski projekti, ali nikad nije zaboravio na to da se gledatelj u potpunosti treba uživjeti u njegov svijet.
 
Jedan od rijetkih ljudi koji mogu podnijeti najskuplje i najodgovornije filmske projekte.
 
Zanimljivost je ta da svoj uspjeh nikada ne može zahvaliti samome sebi. Po mnogim naznakama izgleda da je za neke stvari totalni idiot, a timovi s kojima je radio dali su takvu sinergiju da je redovito ispao genijalac. No, tako možda genijalci i funkcioniraju - za neke stvari su budale, a na kraju ispadne fascinantno.
 
Filmografija kao redatelja nije opsežna, ovo su izdvojeni uratci:
 
Terminator
Terminator 2 (po mnogima prvi put nastavk nadmašuje svoj kultni original)
Aliens (po mnogima prvi put bolji nastavak kultnog filma nekog drugog autora!)
Bezdan
Istinite laži
Titanic (gad uspio box-office-om nadmašiti sve da mu se nitko nikada neće moći ni približiti)
 
Upravo priprema SF spektakl Avatar, koji bi trebao probuditi usnuli SF iz kome. Izlazak 2009. Jedva čekam.
 


-------------
Pravi audiofil je glazbofil samo u smislu "nemam ništa protiv glazbe".


Objavio: Notax
Datum objave: 15.veljača.2007 u 18:05
Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

Evo jedne vrhunske stvari u filmskom svijetu:

James Cameron
 
 
 
Jedan od najvećih živućih redatelja, po odnosu komercijalnog uspjeha, prihvaćanja publike
........ i onda ovako: tri točkice ... 

Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:


Specifičan "high-tech" stil, megalomanski projekti,
... i tri točkice...

Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:


Jedan od rijetkih ljudi koji mogu podnijeti najskuplje i najodgovornije filmske projekte.
 
Zanimljivost je ta da svoj uspjeh nikada ne može zahvaliti samome sebi. Po mnogim naznakama izgleda da je za neke stvari totalni idiot, a timovi s kojima je radio dali su takvu sinergiju da je redovito ispao genijalac. No, tako možda genijalci i funkcioniraju - za neke stvari su budale, a na kraju ispadne fascinantno.


Upravo kao što si napisao, neko ko podnosi teret i odgovornost najvećih i najskupljih projekata upravo zato što je idiot. Čovek sa savesti oseća odgovornost i grize se. Ovaj ne. Sprčka sve što mu se od sredstava prostre. Onda ostatak tima izvlači uloženo besomušnom reklamom i lobiranjima, kao za "Titanik". Ali, nekako imam utisak da tebe baš to uzbudjuje. Idiot koji je uspešan uprkos svemu (tj. zahvaljujući mašineriji koja ne dozvoljava da im uloženi novac propadne). Priča kao u filmu "Forest Gump".
 

Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:


Aliens (po mnogima prvi put bolji nastavak kultnog filma nekog drugog autora!)
Istinite laži
Titanic (gad uspio box-office-om nadmašiti sve da mu se nitko nikada neće moći ni približiti)
 


Ajd' još nekako za T2, svakoga, pa i njega mora jednom da pokenja. Ali, Aliens (to je valjda br. 2), to je totalna negacija prvobitne ideje. Kao da je neko uzeo i obavio  nuždu na glavnu originalnu ideju o JEDNOM fizički i umno superiornom biću (ženki, matici) koja u grand finalu ima fajt sa Earth bićem (ženkom, maticom). I napravi nešto što liči na vijentnamski film B produkcije sa marincima i stotinama nesretno poginulih elijena. Ma, daj.
True Lies je extra zabavan film, i to mu je jedina namena. Jaše na karizmi Švarcija.
Titanic bolje da ne komentarišem, primerenije je da nabrojim filmove koji su bili nominovani za najbolji film (slično i za režiju) a nagradu nisu dobili:
- As Good As It Gets
- Full Monty
- Good Will Hunting
- L.A. Confidential


-------------
    E=mC^2 +/-3dB


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 15.veljača.2007 u 18:17

Pa upravo je poanta Aliensa to što Cameron nije htio raditi kopiju jedinice. Nije on obezvriejdio jedinicu, on je napravio novi film, baš kako i dolikuje činjenici da ga je radio novi autor (jednako su napravili odlični Fincher za treći dio i Pierre-Jeunett za četvrti).

Aliens je vrhunski inkorporirao Cameronov stil - tamna atmosfera, hrpa metala, vojnički stil, puno teške akcije od koje zastaje dah, i naposljetku ta genijalna simbolička scena borbe između dvije matice. Radi se o univerzalnoj borbi za opstankom između vrsta.
Za razliku od Scottovog Aliena koji tu vrstu prikazuje kao nativno zlu (simbolika je u odnosu na ljudsko biće i ukazuje na psihu), Cameronov Alien je vrsta koja se bori za opstanak u prirodnom poretku nadmetanja za prevlast. Cijela priča podsjeća na genijalni McTiernanov "Predator" koji se bavi sličnom tematikom. 


-------------
Pravi audiofil je glazbofil samo u smislu "nemam ništa protiv glazbe".


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 15.veljača.2007 u 18:19
Titanic je zaslužio pobijediti svoje rivale u utrci za Oskare - ipak se radi o mnogo važnijem filmu. O kvaliteti naravno ne treba raspravljati kada su Oskari u pitanju.

-------------
Pravi audiofil je glazbofil samo u smislu "nemam ništa protiv glazbe".


Objavio: Aquarius
Datum objave: 15.veljača.2007 u 18:26
E je*i ga Barbaro... nakon Terminatora i Predatora, sad će krenuti o Matrixu, Jurassic parku, Lessiju itd.

Uglavnom... ode Vinča u vazduh!


Objavio: jazzdil
Datum objave: 15.veljača.2007 u 18:31
Jazzdil uzvraća udarac mejnstrimu u epizodi:

Alejandro Jodorowsky

07.02.1929, Iquique, Čile
Alejandro Jodorowsky

Ako ste mislili da su Lynch i Greenaway snimili nevjerojatno začudne i otkačene opuse, tada se još niste sreli s čileanskim mistikom i ezoterikom Jodorowskym!

Najbolji pristup biografiji Alejandra Jodorowskog vjerojatno je razmotavanje astrološke karte, bacanje tarot karata, čitanje iz listića za čaj ili utrobe kakve domaće životinje, no možda je dovoljno ustvrditi, zbog nepoznavanja magijsko-astroloških dimenzija svemira i zvijezda, da je kultni redatelj pod vodstvom vodenjaka u punom smislu riječi inovativan, neobičan, otvoren novim iskustvima i da često kroči gdje još nitko prije njega, a ni poslije, nije zakoračio istim intenzitetom.

Aškanazi Židov ruskog podrijetla, rođen u čileanskom gradiću Iquiqueu, Jodorowsky se već s 13 godina odselio u Santiago i upisao na sveučilište zbog svoje velike ljubavi za kazalištem te je neko vrijeme živio kao klaun i lutkar. S 26 odlazi u Pariz studirati pantomimu kod Marcela Marceaua, prekinuvši sve veze s roditeljima, često radi s Mauriceom Chevalierom, od čega se najviše pamti adaptacija drame Thomasa Manna 'The Severed Head' (1957), film koji je, nažalost, izgubljen.

Upoznaje se s nadrealistima i 1962. osniva 'Panic movement', pokret koji slavi boga Pana, među ostalim zaslužnog i za riječ panika. 60-ih godina Paničari su izvodili provokativne happeninge koji će kasnije svoje mjesto naći u Jodrowskyjevim filmovima – klanje guske i rabina na pozornici s golom ženom prekrivenom medom, piletom razapetim na križ i velikom vaginom, dok se u publiku bacaju žive kornjače, primjerice.


Fando y Lis

Jodorowsky u to vrijeme piše drame, obilazi avangardna kazališta u Parizu i gradu Meksiku, radi strip 'Fabulas Panicas' i ubrzo snima prvi vlastiti film – nadrelističnu ljubavnu priču o Fando i njegovoj paraliziranoj ljubavnici Lis u potrazi za mitskim gradom Tarom - 'Fando y Lis' (1967) - najpoznatiju prema urnebesnim neredima koje je izazvala na filmskom festivalu u Acapulcu, a i par tjedana kasnije u Meksiku kad ga je službeno zabranila meksička vlada, a autora skoro zauvijek deportirala iz države. Takav bi potez - naravno, da se dogodio - gotovo sigurno obeshrabrio Jodorowskog ili barem malo promijenio tijek njegove karijere jer je sve svoje filmove snimio upravo u Meksiku.

Tri godine kasnije već predstavlja film 'El Topo' ('Krtica'), prvog neokrunjenog kralja ponoćnih premijera, a opet tri godine poslije 'The Holy Mountain' (1973). Ta su dva rada stekla nezamisliv kultni status, ne samo zbog nevjerojatne i kontroverzne ikonografije, nego i zbog činjenice da ih je zbog vlasnika prava, menadžera Beatlesa (!) Allena Kleina, do 2004. godine bilo nemoguće vidjeti u SAD-u osim na ilegalnim kopijama. Inače, Allen je otkupio prava za svoj Abkco Films na nagovor Johna Lennona, strastvenog obožavatelja svih Jodorowskyjevih filmova, a kasnije se zbog neslaganja s Alejandrom u mnogo slučajeva pokazao nezgodnim suradnikom.


Skice Barona Harkonena za 'film koji nikada nećete vidjeti', Dinu, rad Jeana Girauda Moebiusa

Godine 1975. redatelj se vraća u Francusku i počinje okupljati ekipu za filmu koji, nažalost, nije nikada snimio – kolosalnu adaptaciju 'Dine' Franka Herberta u kojoj su trebali glumiti http://www.filmski.net/vijesti/kratki-film/2601 - Orson Welles , http://www.filmski.net/vijesti/dugometrazni-film/923 - Gloria Swanson i http://www.filmski.net/vijesti/kratki-film/994 - Salvador Dali , za glazbu su bili zaslužni Pink Floydi, a kao majstori vizuala pozvani su Giger, Dan O'Bannon (kasnije su zajedno radili na ' http://www.filmski.net/vijesti/dugometrazni-film/409 - Alienu ') i Jean Giraud - http://www.filmski.net/vijesti/animirani-film/2055 - Moebius . No, financijeri su se povukli, film je kasnije više-manje uspješno snimio http://www.filmski.net/dossier/200 - David Lynch , a kažu da je veći dio setova bio iskorišten na snimanju ' http://www.filmski.net/filmovi/961 - Ratova zvijezda '.

Uslijedio je 'Tusk' (1978), po mnogima njegov najslabiji film, te povratak stripovima, animacijama i knjigama u suradnji s Moebiusom, a pravi povratak na velika platna u svom stilu ostvaruje 1989. filmom 'Santa sangre'. Godinu dana kasnije režira fantasy s Omarom Sharifom, Christopherom Leejem i Peterom O'Tooleom, 'The Rainbow Thief', a dugo čekanje najavljivanog nastavka slavnog filma iz 1970, 'The Sons of El Topo', u kojem su među ostalima uloge trebali ostvariti http://www.filmski.net/vijesti/dugometrazni-film/3175 - Marilyn Manson i http://www.filmski.net/dossier/9 - Johnny Depp (!), pretvorio se u još duže čekanje sada drugog filma; zbog problema s financijama i pravima Jodorowsky je odlučio snimiti nuklearno-postapokaliptični 'Abelcain' u kojem se također kao lik pojavljuje El Topo, ali sada promijenjena imena zbog copyrighta – El Toro.


The Rainbow Thief

Ipak, šuška se da Jodorowsky paralelno snima još jedan film, 'Tryptych' (ili 'King Shot'), čije se izdanje planira 2006. godine, pa ako je sreće, možda će oba izaći vrlo skoro i označiti njegov veliki povratak, doduše, na scenu kojom vlada sasvim sam, jer nam je dosad bilo teško zaključiti tko bi osim njega uopće činio tu i takvu scenu.

Glumac u svim svojim filmovima, redatelj, kostimograf, scenarist, producent, skladatelj, pantomimičar, književnik, dramatičar, crtač stripova, psihomagičar, guru, ezoterik, mistik, spiritualist, jedan od najvećih svjetskih poznavatelja tarota, otac trojice sinova koji se pojavljuju u većini njegovih filmova (Brontis, Axel i Adan), dobar prijatelj http://www.filmski.net/vijesti/dugometrazni-film/48 - Federica Fellinija , čiji je scenarij o Don Quijoteu planirao i režirati, mistični svećenik na vjenčanju svojih prijatelja Marilyna Mansona i Dite Von Teese, Jodorowsky je svojedobno izjavio da od filma traži ono što većina ljudi očekuje od psihodeličnih droga. Ako ste ikada i pogledali neki od njegovih radova, vjerujemo da ćete se s time i složiti.

Rijetki su redatelji s toliko prepoznatljivim vizualnim potpisom i sadržajem koji uspijevaju sagraditi iznimno originalan, uvjerljiv, zastrašujuć, a ujedno još i neviđen svijet na celuloidu. Redatelj slične karizme jest svakako http://www.filmski.net/vijesti/kratki-film/877 - Guy Maddin (ili pak spomenuti http://www.filmski.net/vijesti/kratki-film/2672 - Lynch i http://www.filmski.net/vijesti/kratki-film/2173 - Greenaway ), s kojim Jodorowsky zapravo ne dijeli ništa osim zapanjujuće originalnosti, što je, složit ćete se, (danas) iznimno teško postići u dugometražnoj produkciji. No, bez obzira na to koliko nam djela kultnog Čileanca djeluju kao 'zatvorena' cjelina, njegov je svaki rad gotovo drugačije žanrovske vrste, iako su svi odreda naseljeni gustim nizovima simbolike i najnevjerojatnijim bizarnim slikama i situacijama.


Jodorowsky živi u Francuskoj gdje prakticira psihomagiju, teniku ozdravljenja koja se koristi podsviješću ne bi li pobijedila pojedinčeve fobije, fiksacije, opsesije...

Njegove motivske preokupacije i stilske varijacije kreću se od trash horora, metafizičkih vesterna a la http://www.filmski.net/dossier/198 - Sergio Leone , Fellinijeve i Browningove ljubavi prema cirkusu ('Nakaze', 'Ulica'), http://www.filmski.net/dossier/228 - Hitchcockova ' http://www.filmski.net/filmovi/2372 - Psiha ', nadrealizma http://www.filmski.net/vijesti/kratki-film/1893 - Luisa Bunuela , novozavjetnih epova i kršćanske tradicije, eksperimentalnog filma i misticizma Kennetha Angera ('The Inauguration of the Pleasure Dome') do simboličnih radova koje bi danas vjerojatno prvi potpisao visokobudžetni umjetnik poput http://www.filmski.net/vijesti/dugometrazni-film/1766 - Matthewa Barneyja ('Cremaster').

Veliki triptih koji se često spominje u njegovoj karijeri čine filmovi 'El Topo' (1970), 'The Holy Mountain' (1973) i 'Santa Sangre' (1989) - alegorijski vestern, kršćanska odiseja do ruba pameti i frojdovska noćna mora o majkama, osveti, cirkusu, ludilu i ljubavi.

Prije snimanja 'Svete planine' Jodorowsky je proveo mjesec dana bez spavanja pod nadzorom zen majstora, što umnogome odgovara i dojmu filma – snovitoj, halucinantnoj i luđačkoj odiseji nakrcanoj kršćanskim simbolima koje je veoma teško pohvatati jer je svaka scena gusto natrpana najrazličitijim mogućim značenjima. Film koji nije nužno razumjeti, nego uživati u bizarnostima koje se nižu nesmiljenom žestinom, nadrealistička je epopeja o potrazi za besmrtnošću, šaljiva i brutalna metafizička freska svega i svačega koju otvara kristoliki lik, koji lutajući nailazi na oskaćena patuljka, a zatim i na sedmoricu predstavnika sunčeva sustava s kojima se uputi na Svetu planinu kako bi pronašli besmrtnost (!).


The Holy Mountain

Dijalozi se u filmu pojavljuju tek od sredine, a i tada ih je malo, te se dobiva dojam šutljiva filma u kojem ulogu glavnog Alkemičara (boga) koji koordinira odabranu devetorku tumači, naravno, sam Jodorowsky, ujedno pisac scenarija, redatelj, skladatelj i kostimograf. Kao i u svim ostalim filmovima velikog čileanskog šaljivdžije i završetak ovoga je urnebesan – nakon silnih metafizičkih pitanja kraj se pretvara u metatekstualni geg, odzumiranje kamere usred velikog finala i hihot redatelja (alkemičara / boga) uz riječi: zbogom, Sveta planino, pravi život čeka negdje drugdje...

'Sveta krv' mnogo je pristupačnija i narativnija, a priča je, iako čini samu osnovu psihoanalize, toliko maštovito vizualno ispripovijedana da se vjerojatno i 15-ak godina kasnije može smatrati jednom od zanimljivijih i moćnijih drama na tu temu. Početak filma prati (kristolikog) mladića koji je primljen u ludnicu (točnije, u bolnicu s pacijentima koji boluju od Downova sindroma), a niz flešbekova nam otkriva njegovo turbulentno djetinjstvo i traumu koja ga je tu i dovela.


Santa Sangre

Živio je u cirkusu s ocem bacačem noževa i majkom, svećenicom heretičke crkve Svete krvi, koja štuje sveticu odrezanih ruku. U trenutku kad ustanovi da je muž vara s tetoviranom ženom, majka ih pokuša ubiti kiselinom, ali joj muž u borbi odreže obje ruke. Sin se nakon nekog vremena u bolnici oporavi, vidjevši majku kroz prozor, te po izlasku iz bolnice nadomiješta mačine odrezane ruke, isprva ubijajući očevu ljubavnicu, a zatim i sve ostale djevojke koje mu se približe, sve dok se jednog dana ne pojavi njegova ljubav iz djetinjstva – nevina štićenica tetovirane žene – i završi niz čudnih ubojstava.

Film završava, kao i prethodan, pravim hičkokovskim raspletom koji krije obrat dostojan 'Psiha' ili ' http://www.filmski.net/filmovi/2318 - Plačljive igre '. Redateljevi sinovi Adan i Axel u filmu tumače glavnog junaka Fenixa u različitim životnim dobima, a scenarij potpisuje http://www.filmski.net/vijesti/dugometrazni-film/174 - Dariov mlađi brat Claudio Argento, koji je u film uspio vrlo uvjerljivo uplesti svetice bez ruku, transvestitstvo, orgije, kazalište, cirkus, posesivnu majku, lutke te Isusa u ludnici koji s gomilom djece s Downovim sindromom u jednom trenutku odlazi u bordel i konzumira sve moguće droge.


El Topo

Cover Jodorowskyjeva vesterna umnogome pomaže pri gledanju filma, naravno, ako se dosad još niste sreli s njegovim radovima – kratko i jasno redatelj kaže: Ako ste vi dobri i 'El Topo' je dobar film, no ako ste ograničeni i 'El Topo' je ograničen. Ime filma i junaka, Krtica, metafora je za underground kinematografiju 60-ih, kad se događalo da se film probije na površinu i postigne neviđen uspjeh u mainstream vodama, kao uostalom i Jodorowskyjev.

Glavni je lik metafizičkog putovanja do iskupljenja istoimeni revolveraš u crnom koji se, da bi dokazao ženi da je voli, otisne na putovanje po pustinji kako bi se riješio četvorice najboljih revolveraša na svijetu, ujedno i majstora koji davno nadišli obične ljudske oblike. Nakon upitnog uspjeha El Topa ostavlja žena, kao što je i on ostavio svog sina na početku, a on završava u čudnoj pećini koju nastanjuju nakaze. Kako bi im pomogao da dođu na površinu, El Topo, sada u ruhu skromnog i reformiranog pokajnika, prosjači ulicama grada iznad pećine i planira iskopati tunel za nesretnike ispod grada. Sve se, naravno, završi u neviđenu pokolju, a kao točku na i u toj nadrealističko-metafizičko meksičkoj vestern varijanti kršćanskog iskupljenja Jodorowsky postavlja pčele na grob samospaljenog junaka, inače čest i nejasan motiv u svim njegovim radovima.


El Topo

Na optužbe da su za konzumiranje ovakvog filma potrebne teške halucinogene droge, Jodorowsky je odgovarao da je to za gledatelje već obavio redatelj. A što bi i rekao kad se film reklamirao sljedećom rečenicom: Pogledajte gole franjevce koje bičuju kaktusom, svećenika kako odlazi u zalazak sunca s patuljkom i novorođenim djetetom. Što sve to skupa znači, nije jasno, ali sigurno je da nećete zaboraviti.

Isto bi se moglo reći i za sve ostalo što smo ovdje natuknuli, a ako vam ni to nije dosta – svoje znanje upotpunite na čudnom http://www.hotweird.com/jodorowsky/ - homepageu Alejandra Jodorowskog. I nabavite negdje njegove filmove, stvarno su sve što smo o njima rekli!
-------------
Micro Utopia Be


Objavio: Notax
Datum objave: 15.veljača.2007 u 18:32
Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

Pa upravo je poanta Aliensa to što Cameron nije htio raditi kopiju jedinice. Nije on obezvriejdio jedinicu, on je napravio novi film, baš kako i dolikuje činjenici da ga je radio novi autor (jednako su napravili odlični Fincher za treći dio i Pierre-Jeunett za četvrti).

Aliens je vrhunski inkorporirao Cameronov stil - tamna atmosfera, hrpa metala, vojnički stil, puno teške akcije od koje zastaje dah, i naposljetku ta genijalna simbolička scena borbe između dvije matice. Radi se o univerzalnoj borbi za opstankom između vrsta.
Za razliku od Scottovog Aliena koji tu vrstu prikazuje kao nativno zlu (simbolika je u odnosu na ljudsko biće i ukazuje na psihu), Cameronov Alien je vrsta koja se bori za opstanak u prirodnom poretku nadmetanja za prevlast. Cijela priča podsjeća na genijalni McTiernanov "Predator" koji se bavi sličnom tematikom. 


Ja nisam primetio da Scott prikazuje Aliena kao native zlog.

A ovo ostalo, to je ono kako si ti shvatio. I sam znaš da fanovi znaju da razviju cele gomile teorija o svakom detalju nekog filma, a kada u nekom interview-u pitaju režisera i navedu mu 5-6 od tih detalja sa razradjenom pričom o svakom detalju šta je pisac hteo da kaže, njegov odgovor je: Oink!?


-------------
    E=mC^2 +/-3dB


Objavio: Notax
Datum objave: 15.veljača.2007 u 18:48
Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

Titanic je zaslužio pobijediti svoje rivale u utrci za Oskare - ipak se radi o mnogo važnijem filmu. O kvaliteti naravno ne treba raspravljati kada su Oskari u pitanju.


Važniji zato što je nametnuto da je važniji. Ja lično ne vidim zašto je važniji od ostalih. Prva dva koja sam naveo su bez problema, što se mene tiče bolji filmovi. Full Monty obradjuje gomilu tema, jako dobro oblikovano i duhovito realizovano.
Činjenica da ja slabo varim "filmske radnike" koji su miljenici vaskolikog američkog društva, i stalno imaju neke "inside informacije" i to ne slučajno. Kao i npr. Oliver Stone. Slučajno ili namreno. Filmska umesnost ili propaganda? Tačnije mainstreama. Čim neki film zagrebe u tamnu stranu života u obećanoj zemlji biva skoro jednoglasno i vrlo efikasno marginalizovan. Koliko god da je dobar, slikaj se za ličnu što će postati popularan.
Doživeo sam veliko iznenadjenje kada je film "American Beauty" dobio oskara za najbolji film. Izgledalo mi je skoro kao diverzija liberalnog dela Hollywooda protiv dominantne linije potrošaćkog američkog društva.
A Kapenter sa Escape from L.A.? Skoro nepoznat film. Nikada nisam shvatao većinu kojima je prvi, Escape from Newyork bolji film.
A extra zabavna akcija "Long Kiss For Goodnight" u kojoj je glavna potka "odmetnuti" šef CIA-e koji u kooperaciji sa bivšim teroristima, a sada njegovim "neformalnim" saradnicima pokušava da sprovede plan za pogibiju 4.000 USA civila na tlu USA u hemijskom napadu, za koji bi optužio muslimanske teroriste, a sve zarad odobrenja Kongresa za povećanje vojnog i obaveštajnog budžeta. A film je snimljen 1996. godine. i "slučajno" je (još tada) totalno marginalizovan.

Setih se da bih mogao još jednom da pogledam Bowling for... i Fahrenheit 9/11.


-------------
    E=mC^2 +/-3dB


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 15.veljača.2007 u 18:51
Originalno postano od strane člana: Notax Notax napisao:


Ja nisam primetio da Scott prikazuje Aliena kao native zlog.

A ovo ostalo, to je ono kako si ti shvatio. I sam znaš da fanovi znaju da razviju cele gomile teorija o svakom detalju nekog filma, a kada u nekom interview-u pitaju režisera i navedu mu 5-6 od tih detalja sa razradjenom pričom o svakom detalju šta je pisac hteo da kaže, njegov odgovor je: Oink!?
 
 
Većina umjetnika ima određenu poruku prema konzumentu, ali nema određeno značenje prema konzumentu, jer značenje dolazi naknadno.
 
Ja se bavim značenjem, ne porukom. Autori ne znaju što će njihovo djelo značiti.


-------------
Pravi audiofil je glazbofil samo u smislu "nemam ništa protiv glazbe".


Objavio: Notax
Datum objave: 15.veljača.2007 u 18:55
Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

Većina umjetnika ima određenu poruku prema konzumentu, ali nema određeno značenje prema konzumentu, jer značenje dolazi naknadno.
 
Ja se bavim značenjem, ne porukom. Autori ne znaju što će njihovo djelo značiti.


Jesi li siguran da dobro tumačiš značenje (koje može biti različito i zavisiti od više faktora kao što je i vreme u kome se značenje tumači)? Ipak boluješ od hiperrealizma.   Što u krajnjem slučaju nije ni bitno. Iako se to više ne zove filmska umetnost, već filmska industrija, možda možemo bar malo da smatramo i umetnošću (nekada i malo više, zavisi od filma i našeg tumačenja) što će reći da nam daje slobodu da dosta aspekata protumačimo kako svakome od nas lično odgovara. Svako doživljava na svoj način.


-------------
    E=mC^2 +/-3dB


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 15.veljača.2007 u 19:51
Originalno postano od strane člana: Notax Notax napisao:Jesi li siguran da dobro tumačiš značenje (koje može biti različito i zavisiti od više faktora kao što je i vreme u kome se značenje tumači)?
 
 
Kod tumačenja nije bitno da se dobro tumači (tu nema ispravnog i neispravnog), već samo da se tumači.
Tumačenje je dio općeg diskursa, a ne znanstveno baziranog dokazivanja. To bi bila kontradikcija jer se bavimo društvenim a ne fizikalnim veličinama.
 
Za svaku produkciju (u likovnoj umjetnosti, glazbi, filmu, knjževnosti, politici, ekonomiji, religiji) postoji neka kritička misao koja ju obuhvaća. Tek takva misao tumačenja određuje vrijednost nečega, a ne to samo po sebi.
 
Osobno se bavim tim stvarima, izučavam tuđa mišljenja i kreiram svoja, pokušavam što dalje doći u svojim zaključcima. No nisam ja taj koji određuje što je što, već višestrukost mišljenja. Moje se eto slaže s postmodernističkim nazorom na svijet. Postoje naravno i alternative, iako se većina priklonila postmodernizmu jer daje najviše zadovoljavajućih odgovora.
 
Originalno postano od strane člana: Notax Notax napisao:

Iako se to više ne zove filmska umetnost, već filmska industrija, možda možemo bar malo da smatramo i umetnošću (nekada i malo više, zavisi od filma i našeg tumačenja) što će reći da nam daje slobodu da dosta aspekata protumačimo kako svakome od nas lično odgovara. Svako doživljava na svoj način.
 
Razlika je između tumačenja značenja i tumačenja poruke. Poruka je od strane umjetnika enkodirana u medij (samo djelo) i dekodira ju konzument. Poruku osmišljava umjetnik ali ne preuzima odgovornost za individualna tumačenja.
Dakle on preuzima odgovornost za poruku ali isto tako nema odgovornosti za značaj te poruke u svijetu umjetnosti.
 
Lucasovi Ratovi zvijezda nisu imali poruku koja govori da su oni kultni artefakt našeg doba, to Lucas definitvno nije tako zamislio. Njegova poruka bila je jedno a značenje prema svijetu drugo.
 
Razumiješ li sada razliku između poruke koju svatko individualno doživljava i značenja za svijet umjetnosti koju određuje ukupnost kritičke misli?
 
Pitam zato što većina tu razliku ne zna niti percipira.
 
Poruka nastaje prije djela, a značenje nastaje poslije.
 
Poruku osmišljava umjetnik a individualno konzumira pojedinac.
 
Značenje stvara sustav društvene vrijednosti a globalno ga konzumira kritička misao.
 
Npr. ako je Solaris Tarkovskog imao određenu poruku onda je shvaćena od strane svakog od nas individualno. No ono što je Solaris značio za povijest filmske umjetnosti Tarkovski nije zamislio i nije znao što će značiti, to je došlo naknadno kao rezultat njegovog rada.


-------------
Pravi audiofil je glazbofil samo u smislu "nemam ništa protiv glazbe".


Objavio: tatamata
Datum objave: 15.veljača.2007 u 20:23
 
"Lucasovi Ratovi zvijezda nisu imali poruku koja govori da su oni kultni artefakt našeg doba"
 
Ratovi zvijezda sigurno nekome nešto jesu, no nipošto nisu "kultni artefakt" našeg doba u svijesti ukupne populacije.  


-------------
prava hifa svijetli u mraku.


Objavio: robot
Datum objave: 15.veljača.2007 u 20:23
Sto se tice Jodorovskog, poznato je da je on jedan od najvecih (eksponiranih) poznavalaca Kabale, židovskog tajnog učenja, te da je Peter Gabriel jedan od njegovih velikih fanova, ucenika i praktikanata. Nisam poznavao njegov puni rad, tako da jazzdilu moram zahvaliti na iscrpnim informacijama, premda nisam neki ljubitelj prakticiranja miksa visoke magije i filma, jer se u konacnici pretvori u dalija ili hieronimus boscha.... malo je poznato da je lynch u svojim filmovima iznosi zavidno poznavanje simbolike magije, i u naizgled banalnim i halucinogenim zbivanjima njegovih filmova iskusni poznavatelj problematike moze pronaci kriptirane poruke.

sto se tice camerona, premda je aliens bravurozno reziran (premda nategnutog trajanja), u principu je rijec o partizanskom sci fi filmu, dakle veljko bulajic u svemiru. prvi alien je minuciozna zatvorena prica u kojoj je alien samo subjekt a ne objekt, prica je ljudska, dok je cameron od toga napravio tipicni hightech karneval. otprilike kao da usporedite odiseju 2001 sa "battlestar galactica" ili slicnim uratcima.

Ja bih naveo nekoliko filmova koje sam pogledao, te ih smatram kvalitetnim bez obzira na žanr.
Dakle Abel Ferara, okorjeli policajac, mracno remek djelo u kojem briljira harvey keitel, scorseseovo posljednje kristovo iskusenje, easy rider (zaboravio redatelja), psi od slame - peckimpoah, originalni čovjek od pruća, fitzgeraldo (fassbinder mislim), kurosawini sedam samuraja i rashomon, naked (leigh mislim)....drugi put nastavak....


Objavio: robot
Datum objave: 15.veljača.2007 u 20:29
Originalno postano od strane člana: tatamata tatamata napisao:

 
"Lucasovi Ratovi zvijezda nisu imali poruku koja govori da su oni kultni artefakt našeg doba"
 
Ratovi zvijezda sigurno nekome nešto jesu, no nipošto nisu "kultni artefakt" našeg doba u svijesti ukupne populacije.  


U jednom interviewu Lucas je naveo da je direktnu inspiraciju za Ratove Zvijezda našao u Kurosawi, i time svaka rasprava o njegovoj revolucionarnosti mislim moze prestati....Kurosawa je izvrsio golem utjecaj na moderni filmski izricaj, svi ti redatelji nisu dostojni Akiri drzati suncobran na setu.....


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 15.veljača.2007 u 20:32
Originalno postano od strane člana: tatamata tatamata napisao:

 
"Lucasovi Ratovi zvijezda nisu imali poruku koja govori da su oni kultni artefakt našeg doba"
 
Ratovi zvijezda sigurno nekome nešto jesu, no nipošto nisu "kultni artefakt" našeg doba u svijesti ukupne populacije.  
 
 
Nikad nisi čuo za "Star Wars kultura"?
 
Isto se odnosi na Star Trek. No kultni artefakti su čak i manje od toga. Sjeti se "Kuma", "Bladerunnera", "Odiseje u svemiru", "Zameo ih vjetar" itd. Sve su to kultne stvari koje su ostavile traga u našoj kulturi. Zato i jesu kultne. Na njih se pozivamo i reproduciramo ih kroz kulturno ponavljanje.


-------------
Pravi audiofil je glazbofil samo u smislu "nemam ništa protiv glazbe".


Objavio: tatamata
Datum objave: 15.veljača.2007 u 20:34
Robot, Akira - jel to onaj japanac koji je snimio "Dersu Uzala"

-------------
prava hifa svijetli u mraku.


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 15.veljača.2007 u 20:34
Originalno postano od strane člana: robot robot napisao:U jednom interviewu Lucas je naveo da je direktnu inspiraciju za Ratove Zvijezda našao u Kurosawi, i time svaka rasprava o njegovoj revolucionarnosti mislim moze prestati....Kurosawa je izvrsio golem utjecaj na moderni filmski izricaj, svi ti redatelji nisu dostojni Akiri drzati suncobran na setu.....
 
To što je našao inspiraciju u Kurosawi nije nikakav faktor u revolucionarnosti. Kurosawa jest dio kulture, ali ne toliko koliko se SW. Razlikuj revoluciju u tehnici, pristupu i vještini stvaranja djela od njegovog revolucionarnog utjecaja na kulturu? Zar moram naglašavati da su to dvije različite stvari, nije vam dovoljno samo to što su očigledno različite? 


-------------
Pravi audiofil je glazbofil samo u smislu "nemam ništa protiv glazbe".


Objavio: tatamata
Datum objave: 15.veljača.2007 u 20:43
A¸Jango:
Kultne stvari su Coca Cola i Colt45. Meni ne. Atribuciju "kultna stvar" dodjeljujem vrlo rijetko. Mislio sam na ovom threadu pronaći redatelje i filmove koji idu u moj raster, jer se vremena za kultove cole i colta kod mene sve manje ima.


-------------
prava hifa svijetli u mraku.


Objavio: robot
Datum objave: 15.veljača.2007 u 20:44
Originalno postano od strane člana: tatamata tatamata napisao:

Robot, Akira - jel to onaj japanac koji je snimio "Dersu Uzala"


Jest, bogme, that s the man....

Sto se tice jangove teorije jasno je da lucas nije mogao snimati scene kako  toshiro mifune leti u shuttleu i mlati se sa darth waderom neonkama, malo je zamutio i napravio tipičnu američku musaku; sloj suza, harrison forda, pa sloj special effects, i sve to prelij sa quasi samurajskom pricom o dobru i zlu.
i posuti sa  puno reklame, razumije se....

Jango pogledaj pocetak kagemushe, kako majstor u jednom kadru napravi uvod i sve kaze sto lucasu treba u 2 trilogije.


Objavio: altair
Datum objave: 15.veljača.2007 u 20:46
Pomalo me strah sto ce biti kad se Jango sjeti Kill Bill-a


Objavio: Apparatus
Datum objave: 15.veljača.2007 u 20:52
Originalno postano od strane člana: altair altair napisao:

Pomalo me strah sto ce biti kad se Jango sjeti Kill Bill-a
 
Jebo te,dva filma umjesto jednog,a oba bezveze.


-------------
https://youtu.be/LQHk5qwEDPU" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: tatamata
Datum objave: 15.veljača.2007 u 20:52
Zapravo Jango, svaka čast, uvukao si me opet u polemiku.
 
Ajmo dalje, preporučam  onima koji bi o art filmovima Dzigu Vertova. Apsolutno sve se može naći o njemu na stranicama vikipedije. Razlog preporuke je nevjerovatno dobro ukomponirana glazba francuske jazz grupe Cinematic Orchestra u nijemi dokumentarac Dzige Vertova iz 1927 "Man With The Movie Camera". Pogledati film, a zatim i poslušati soundtrack koji je posebno izdan, pravi kolačić.


-------------
prava hifa svijetli u mraku.


Objavio: altair
Datum objave: 15.veljača.2007 u 20:53
Originalno postano od strane člana: Apparatus Apparatus napisao:

Jebo te,dva filma umjesto jednog,a oba bezveze.
Hoces reci "Dva filma umjesto nijednog"? Slazem se ...


Objavio: tatamata
Datum objave: 15.veljača.2007 u 21:04
Kult film, a gledam se u gomili cupkajući na izlazu poslije filma, odvezal mi se pupak.

-------------
prava hifa svijetli u mraku.


Objavio: Apparatus
Datum objave: 15.veljača.2007 u 21:05
Originalno postano od strane člana: altair altair napisao:

Hoces reci "Dva filma umjesto nijednog"? Slazem se ...
 
Da,tak ti je to.Jednom se radi Palp Fikšn.


-------------
https://youtu.be/LQHk5qwEDPU" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: tatamata
Datum objave: 15.veljača.2007 u 21:19
Kultni film je kad se dobrih tjedan dana znojiš od straha od lucifera, što se meni desilo poslije "Rozmarine bebe", ili se okrećeš u strahu od izmanipuliranosti nakon "Paralax View" Alana Pakule

-------------
prava hifa svijetli u mraku.


Objavio: Apparatus
Datum objave: 15.veljača.2007 u 21:32
Originalno postano od strane člana: tatamata tatamata napisao:

Kultni film je kad se dobrih tjedan dana znojiš od straha od lucifera, što se meni desilo poslije "Rozmarine bebe", ili se okrećeš u strahu od izmanipuliranosti nakon "Paralax View" Alana Pakule
Meni se to desilo jednom davno poslije Exorcista.Usro sam se.Nedavno su ga dali na hateveu,ali ga jednostavno nisam htio gledati.


-------------
https://youtu.be/LQHk5qwEDPU" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: White Face
Datum objave: 15.veljača.2007 u 21:45
Originalno postano od strane člana: Apparatus Apparatus napisao:

Originalno postano od strane člana: tatamata tatamata napisao:

Kultni film je kad se dobrih tjedan dana znojiš od straha od lucifera, što se meni desilo poslije "Rozmarine bebe", ili se okrećeš u strahu od izmanipuliranosti nakon "Paralax View" Alana Pakule
Meni se to desilo jednom davno poslije Exorcista.Usro sam se.Nedavno su ga dali na hateveu,ali ga jednostavno nisam htio gledati.
 
Jee, film stvarno ima grozne i teško ponovljive scene...
A sječate se "Leptirice" domaći horor. Za ondašnje vrijeme, vrhunski film tog žanra.


-------------
Ponašamo se kao djeca u osvijetljenoj sobi, koja zatvore oči i kažu da se boje mraka.


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 15.veljača.2007 u 21:56
Originalno postano od strane člana: tatamata tatamata napisao:

A¸Jango:
Kultne stvari su Coca Cola i Colt45. Meni ne. Atribuciju "kultna stvar" dodjeljujem vrlo rijetko. Mislio sam na ovom threadu pronaći redatelje i filmove koji idu u moj raster, jer se vremena za kultove cole i colta kod mene sve manje ima.
 
 
Ono što je kultno ne odlučuješ ni ti niti jedan drugi pojedinac, već društvo u cjelini.
 
"Kultno" je pojam koji nastaje u procjeni društva. Ne može netko reći "meni je" a netko "meni nije". To je besmislica, kao da netko kaže "meni je Mozart bio važna povijesna osoba" a netko kaže "meni Mozart nije bio važna povijesna osoba".
 
A s druge strane, ono što ti doživljavaš je samo to - tvoj doživljaj, kojeg naravno možeš podijeliti sa svakim.


-------------
Pravi audiofil je glazbofil samo u smislu "nemam ništa protiv glazbe".


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 15.veljača.2007 u 21:57
Originalno postano od strane člana: robot robot napisao:Jango pogledaj pocetak kagemushe, kako majstor u jednom kadru napravi uvod i sve kaze sto lucasu treba u 2 trilogije.
 
Ti se praviš da me ne razumiješ ili me stvarno ne razumiješ?


-------------
Pravi audiofil je glazbofil samo u smislu "nemam ništa protiv glazbe".


Objavio: tatamata
Datum objave: 15.veljača.2007 u 22:01
Ono što je kultno ne odlučuješ ni ti niti jedan drugi pojedinac, već društvo u cjelini.
U krivu si Jango, o onomu  što je kultno a što ne, isključivo odlučujem ja
Problem je u tome što ja potpuno razumijem što ti pokušavaš izreći, no ti ne pokušavaš naći smislove unutar mojih postova, oni ti služe samo za preispitivanje vlastitih stavova i polemiku


-------------
prava hifa svijetli u mraku.


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 15.veljača.2007 u 22:02
Originalno postano od strane člana: altair altair napisao:

Pomalo me strah sto ce biti kad se Jango sjeti Kill Bill-a
 
Kill Billa sam već odavno pomno analizirao.
 
To je klasična pogreška Quentina Tarantina koji je dobro izučio povijest filma ali ne i povijest društva.
 
On u svakom trenutku želi postati "kultan", umjesto da to prepusti onome što to stvarno može učiniti - društvu.
Kill Bill u potpunosti preuzima formu kultnih filmova, reproducirajući kompletnu vizualizaciju i snimateljsku tehniku. Doveden je do tehničkog savršenstva, ali Tarantino je zanemario činjenicu da ne možeš nešto što dolazi kasnije pretvoriti u nešto što dolazi prije.
 
On kao da je tim filmom htio reći "ovo je kultni film". Zato nije ni uspio. Zapravo, ne bi ionako uspio jer nema više povijesti u kojoj bi bilo prostora za kult.


-------------
Pravi audiofil je glazbofil samo u smislu "nemam ništa protiv glazbe".


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 15.veljača.2007 u 22:04
Originalno postano od strane člana: tatamata tatamata napisao:

Kultni film je kad se dobrih tjedan dana znojiš...
 
Ne, to su samo efektni filmovi.


-------------
Pravi audiofil je glazbofil samo u smislu "nemam ništa protiv glazbe".


Objavio: White Face
Datum objave: 15.veljača.2007 u 22:07
Originalno postano od strane člana: tatamata tatamata napisao:

Ono što je kultno ne odlučuješ ni ti niti jedan drugi pojedinac, već društvo u cjelini.
U krivu si Jango, o onomu  što je kultno a što ne, isključivo odlučujem ja
 
 
Pa ti reci sada nešto ako smiješ... 


-------------
Ponašamo se kao djeca u osvijetljenoj sobi, koja zatvore oči i kažu da se boje mraka.


Objavio: jazzdil
Datum objave: 15.veljača.2007 u 22:11
Jazzdil samo za audiofil.net u drugoj epizodi rasvjetljava pojam kultnog i predstavlja:

David Lynch

20.01.1946, Missoula, Montana, USA
David Lynch

Duhoviti Balkan daje najtočniji prikaz lika i djela problematičnog karaktera: 'Za dobrim konjem se prašina diže!', ili kako je rekao Paul McCartney 'Napravite vi to ako možete!'.

Fantomski i nedokučivi, začudni i omraženi, Amerikancima avangardni redatelj postmodernističke noćne more, Europljanima s komercijalnim predstavnikom Cannesom precizno analitičan i informativan s nelagodnim suviškom vrijednosti, ako nejasan, onda nejasan iz razloga simboličkog punjenja praznih značenja; umjetnička persona istodobno precjenjivana i podcjenjivana, stalno dizana na pijedestal, pa rušena s njega, postavši integralni dio javnog mnijenja nekad oporijeg nego prema Hughu Hefneru ili Nixonu.

Srećom, ovaj duhoviti Balkan koji uvijek pogađa u samu bit misli, daje i ovaj put najtočniji prikaz lika i djela problematičnog karaktera: 'Za dobrim konjem se prašina diže!', ili kako je rekao Paul McCartney 'Napravite vi to ako možete!'. Jedan je kritičar vezano uz 'Lost Highway' ogorčeno izjavio kako je to film napravljen s dozom prezira prema publici, te kako ni poslije drugog gledanja filma nije moguće otkriti smisao. Sam Lynch će pak u jednom interviewu sebe definirati kao 'Eagle Scout Missoula Montana' i ne želeći više objašnjavati smisao i razloge svojih filmova, dodati — 'To razrješava ljude njihovog prava da shvate poruku onako kako to oni sami žele.'.

No zaista, kako reagirati na čovjeka koji se ponekad potpisuje kao Judas Booth, uporno angažira Kylea MacLachlana, Lauru Dern i Jacka Nancea (umro u neobjašnjivim okolnostima), ima fetiš na autocestu, crvene zastore, nisku frekvenciju buke, mračne i zagušljive prostore kabaretskog osvjetljenja s pripadajućom kabaretskom pjevačicom, u odsutnom momentu pušta Rammsteina, slow-motion montira scene nasilja, redovito angažira muzičare za sporedne uloge (Sting u 'Dune', 1984, Chris Isaak i David Bowie u 'Twin Peaks: Fire Walk with Me', 1992, Marilyn Manson i Henry Rollins u 'Lost Highway', 1997, Billy Ray Cyrus u 'Mullholand Dr.', 2001), konstantno se referira na sve francusko, upotrebljava san za poveznicu priče i preokreta i još k tome kad upozna Isabellu Rossellini, zadivljen njenom 'europskom ljepotom', kaže: 'Kako dobro izgledaš, kao da si kći Ingrid Bergman!'.

Doista, neoprostiv je taj nefašisoidan Lynchov pristup gledatelju (Hvala, publiko!) koji ne nameće mišljenje i ne opterećuje doživljaj viđenog svojom percepcijom, već ravnopravno angažira gledatelja u filmskom djelu i aktivira spoznajni proces otvarajući tako publici prostor vlastitih interaktivnih kreacija. O inspiraciji čija je realizacija predmet dijalektičkih onanija od distribucije 'Eraserheada' 1977, prvog dugometražnog filma na kojem je radio 5 godina i koji je jedini u njegovom vlasništvu, kaže: ' Moji filmovi uopće nisu inspirirani snovima, nego su nastali iz raznih ideja.'

Lynchovo posljednje ostvarenje 'Mulholland Drive', ocijenjeno vrlo pozitivno, nije bilo samo pobjeda nad kritikom... bio je to izravni revanš svim zamkama samog medija i vlastitog autorstva, jer se umjetnik sad smireno i neopterećeno vratio svojim leitmotivima i fetišima koji su ga uostalom i proslavili. Ovaj se film može smatrati i povratničkim.  Posebno su zanimljiva Lynchova prva ostvarenja — animirani, jednominutni 'Six Figures Getting Sick' (1967) u kojem šest figurica povraća po ekranu, dok će tri kratka - 'The Alphabet' (1968), 'The Amputee' (1974) i 'The Grandmother' (1970) - postaviti osnovne motive i karaktere koje će kasnije razrađivati dugometražno.

Tokom karijere, Lynch je privilegirao koncept koji su mnogi gledaoci i kritičari držali zbunjujućim. 'Lost Highway' je, snimljen 1997, npr. donio jedno zapanjujuće enigmatično tretiranje identiteta, osvetničkih poriva i seksualnih nagona, te je kao takav označio pad njegove popularnosti, dok je film proglašen propalim (nerazumijevanje vodi gluposti, a glupost je neuništiva). Naime, rad mu je najčešće procjenjivan u odnosu na ravnotežu između eksperimentalnih postupaka i jednostavne naracije, stoga nije slučajno da su 'Mulholland Drive', 'Twin Peaks' (1990) i 'Blue Velvet' (1986), upravo balansirajući ta dva aspekta, njegovi najbolje ocijenjeni filmovi. Začudnom režijskom spretnošću, oni apstraktni sadržaj uobličuju u jednostavnu formu, pa su pristupačniji od nadrealističkih, fantazmagoričnih radova poput spomenutih 'Lost Highway' ili 'Eraserhead'.

S druge pak strane, pojavljuju se dva potpuno netipična, čak mainstreamovska filma. Naravno, riječ je o prvom holivudskom uratku 'The Elephant Man' iz 1980. kojeg snima za Mela Brooksa i koji je nominiran za čak osam Oscara; iako ne osvaja ni jednog, donosi hordu populističke naklonosti. Drugi je nedavni 'The Straight Story' (1999) na kojeg hladnokrvni Cannes ne reagira što opet nadoknađuje sama publika.

Genijalac ne bi bio genijalac da nema genijalni promašaj. Tako Lynch ima čak dva: 'Dune' iz 1984. zbog kojih odbija Lucasovu ponudu za reržiranje Star Warsa, te nesretnu dugometražnu adaptaciju Twin Peaksa 'Fire Walk With Me' koju ni najvjerniji fanovi ne mogu probaviti. Metafora Lynchovog pristupa filmu i priči je ogoljena i banalizirana u spotu koji je režirao za Massive Attack – 'Unfinished Sympathy', a sva genijalnost i duhovitost (koja je najviši oblik ljudske spoznaje i istine) izražena u Zlatnom palmom nagrađenom 'Wild at Heart' (1990) s glumački inovativnima i pomaknutima Nicholasom Cageom i Laurom Dern.

Dakako, uz ovaj skraćeni prikaz opusa, linčovska priča nije gotova; na filmskim špicama je često potpisan i kao scenarist, glumac, skladatelj filmske glazbe, producent, te tehničar za zvučne i slikovne specijalne efekte. Kad se ne bavi filmom junak je također slikar, kipar, pisac, crtač stripova, glazbenik i, dakako, dizajner pokućstva. Sljedeći put kad budete gledali 'Izgubljenu cestu' (a zaslužuje da bude pogledana bez predrasuda, jer je tako i rađena) obratite pozornost na pokućstvo u domu Freda Madisona — sve je designed by Lynch.

A kad se sva svjetla ugase, postaje plesna zvijezda na propalim projektima ('Ronnie Rocket'), svira trombon u bendu koji svira industrial blues (prodali su do danas 179 ploča), stalni je gost na svojim web stranicama http://www.davidlynch.com/ - www.davidlynch.com koje je pripremao tri godine, trideset godina prakticira transcendentalnu meditaciju (Maharishi Mahesh Yoga), te ne voli ići na zabave i biti viđen.
I, ako ne razumijete 'Ziggy Stardust' i ikonu Davida Bowiea unatoč nekim očiglednim promašajima, te zašto je Lynchov najdraži bend Rammstein, zašto se drži scenarija i smatra da kompromisi ubijaju umjetnost, zašto je Nicholas Cage genijalan u 'Divlji u srcu', zašto je Laura Dern njegova omiljena glumica i zašto je reklama s glasom Olivera Mlakara smiješna, onda ne zaslužujete davati vrijednosne sudove o njegovom radu ili Nemojte linčovati linča. Za kraj još jedna balkanska: 'Razumi, pa poseri!'  
-------------
Micro Utopia Be


Objavio: Pastor
Datum objave: 15.veljača.2007 u 22:11
da vidim, jedan dobar film...
 Billy Elliot


-------------
dobar po difoltu.


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 15.veljača.2007 u 22:14
Originalno postano od strane člana: tatamata tatamata napisao:

Problem je u tome što ja potpuno razumijem što ti pokušavaš izreći, no ti ne pokušavaš naći smislove unutar mojih postova, oni ti služe samo za preispitivanje vlastitih stavova i polemiku
 
 
E to je već nešto bolje, ovakve sugovornike trebam
 
Vjerojatno si u pravu, ali ne razumijem. Zašto? Zato što kad bih razumio ne bih radio tu grešku.
 
Zato nastavi... 


-------------
Pravi audiofil je glazbofil samo u smislu "nemam ništa protiv glazbe".


Objavio: Dado7
Datum objave: 15.veljača.2007 u 22:23
 Pufff Pant, evo stigao sam. Čujem da se ovdje filozofira?
 
No, moram još izgledat tog Tarkovskog i Bergmana pa da vam mogu parirati. Kolekciju sam sakupio. Sada se moram dobro "upucat" sa nekim painkillerima i idemo na posao.


-------------
Never underestimate the power of stupid people in large groups.Objavio: Notax
Datum objave: 15.veljača.2007 u 22:28
Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

Originalno postano od strane člana: altair altair napisao:

Pomalo me strah sto ce biti kad se Jango sjeti Kill Bill-a
 
Kill Billa sam već odavno pomno analizirao.
 
To je klasična pogreška Quentina Tarantina koji je dobro izučio povijest filma ali ne i povijest društva.
 
On u svakom trenutku želi postati "kultan", umjesto da to prepusti onome što to stvarno može učiniti - društvu.
Kill Bill u potpunosti preuzima formu kultnih filmova, reproducirajući kompletnu vizualizaciju i snimateljsku tehniku. Doveden je do tehničkog savršenstva, ali Tarantino je zanemario činjenicu da ne možeš nešto što dolazi kasnije pretvoriti u nešto što dolazi prije.
 
On kao da je tim filmom htio reći "ovo je kultni film". Zato nije ni uspio. Zapravo, ne bi ionako uspio jer nema više povijesti u kojoj bi bilo prostora za kult.


Tarantino je oduvek bio veliki ljubitelj istočnjačkih filmova sa tematikom borilačkih veština, i istočnjačke filozofije koja ih je pratila. Da li je hteo da napravi kultni film unapred razmišljajući o tome? Nisam siguran. Možda i nije. On sam ceo taj žanr koji obožava, lično smatra kultnim, te je Kill Bill njegova posveta, možda i lična želja za revajvl tog žanra. Ja imam utisak da je on to uradio za svoju dušu, samo tehnički i rediteljski pa skoro do savršenstva. Jednostavno - Kung Fu film by Tarantino. Sa svim klišeima iz tih filmova: od toga da svi bad guys moraju umreti, preko motiva osvete, perioda vežbe našeg glavnog osvetnika, flash backova, itd.

BTW, analizirao si Kill Bill iz svoje vizure, koja može biti totalno pogrešna. Ako se baš hoće znati šta je Tarantino hteo, trebalo bi ga pitati, ili makar pročitati nekoliko intervjua koji se dotiču stanovitog filma.-------------
    E=mC^2 +/-3dB


Objavio: Dado7
Datum objave: 15.veljača.2007 u 22:29
Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

Originalno postano od strane člana: jazzdil jazzdil napisao:

  
 

Ako kulturu promatraš kao ogledalo današnjeg vremena tada ovo naše neurotično, bezdušno postpovjesno doba prepuno cinizma, konfromizma, hladnoće i prosječnosti uopće ne može da percipira umjetničko djelo koje svojim genijem transcendira vremenske i kulturne barijere, koje je daklem bezvremensko u svojoj ljepoti.

Današnje društvo i kultura ne potiče, ne cijeni i ne razumije individualnost, različitost, osebujnost, već u u svojoj sve većoj "slobodi" izbora postaje sve više uniformno na svim razinama.

Za to više nema velikih umjetnika filma ranga recimo Tarkovskog.

Bezvremenska umjetnička djela kao filmovi Tarkovskog ili glazba Coltranea nikad neće biti artefakti, nikad neće izgubiti svoju vrijednost i ljepotu.

Za mene su artefakti recimo spotovi ET, artefakti koje će za npr. 100 let premotavati studenti sociologije da bi ispričali život mladih ljudi prve polovice 90tih u nas.
 
 
Lijepo si to primjetio i u principu mi se čini da razumiješ problematiku ali mislim da se rezultat treba drukčije interpretirati.
 
Naime, kao rezultat tog problema ti vidiš nedostatak velikih genija, velikih umjetnika popt Tarkovskog.
 
Ja vidim njihov višak.
 
Njih ima previše. Kako je danas umjetnost u potpunosti oslobođena - može se raditi bilo što jer više nema barijera koje govore što bi se trebalo tretirati kao umjetnost a što ne (pa se stoga ne mogu ni probiti ijednim pokušajem) - zbog toga se ništa od toga ni ne percipira. Danas ima nebrojeno mnogo genijalaca, kojima je lakše biti viđen (zbog masovne mogućnosti lake i globalne komunikacije) nego prijašnjim generacijama. Upravo se tu, ironično, javlja njihov neuspjeh. Ima ih toliko puno da je svijet postao ravnodušan prema njima.
 
Jedino što je svijetu preostalo je da se uhvati za potpuno programiranu, predvidljivu i kodom definiranu proizvodnju svega, pa tako i filmova.
Za svijet, više nema smisla probijati granice kao što su to radili veliki umjetnici. Oni koji su to bili, zavijek će biti slavljeni kao takvi, a vrata za nove sada su zatvorena.
 
Ono što većina zaboravlja je da se i danas rade djela na razini Tarkovskog i glazba na razini Coltrane-a, samo što se više ne percipira. To samo govori o tome da se vrijednost ne nalazi u tim djelima već u njihovoj društvenoj interpretaciji i uvažavanju.
 
Lijepa rasprava. Slažem se sa SVAKOM riječju.
 
Ali vidite mene lijepo boli neka stvar što ljudi ne percipiraju. Ja uživam u svakom djelu svakoga od tih umjetnika i tko mi šta može? Ja stoga ne vidim problem niti na jednoj razini. Što sam ja, neka usamljena duša? Sumnjam.
 


-------------
Never underestimate the power of stupid people in large groups.Objavio: robot
Datum objave: 15.veljača.2007 u 22:30
Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

Originalno postano od strane člana: robot robot napisao:Jango pogledaj pocetak kagemushe, kako majstor u jednom kadru napravi uvod i sve kaze sto lucasu treba u 2 trilogije.
 
Ti se praviš da me ne razumiješ ili me stvarno ne razumiješ?


Tako i ja tebi mogu reci da ti mene ne razumijes, pogledaj dvd kagemusha, odnosno dvd 2 pa cemo nastaviti diskusiju, pogledaj sto lucas i coppola govore o kurosawi. tebi inace kada ti nestane argumenata predjes u terminologiju kojom odlicno baratas, i koju si nemilosrdno tamanio po forumu, no to je samo jedna strana medalje. nekima je kultni film "wizzard of oz" ,nekima "easy rider", nekima ed woodovi filmovi, jarmusch "down by the law", "nosferatu", mislim da "kultni" filmovi egzistiraju na nivou grupe obozavatelja, kao sto neki vole "naim" ili "Focal", "Harley davidson", "southern comfort", no to ne znaci da su to najbolji primjerci iz jata...
veliki dio nase rasprave opet ima korijena u ukusima.recimo,  netko voli greenwaya,a ja ne mogu od gadosti gledati kako se u pola edwarda II likovi pucaju u dupe i žvale, bez obzira sto je maestralno snimljen i uz fenomenalnu scenografiju i kameru....
Objavio: arlekin
Datum objave: 15.veljača.2007 u 22:31
Samo bih spomenuo Antonionijev "Blow Up" i scenu sa Yardbirdsima.
Valjaju dobar riff!Objavio: Aquarius
Datum objave: 15.veljača.2007 u 22:35
Kad smo se već dotakli kultnih filmova, tada bih spomenuo dva koja sam gledao u ranoj srednjoškolskoj dobi i koji su debelo utjecali na moj budući pogled na film. Radi se o filmovima 'Metropolis' Fritz Langa iz 1927. godine i 'Nosferatu' F. Murnaua iz 1922. Naravno, ove filmove sam pogledao i mnogo godina kasnije s još večim zadovoljstvom.

Dakle, dalekih dvadesetih godina prošlog stoljeća, Lang je u svom futurističkom filmu rekao sve o klasnim razlikama i to vješto implementirao u svoj SF film. Postavio je nerješiv zadatak svim kasnijim filmašima, koji su lomili koplja ne bi li uspjeli ispričati originalnu priču na istu temu. Jedan od (tone) filmova koji mi je trenutno pao na pamet, a koji se služi istim kosturom, dakle 'ne vidim dok ne p(r)ogledam' jest, dijametralno-suprotni (samo na prvi pogled) 'Generacija X' s izvrsnim i ranije spominjanim Edward Nortonom. No, tu se u stvari i ne treba čuditi, jer život oko nas je odavno ispričao sve priče. To što se te iste priče ponavljaju, u stvari predstavljau logičnu i evolucijsku reciklažu bez koje bi život bio dosadan.

U kontekstu futurizma i sfere SF filma, 'Metropolis' izgleda daleko dotjeraniji, moderniji i naravno, manje smiješan od npr. neki dan prikazanog Supermana 2. Ovakva 'konzervacija' specijalnih efekata uspjela je još jedino Kubricku s 'Odisejom u svemiru'. Čak se i toliko spominjani Star Wars iz kraja sedamdesetih čine bezveznim, naivnim i smiješnim. Pogotovo, ako uzmemo u obzir da su snimljen gotovo 50 godina kasnije uz svestranu pomoć vojske asistenata, studija za specijalne efekte i neogranićenog budžeta.http://www.youtube.com/watch?v=-9QBUA66O2A - Metropolis, 1927., 9 minuta (promo)

----------------------------------------------

Nosferatu je sasvim druga priča i sasvim novi zadatak za buduće generacije glumaca i redatelja. Kako bez riječi i kolora, usaditi gledatelju jezu do kosti i reči mu da se ne boji, jer da se radi samo o filmu? Schreck je odglumio vampira za sva vremena i u fantastičnoj igri svjetla i sjene (sjećate se one scene kad se penje uz stepenice sa zgrčenim rukama i gdje u stvari vidimo njegovu sjenu na zidu?) i potrudio se da ga ne mogu izbiti iz svoje pubertetske glave slijedečih tjedan noći. Neki dan sam odgledao 'Silent Hill', još jednu bljezgariju hollywoodske produkcije, napravljene za mlađariju, koja bi trebala biti predstavnik horor žanra novog doba. Upravo tada se sjetih Muranua i žanra koji je odavno izgubio smisao, a ja dva sata svog života gledajući taj promašaj.Treba li spomenuti da su oba filma nijema?

Za kraj vas častim ovim remek-djelom. Od početka do kraja!

http://www.youtube.com/watch?v=MEOsb6CRvNU - Nosferatu, 1922., 80 min.


Objavio: Dado7
Datum objave: 15.veljača.2007 u 22:43
Originalno postano od strane člana: robot robot napisao:


U jednom interviewu Lucas je naveo da je direktnu inspiraciju za Ratove Zvijezda našao u Kurosawi, i time svaka rasprava o njegovoj revolucionarnosti mislim moze prestati....Kurosawa je izvrsio golem utjecaj na moderni filmski izricaj, svi ti redatelji nisu dostojni Akiri drzati suncobran na setu.....
 
Hm zašto? Ako je Ronaldinho kao svoj uzor naveo recimo Zica (i to ono, recimo kopirao 2-3 poteza), tada on nije revolucionaran igrač?
 
Inače, Jango je već dao vrlo dobar odgovor na ovo.


-------------
Never underestimate the power of stupid people in large groups.Objavio: Apparatus
Datum objave: 15.veljača.2007 u 22:48
A ovo je http://www.youtube.com/watch?v=fol53z5uxjs - kultni film moje rane mladosti.Neponovljivo remek djelo sedme umjetnosti.
Btw,ne bi bilo ni blizu tako dobro bez hermafroditskih vokala legendarne grupe Bee Gees.


-------------
https://youtu.be/LQHk5qwEDPU" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 15.veljača.2007 u 22:54
Originalno postano od strane člana: robot robot napisao:Tako i ja tebi mogu reci da ti mene ne razumijes, pogledaj dvd kagemusha, odnosno dvd 2 pa cemo nastaviti diskusiju, pogledaj sto lucas i coppola govore o kurosawi. tebi inace kada ti nestane argumenata predjes u terminologiju kojom odlicno baratas, i koju si nemilosrdno tamanio po forumu, no to je samo jedna strana medalje. nekima je kultni film "wizzard of oz" ,nekima "easy rider", nekima ed woodovi filmovi, jarmusch "down by the law", "nosferatu", mislim da "kultni" filmovi egzistiraju na nivou grupe obozavatelja, kao sto neki vole "naim" ili "Focal", "Harley davidson", "southern comfort", no to ne znaci da su to najbolji primjerci iz jata...
veliki dio nase rasprave opet ima korijena u ukusima.recimo,  netko voli greenwaya,a ja ne mogu od gadosti gledati kako se u pola edwarda II likovi pucaju u dupe i žvale, bez obzira sto je maestralno snimljen i uz fenomenalnu scenografiju i kameru....


 
 
Ali znam ja to sve i ne omalovažavam Kurosawin utjecaj, kažem samo da je SW imao daleko veći utjecaj na kulturu nego Kurosawa. Pri tome ne želim reći da Kurosawa nije umao utjecaj - imao je, itekako velik (nema spomena filmske umjetnosti bez njega), ali inspiracija nema veze s efektom u kulturi.
 
Možda nisi primjetio jer si živio u Jugoslaviji, ali SW su postali opća epidemija koja traje do današnjih dana. I šta, to je zbog činjenice da je inspiracija bila u Kurosawi???
 
I nadalje, kultovi su kultovi bez obzira na to što se nekome sviđaju a nekome ne. Godamitt!!! Naravno da se nekome sviđaju a nekome ne. To nije point.


-------------
Pravi audiofil je glazbofil samo u smislu "nemam ništa protiv glazbe".


Objavio: robot
Datum objave: 15.veljača.2007 u 22:56
dado, fino to jango umota, no zna se u povijesti filma gdje je mjesto kurosawe  a gdje lucasa, pa makar dobio 5000 oskara. to su dva pristupa filmu, smijesno mi je kada se traze nekakva dublja značenja lucasovih filmova, sociologija starwarsa, ma daj...kao da usporedis mc donalds sa restoranom valsabion( ili moj omiljeni ćulum u pločama, zdilar u prološcu, bujan u meji ....)


Objavio: b.u.b.
Datum objave: 15.veljača.2007 u 23:00
Ma John Ford je za Kurosavuu i Ljukas BOG OTAC.

Ajd bok.

b.u.b.-------------
"If it ain't one thing it's a motherf**kin nother."
-Snoop Dogg


Objavio: robot
Datum objave: 15.veljača.2007 u 23:02
Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

 Ali znam ja to sve i ne omalovažavam Kurosawin utjecaj, kažem samo da je SW imao daleko veći utjecaj na kulturu nego Kurosawa. Pri tome ne želim reći da Kurosawa nije umao utjecaj - imao je, itekako velik (nema spomena filmske umjetnosti bez njega), ali inspiracija nema veze s efektom u kulturi.
 
Možda nisi primjetio jer si živio u Jugoslaviji, ali SW su postali opća epidemija koja traje do današnjih dana. I šta, to je zbog činjenice da je inspiracija bila u Kurosawi???
 
I nadalje, kultovi su kultovi bez obzira na to što se nekome sviđaju a nekome ne. Godamitt!!! Naravno da se nekome sviđaju a nekome ne. To nije point.


Bogati di sam zivio nego u jugoslaviji, jebo te tito, di sam moga zivit, emigrirat u zanzibar? ili ko gotovina u legiju?
To sto je SW izazvao toliki utjecaj u kulturi tebi je znak da je bolji od 7 samuraja koji je izazvao veci utjecaj na film preko peckimpaha, prljavog harryja, horde akcijskih filmova do konacnog abortusa tarantina?
Znaci da je Bush po tebi pametniji od Aristotela jer je izazvao ogromni efekt na svjetsku kulturu?
Jango, jango, što cu s tobom, trebalo te koristit u srednjem vijeku da glavom razbijas vrata (ovan)....


Objavio: Dado7
Datum objave: 15.veljača.2007 u 23:03
Originalno postano od strane člana: Notax Notax napisao:

Upravo kao što si napisao, neko ko podnosi teret i odgovornost najvećih i najskupljih projekata upravo zato što je idiot. Čovek sa savesti oseća odgovornost i grize se. Ovaj ne. Sprčka sve što mu se od sredstava prostre. Onda ostatak tima izvlači uloženo besomušnom reklamom i lobiranjima, kao za "Titanik". Ali, nekako imam utisak da tebe baš to uzbudjuje. Idiot koji je uspešan uprkos svemu (tj. zahvaljujući mašineriji koja ne dozvoljava da im uloženi novac propadne). Priča kao u filmu "Forest Gump".
 
 
Zanimljivo, čovjek je sada idiot. Šta si ti, zavidan? Ovo nije način konverzacije. Sorry, ali nije.
 
Sprčka sve što.... Dobro, čovjek ne snima tip filmova kao što snima recimo Jarmusch, normalno da ima smiješnih scena. I radi upravo filmove kakve ljudi generalno vole pogledati onako uz kikiriki i kockice, nakon napornog dana, bez puno razmišljanja (dakle savršeni za ono za šta su namijenjeni). Zato što to uradi dobro je sprčkao lovu? U redu. Da si bar naglasio neki poseban dio za koji smatraš da je baš on sprčkao, a ostali su spasili. Ovako ne znam o čemu bih tu rspravljao....
 
 

Originalno postano od strane člana: Notax Notax napisao:


Ali, Aliens (to je valjda br. 2), to je totalna negacija prvobitne ideje. Kao da je neko uzeo i obavio  nuždu na glavnu originalnu ideju o JEDNOM fizički i umno superiornom biću (ženki, matici) koja u grand finalu ima fajt sa Earth bićem (ženkom, maticom). I napravi nešto što liči na vijentnamski film B produkcije sa marincima i stotinama nesretno poginulih elijena. Ma, daj.
True Lies je extra zabavan film, i to mu je jedina namena. Jaše na karizmi Švarcija.
Titanic bolje da ne komentarišem, primerenije je da nabrojim filmove koji su bili nominovani za najbolji film (slično i za režiju) a nagradu nisu dobili:
- As Good As It Gets
- Full Monty
- Good Will Hunting
- L.A. Confidential
Aliens - jedan od najboljih akcijskih filmova ikada napravljen. Ili ti smatraš da je akcijski film samo ono u čemu glumi Dudikoff?
Alien je bio nešto sasvim drugo - art Sci-fi film.
Možda je skrenuo u drugi žanr, ali meni se eto sviđaju oba filma, a i ovo je možda drugi put da čujem da netko kaže da je prvi bolji od drugoga. Pa još da si stao na tome, nego smeće....
 
Titanic? Š T O mu fali? Ili misliš da ima previše? Ja mislim da je u pravoj mjeri. Good Will Hunting nije po ničemu bolji osim po scenariju (a samo na tu kartu i igra pa ne vidim kako ga možeš trpati u kartu najboljega filma - za to je potrebno da bude više kao cjelina; možeš ga eventualno subjektivno trpati u kategoriju TEBI najboljega filma; inače, slažem se - sjajan uradak). Sada se više ne sjećam, ali čini mi se da je i dobio Oscara za to. As Good As It Gets je dobio Oscare za glumačke performanse. Čini mi se da je akademija taj dan bila čak izrazito poštena za razliku od nekih drugih "pokušaja". Činjenica je da je Titanic bio u konkurenciji 1999. godine (to je mislim samo godinu dana kasnije?) , kada je konkurencija bila i najjača, ne bi ostvario ni izblizan uspjeh. Ako želiš primjer nepošteno dodijeljenih Oscara - pogledaj RotK. Svakako sjajan film, ali neke usporedbe po kategorijama su parodija.
L.A Confidential je nepravedno potpuno zanemaren. Imao je inesreću da je naletio baš na Titanic gdje se u tehničkim kategorijama nije mogao nositi (pod tehničke mislim i stvari kao scenografija i sl.), a druge su pobrali upravo filmovi koje si spomenuo. Full Monty je zbilja dobar film. Ne vidim however puno kategorija u kojima bi mogao napraviti nešto ozbiljno. Možda samo u onoj - najbolji film. A to nije bio.
 


-------------
Never underestimate the power of stupid people in large groups.Objavio: White Face
Datum objave: 15.veljača.2007 u 23:07
Daj momci ne kakite, sve su to dobri filmovi...

-------------
Ponašamo se kao djeca u osvijetljenoj sobi, koja zatvore oči i kažu da se boje mraka.


Objavio: Dado7
Datum objave: 15.veljača.2007 u 23:08
Originalno postano od strane člana: robot robot napisao:

dado, fino to jango umota, no zna se u povijesti filma gdje je mjesto kurosawe  a gdje lucasa, pa makar dobio 5000 oskara. to su dva pristupa filmu, smijesno mi je kada se traze nekakva dublja značenja lucasovih filmova, sociologija starwarsa, ma daj...kao da usporedis mc donalds sa restoranom valsabion( ili moj omiljeni ćulum u pločama, zdilar u prološcu, bujan u meji ....)
 
 
Tko kaže da se ne slažem? Barem donekle.
 
Samo sam se usprotivio ovoj konstataciji, koja čak niti matematičko-logički ne štima.
U jednom interviewu xx je naveo da je direktnu inspiraciju za yy našao u zz, i time svaka rasprava o njegovoj revolucionarnosti mislim moze prestati....
 
Evo, sada više nema konkretnih referenci.


-------------
Never underestimate the power of stupid people in large groups.Objavio: Aquarius
Datum objave: 15.veljača.2007 u 23:15
I ja sam rođen u Jugoslaviji. O kakvoj državi se radilo, najbolje prikazuje ovaj film.

http://www.youtube.com/watch?v=UEGiQnCZ0CU - http://www.youtube.com/watch?v=UEGiQnCZ0CU

http://www.youtube.com/watch?v=2UCxAb1Du18 - http://www.youtube.com/watch?v=2UCxAb1Du18Samo da dodam... ne postoji svjetska filmska nagrada koja bi bila dostojna Danilu Bata Stojkoviću. Čovjek je čudesno glumio. Gledao sam ga u Zagrebu, u predstavi 'Profesionalac', nekoliko mjeseci prije smrti i imao ga čak prilike upoznati. Iz kratkog razgovora koji smo obavili u foajeu kazališta Vidra, osjetio sam da se radi o iznimnoj osobi. To što je Stojković izveo te večeri na daskama, dugo ću pamtiti kao pravi primjer glumačkog talenta. Od prve do zadnje minute, gledali smo potpunu transformaciju. Na pozornici nije postojao Danilo Bata Stojković, već osoba koju je glumio.

Na isti način se pretvorio u Špijunu u pravog, pravcatog, tipičnog Jugoslavena. Genijalan film, genijalan glumac.  Dovoljno se sjetiti ove scene (na žalost nisam pronašao veću sliku) i zaklučiti o kakvom se filmu radi. U nepuna dva sata opisana je sva radnička klasa Jugoslavije i njihove sudbine.

Najveća vrijednost samog filma leži u činjenici što je film zapravo bezvremenski i može se smijestiti bez ikakvog napora u današnje prilike.

Nedavno sam razgovarao s jednim mladićem, rođenog sredinom osamdesetih koji nije imao pojma o kojem filmu govorim. Nije on jedini koji nema pojma ili je iz nekih razloga preskočio ovaj film. Ono što jest žalosno je to, što s druge pak strane sluša narodnjake i poznaje hitove s bivših prostora u nazad 20-ak godina.


Objavio: robot
Datum objave: 15.veljača.2007 u 23:18
Evo i ovo bi mogli biti "kultni" filmovi, ma što to značilo:

-forbidden planet (nekidan ga jope gleda na satelitskoj),
-paklena naranča (moze i dr.strangelove),
-apocalypse now,
-the shawshank redemption,
-the sting (kod nas Žaoka),
-blade runner,
-harold and maude,
-rozenkrantz and gulderstein are dead (ne znam jeli bas ovako),
-deep throat (izazvao ogromni utjecaj na generacije žena i na sreću muškaraca, full metal blow,),
-pink flamingos,
-posljednji tangu u parizu......i.t.d.

dakle pojam kultni, prilicno rastezljiv, poput "kultne" kite john "long" silvera (cal. 45).....

Objavio: Notax
Datum objave: 15.veljača.2007 u 23:20
Originalno postano od strane člana: Dado7 Dado7 napisao:

Zanimljivo, čovjek je sada idiot. Šta si ti, zavidan? Ovo nije način konverzacije. Sorry, ali nije.
 
Sprčka sve što.... Dobro, čovjek ne snima tip filmova kao što snima recimo Jarmusch, normalno da ima smiješnih scena. I radi upravo filmove kakve ljudi generalno vole pogledati onako uz kikiriki i kockice, nakon napornog dana, bez puno razmišljanja (dakle savršeni za ono za šta su namijenjeni). Zato što to uradi dobro je sprčkao lovu? U redu. Da si bar naglasio neki poseban dio za koji smatraš da je baš on sprčkao, a ostali su spasili. Ovako ne znam o čemu bih tu rspravljao....
 
 


Aliens - jedan od najboljih akcijskih filmova ikada napravljen. Ili ti smatraš da je akcijski film samo ono u čemu glumi Dudikoff?
Alien je bio nešto sasvim drugo - art Sci-fi film.
Možda je skrenuo u drugi žanr, ali meni se eto sviđaju oba filma, a i ovo je možda drugi put da čujem da netko kaže da je prvi bolji od drugoga. Pa još da si stao na tome, nego smeće....
 
Titanic? Š T O mu fali? Ili misliš da ima previše? Ja mislim da je u pravoj mjeri. Good Will Hunting nije po ničemu bolji osim po scenariju (a samo na tu kartu i igra pa ne vidim kako ga možeš trpati u kartu najboljega filma - za to je potrebno da bude više kao cjelina; možeš ga eventualno subjektivno trpati u kategoriju TEBI najboljega filma; inače, slažem se - sjajan uradak). Sada se više ne sjećam, ali čini mi se da je i dobio Oscara za to. As Good As It Gets je dobio Oscare za glumačke performanse. Čini mi se da je akademija taj dan bila čak izrazito poštena za razliku od nekih drugih "pokušaja". Činjenica je da je Titanic bio u konkurenciji 1999. godine (to je mislim samo godinu dana kasnije?) , kada je konkurencija bila i najjača, ne bi ostvario ni izblizan uspjeh. Ako želiš primjer nepošteno dodijeljenih Oscara - pogledaj RotK. Svakako sjajan film, ali neke usporedbe po kategorijama su parodija.
L.A Confidential je nepravedno potpuno zanemaren. Imao je inesreću da je naletio baš na Titanic gdje se u tehničkim kategorijama nije mogao nositi (pod tehničke mislim i stvari kao scenografija i sl.), a druge su pobrali upravo filmovi koje si spomenuo. Full Monty je zbilja dobar film. Ne vidim however puno kategorija u kojima bi mogao napraviti nešto ozbiljno. Možda samo u onoj - najbolji film. A to nije bio.
 


1. pročitao si 10% teme, i nisi ni primetio da je to oko "idiota kojeg izvlači ceo tim oko njega" spomenuo Jango, sa čime sam se složio. To se zove industrija. Veliki budžet ne možeš upropastiti i da na tome ne zaradiš, pa sve trudio iz petnih žila. To je biznis. Uloženih 100 M$ ne može da propadne. Već će se drugi potruditi za to.
2. Toliko si sve pogrešno shvatio što sam napisao da nemam želju polemisati. Nekoliko vagona pasulja pojesti za početak, a onda pročitati Gašin signature.


-------------
    E=mC^2 +/-3dB


Objavio: Apparatus
Datum objave: 15.veljača.2007 u 23:22
http://www.youtube.com/watch?v=0uCTJ7hkX-k">Nenadjebivo.

-------------
https://youtu.be/LQHk5qwEDPU" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: Notax
Datum objave: 15.veljača.2007 u 23:24
Originalno postano od strane člana: robot robot napisao:

Evo i ovo bi mogli biti "kultni" filmovi, ma što to značilo:

-forbidden planet (nekidan ga jope gleda na satelitskoj),
-paklena naranča (moze i dr.strangelove),
-apocalypse now,
-the shawshank redemption,
-the sting (kod nas Žaoka),
-blade runner,
-harold and maude,
-rozenkrantz and gulderstein are dead (ne znam jeli bas ovako),
-deep throat (izazvao ogromni utjecaj na generacije žena i na sreću muškaraca, full metal blow,),
-pink flamingos,
-posljednji tangu u parizu......i.t.d.


Moj čo'ek. Gde ih sve nadje. Naročito ovaj što sam ga zamastio, ali nedovoljno koliko je inače film mastan.
Ako budem imao volje, možda sutra razmislim i dodam još koji.


-------------
    E=mC^2 +/-3dB


Objavio: Joby
Datum objave: 15.veljača.2007 u 23:28
Originalno postano od strane člana: Apparatus Apparatus napisao:

A ovo je http://www.youtube.com/watch?v=fol53z5uxjs - kultni film moje rane mladosti.Neponovljivo remek djelo sedme umjetnosti.
Btw,ne bi bilo ni blizu tako dobro bez hermafroditskih vokala legendarne grupe Bee Gees.
 
Jes, kompa.
 
A tek ovaj
 
http://www.youtube.com/watch?v=g3hBlgo84BM - http://www.youtube.com/watch?v=g3hBlgo84BM
 
Vidi zanosne Olivie! Mmmmmmmm
 
Čisti kult.


Objavio: robot
Datum objave: 15.veljača.2007 u 23:30


Kraj Pink flamingosa, cak i david bowie izgleda normalan i hetero....
waters je za tarantina šekspir u trashu....


Objavio: Dado7
Datum objave: 15.veljača.2007 u 23:32


Originalno postano od strane člana: White Face White Face napisao:

Daj momci ne kakite, sve su to dobri filmovi...
B R A V O
 
Evo, konačno netko sa zdravim razumom, a tako malo riječi koje sve govore. Idole.
 
Zašto je to tako teško priznati? Reći ću zašto jednom usporedbom. Ispričavam se na sitnom odmaku od teme, ali ovo je, usudio bih se reći, dobar primjer
 
Imate dva VELIKA pjevača (ovo je činjenica, Pavarotti je to čak i masom).
Zašto bi ih evaluirali samo usporedbom među njima samima?
 
Kritičari (ne-profesionalni) odbacuju Bocellija kao lošeg pjevača? Razlog je uvelike pretjeran. Pavarotti ima vrlo snažan glas (najsnažniji u prethodnim desteljećima); mislim, čovjek može promijeniti ton na velikoj visini bez da izgubi na snazi, da ne spominjem da je broj dB koji može proizvesti negdje oko granice oštećivanja ljudskoga sluha.  Usto, on ima i pravi, "operni" glas (onaj - chest voice u punom smislu). Nasuprot tome, Bocelli nema takvu snagu u glasu već njegova "snaga" leži u njegovoj ljepoti, nevjerojatnoj "sanjivosti" koju posjeduje.
Sada, pošto ljudi vole reći da je Bocelli jedan od najboljih pjevača, a samim time se podrazumijeva - čak i usporediva sa Pavarottijem, kritičari će odbaciti Bocellija kao nulu od pjevača samo zato jer misle kako on ne može pjevati kao Luciano.
 
Pa prema tome, ako netko nije prvi u svojoj klasi, tada on nužno mora biti posljednji jednostavno zato što se ljudi osjećaju uvrijeđenima jer je njihov omiljeni pjevač dobio konkurenciju (pa čak i ako je to samo po riječima, a ne i zaista - po djelu)? Tko je uistinu bolji nije važno. Po mom mišljenju, obojica imaju svoje prednosti i mane.
 
Ovo nije problem samo ovakvih rasprava. Ovo je problem cjelokupnoga ponašanja na interentu. Po internet forumima za svaku vrednotu možete naći (i to pretežito) mišljenja da je definitivno riječ o sranju (i ovdje mislim na Mona Lisu, Casablancu i TAKVE vrednote).


-------------
Never underestimate the power of stupid people in large groups.Objavio: Apparatus
Datum objave: 15.veljača.2007 u 23:33
Originalno postano od strane člana: Joby Joby napisao:

 
Jes, kompa.
 
A tek ovaj
 
http://www.youtube.com/watch?v=g3hBlgo84BM - http://www.youtube.com/watch?v=g3hBlgo84BM
 
Vidi zanosne Olivie! Mmmmmmmm
 
Čisti kult.
 
Taj je išo 1978.Oliviu sam vidio negdje nedavno.Sad je bakuta.Jeb ga,leti vrijeme.Glavno da je nas mimoišlo.


-------------
https://youtu.be/LQHk5qwEDPU" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: Dado7
Datum objave: 15.veljača.2007 u 23:40
Originalno postano od strane člana: Notax Notax napisao:


1. pročitao si 10% teme, i nisi ni primetio da je to oko "idiota kojeg izvlači ceo tim oko njega" spomenuo Jango, sa čime sam se složio. To se zove industrija. Veliki budžet ne možeš upropastiti i da na tome ne zaradiš, pa sve trudio iz petnih žila. To je biznis. Uloženih 100 M$ ne može da propadne. Već će se drugi potruditi za to.
2. Toliko si sve pogrešno shvatio što sam napisao da nemam želju polemisati. Nekoliko vagona pasulja pojesti za početak, a onda pročitati Gašin signature.
 
Previdio sam jedan detalj i odmah nakon toga sam pročitao 10% teme i sve pogrešno shvatio? Mhm, da. Sorry, ovo mi je presmiješno.
 
Dakako, ispričavam se za svoju pogrešku, izbaci taj dio i zadrži ovo ostalo.
 
Nije da sam ja pogrešno sve shvatio. A možda i jesam, kao da je to sada bitno. BItno je da se iz tvoga nastupa da ZAKLJUČITI da pljuješ po jednim stvarima beskrupulozno i bez pravoga razloga jer se tebi sviđaju druge stvari. Ovo je dakako možda pogrešan zaključak i krivo shavaćanje. Ali ne dam da se nešto odbacuje bez objašnjenja sa naznakom na kraju "ja sam bio u pravu".


-------------
Never underestimate the power of stupid people in large groups.Objavio: Joby
Datum objave: 15.veljača.2007 u 23:43
Najjači kult
 
http://www.youtube.com/watch?v=IdV2R1hFNTk&mode=related&search - http://www.youtube.com/watch?v=IdV2R1hFNTk&mode=related&search =


Objavio: Dado7
Datum objave: 15.veljača.2007 u 23:45
@Notax
Da dodam, primijetio sam već da si citirao neke Jangove stvari te da je Jango rekao da je čovjek u nekim stvarima idiot. Poslije sam to zaboravio jer si ti čovjeka kasnije generalno nazvao idiotom, "ne idiotom za neke stvari". Opet, možda sam izvukao krivi zaključak, pogrešno protumačio tvoj ton.


-------------
Never underestimate the power of stupid people in large groups.Objavio: Apparatus
Datum objave: 15.veljača.2007 u 23:50
Originalno postano od strane člana: Joby Joby napisao:

Najjači kult
 
http://www.youtube.com/watch?v=IdV2R1hFNTk&mode=related&search - http://www.youtube.com/watch?v=IdV2R1hFNTk&mode=related&search =
 
Ona:jesu li vam muškarci seksualno privlačni?
On:pa sad,Micka Jeggera ne bih izbacio iz kreveta,ali nisam homić.To ne.
The Hair,Miloš Forman,1979.Najbolji mjuzikl svih vremena.Meni.


-------------
https://youtu.be/LQHk5qwEDPU" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: Aquarius
Datum objave: 15.veljača.2007 u 23:54
Originalno postano od strane člana: Apparatus Apparatus napisao:

Originalno postano od strane člana: Joby Joby napisao:

Najjači kult
 
http://www.youtube.com/watch?v=IdV2R1hFNTk&mode=related&search - http://www.youtube.com/watch?v=IdV2R1hFNTk&mode=related&search =
 
Ona:jesu li vam muškarci seksualno privlačni?
On:pa sad,Micka Jeggera ne bih izbacio iz kreveta,ali nisam homić.To ne.
The Hair,Miloš Forman,1979.Najbolji mjuzikl svih vremena.Meni.


I meni.
http://www.audiofil.net/forum/forum_posts.asp?TID=7277&PN=1 -
http://www.audiofil.net/forum/forum_posts.asp?TID=7277&PN=1


Objavio: robot
Datum objave: 15.veljača.2007 u 23:56
ja bih dodao jos par kultnih filmova,

-posljednji krici iz savane,
-carstvo čula,
-zabriskie point,
-summer '42,
-u zmajevu gnijezdu,
-prisluskivanje,
-lenny bruce,
-diplomac,
.....

i za kraj vecerasnjeg javljanja cijenjeni publikum, ispricat cu vam kratku pricicu o kultnom splitskom kinu tesla, majci svih picaroša. dakle u to doba '70-80, tu su se u jutarnjim satima prikazivale matineje kojima bi prisustvovali svi učenici obližnjih škola koji su zbrisali sa sata. u kinu se nemilosrdno pušilo tako da nisi mogao iz petog reda vidit nekad ni platno. uglavnom, rulja bi glasno komentirala scene i dobacivala urnebesno smijesne dosjetke koje su se godinama prepricavale izmedju ljudi. ja nikada necu zaboraviti posljednji film bruce leea koji je bio apsolutna katastrofa, medjutim likovi su to pretvorili u vrhunski performance gdje sam se bukvalno valjao od smijeha.
apsolutno, nikada se nisam toliko smijao u zivotu gledajuci neki  film. monty python je za to bio limunada......

Objavio: altair
Datum objave: 16.veljača.2007 u 00:00
"Is it safe?" 


Objavio: Apparatus
Datum objave: 16.veljača.2007 u 00:05
Originalno postano od strane člana: Aquarius Aquarius napisao:I meni.
http://www.audiofil.net/forum/forum_posts.asp?TID=7277&PN=1 -
http://www.audiofil.net/forum/forum_posts.asp?TID=7277&PN=1
 
Tako je.Strašan lik.Najstrašniji.


-------------
https://youtu.be/LQHk5qwEDPU" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: Notax
Datum objave: 16.veljača.2007 u 00:11
Originalno postano od strane člana: Dado7 Dado7 napisao:

@Notax
Da dodam, primijetio sam već da si citirao neke Jangove stvari te da je Jango rekao da je čovjek u nekim stvarima idiot. Poslije sam to zaboravio jer si ti čovjeka kasnije generalno nazvao idiotom, "ne idiotom za neke stvari". Opet, možda sam izvukao krivi zaključak, pogrešno protumačio tvoj ton.


Izbaci "možda" i sve je OK. Nemoj se sada izvlačiti.


-------------
    E=mC^2 +/-3dB


Objavio: barbaro
Datum objave: 16.veljača.2007 u 00:24
uuuuuuuuuu što ste se raspisali
bit će da je jango ghostbuster opet nešto zakuhao
prije nego krenem čitat sve ispočetka
uključujem se u ovaj madness prvim naslovom koji mi pada napamet
dakle, psiho drama režisera
Petera Yatesa, godina 1983.
 
nezaboravni
The Dresser ili po naški Garderobijer
 
 
 
 The Dresser
Directed by Peter Yates
Columbia TriStar Home Entertainment 12/83 DVD/VHS Feature Film
PG

The setting is London during the darkest hours of World War II for England. Albert Finney is Sir, a worn-out actor and manager of a traveling theatre company specializing in Shakespeare plays. Years of touring in the provinces with scant recognition or rewards to compensate for the attendant hardships have taken their toll on Sir. He experiences a breakdown in the marketplace and is briefly hospitalized.

Norman (Tom Courtenay), Sir's loyal "dresser" of 16 years, coaxes and eventually convinces Sir that the show must go on. For the nervous and fidgety valet, the theatre is a sanctuary: "Here's beauty. Here's spring and summer. Here pain is bearable." The pain he experiences originates with his boss. The old trouper patronizes and often ignores him.

This fascinating drama based on a play by Ronald Harwood gives an excellent behind-the-scenes perspective on the theatre business. The performances by Courtenay and Finney bring the world of make believe to vivid life. Sir, wieighted down with regrets is Lear, raging on the heath against the Nazi air raids. Norman is the Fool, ever ready to serve, tea in hand, fending off unwelcome admirers and keeping things together. Elieen Atkins is excellent as the stage manager who has loved Sir from afar for years.

An emotional display of fireworks caps this thoroughly engaging film. Peter Yates directs The Dresser with the finesse appropriate to its subject.

 
 


Objavio: Zoran
Datum objave: 16.veljača.2007 u 00:46
Originalno postano od strane člana: barbaro barbaro napisao:

uuuuuuuuuu što ste se raspisali
bit će da je jango ghostbuster opet nešto zakuhao
 
 
 
 
Pun pogodak..........  
 


-------------
Onkyo 650 pokvaren DENON AVR-X1500H + Sony UBP-X800 + MA B2 + Monster XP

Don't take life too seriously; you'll never get out of it alive.


Objavio: Woody_Allen
Datum objave: 16.veljača.2007 u 01:00
@ Barbaro
 
- oprosti mu Boze,ne zna sto cini...  


-------------
I can't listen to that much Wagner. I start getting the urge to conquer Poland!Objavio: Zoran
Datum objave: 16.veljača.2007 u 01:08
po ure dok sam ovo uploda

-------------
Onkyo 650 pokvaren DENON AVR-X1500H + Sony UBP-X800 + MA B2 + Monster XP

Don't take life too seriously; you'll never get out of it alive.


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 16.veljača.2007 u 02:19
Originalno postano od strane člana: robot robot napisao:Bogati di sam zivio nego u jugoslaviji, jebo te tito, di sam moga zivit, emigrirat u zanzibar? ili ko gotovina u legiju?
To sto je SW izazvao toliki utjecaj u kulturi tebi je znak da je bolji od 7 samuraja koji je izazvao veci utjecaj na film preko peckimpaha, prljavog harryja, horde akcijskih filmova do konacnog abortusa tarantina?
Znaci da je Bush po tebi pametniji od Aristotela jer je izazvao ogromni efekt na svjetsku kulturu?
Jango, jango, što cu s tobom, trebalo te koristit u srednjem vijeku da glavom razbijas vrata (ovan)....
 
 
I dalje ti provociraš praveći se glupim.
 
Lucas nije bolji redatelj od Kurosawe. Samo je važniji. Za svijet.


-------------
Pravi audiofil je glazbofil samo u smislu "nemam ništa protiv glazbe".


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 16.veljača.2007 u 02:30
Originalno postano od strane člana: Notax Notax napisao:BTW, analizirao si Kill Bill iz svoje vizure, koja može biti totalno pogrešna. Ako se baš hoće znati šta je Tarantino hteo, trebalo bi ga pitati, ili makar pročitati nekoliko intervjua koji se dotiču stanovitog filma.

 
 
Nije bitno što je Tarantino htio. Zar ne shvaćaš poantu umjetničkog stvaralaštva? Poanta je da umjetnik kodira svoju poruku u djelo, ali ne uzima odgovornost za to kako će ga konzument shvatiti /dekodirati). Također nije odgovoran za značenje tog djela u kulturi.
 
Ako se Kill Bill nekako interpretira, onda je Tarantino zadnja osoba koju bi trebalo pitati što misli o tome.
 
To je reprocitet u relaciji doživljaj-umjetnikova misao. To je sama bit umjetnosti.
 
Đizs!
 
Jesi čuo za ideju da umjetničko djelo nastaje tek u konzumentu?
 
Obrazac komunikacije: enkoder-medij-dekoder
 
Umjetnik je enkoder poruke, djelo je medij, a konzument dekoder. To je opće pravilo.
Vi svi ovdje volite tretirati umjetnike kao enkodere i dekodere vlastitih djela, kao da je konzument OBVEZAN protumačiti djelo točno, tj. ne protumačiti ništa, već primiti protumačenu informaciju o djelu.
Think about it!
 
Uostalom, tko je od vas uopće kvalificiran reći da je jedan Kurosawa ili Tarkovski genijalan? Odakle vam kriteriji, znanje i poznavanje umjetnika?
Probajte mi nešto argumentirati i ja ću vas tjerati do zadnjeg zida s pitanjima, pa ćete shvatiti da su vam jedini kriteriji oni najiluzivniji.
Ako se već vodite za tim pravilima, onda ih bar primjenite na sebe.


-------------
Pravi audiofil je glazbofil samo u smislu "nemam ništa protiv glazbe".


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 16.veljača.2007 u 02:34
Sorry što sam malo "zaoštrio", mislim da je to zdravo za ovaj topic, treba vas malo drmnuti iz sna da se o filmskoj umjetnosti sve zna (Godzilla je loš film a Solaris je dobar) i da ne treba više ništa reći o tome osim bezveze imitirati ekciklopedijski IMDB "u malom" ovdje na mjestu gdje bi trebalo diskutirati.

-------------
Pravi audiofil je glazbofil samo u smislu "nemam ništa protiv glazbe".


Objavio: altair
Datum objave: 16.veljača.2007 u 02:38
Priznaj, nisi mogao spavati dok ovo nisi istresao iz sebe


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 16.veljača.2007 u 02:44
Ne, gledao sam AI...

-------------
Pravi audiofil je glazbofil samo u smislu "nemam ništa protiv glazbe".


Objavio: altair
Datum objave: 16.veljača.2007 u 02:53
Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

Ne, gledao sam AI...
Ponavljas gradivo? Fakat si odlucio "zaostriti" diskusiju


Objavio: Apparatus
Datum objave: 16.veljača.2007 u 07:37
Inače, http://www.youtube.com/watch?v=jOpjFNdkRi0 - ovaj lik je jedan od malo žešćih dunstera u SW serijalu.(i đe još nađoše Metallica podlogu?)

-------------
https://youtu.be/LQHk5qwEDPU" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: tatamata
Datum objave: 16.veljača.2007 u 08:07

Neki meni kultni filmovi iz moje mladosti su nakon vremenskog odmaka izblijedjeli u filmove koji nekako više nisu kultni, ostalo je samo sjećanje na moje vlastite osjećaje i zanos tih mladih dana. Sjećam se filmova poput Zabriskie Point, od njega ostaju u sjećanju samo slow motion kadrovi i odjeci podloge / Pink Floyd /, Jagode i krv, ah kako smo se poistovjećivali sa jadnom i nesretnom zapadnom mladeži, i tražili priliku da kleknemo i zapjevamo Give Peace A Chance, bilo je važno buniti se protiv establišmenta ali su nam ciljevi bili nekako u magli, no to ionako nije bilo važno, Diplomac, Serpico, Kockar i bludnica sa Cohenom, Solidger Blue, jadni indijanci, na Odiseji sam mislio da sam upao i trip, Point Blank, umri za vlastite ideje, zaleti se autom u buldožere sistema, Soilent Green, jesti ćete sami sebe, Pit i to je Amerika, Konje ubijaju, zar ne, davali su nam u biti ono što smo htjeli, nakon onog što su oni htjeli. Rekao bi pukovnik Kurtz  - Horror, horror...-------------
prava hifa svijetli u mraku.


Objavio: Apparatus
Datum objave: 16.veljača.2007 u 08:19
Želimire,kućo stara.Samo nek si se ti nama vratio na forum.

-------------
https://youtu.be/LQHk5qwEDPU" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: Kalle242
Datum objave: 16.veljača.2007 u 08:25

Imao sam 7 godina i tata me vodio u kino... bio mi je onda fascinantan kao klincu, a interesantno je da je danas kultno ostvarenje.

http://www.madmaxthemovie.com/ - http://www.madmaxthemovie.com/


Objavio: Apparatus
Datum objave: 16.veljača.2007 u 08:27
Originalno postano od strane člana: Kalle242 Kalle242 napisao:

 ...a interesantno je da je danas kultno ostvarenje.

http://www.madmaxthemovie.com/ - http://www.madmaxthemovie.com/
 
Absolutli.
 
 


-------------
https://youtu.be/LQHk5qwEDPU" rel="nofollow - dCS Puccini MkII & U-Clock, AQ Sky, Krell FPB300cx, AQ Sterling 2, Sonus faber Amati Futura, KEF Model 101 Reference, Audioperformance Media Player...


Objavio: Dado7
Datum objave: 16.veljača.2007 u 08:40
Originalno postano od strane člana: Zoran Zoran napisao:

 
 
"uuuuuuuuuu što ste se raspisali
bit će da je jango ghostbuster opet nešto zakuhao"
 
 
  
Pun pogodak..........  
 
 
Nemojte biti nepošteni. Jango je ovoga puta ispravio nekoliko vrlo krivih navoda. Objasnio sam zašto.
 


-------------
Never underestimate the power of stupid people in large groups.Objavio: Dado7
Datum objave: 16.veljača.2007 u 08:42
Originalno postano od strane člana: Notax Notax napisao:


Izbaci "možda" i sve je OK. Nemoj se sada izvlačiti.
 
Ignorance is a bliss


-------------
Never underestimate the power of stupid people in large groups.
Ispiši stranicu | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net