Ispiši stranicu | Close Window

Univerzalni vs. CD plejeri

Web: Audiofil - feel the sound -
Kategorija: Hi-Fi
Ime foruma: Audio komponente
Opis foruma: Problemi, pitanja, preporuke ...
URL: Http://www.audiofil.net/forum/forum_posts.asp?TID=3109
Datum ispisa: 02.lipanj.2020 u 01:34
Verzija Softwarea: Web Wiz Forums 11.10 - http://www.webwizforums.com


Tema: Univerzalni vs. CD plejeri
Objavio: dvv.
Tema:: Univerzalni vs. CD plejeri
Datum objave: 04.ožujak.2005 u 20:46

Svedoci smo pojave neceg izmedju klasicnih audio CD i video DVD plejera, takozvanih univerzalnih plejera.

Sta i kako rade nije sada bitno. Ova tema bi trebala d abude posvecena nekim aspektima nasih shvatanja onoga sto se vec dogadja, sa nama ili bez nas, pa onda valjda bolje sa nama.

Klasican CD plejer je realno mrtav, u smislu on nema neku bitniju buducnost iz niza razloga, ali to nikako ne znaci da ce on tek tako nestati preko noci. Isto se govorilo i cevke, pa ih evo zivih i dan danas, isto se govorilo i za LP ploce, pa ih evo zivih i dan danas. Tako ce i CD citac ziveti jos dugo, ali ce iz glavnog toka sve vise prelaziti na margine audio tehnike.

CD plejer zapravo ima jedan gadan problem; ako se neko vec odluci da prihvati nove AUDIO standarde, pre svega DVD-A i SACD, nakon ugradnje svega sto je za to potrebno, dodavanje odeljka za slike je smesno lak i jeftin. No, doda li i to, imace univerzalni a ne posveceni CD plejer.

Svi vidimo kako potrebna kola sve vise lice na pakete kola u PC-ijima, sve je veci stepen integracije, sve su jeftinija i sve su bolja i mocnija. Ocigledno, vecina novca za istrazivanje ide u tom smeru.

Zato mislim da CD plejer nema buducnost. U ovom trenutku, mislim da se univerzalni plejer moze, ili bi bar trebalo da moze, porediti sa posvecenim CD plejerom koji kosta do 2/3 cene univerzalnog. Zajednicke su im kutija, displej, napajanje, pogonski mehanizak, njegova kontrola i daljinska komanda. To je otpirlike 2/3 cene univerzalnog plejera.

Tako ja mislim. A vi?

Pozdrav,

DVV-------------
Mi ne možemo da izmerimo sve što je relevantno, ali ni sve što možemo da izmerimo nije relevantno.Odgovori:
Objavio: dirty sanchez
Datum objave: 04.ožujak.2005 u 21:34
Možda su im zajednièke kutija, displej, napajanje, pogonski mehanizam a da li im je zajednièki zvuk?
Mislim da je još debelo prerano za pokapanje cd playera, jer još uvijek NEMA univerzalnog playera koji je bolji od cd playera u istom cjenovnom razredu. Pa ako se i radi za 1/3 cijene skupljoj univerzalnoj mašini.
Volio bih kada bi me netko razuvjerio, ali to je danas još uvijek tako.
Ostavljam buduænosti i nano tehnologiji da rade svoje, pa šta bude!-------------
sport budi ono najplemenitije u homo sapiensuObjavio: MATIJA
Datum objave: 04.ožujak.2005 u 22:03
Po toj teoriji ista bi stvar se stvar trebala desiti i sa preampovima , integrircima i powerampovima ?? Mislim da se veaina nije spremna klasike odreai još duže vrijeme , ili eak da  stari dobri gramofon ponovo poene osvajati šire mase.


Objavio: dvv.
Datum objave: 04.ožujak.2005 u 23:00

Originalno postano od strane člana: dirty sanchez dirty sanchez napisao:

Možda su im zajednièke kutija, displej, napajanje, pogonski mehanizam a da li im je zajednièki zvuk?
Mislim da je još debelo prerano za pokapanje cd playera, jer još uvijek NEMA univerzalnog playera koji je bolji od cd playera u istom cjenovnom razredu. Pa ako se i radi za 1/3 cijene skupljoj univerzalnoj mašini.
Volio bih kada bi me netko razuvjerio, ali to je danas još uvijek tako.
Ostavljam buduænosti i nano tehnologiji da rade svoje, pa šta bude!

Nakon testiranja Denon DVD-3910 univerzalca, ne samo da se ne bih slozio sa tobom, nego sam ga odmah lepo i platio lepi 1.150 evra.

Ne kazem da on svira bolje od SVIH CD citaca do klase cene od recimo 750 evra, ali kazem da svira bolje od najveceg broja njih. Kada se pogleda njegova audio plocica, postane jasno i zasto je to tako - dva Burr-Brown DAC-a u dvostrukom diferencijalnom spoju ne da nije zezanje, nego je mnogo ozbiljna stvar. Ne mogu se setiti ni jednog CD citaca u toj klasi cene koji to ima, sem jednog Kenwood-a, zaboravih mu oznaku.

Naravno, to je moje subjektivno misljenje.

Pokrenuo sam temu jer mislim da je vec doslo vreme kada ce ozbiljniji univerzalci sve vise i vise konkurisati cistim CD citacima.

Zanimljivo, tu se cesto zaboravlja da novi AUDIO standardi, a mislim DVD-A u SACD, uopste nisu ni dostupni na klasicnim CD citacima, koji u najboljem slucaju prepoznaju HDCD. A broj DVD-A musickih izdanja prilicno naglo raste.

Pozdrav,

DVV-------------
Mi ne možemo da izmerimo sve što je relevantno, ali ni sve što možemo da izmerimo nije relevantno.


Objavio: dvv.
Datum objave: 04.ožujak.2005 u 23:05

Originalno postano od strane člana: MATIJA MATIJA napisao:

Po toj teoriji ista bi stvar se stvar trebala desiti i sa preampovima , integrircima i powerampovima ?? Mislim da se veæina nije spremna klasike odreæi još duže vrijeme , ili èak da  stari dobri gramofon ponovo poène osvajati šire mase.

Izvini, ali to nije teorija, to je suva praksa. Pa pogledaj samo koliko novih modela univerzalaca ima sada u odnosu na nove modele CD citaca - do pre godinu-dve, bio je jedan univerzalac na bar 5-6 CD-ova, a sada su otprilike isti. Za godinu-dve, bice obrnuto.

Sto se ostalog tice, ja nisam ni rekao da iko treba da se o*rekne onoga sto ima - cak naprotiv, mislim da sadasnja izdanja digitalnih pojacavaca snage jos ima da pojedu mnogo pasulja/graha pre nego sto dostignu dobre analogne konkurente, iako nema sumnje da ce i taj dan jednom doci, ma kada to bilo.

Kao sto sam u uvodu i rekao, mislim da ce cisti CD citaci ostati sa nama jos jako, jako dugo, kao sto su i cevi/lampe ostale, kao sto je LP ploca i gramofon ostao, itd. Nema sanse da tek tako nestanu. Ali ce se njihov broj sve brze i brze smanjivati i na kraju spasti na isto onoliko mali broj kao sto danas ima proizvodjaca gramofona (uzgred, da ne bude zabune, ja moj gramofon i ploce jos uvek imam, kao i moj magnetofon).

Pozdrav,

DVV-------------
Mi ne možemo da izmerimo sve što je relevantno, ali ni sve što možemo da izmerimo nije relevantno.


Objavio: Vlado Jr.
Datum objave: 04.ožujak.2005 u 23:21
Naeelno, DVD playeri predstavljaju prelazno razdoblje za audio standarde. SACD i DVD-A su u svim aspektima superiorniji formati za pohranu, reprodukciju i oeuvanje tonskih zapisa, no isti ti formati još nisu dovoljno podržani od strane onih koji i žive od njih-izdavaekih kuaa, no broj istih strelovito raste (ja se ravnam prema vanjskim standardima, mi Balkanci uvijek malo nekak šepuckamo...zašto...ne razumijem...) te je za oeekivati da ae u dogledno vrijeme CD isto kao i LP postati, možda je bolje reei ostati, samo tzv. audio legacy standard.
Jedini nedostatak koji kod nas trenutno vidim je upravo manjak kvalitetnih izvedbi i mnogo remasteriziranih snimki.
   I proizvo?aei sami to pokazuju-više se ne proizvode high end CD playeri vea high end SACD playeri. 

-------------
Ak' me ne'ko treba. Znate di me morete najti.


Objavio: dvv.
Datum objave: 04.ožujak.2005 u 23:29

Originalno postano od strane člana: Vlado Jr. Vlado Jr. napisao:

Naèelno, DVD playeri predstavljaju prelazno razdoblje za audio standarde. SACD i DVD-A su u svim aspektima superiorniji formati za pohranu, reprodukciju i oèuvanje tonskih zapisa, no isti ti formati još nisu dovoljno podržani od strane onih koji i žive od njih-izdavaèkih kuæa, no broj istih strelovito raste (ja se ravnam prema vanjskim standardima, mi Balkanci uvijek malo nekak šepuckamo...zašto...ne razumijem...) te je za oèekivati da æe u dogledno vrijeme CD isto kao i LP postati, možda je bolje reèi ostati, samo tzv. audio legacy standard.
Jedini nedostatak koji kod nas trenutno vidim je upravo manjak kvalitetnih izvedbi i mnogo remasteriziranih snimki.
   I proizvoðaèi sami to pokazuju-više se ne proizvode high end CD playeri veæ high end SACD playeri. 

Vlado, primecujes li ti jednu cudnu dihotomiju oko CD citaca?

Seti se, ne tako davno, bila je opsta vriska da 16-bitni format nije dovoljan, da zahteva prenisko postavljene digitalne "brick wall" filtere, da su zbog jako skucenog odziva i nisko postavljenih filtera fazni pomeri veliki, posebno u gornjem delu spektra, itd, itd, itd. U nacelu, sve je to tacno, manje ili vise.

I sada kada se pojavljuju novi standardi, koji resavaju upravo te probleme, kod kojih niz problema inherentnih 16-bitnom formatu u startu uopste ni ne postoje, kao na primer u stereo verziji odziv do najmanje 88 kHz, e sada odjednom puj pike ne vazi, ono staro je bolje. Necemo novo, hocemo staro.

Jos cu da pomislim da su adiofili u dusi zene ...  Hocu, ali da ne udje ....

Pozdrav,

DVV-------------
Mi ne možemo da izmerimo sve što je relevantno, ali ni sve što možemo da izmerimo nije relevantno.


Objavio: dioklecijan
Datum objave: 04.ožujak.2005 u 23:38

Svi univerzalci koje sam slušao ista priea: nervozno, bez živosti, pogrešan timbar,slab bas, tanak zvuk. Daleko smo još od pravog zvuka univerzalca.

Ti slilni procesori  svakako moraju loše utjecati na zvuk. Tu ima više jittera nego u vojnoj telefonskoj mreži u Afganistanu.-------------
Gašo: Nije riknuo zbog toga ali zbog nečega je.


Objavio: Damir
Datum objave: 04.ožujak.2005 u 23:57
Originalno postano od strane člana: dioklecijan dioklecijan napisao:

Svi univerzalci koje sam slušao ista priea: nervozno, bez živosti, pogrešan timbar,slab bas, tanak zvuk. Daleko smo još od pravog zvuka univerzalca.

Ti slilni procesori  svakako moraju loše utjecati na zvuk. Tu ima više jittera nego u vojnoj telefonskoj mreži u Afganistanu.

Slazem se.  Dosad nisam obracao paznju na razlike zvuka CD i DVD playera, medutim ocigledno je da je elektronika DVD-a sve naprednija i da je pitanje vremena kada cemo testirati CDvsDVD. Cuo sam cak i neke torije koje se bave mislju da je u DVD playerima namjerno degradiran zvuk. -------------
Zraka, zraka...


Objavio: amigo
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 00:04
Dilema, prema mojem mišljenju, nije jednostavna.
Dijelom podsjeaa na dilemu izme?u AV receivera i stereo pojaeala.
AV receiveri nude veai komfor, integrirane dekodere, tuner, ali ne sviraju. Razlog loše svirke dijelom je i u unutarnjim smetnjama radi velikog broja sklopova, žica itd.
Iako receiveri zauzimaju sve veai dio tržišta, zadovoljavajuai nezahtjevne korisnike, svatko tko voli dobar zvuk ipak ima poseban stereo sustav.
 
Vjerujem u dugogodišnji suživot CD playera i univerzalaca.


-------------
     http://www.audiofil.net/gal_news_item.asp?NewsID=147 - Moj HiFi


Objavio: aparatusonitus
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 00:55

Originalno postano od strane člana: dvv. dvv. napisao:

 Kada se pogleda njegova audio plocica, postane jasno i zasto je to tako - dva Burr-Brown DAC-a u dvostrukom diferencijalnom spoju ne da nije zezanje, nego je mnogo ozbiljna stvar. Ne mogu se setiti ni jednog CD citaca u toj klasi cene koji to ima, sem jednog Kenwood-a, zaboravih mu oznaku.

Po eetiri stereo daca PCM1702 (dakle ukupno 8 mono dacova) ugra?eni su u Kenwood CDP7090 i u mom Denonu DCD-3000 u parallel-dual-diferencijalnom spoju. Još da shvatim kako da ga prebacim u nonos javascript smilie':headbash:'">headbash ...

 

 

 Objavio: dvv.
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 01:05
Originalno postano od strane člana: dioklecijan dioklecijan napisao:

Svi univerzalci koje sam slušao ista prièa: nervozno, bez živosti, pogrešan timbar,slab bas, tanak zvuk. Daleko smo još od pravog zvuka univerzalca.

Ti slilni procesori  svakako moraju loše utjecati na zvuk. Tu ima više jittera nego u vojnoj telefonskoj mreži u Afganistanu.

Mislim da nisi u pravu. Odnosno, jesi u pravu samo delimicno.

Da se ne lazemo, i ja sam mislio slicno dok nisam naisao na ovog Denona. On mi je jasno i glasno pokazao da to vise nije tako - bilo je, i jos uvek je u ekonomskoj klasi, ali vise ne mora da bude tako.

Valja odmah reci da je on sve samo nije jeftin. Ma kako se recimo Englezi upinjali da ga nazovu "srednjom klasom", sto po apsolutnom rasponu cena on i jeste, ipak se onih koji kostaju petinu ili sestinu njegove cene proda neuporedivo vise. A jeftiniji su upravo zato sto je u njima, zbog cene, dozvoljeno ono o cemu si govorio.

Kada lepo oklopis neku plocicu, i kada joj das njeno sopstveno stabilisano i filtrirano napajanje, mozes sloziti koliko hoces procesora bez negativnih efekata. Upravo zato su skuplji uredjaji podeljeni u "komore", odnosno sopstvene oklopljene particije. To onda mora da kosta, ali daje rezultate.

Da je sve tako jednostavno kako ispade, viseprocesorske masine bi bile nemoguce - a one i te kako lepo rade. Ne zaboravite da je stepen zracenja bilo kog procesora u vezi sa strujom koju trosi; Intel CPU zraci par stotina puta vise od nekog video procesora jer on sam popije 20-25W, a ceo Denon pije sve zajedno (sa LED displejem, koji je najveci potrosac) 39W. I to je jos mnogo za takve uredjaje.

Jednom sam video sliku onog Marantz univerzalca, koji kosta preko 3.000 evra; pa to ne da je oklopljeno, nego nemam reci. Posle citam u Hi-Fi Choice za njegov jitter, merio Paul Miller - smesan, nesto oko 150 pS kumulativno.

Sto i jeste kljucni razlog zasto se DAC-ovi koriste u dvostrukom diferencijalnom spoju - mnogo toga nikada ne prodje, ali kosta, pa ne moze u jeftinim modelima.

Pozdrav,

DVV-------------
Mi ne možemo da izmerimo sve što je relevantno, ali ni sve što možemo da izmerimo nije relevantno.


Objavio: dioklecijan
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 08:23
Pa i meni je taj Denon kandidat za kupnju kao univerzalni player. Sasvim sigurno da au ga barem isprobati. I javiti rezultate. Naime trebam dobar DVD koji još i pokriva sve formate. Ali to mora prieekati najmanje mjesec-dva. A do tada nadam se da ae konkurencija tako?er dati svoje kandidate. Možda kakav Marantz iz premium serije, a za takve ure?aje ne zazirem ni od Sonya. A možda netko od ostalih iznenadi. Svakako, 15 000 kn za mene je limit svih limita kada je univerzalac u pitanju. Više ne dam ni da dobijem na lutriji.

-------------
Gašo: Nije riknuo zbog toga ali zbog nečega je.


Objavio: dvv.
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 09:10

Originalno postano od strane člana: dioklecijan dioklecijan napisao:

Pa i meni je taj Denon kandidat za kupnju kao univerzalni player. Sasvim sigurno da æu ga barem isprobati. I javiti rezultate. Naime trebam dobar DVD koji još i pokriva sve formate. Ali to mora prièekati najmanje mjesec-dva. A do tada nadam se da æe konkurencija takoðer dati svoje kandidate. Možda kakav Marantz iz premium serije, a za takve ureðaje ne zazirem ni od Sonya. A možda netko od ostalih iznenadi. Svakako, 15 000 kn za mene je limit svih limita kada je univerzalac u pitanju. Više ne dam ni da dobijem na lutriji.

Upravo tako - Denon, Sony i Marantz bi bili i na mom spisku ona glavna trojka. Plus eventualno neko iznenadjenje sa strane, recimo od Pioneer-a.

Sad, znas kako je, ne bih odbio ni Boothroyd-Stuart Meridian da mi ga neko ponudi novog sa garancijom  za recimo 1.500 evra.  Nema veze sto vec imam Denona.

Pozdrav,

DVV-------------
Mi ne možemo da izmerimo sve što je relevantno, ali ni sve što možemo da izmerimo nije relevantno.


Objavio: dvv.
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 09:15
Originalno postano od strane člana: aparatusonitus aparatusonitus napisao:

Originalno postano od strane člana: dvv. dvv. napisao:

 Kada se pogleda njegova audio plocica, postane jasno i zasto je to tako - dva Burr-Brown DAC-a u dvostrukom diferencijalnom spoju ne da nije zezanje, nego je mnogo ozbiljna stvar. Ne mogu se setiti ni jednog CD citaca u toj klasi cene koji to ima, sem jednog Kenwood-a, zaboravih mu oznaku.

Po èetiri stereo daca PCM1702 (dakle ukupno 8 mono dacova) ugraðeni su u Kenwood CDP7090 i u mom Denonu DCD-3000 u parallel-dual-diferencijalnom spoju. Još da shvatim kako da ga prebacim u nonos javascript smilie':headbash:'">headbash ...

I DVD-3910 ima ukupno osam BB DAC-ova, ali sam ja naveo samo dva, jer toliko ima za klasicni stereo; ostali rade druge kanale, sto je naravno jako dobro, ali sam racunao da smo mi ovde ipak jos vecinom stereo fanovi.

Pozdrav,

DVV-------------
Mi ne možemo da izmerimo sve što je relevantno, ali ni sve što možemo da izmerimo nije relevantno.


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 09:34

Kod analize postojeaeg svjetskog trenda oko novih audio formata, smatram (zapravo, prilieno sam siguran) da je tu bitnija tržišno-marketinška i ekonomska komponenta nego tehnološka.

Povijest se eesto ponavlja, i onda možemo biti mudri i nešto naueiti iz toga.

Moje trenutno mišljenje jest da je buduanost SACD-a i DVD-A kao novih audio formata vrlo upitna (moram napomenuti da je to najnovije mišljenje jer sam donedavno smatrao kako je njihova buduanost sigurna, samo treba vremena). A zašto?

Zato što ne smijemo gledati na trendove univerzalno, a da ne uzimamo u obzir brojne parametre koji oznaeavaju "duh vremena".

Naprimjer: u vrijeme kada je došao CD, društveni i tržišni parametri su bili bitno drukeiji nego danas.

Pogledajmo unatrag: glavni audio mediji su bili nespretni vinil i audio kazeta loše kvalitete. Tržište je jednostavno žudilo za formatom koji ae riješiti oba problema. I to je bio CD - veaa dugotrajnost, bolja kvaliteta i eistoaa zvuka.

I sada ono najvažnije - htjeli mi to ili ne, audio formati ovise prvenstveno o mainstream tržištu, koji naravno nisu nikakvi audiofili. Pojam dobrog zvuka je njima velika praktienost i zvuk bez šumova, eist i digitalan. Oni ne znaju naai suptilnosti u glazbi, vea samo površnu igru basa i visokih tonova - opaenito mišljenje je da je glasnije jednako kvalitetnije! Nažalost, takva je situacija na mainstream tržištu i mi koji smo audio-entuzijasti smo u bitnoj manjini, a problem je taj što audio (i video izme?u ostalog) trendovi ovise o tržišnim trendovima koje eini upravo taj mainstream.

Prvi tipiean primjer dogodio se sa video formatima - iako je Betamax video kazeta kvalitetnija i praktienija od VHS-a, VHS je prevladao jer su to tako odlueile tržišne igre. Mainstream tržište uzelo je ono što im se najviše nudilo - oni nemaju inicijative boriti se za kvalitetu jer zapravo ni ne znaju što je to.

Drugi tipiean primjer je ovaj koji mi imamo - DVD-A i SACD formati nisu još uvijek zaživjeli ni nakon 5 godina unatoe tome što nose veai tehnološki potencijal i dodatne moguanosti. A zašto? Zato što situacija nije ista kao sa CD-om - danas maintream tržište jednostavno ne žudi za novim formatom, jer njima je zadovoljavajuai eak i MP3 format (zbog praktienosti, dostupnosti i svestranosti, jel, jer to je bitna komponenta, a stoji i cijela saga o MP3 revoluciji i iPodu), a kamoli CD kojeg još nisu ni dokueili. Ako tome pridoamo i stanje da kvalitetna DVD-A i SACD oprema do?e eitavo bogatstvo, odbojnost je još veaa. I ponovno gube audiofili.

Vjerojatno ste primjetili da vinil još nije izumro...  Ali ako bolje pogledate, on je ostao izbor iskljueivo nekih audiofila i DJ-eva - mainstream je davno raskinuo sa vinilom i više ga ne nalazimo na tržištu osim na specijaliziranim mjestima.

Treai tipiean primjer - zašto je DVD konaeno pokopao VHS. Pa logieno - to sada, za razliku od SACD/DVD-A situacije, sliei na CD situaciju. CD revolucija prelaska sa loših kazeta i nespretnih vinila ponavlja se u video svijetu - tržište opet vapi za praktienijim, dugotrajnijim i kvalitetnijim formatom. Nažalost, to nije znaei slueaj sa DVD-A i SACD-om jer to mainstream tržište ne treba! Oni imaju svoj MP3 i CD i za njihov pojam to predstavlja ultiativnu kvalitetu u kombinaciji sa praktienošau i dostupnoau (jeftinoaom!).

Eesto zaboravimo da ae jedan prosjeean kupac prije kupiti jako loše ali ultra-jeftino nego ultra-kvalitetno i skupo. Zbog toga je DVD-A i SACD buduanost upitna. Sjeaate li se koliko su došli prvi DVD playeri prije 10 godina? Oko 5-10 000 kn, a sada ih se rado kupuje za 300 kn! Zbog interesa tržišta (potrebe za spomenutom praktienoau i površnom kvalitetom) proizvodnja DVD-playera porasla je eksponencijalno, a za kvalitetu se baš i ne mari.

Ako to usporedimo sa SACD-om i DVD-A, logieno je pomisliti da ae se upravo takvo nešto i dogoditi - da u roku od 5 godina univerzalci padnu na niske cijene i tako (unatoe moguaoj nekvaliteti!) izbace CD iz uporabe.

Problem je jedino što se to možda neae dogoditi - tržište sada nema žudnju za kvalitetnijim fomratom od CD-a i eak MP3-a, kao što je imalo za DVD-Videom!

I tako je to zaearani krug - ako tržište ne pokaže interes ti ure?aji nikada neae pojeftiniti, a ako ne pojeftine, tržište ih neae prihvatiti. Dakle, iz povijesti smo naueili da tehnologija nikada nije bila okosnica trenda, nego potrebe i trendovi. Zašto se iPod još uvijek prodaje najviše iako su ga mnogi pretekli? Zbog trenda, kulta, marketinga i društva, a ne zbog tehnologije.

Jedina nada leži u programiranoj stimulaciji tržišta utjecajnih proizvo?aea, kao što je Pioneer napravio sa svojim bezobrazno jeftinim univerzalnim playerima 565 i još jeftinijim 575. Tužan je jedan primjer u HGspotu - neki par traži DVD player i gleda na Pioneera 575A, i pitaju ima li DivX i JPEG, no ni ne znaju što je DVD-A i SACD. To je manistream i sve ovisi o njima, nažalost.

Eetvrti tipiean primjer nas oeekuje u video svijetu sa Blu-Ray diskovima i HD DVD-om, no njegov ishod još ne znamo, no ono što sigurno znamo jest da ae bitno utjecati i na buduanost DVD-A i SACD-a.

Još jedan veliki eimbenik o kojem sa da napisati knjiga je trend kompjuterziacije u zadnjih 10 godina. PC sada diktira što ae biti popularno a što ne, bez obzira na kvalitetu. Zato nam ostaje nadati se boljoj integraciji novih formata i tehnologije u kompjuterskom svijetu. Hi-Fi danas je MP3, i to sve zbog PC, koji donosi praktienost, jeftinoau i svestranost. 

A sada vi audiofili: vea ste svjesni da jedan dobra univerzalan sustav do?e masu novaca, no ni to nije dovoljno - probajte sastaviti konfiguraciju od Meridian univerzalca (navodno najboljeg) i povezati ga skupim i.Link kablovima sa vrhunskim surround procesorom tipa Lexicon i to još spojiti na nekakve Burmester monoblokove (njih 5 komada) i to sve završiti sa vrhunskim zvuenicima sa super-visokotoncima u subwooferima - to bi možda bio sustav koji bi u potpunosti iskorištavao DVD-A i SACD moguanosti, ali cijena bi vjerojatno prelazila 700 000 kn. Tko eak od vas audiofila ima novaca za takve stvari? Objavio: amigo
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 09:44
Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

Kod analize postojeaeg svjetskog trenda oko novih audio formata, smatram (zapravo, prilieno sam siguran) da je tu bitnija tržišno-marketinška i ekonomska komponenta nego tehnološka.

Bravo Jango, odliena analiza!-------------
     http://www.audiofil.net/gal_news_item.asp?NewsID=147 - Moj HiFi


Objavio: tatamata
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 09:45
Ako smijem da primjetim od CD eitaea u tom cjenovnom razredu i Arcam CD192 ima 8 kom (4 po kanalu) Wolfsona WM8740. Preuzeta je arhitektura starijeg brata (FMJ). Radi malu decu. Ali samo stereo.

-------------
prava hifa svijetli u mraku.


Objavio: dvv.
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 10:11

Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

Kod analize postojeæeg svjetskog trenda oko novih audio formata, smatram (zapravo, prilièno sam siguran) da je tu bitnija tržišno-marketinška i ekonomska komponenta nego tehnološka. ...

Obicno ja pisem ovakve stavove. Naravno, ti si u pravu za sve, sem prvog pasusa.

Izvini, ali ne mozemo reci da tehnoloska komponenta nije bitna ili da ne postoji. Dozvolices, prelazak sa vrlo ogarnicenog spektra od 22 kHz na 4 puta siri od 88 kHz nije nikakva igra, to je VRLO veliki pomak. Kvantizacija koja sa 16 skoci na 24 bita je vrlo opiljiv tehnoloski pomer. Porast EFEKTIVNE dinamike sa oko 96 dB na 110 dB nije sala i komika, vec kapitalan napredak. 14 dB je ravno pet puta.

Shvati ovo kao malu ispravku, ne kao oponiranje. Za ostalo se potpuno slazem sa tobom, sve stoji.

Posebno bih podvukao tvoj primer Pioneer uredjaja - oni su me stvarno prijatno iznenadili sa time koliko su daleko napredovali bas u ekonomskom sektoru, jer biti dobar za recimo 2.000 evra je mnogo lakse nego biti dobar za recimo 200 ili 300 evra.

Mislim da ce brzina osvajanja trzista DVD-A formata, za koji mislim da ce na kraju prevladati ne zato sto je prirodno bolji, vec zato sto iza sebe ima masivnu podlogu u DVD-V tehnologiji (dakle, ne na finesu, nego na misice), zavisiti od tempa pojave software-a za njega i cena software-a. Bude li broj izdanja rastao i budu li cene klizile na dole, njegov uspon ce rasti sve brze i brze.

Takodje mislim da je SACD vec izgubio bitku. Vecina univerzalaca danas reprodukuje SACD tako sto ga prepakuje u DVD-V format, naravno uz pratece gubitke u kvalitetu. Tek oni jako skupi, recimo iznad nekog uslovnog praga od 2.000 evra imaju pravi SACD decoding, a ne surogate. I ovo nema nikakve veze sa kvalitetom, vec iskljucivo sa ekonomijom - vec postojeca DVD-V baza i tehnologija su prevagnuli. Nece SACD nestati, kao ni klasicni CD citaci, jos dugo, dugo vremena, ali ce sve vise biti gurani ka margini.

Kada je kolac tako veliki, apetiti naglo rastu, a skrupuli jako opadaju.

Pozdrav,

DVV-------------
Mi ne možemo da izmerimo sve što je relevantno, ali ni sve što možemo da izmerimo nije relevantno.


Objavio: acoustic
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 10:30

Kako ste vee kazali Univerzalci su vee pobjedili klasieni CD. Ako ne kvalitetom zvuka sigurno prodajnim rezultatima. Samo pogledajmo kolko proizvo?aea još radi CD playere. U ekonomskoj klasi skoro jih više nema, rade se samo još u skupljim serijama i kod High-End proizvo?aea.

Tehnologija sa porastom kolieine postaje jeftina i tako danas svako ko kupi player to je univerzalac jer mi nudi puno više opcija. A na kraju kolko ljudi treba brezprekorni CD player ili vrhunski Dvd player?

Ja sam pre neko vreme nabavio polovni Sony SACD/DVD DVP-S9000-es za oko 5500 kN i jako sam zadovoljan sa njegovim sonienim rezultatima. Naroeito me iznenadio u CD modu gdje je bolji od mog starog CDP-555-ES. Tako da je oeito, da se može izraditi odlieni univerzalac i sigurno ee toga biti sve više, ako ee to prihvatiti trg.-------------
Timeless experience Finest audio


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 10:30

Treba razlueiti prioritete, bitno od manje bitnog. Tehnologija je prustna u svakom trendu, ali ona je više bazni, a ne vršni faktor. Tipiean primjer je iPod. Imao sam dosta debata s ljudima jer govorim da se iPod prvenstveno prodaje zbog kulta a tek onda zbog kvalitete, funkcionalnosti i tehnologije, s eim se oni naravno ne slažu jer oni koji su ga kupili, uzimali su ga upravo zbog kvalitete i funkcionalnosti. No to je površno gledanje, jer da su zaista uzimali player zbog tih kvaliteta, uzeli bi možda neki drugi, iRiver ili Creative, koji su opremljeniji, barem jednako ili više kvalitetni te jeftiniji. Naravno, ne shvaaaju da na njih utjeee podsvjesna naredba marketinga i trenda!

I da to sad povežem s našim problemom - iPod MORA biti kvalitetan i tehnološki napredan da bi se prodavao, neae se nešto prodavati ako je samo šminkerski izreklamiran, no tu je sada ono pitanje baze i nadgradnje - kvaliteta i funkcionalnost su nužni uvjeti ali nije zato tako popularan, pa je tako slueaj i sa DVD-A i SACD-om. Naravno da nitko neae nikad ni pomisliti da to kupuje da su tehnološki inferiorniji od recimo CD-a, no to neae još uvijek biti razlog da postane popularan.

U svijetu ekonomije, marketinga i tržišta, tehnologija je uvijet za izbjegavanje diskvalifikacije, ali društvo i trend su uvjet za uspjeh.

Tehnologija nikada nije, niti ae biti, glavni uzrok uspjeha, jer uspjeh se nalazi u samom tržišu, milijunima kupaca koji ae ili krenuti u zadovoljavanje svoje potrebe ili ae stvoriti novu, pa makar i simuliranu potrebu, ili ae jedostavno iai za trendom. Tehnologija ae s druge strane, uvijek biti baza za ovo drugo, bez eega ništa ne bi funkcioniralo. 

I kada kažu da kupuju nešto zbog tehnologije, funkcionalnosti i kvalitete, to je samo djelomieno toeno - ti parametri samo podržavaju pravi razlog, koji se doga?a u podsvijesti kupca - potreba ili želja za trendom. Naravno, opet govorim o mainstreamu. Uvijek je izvjestan, ali malen broj onih kojima ae kvaliteta i moguanosti biti prvi i zadnji, kao što smo mi, no kao što rekoh - to je manjina.Objavio: Jango Fett
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 10:35
Originalno postano od strane člana: acoustic acoustic napisao:

Kako ste vee kazali Univerzalci su vee pobjedili klasieni CD. Ako ne kvalitetom zvuka sigurno prodajnim rezultatima. Samo pogledajmo kolko proizvo?aea još radi CD playere. U ekonomskoj klasi skoro jih više nema, rade se samo još u skupljim serijama i kod High-End proizvo?aea.

Tehnologija sa porastom kolieine postaje jeftina i tako danas svako ko kupi player to je univerzalac jer mi nudi puno više opcija. A na kraju kolko ljudi treba brezprekorni CD player ili vrhunski Dvd player?

Ja sam pre neko vreme nabavio polovni Sony SACD/DVD DVP-S9000-es za oko 5500 kN i jako sam zadovoljan sa njegovim sonienim rezultatima. Naroeito me iznenadio u CD modu gdje je bolji od mog starog CDP-555-ES. Tako da je oeito, da se može izraditi odlieni univerzalac i sigurno ee toga biti sve više, ako ee to prihvatiti trg.

Toeno.

Tu se opet moram osvruti na ono što sam govorio o tome da je mainstream tržištu na prvom mjestu praktienost i jeftinoaa nego kvaliteta.

Linijski CD playeri vea se neko vrijeme slabo prodaju jer:

- su skupi

- ne eitaju popularni DVD format

- ne eitaju MP3 i DivX (a znamo da je i MP3 pojam kvalitete za 90% kupaca)

- eitanje CD-a može se komotno obaviti putem DVD palyera od 300 kn ili mini/mikro linije za 500 kn ili na PC-u

- kome treba dosadni CD player kada možemo imati tisuae i tisuae MP3 datoteka na raeunalu

Razliku u kvaliteti oni raspoznaju samo kad to usporediš sa audio kazetom, dok u usporedbi sa pravim posveaenim CD playerom oni ne razaznaju, niti imaju opremu koja ae to pokazati.Objavio: zed
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 10:36

Ja mogu da se slozim sa Jangom u skoro svemu. Upravo slicne misli su mi se muvale glavom zadnje dvije godine.

Ja cisto sumnjam da SACD i DVD-A prakticki imaju neku buducnost toliko dugo dok su poluproizvodi. Naime ti formati nemaju slike i to im je ogromna otezavajuca okolnost. Danasnji formati kao DVD, MP3 i CD svojom kvalitetom zadovoljavaju 99% svjetskog trzista. Samo ca 1 % audiofilskih ekscentrika je nezadovoljno i oni u biti ne cine nikakvu bitnu trzisnu masu, u svakom slucaju ne i za velike kompanije kao Sony, Philips, Yamaha, Pioneer i Harman/Kardon. Njihovi takozvani High-End produkti im i onako sluze samo za reklamu. Tu oni nemaju nikakve zarade i jednostavno prepustaju trziste malim uglavnom obiteljskim firmama kao sto su Gryphon, Wadia, ML....koje i onako egzistiraju na granicama stalno prijeteceg bankrota.

Cd-player je u principu mrtav i cinjenica je da multiplayeri preuzimaju trziste, no i njihova buducnost nije sjajna. Sve ce se vise koristiti internet kao izvor zvuka i slike tako da i oni imaju jos nekoliko godina. No to sto je najtuznije je da ce se kvaliteta zvuka sve vise pogorsavati zbog sve vece potrebe da se sve to i dalje komprimira kako bi se dobila sto veca duzina snimka zvuka i slike i sve to naravno zapakovati u 10-15 zvucnih  kanala i transportirati iz Hollywooda u roku od nekoliko sekundi uz naravno povratnu informaciju Vase Viza kartice.

CD-kao glavni nosac zvuka ce se jos relativno dugo zadrzati, a SACD i DVD-A ja smatram vec polumrtvim ako ne i vec mrtvim i prije rodjenja.Objavio: SICKO
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 10:49

Dvv. jesli li bas u pravu kada usporedjujes Sonya i Pionnera, to govorim bez nekakve tehnicke i nesto iskustvene prakse s moje strane......???-------------
Sve receno je bilo moje osobno nerelevantno misljenje koje moze biti tocno i ne mora, s njim nisam nikoga htio uvrijediti, omalovaziti ili diskreditirati, ono je tu zato sto na njega imam pravo.......


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 10:50

Tako je z-e-d, no samo bih nešto komentirao:

sumnjam da ae se audio/video materijal dalje komprimirati imati sve manju kvalitetu. Mislim da ae biti baš obrnuto - poveaavanjem brzina i propusnosti preko mreža, kao i dolazak HD signala i podrške (Intel uskoro izdaje 32-bitni (!) HD audio eip koji je integriran na matienim ploeama) za high-definition formate (od glazbe do igara), te najvažnije, poveaavanjem diskovnih prostora, doai ae i do razmjene sve veaih i kvalitetniji datoteka. Nije iskljueeno da bi kroz nekoliko godina mogli imati HDD-ove od preko 1 TB, i još k tome Flash tipa, ne mehaniekog, koji su 1000 puta brži, te HD prijenos signala preko TV i radio mreža, te velika propusnost preko Interneta (u Americi vea sada poeinju sa prijenosom preko strujnih vodova, sa preko 1 Tbit/s brzine). To znaei da bi nam jedan mediji poput DVD-Audio (i te kvalitete zapisa naravno) bio majušna datoteka koju bi smo lako spremalu, njih više kao kompilaciju, na recimo diskove ili Blu Ray ili HD-DVD medije od 30-50 GB, sa kvalitetom poput Meridian Lossless Packinga.

 

CD playeri su mrtvi, no CD format ae, doduše, još neko vrijeme se zadržati. Podrška za DVD-Audio preko PC možda osvjetli nekakvu buduanost za te formate, no ona je naravno upitna ne samo zbog onog što sam prieao, vea i zbog toga što eksponencijalni rast tehnologije danas dovodi do toga da formati bivaju zastarjeli prije nego što se ukljuee i tehnološki tok. Tako ae vjerojatno biti i sa DVD-A i SACD-om. Što ae nam Meridianova kompresija (iako bez gubitka) na obienom DVD-u od 8,4 GB kada aemo za dvije godine glazbu i sve spremati na Blu Ray diskove, a možda se pojavi i neki novi glazbeni format.Objavio: dvv.
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 12:49
Originalno postano od strane člana: SICKO SICKO napisao:

Dvv. jesli li bas u pravu kada usporedjujes Sonya i Pionnera, to govorim bez nekakve tehnicke i nesto iskustvene prakse s moje strane......???

Znas kako, Sony ima unikatno iskustvo mislim na svetu, a sasvim sigurno u Japanu, u profesionalnoj video tehnici. Posto sam tri godine radi emisiju na TV, dupe sam ogulio u montazi, a tamo je maltene 100% Sony oprema, tu i tamo ponesto nije, mahom vrlo specificni uredjaji koji je rade u jako malim serijama, pa giganti nisu zainteresovani (ali ima i slucajeva kada su ti mali proizvodjaci naprosto bolji od velikih jer su specijalizovani).

Beta je bila i ostala zakon za analognu video sliku, prakticno nije ni imala konkurenta. Sony dalje ima tu komparativnu prednost da sam poseduje kapacitete i za razvoj, ali i za proizvodnju specificnih VLSI i ULSI kola, sa propisnom oznakom Sony, koji su unikatni (tj. ne pravi ih niko drugi, samo Sony).

U tom smislu, Sony je Gospod Bog. Medjutim, ovde se radi o potrosackom segmentu, gde ne vaze ista pravila kao i kod pro opreme, i tu Sony ima ljutu i zestoku konkurenciju sa kojim ne izlazi uvek na kraj. Nisu ni oni drugi mutavi.

Pioneer opet nema takvo iskustvo sa pro opremom, iako su je i oni pravili i prave je i danas, ali zato su jednako jaki, ako ne i jaci, na masovnom trzistu. Odavno su pokazali i dokazali da umeju da naprave jako dobre CD citace, svaki u svom segmentu cene, pa su uveli Legato Linearnu tehnologiju, pa su bili prvi sa upsampling-om na masovnom tzrsistu, itd. U posldenje vreme, razbijaju trziste budzetski univerzalaca sa zaista sjajnim modelima (za te pare, naravno), cija je glavna vrlina ujednacenost - i kvalitetna slika, i kvalitetni zvuk.

Dakle, mislim da je odgovor na tvoje pitanje "da", mislim da se i mogu i trebaju porediti u vezi proizvoda za masovno trziste. Cak stavise, mislim da je u ekonomskoj klasi Sony taj koji mora juriti za Pioneer-om. Kada dodjemo do srednje klase, recimo 800-1.500 evra napolju, tu je vec ravnopravna bitka, jer se tu Sony ocigledno mnogo bolje snalazi postomu cena izgleda dozvoljava vise prostora za primenu iskustava i verovatno neke elektronike iz njihovog pro segmenta.

Pozdrav,

DVV-------------
Mi ne možemo da izmerimo sve što je relevantno, ali ni sve što možemo da izmerimo nije relevantno.


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 13:46

Ako uzmemo globalnu situaciju, Sony je definitvno najjaea firma - od konzumerskih digitalnih fotoaparata do TV ekrana - u svakom segmentu drži jak položaj i bez obzira što ga mnogi u pojedinom segmentu nekad i prestignu, Sony je uvijek za petama i nerijetko je opet prvi.

Ono glavno što njih guši je zapravo njihova vlastita zatvorena politika - uvijek guraju svoje standarde praveai se da su veai nego što jesu. Oni jesu veliki i utjecajni, ali povijest nije dokazala da to uvijek funkcionira. Od spomenute Bete preko MiniDisca i ATRAC-a pa sve do SACD-a, uvijek su se inatili koknurenciji, i to je njihov jedini problem.

Kupci MP3 playera ne žele njihov proizvod jer prima samo ATRAC, kupci univerzalaca ne žele njihovog jer prima samo SACD itd. Da nije tih njihoveih igrica, bili bi zaista najjaei proizvo?ae. Pokazali su se vrhunskima u mnogo razlieitih segmenata, a to je vrlo teško postiai.

I da još nadodam - Sony-a nitko još nije potukao u dizajnu i kvaliteti izrade, ako gledamo na konzumerske proizvode za mase. Imali su svojih fijaskoa, ali na globalnoj razini to je jedna završena priea!Objavio: SICKO
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 13:48

Nisam tocno postavio pitanje pa sam te ocito naveo da mislis da ja mislim da mi je Sony bolji, e ja bas mislim obratno, mislim da je Pioneer u klasi do nekoliko tisucica kuna stoji jakooooo dobro(pri vrhu) za razliku od Sonya koji po meni totalno inferioran, no to moje misljenje je mozda malo previse subjektivno i vezano za moje negodovanje za sve sto ima znak Sony na sebi, iako imam jedan stari Sonyev stereo reciver doma koji i nije tako los......   Kada cujem rijec Sony na pamet mi odmah padnu rijeci kao, masovna produkcija, mini linija sa super bass boomom   itd.........-------------
Sve receno je bilo moje osobno nerelevantno misljenje koje moze biti tocno i ne mora, s njim nisam nikoga htio uvrijediti, omalovaziti ili diskreditirati, ono je tu zato sto na njega imam pravo.......


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 14:03
Originalno postano od strane člana: SICKO SICKO napisao:

Kada cujem rijec Sony na pamet mi odmah padnu rijeci kao, masovna produkcija, mini linija sa super bass boomom   itd.........

Kako to da te baš Sony asocira na to? A šta je sa pravim EQ guruima - Philips, JVC, Panasonic - WOOX, BOOX i ostala sranja...

Uz sve dužno poštovanje, Sony je još najkrektniji od svih njih - ima nešto malo opcija za "sound-boosting", ali sve ne pretjerano nametljivo,  u zadnje vrijeme okreau se profinjenijim glazbenim ukusima - relativno kvalitetni driveri, drvene kutije klasienog izgleda i diskretna amplifikacija. Pogledaj malo najnoviji Sony-ev program i vidjet aeš da samo u donjem segmentu, do 1000 kn ima plastienog smeaa, dok je sve ostalo decentno i pristojno. Izgleda da su oni prvi shvatili da je vrijeme nabrijanih kie-linija prošlo - no tu su izgleda ostali Philips, JVC, Panasonic i kompanija... Objavio: Vlado Jr.
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 14:14
Moram Jango priznati da se u tvojim rijeeima osjeti dašak tehnofilije i blaga euforija vezana uza sve to. Ne kažem da je to loše, dapaee, no einjenica je da brzaš i da ae (barem u ovim krajevima) proei još dugo, dugo vremena dog Tb veze i TB diskovi postanu realnost. HD DVD, HDTV, BluRay su samo poeetak neeega aemu ae trebati opet nekoliko godina dok ae cijenom biti prihvatljivo širokim masama. Platežna moa mainstreama uvjetuje ritam puštanja novih tehnologija na tržište. Razvoj pak istih i konstantne novotarije kojima nas bombardijraju iz dana u dan preko medija nisu ništa spektakularno, ako se postaviš u slijedeau poziciju: da, da dva jazavca su se spojila preko strujnog kabla turbo brzom vezom. Eekaj...stani...ne razumijem...ali gdje sam ja u svemu tome? Što ja u trenutku kad eitam o tome imam od toga? Ima nas 6milijardi, neki još niti nemaju struju u odre?enim dijelovima svijeta, a ja vea igram DOOM5 prek strujnog kabla.
   Uspori momee, još bumo se mi dugo ovdje "kaeili" da li DVD-A bolje svira ili SACD, a neki ae i dalje navijati za CD ili eak LP. Znam da se eovjek lako "napali" na senzacionalistieke vijesti ali one su baš i upravo samo to: nešto što ae navua naivca da kupi PCCHIP ili šta vea ili posjeti neki site, a kad aemo mi, mali ljudi, imati koristi od toga aemo saznati tek kad ae se prve takve "igraeke" pojaviti u ponudi lokalnih trgovaca. 

-------------
Ak' me ne'ko treba. Znate di me morete najti.


Objavio: SICKO
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 14:32
Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

Originalno postano od strane člana: SICKO SICKO napisao:

Kada cujem rijec Sony na pamet mi odmah padnu rijeci kao, masovna produkcija, mini linija sa super bass boomom   itd.........

Kako to da te baš Sony asocira na to? A šta je sa pravim EQ guruima - Philips, JVC, Panasonic - WOOX, BOOX i ostala sranja...

Uz sve dužno poštovanje, Sony je još najkrektniji od svih njih - ima nešto malo opcija za "sound-boosting", ali sve ne pretjerano nametljivo,  u zadnje vrijeme okreau se profinjenijim glazbenim ukusima - relativno kvalitetni driveri, drvene kutije klasienog izgleda i diskretna amplifikacija. Pogledaj malo najnoviji Sony-ev program i vidjet aeš da samo u donjem segmentu, do 1000 kn ima plastienog smeaa, dok je sve ostalo decentno i pristojno. Izgleda da su oni prvi shvatili da je vrijeme nabrijanih kie-linija prošlo - no tu su izgleda ostali Philips, JVC, Panasonic i kompanija... 

Je Jango u pravu si Sony, JVC, Panasinic, mozda Philips idr. su sve isto smece, no mislim da sto se tice DVD a pogotovo CD Pioneer malo iskace po kvaliteti od tih ostalaih......... samo sam to htio reci..............

Pozdrav..........-------------
Sve receno je bilo moje osobno nerelevantno misljenje koje moze biti tocno i ne mora, s njim nisam nikoga htio uvrijediti, omalovaziti ili diskreditirati, ono je tu zato sto na njega imam pravo.......


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 14:36

Vlado Jr, žao mi je što sam ostavio takav dojam, no moram to negirati. Naime, ja ne mislim da ae sve biti tako idealistieki, to je više bio formalni opis onoga što mi služi da negiram suprotnu izjavu.

Druga stvar je ta što sam govorio o svjetskom trendu, ne trendu kod nas, pa stopa tu podrazumijevam i SAD i Japan. Zadnji dosezi tehnologije mjere se tamo - gdje su zadnji dosezi tehnologije, jel, u ovom slueaju SAD i Japan, a ne npr. Guatemala.

Treaa stvar, moj prvi post na ovoj temi govori nimalo idealistieki, vea upravo pesimistieki, iz razloga koje sam naveo. Daljnju raspravu nastavio sam na teoretsko-tehnološkoj bazi, a ne praktieno-sociološkoj kao na poeetku.Objavio: Jango Fett
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 14:44
Originalno postano od strane člana: SICKO SICKO napisao:

Je Jango u pravu si Sony, JVC, Panasinic, mozda Philips idr. su sve isto smece, no mislim da sto se tice DVD a pogotovo CD Pioneer malo iskace po kvaliteti od tih ostalaih......... samo sam to htio reci..............

Pozdrav..........

 

Možda nisi primjetio, ali nigdje nisam spomenuo Pioneera, jer njih poštujem iznad svega. On imaju vjerojatno najbolju marketišku strategiju od svih firmi. Oni idu ekstremnom politikom aišaenja konkurencije:

- orjentirali su se na svega nekoliko segmenata (HT, Plazma, Car Audio) od drugih tvrtki i time si dali prostora da budu vrhunski u tome. Naravno, pokrivaju i druge segmente ali svi znamo da je to tek simbolieki - vidi se na šta orjetniraju svoju kreativnu energiju.

- politika ultra-niskih cijena za najnovije tehnologije osigurat ae im status "prvih", što je velika tržišna prednost

- svojim naporom da spomenute proizvode izvedu besprijekorno kvalitetno osiguravaju bazu koja ih dovodi do kulta (o tome sam prieao u prethodnim postovima)

Iako ih to vjerojatnoo mnogo košta, pokazalo se i da se isplati dako da sada imaju:

- najbolje plazma ekrane

- najbolje univerzalne playere

- jedne od najboljih HT recievera/pojaeala

... u svojem cijenovnom rangu.

 

 Objavio: yoke
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 15:02

Ja osobno smatram da od blue raya nece biti nista...bar ne narednih 15-20god...

zasto?

koliko je ljudi spremno promjeniti elektroniku samo da bi pogledalo neki film ?!?

DVD je svugdje prisutan, prihvatljiv je cijenom, cijena uredjaj od 300Kn pa navise a kvaliteta slike i zvuka je skroz o.k.

Sumnjam da ce netko sad kesnuti parK kunica samo da bi pogledao film u boljoj kvaliteti...

A i neke price o HDTV...koliko to vec traje 10tak god a od tog za sad nista

Hmmm...nekakve price o skidanju glazbe preko neta i to jos da platim ??? tko mi moze platiti zadovoljsto drzanja u ruci novog CD s malom knizicom s slikicama...

Glazba preko neta...moze, sve dok je besplatna, a onda me i nije briga za kvalitetu...MP3 je skroz ok za to...

SACD i DVD-A...kome to treba...tko ce to kupovati ??? sve je to marketinski trik da se natjera ljude da promjene kompletnu elektroniku i skase hrpu love...muhhhhahahahahaaaaaaa

Ili imati 10000 pjesama na hard disku...sta ce mi to...kad cu poslusati tih 10K pjesama...kako cu uopce pronaci neku pijesmi na tome...upaliti televizuju samo da bi vidio sta slusam ili sl....ispritiskati 999puta botun da bi prebacio s prve pjesme na naku pod rednim brojem 1000...

HDD ima smisla u videorekorderima ali u audio svijetu, bar po meni ne...

Usput...koliko ste puta od prijatelja dobili 2,3 cd-a puna MP3, dali ste ikad sjeli i poslusali sve te pjesme...sumnjam...da vam je dao jedan obicni audio CD...poslusali bi ga bar jednom od pocetka do kraja, barem bi se upoznali sta je na CD-u...ovako kad vam je dao 2,3 Cd puna MP3, vjerojatno ste ih prebacili na HDD i zaboravili da to uopce imate...sta vas brige i onako vam je ostalo jos 98.78 Gb slobodnog prostora...

Evo da zakljucim...

Bez obzira na neke nove, tehnicki superiorne , formate bilo za audio ili video, osobno sumjam da ce CD ili DVD nesto tako lako zamjeniti u skoroj buducnosti...bar u narednih 10God...

 

Ali ljepo je imati neki univerzalac koji moze odraditi sve moguce formate od CD,DVD,SACD,DVD-A,MP3,DiVX,JPEG......i onda se jos cudite sto ne zvuce bas najbolje...

 

 Objavio: Gašo
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 15:05
Originalno postano od strane člana: dvv. dvv. napisao:

Svedoci smo pojave neceg izmedju klasicnih audio CD i video DVD plejera, takozvanih univerzalnih plejera.

Sta i kako rade nije sada bitno. Ova tema bi trebala d abude posvecena nekim aspektima nasih shvatanja onoga sto se vec dogadja, sa nama ili bez nas, pa onda valjda bolje sa nama.

Klasican CD plejer je realno mrtav, u smislu on nema neku bitniju buducnost iz niza razloga, ali to nikako ne znaci da ce on tek tako nestati preko noci. Isto se govorilo i cevke, pa ih evo zivih i dan danas, isto se govorilo i za LP ploce, pa ih evo zivih i dan danas. Tako ce i CD citac ziveti jos dugo, ali ce iz glavnog toka sve vise prelaziti na margine audio tehnike.

CD plejer zapravo ima jedan gadan problem; ako se neko vec odluci da prihvati nove AUDIO standarde, pre svega DVD-A i SACD, nakon ugradnje svega sto je za to potrebno, dodavanje odeljka za slike je smesno lak i jeftin. No, doda li i to, imace univerzalni a ne posveceni CD plejer.

Svi vidimo kako potrebna kola sve vise lice na pakete kola u PC-ijima, sve je veci stepen integracije, sve su jeftinija i sve su bolja i mocnija. Ocigledno, vecina novca za istrazivanje ide u tom smeru.

Zato mislim da CD plejer nema buducnost. U ovom trenutku, mislim da se univerzalni plejer moze, ili bi bar trebalo da moze, porediti sa posvecenim CD plejerom koji kosta do 2/3 cene univerzalnog. Zajednicke su im kutija, displej, napajanje, pogonski mehanizak, njegova kontrola i daljinska komanda. To je otpirlike 2/3 cene univerzalnog plejera.

Tako ja mislim. A vi?

Pozdrav,

DVV

Evo nisam eitao sve postove detaljno pa ako ponovim vee reeeno nemojte se ljutiti.
Globalno gledano , u pravu si ako misliš da je era Cd-a kao formata u zalasku , ali to su govorili prije 20 godina i za gramafon i LP pa se me?u audiofilima(manjina u svijetu) još uvijek održava.
Ako gledamo tehnološki napredak moglo bi se reei da je odzvonilo svim formatima koji koriste fizieki medij , jer se javljaju kueni ure?aji koji koji su u stvari multimedijski centri te reproduciraju glazbu i video u svim postojeeim rezolucijama i to sa interneta kao izvora informacija. Dakle neee biti više ni diskova kao medija. Ako ee postojati neki medij za spremanje informacija oda ee to biti ili HD ili velika Flash memorija .  Nebih baš naglio za zakljuecima što ee koristiti audiofili u buduenosti jer su oni vrlo sumnjieava i tehnološki troma populacija.  Pa moramo ipak to priznati i nije to tako loše.


-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Neotech SOCT-18 TP,Canare 4S8, ATC SCM 19 V2


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 15:17

yoke, previ?aš nešto što si i sam primjetio, ali ne i povezao.

Kada si govorio o marketinškim trikovima s kojima tvrtke pokušavaju utuviti u glavu ljudima da im nešto trebao, nisi to povezao s vrlo jakim argumentom da ae ti formati možda ipak zaživjeti.

Veainu potreba ne stvara tržište (kupci) vea upravo proizvo?aei. Naime, slobodno možemo reai da nam 99% stvari iz domene konzumerske elektronike uopae ne treba, ali ipak eesto imamo neku potrebu - ta potreba ne mora porizlaziti iz toga što to tebi zaista treba, nego zato što ti je možda marketinški nametnuta, ovisno o podrueju interesa.

To umjetno stimuliranje tržišta da nešto treba je tipiena strategija velikih korporacija i do sada su u veaini slueajeva upravo tako i uspijevale nametnuti nam kojekve nepotrebne gluposti. Tako ae vjerojatno biti i sa Blu-Rayom. Ugovor nisu potpisale samo korporacije-proizvo?aei elektronike, vea i filmske kompanije koje ae umjetno stimulirati produkciju filmova na Blu-Ray (ili HD-DVD) medijima, a kupci ae opet potpasti pod zov trenda i htjeti se prikljueiti.

To je vrlo izgledna situacija, ako ne prevladaju drugi parametri koji bi ju sprijeeili (ono što sam na poeetku pisao). Objavio: kiko
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 15:38

Jango Fett i Vlado jr. nastupaju s pozicija koje su razlieite. One ne moraju nužno biti fiksne.

Jednom sam negdje napisao ovakvu izjavu: " Ako je kupac - zakon, tko je zakonodavac ?"

To je znaeilo ovo: Tko (ili što) je onaj tko ae formirani kvalitativni ukus kupca ?  Tehnologija sa svojim dosezima, marketing sa svojim naeelima, gurui sa svjim filozofijama, kupci sa svojim primanjima, ... tko ?

Nije pitanje tko, nego u kojoj mjeri.

No, glavno pitanje nije zašto se  napredak odvija ovako ili onako, nego zašto ga uopae ima. Koja je to sila koja eini da do napretka ipak dolazi ? -------------
poso, kuća, birtija


Objavio: Gašo
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 16:15
Kiko ide ti filozofija !!!

-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Neotech SOCT-18 TP,Canare 4S8, ATC SCM 19 V2


Objavio: yoke
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 16:33

nedavno sam procitaio u Bugu ili Pc chipu, da ce prevlast Blue raya ili DVD odluciti porno industrija...

Navodno da se najvise ipak prodaju porno DVD-i...a porno industriji je ipak jeftiniji za proizvodnju DVD od Blue raya...

pa sad...

 Objavio: Gašo
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 16:37
Pa neko ee htjeti gledati porniee u veeoj kvaliteti slike (HDTV) ,da ima osjeeaj ko da je tamo.

No to nema veze sa ovom temom (AUDIO)


-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Neotech SOCT-18 TP,Canare 4S8, ATC SCM 19 V2


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 18:18
Originalno postano od strane člana: kiko kiko napisao:

Jango Fett i Vlado jr. nastupaju s pozicija koje su razlieite. One ne moraju nužno biti fiksne.

Jednom sam negdje napisao ovakvu izjavu: " Ako je kupac - zakon, tko je zakonodavac ?"

To je znaeilo ovo: Tko (ili što) je onaj tko ae formirani kvalitativni ukus kupca ?  Tehnologija sa svojim dosezima, marketing sa svojim naeelima, gurui sa svjim filozofijama, kupci sa svojim primanjima, ... tko ?

Nije pitanje tko, nego u kojoj mjeri.

No, glavno pitanje nije zašto se  napredak odvija ovako ili onako, nego zašto ga uopae ima. Koja je to sila koja eini da do napretka ipak dolazi ? 

 

Veseli me što smo malo proširili horizonte i sagledali sliku dalje od tehnieke, jer za razumijevanje ovakvih tema potrebno je ukljueiti sociologiju.

Odgovor na tvoje glavno pitanje: društvo je cjelina koja je neovisna o pojedincima koji ju eine, i društveni tokovi imaju poptuno drukeije zakonitosti od onih logiekih na koje smo mi navikli. Te silnice guraju društvo naprijed ili nazad, i uopae nije bitno što ih saeinjava. Uzroci se nalaze u kolektivnoj svijesti ljudskih umova, a ne u tehnologiji.

Sve postaje jasno ako se sjetimo da je temeljna odrednica eovjeeanstva kultura. To znaei da ono samo, neovisno o pojedincima, stvara neke nepisane zakonitost o tome što je poželjno a što ne.

Svaku kulturu krase ove eetiri osnovne relacije:

1. dobro-loše

2. lijepo-ružno 

3. istina-laž

4. sveto-nesveto

Tu je zapravo bitno da su razlieite kulture upravo razlieitih parametara, no te iste relacije su prisutne u svakoj.

Da banaliziramo, današnja kultura ima svoje svetinje: Volkswagen Golf, Lewis 501, Elvis Prestley, Coca Cola, Star Wars i iPod.

Izgleda da ne možemo razlueiti što krasi te pojmove onim što ih eini kultnima i diktiraju daljnji slijed ukusa, no da bi to shvatili, ne smijemo gledati na njihova svojstva, vea na duh vremena. Tim fenomenima zajednieko je to da su se svi pojavili taman prije prijelaznih trendovskih faza. To su trenutci u kojima društvo pokazuje znakove zasiaenja jednom ideologijom (bilo politiekom, kulturnom iili u našem slueaju tehnološkom) ali još uvijek ne radi korake da zapoene novu. Tada nastupaju ovi reprezentativni fenomeni koji su zapravo, možemo komotno reai - manifesti novih ideologija, koncepti novog životnog stila. Ispada da su upravo ti fenomeni pokretaei lavine novog doba i dalje ae diktirati smjer ukusa i sustava vrijednosti nekog društva, sve dok ih, naravno ne sruši nova ideologija (iako ti fenomeni uvijek ostaju kultni).

Navedeni primjeri su bili vrlo udarni pa ih izdvajam, no njih ima na milijune svake godine, samo na mnogo manjim skalama. Njihovo udruženo djelovanje zapravo diktira smjer društva i sustava vrijednosti. To su te sile koje upravljaju našim životnim stilovima.

 Objavio: kiko
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 18:23

Bilo kako bilo, mislim da audiofili do pojave njima prihvatljivog formata nosaea zvuka, neae ostati uskraaeni za naslove na formatu kojeg trenutno konzumiraju - a to je CD. Pogledajmo u CD shopovima - oni se još uvijek ne zovu MP3 shopovi, SACD shopovi, niti kako drugaeije.

Tako je i bilo pri tranziciji s LP-a na CD, kada LP preživljava (i oživljava)zahvaljujuai jednoj, za audiofile bitnoj znaeajki. U odnosu na CD playere do odre?ene razine cijene, LP uspijeva kod slušatelja stvoriti osjeaaj veae prirodnosti zvuka. Iako može biti poznato koji je stvarni razlog ovoj razlici, audiofili ae razliku objašnjavati - upravo onim što se trebalo razjasniti: "LP jednostavno zvuei prirodnije - zašto ?"

No, jedna je bitna razlika sada... CD playeri, nakon što su se pojavili - nisu bili u stanju reproducirati korisnikovu ogromnu zalihu nosaea zvuka u prethodnom formatu zapisa (LP ploee). Za razliku od toga, SACD playeri imaju moguanost reproducirati možebitnu ogromnu zalihu CD-a. I svaki player koji bi dopuštao neki drugi-novi-bolji format, a koji format bi korisnik umetao u identiean (stari)compact disc transport - bio bi u moguanosti svirati i stari 44.1/16 CD format (osim ako je proizvo?ae polupao loneiae ili je totalni beskompromisni ekscentrik). Zbog toga bi svaka slijedeaa tranzicija bila neusporedivo lakša i podnošljivija za krajnjeg korisnika - audiofila. Jer, on ae samo kupiti novi player i poeeti kupovati nove diskove, ali slušati i stare na novom playeru. To audiofil nije mogao osamdesetih godina prošloga stoljeaa !

Ovo je, istina, malo širje gledanje na temu Univerzalni vs. CD playeri, ali na tu temu mislim da se i ne bi mogao dati jednostavan/jasan zakljueak. Baš radi toga što može jedino prikupiti spoznaja što tko od audiofila radije preferira, ili baš radi toga što nismo naveli konkretno koji Univerzalni protiv kojeg solo CD playera aemo uspore?ivati... Ovo drugo je probano, pa ipak nije urodilo konkretnim zakljuekom (Ja kažem: Nije ni moglo).

Sirovom demokracijom (nadglasavanjem!) neaemo doai do istine, kao ni uspore?ivanjem bankovnih boniteta, renomea, doga?aja iz prošlosti osnivaea ili trenutnih izvršnih direktora marketinga dvaju proizvo?aea testnih playera. Neaemo, jer su to stvari potpuno odvojene od onoga što nas zapravo zanima: što je bolje za nas, u našem sustavu, obzirom na naše osobno trenutno poimanje visokovjerne reprodukcije zvuka ? To je naš dio istine koji nas zanima.

A koji od dva playera bolje radi svoj posao - tehnieko je pitanje. Jednostavno zvuei ova formulacija, ali ona je sve samo ne jednostavna !!-------------
poso, kuća, birtija


Objavio: kiko
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 20:58

E - da. Moj prošli post je pisan prije Jangovog, pa se ne vidi nekakav smislen slijed.. No, evo:

Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

Veseli me što smo malo proširili horizonte i sagledali sliku dalje od tehnieke, jer za razumijevanje ovakvih tema potrebno je ukljueiti sociologiju.

Sigurno !   Pa sociološki moment i jest najzanimljiviji, ako ne i najvažniji aspekt priee o audiu, usudio bih se reai. Nismo valjda toliko sebieni da istieemo vlastito zadovoljstvo kao nešto najvažnije od svega. To, svakako, ali što poslije ? 

"Energija se ne može uništiti, samo pretvoriti u neki drugi oblik." - teorija je naueila od prakse... A mi naueili od teorije.

Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

Odgovor na tvoje glavno pitanje: društvo je cjelina koja je neovisna o pojedincima koji ju eine, i društveni tokovi imaju poptuno drukeije zakonitosti od onih logiekih na koje smo mi navikli.

Društvo u cjelini na ovom planetu broji preko šest milijardi pojedinaca.

Društvo u cjelini (u RH) broji preko eetiri milijuna pojedinaca. To društvo nije neovisno o tih 4 milijuna pojedinaca, ali zato se tokovi toga društva (hrvatskog) uvelike odvijaju sukladno zakonitostima na koje su elanovi toga društva navikli (tradicija uglavnom, s tim da EU pritišae sa svoje strane, itd.).

Društvo audiofila broji štajaznam koliko elanova. Istina je da Damir uporno tvrdi da se radi o ljudima natprosjeene inteligencije, što valjda i jest tako - ipak on godinama u toj branši...  

I sad - tko ae tome malom društvu odre?ivati kojim tokovima ae se ono kretati ?

Pojedinci - elanovi.-------------
poso, kuća, birtija


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 21:18
Društvo se ne može svesti na zbroj pojedinaca, osim ako ih je samo jedan. Eak samo dva eovjeka koji eine mikro-društvenu skupinu djeluju drukeije nego njih dva odvojeno. Ukidanjem 99% elanova nekog društva i dalje se ne ukida to društvo, a ponekad je dovoljno ukinuti samo 1% da bi se društvo raspalo. Društvo na okupu ne drže pojedinci, vea bezmaterijalne stvari - njihovi interesi, stavovi, sustavi vrijednosti... no ono postoji neovisno o kolieini njegovih pojedinaca.


Objavio: dvv.
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 21:24

Posto se moj provider bio napio, pa mi mail nije radio, sada sam poplavljen porukama koje ste svi marljivo pisali. Vrlo, dobro, odlicno, 4+ 

Jako mi je drago kako se ova tema razvija, mnogo dobrih poruka! Znaci, mozemo, pa prema tome, i trebamo.

CD nece nestati preko noci, kao sto ni lampe nisu nestale, kao sto ni LP nije nestao, on ce se samo seliti na mragine sve vise i vise. Licno smatram da on zapravo nikada nece potpuno nestati, bez obzira sta i kako ide dalje.

Jango, ono da Pioneer ima najbolje plazma ekrane, izvini, ali apsolutno se ne slazem. Svetski lider tu je bez greske Toshiba, koja pravi kao OEM proizvode i za mnoga druga jako civena imena, ali sto je daleko vaznije, oni a ne Pioneer servisiraju pro sektor na nivou od nekih 80+% svetskog trzista. Sto nikoga ne treba da cudi, oni se zajedno sa IBM-om bave razvojem te tehnologije jos od ranih 80-ih godina (tada za vojne potrebe, posle i za narod).

Uopste, mi ovde jako malo znamo ko je i sta je Toshiba. Na primer, setite se pre nekih 7-8 godina one afere oko spijuna koji su Rusima dali nacrte za ultra malosumni propeler za podmornice. Sta mislite, ko ga je projektovao, ko ga je napravio? Toshiba, verovali ili ne.

Sony je bezuslovno jak igrac, ali ni izbliza tako jak kako ga ti napravi. Kao prvo, gotovo poptuno su izgubili pro sektor videa, i to poptuno svojom greskom. Naime, prvo su gubili vreme sa Digital Super 8 na popularnom trzistu i potrosili grzone pare u reklamu koja je pukla kao zvecka, jer je svet vec bio otisao na DV format. Onda su izbacili svoje pro DV masine, ali one su bile mnogo skuplje i bitno losije od jeftinijih i boljih JVC (Matsush*ta) masina; ovo govorim ne samo na osnovu statistika, vec i licnog iskustva, radio sam na obe. Ja inace volim Sony, ali neka izvine, nemaju sta da traze pored onih JVC masina Tu su dobili ostav' voljno.

Sada se guze unaokolo sa nekim master duplikatorima, koji jesu dobri, ali su opet bitno skuplji od konkurencije, pa im ne ide bas najbolje.

U medjuvremenu su se zezali kupovinom CBS/Columbia, odnosno Columbia/Tristar grupe, sto ih je u crno zavilo, jer su potrosili godine da sve to dovedu u red. Istina, ako budu pametni, sada su opet u crnom, profit nije neki ali je cist profit bez dugova, dakle dobra osnova za dalji razvoj.

Prakticno jedina stvar koja im je onako bas uspela u poslednjih 5-6 godina je sto su vratili staru slavu CBS muzici, i to na CD-u. Kada kupis original, nemas sta da razmisljas, to ima da svira bez greske, i zvuk ce biti odlican (u granicama vrste materijala - ne moze se ocekivati da remastering Scott McKnezie-jevih snimaka iz 1966 i 1967 zvuci jednako dobro kao ono sto se snima danas). I logicno, tu knjize lepe profite.

U masovnom trzistu, posebno A/V segmentu, kao da su spavali poslednjih 4-5 godina. Tek sada su se malo trgli i naravno, odmah se vide rezultati, ali ne znam da li ce uspeti da dostignu u celosti one koji su tome delu trzista poklanjali glavninu svoje paznje, kao recimo Denon, Yamaha, Pioneer, pa i Onkyo.

Potpuno se slazem da je njihov inat da proguraju svoje opasan rizik, a cudim im se, jer su vec nekoliko puta padali na tome i kao da nista nisu naucili. Imao sam pocetkom 80-ih njihov Beta kucni video - to je onda bilo sto VHS nikada nece ni biti. Pa ni S-VHS, koga sada imam. Prica kako je mehanicki skuplji ne drzi vodu - jeste kada se radi u manjim serijama od VHS-a. A pukli su jer su tehnomanijacki razvijali hardware, a VHS grupa, koja je dobro znala da ima daleko losiji format u ruci se ubila regrutujuci izvore software-a. I na kraju, Sony je imao bolju sliku i zvuk sa malo software-a, a VHS je imao losiju sliku i zvuk, ali sa SVIM software-om na svetu.

Isto sada ponavljaju sa SACD. Uopste nije bitno koji je format auditivno bolji, SACD je mrtvorodjeno dete koje nikada nece zaziveti kao samostalni, kredibilni format, vecito ce biti dodatak na DVD-A. Nije mnogo inteligentno, ili je totalno arogantno lansirati svoj sistem u svetu kome vec postoje stotine miliona DVD citaca; da nece mozda svi da pobacaju sve i predju na SACD? Malo morgen.

Pozdrav,

DVV-------------
Mi ne možemo da izmerimo sve što je relevantno, ali ni sve što možemo da izmerimo nije relevantno.


Objavio: kiko
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 21:31

Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

Društvo na okupu ne drže pojedinci, vea bezmaterijalne stvari - njihovi interesi, stavovi, sustavi vrijednosti...

Tako je, uz ispravak.

Kljuena rijee, po meni, je:  "njihovi". Dakle interesi pojedinaca, stavovi pojedinaca, sustavi vrijednosti kojem pojedinci daju provedbenu preferenciju, ako odre?eni sustav vrijednosti društvo nije našlo za shodno proglasiti kogentnim...

To nisu bezmaterijalne stvari.  MATERIJA je ono o eemu mi prieamo ovdje - i sociologija je materija, brodogradnja je materija, integrali su materija ... ako se o tome radi, tj. ako se tome prizna status znanosti.

 -------------
poso, kuća, birtija


Objavio: kiko
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 21:36

  Zašto ja imam dojam da je ovo neki novi Jango Fett ? 

 -------------
poso, kuća, birtija


Objavio: Vlado Jr.
Datum objave: 05.ožujak.2005 u 23:23
dvv. moram te ispravit po jednom navodu,a tu je Jango u pravu. Pioneer trenutno ima najbolje plazma matrice na svijetu. Razlog tome je jednostavan: poeetkom prošle godine Pioneer je otkupio od NEC-a sva prava i informacije na njihova saznanja o plazma tehnologija, a NEC je pak dokazano lider u razvoju plazma tehnologje. Ja osobno sam još prije tri godine o tome razgovorao na jednom seminaru u Budimpešti sa Naokijem Mineom. Pretpostavljam da tebi spomenutog gospodina ne trebam posebno predstavljati.

-------------
Ak' me ne'ko treba. Znate di me morete najti.


Objavio: dvv.
Datum objave: 06.ožujak.2005 u 09:16

Originalno postano od strane člana: Vlado Jr. Vlado Jr. napisao:

dvv. moram te ispravit po jednom navodu,a tu je Jango u pravu. Pioneer trenutno ima najbolje plazma matrice na svijetu. Razlog tome je jednostavan: poèetkom prošle godine Pioneer je otkupio od NEC-a sva prava i informacije na njihova saznanja o plazma tehnologija, a NEC je pak dokazano lider u razvoju plazma tehnologje. Ja osobno sam još prije tri godine o tome razgovorao na jednom seminaru u Budimpešti sa Naokijem Mineom. Pretpostavljam da tebi spomenutog gospodina ne trebam posebno predstavljati.

Bilo kako bilo, ja tugujem sto nemam love za jedan pristojan plazma ekran. LCD je lepa stvar, i ima dobru sliku, lagao bih kada bih rekao da sam nezadovoljan sa slikom na mom Toshiba TV-u (72 cm, 100 Hz, Black in-line cev, totalno ravna, sva moguca podesavanja, 3 SCART ulaza/izlaza, S-VHS, kompozitni, itd, itd), ali brate, plazma je zakon i schluss!

Plasma rulez!

Pozdrav,

DVV-------------
Mi ne možemo da izmerimo sve što je relevantno, ali ni sve što možemo da izmerimo nije relevantno.


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 06.ožujak.2005 u 09:40
Originalno postano od strane člana: kiko kiko napisao:

  Zašto ja imam dojam da je ovo neki novi Jango Fett ? 

 

 

De malo pojasni...Objavio: Jango Fett
Datum objave: 06.ožujak.2005 u 09:42
dvv, plazma je zakon, ali oeito nisi vidio performanse i sliku kod najnovije generacije rear-projection TV-a a DLP projektorskom tehnologijom, poput skupih modela iz SIM2. Svaka plazma bi se mogla sakriti.


Objavio: dvv.
Datum objave: 06.ožujak.2005 u 09:50

Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

dvv, plazma je zakon, ali oèito nisi vidio performanse i sliku kod najnovije generacije rear-projection TV-a a DLP projektorskom tehnologijom, poput skupih modela iz SIM2. Svaka plazma bi se mogla sakriti.

U pravu si, nisam ih video.

Mene pokretne slike ne zanimaju bas previse, odnosno za mene DVD nije pasija ili hobby kao audio, vec naprosto servisna usluga potrebna da bih gledao neki film, nista vise. TV uopste ne gledam vec dobrih 14-15 godina, povremeno odlgledam neki film, mozda neku seriju (pratio sam samo "X files", kao zagrizeni ljubitelj SF-a, imam preko 400 knjiga u biblioteci, to je ono sto sam smatrao vrednim cuvanja).

Ergo, ne isplati mi se da investiram tonu para (koju ionako nemam) u video tehniku, pa je ni ne pratim mnogo, onako usput sto pokupim. Zato ti tako spremno i verujem na rec, ti to ocigledno pratis vise od mene.

Pozdrav,

DVV-------------
Mi ne možemo da izmerimo sve što je relevantno, ali ni sve što možemo da izmerimo nije relevantno.


Objavio: kiko
Datum objave: 06.ožujak.2005 u 13:31
Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

Originalno postano od strane člana: kiko kiko napisao:

  Zašto ja imam dojam da je ovo neki novi Jango Fett ? 

 

De malo pojasni...

Pa, dojam je zasnovan na postovima zamjetno (kvantitativno i kvalitativno) više razine, nego kod onih koje sam ranije imao prilike eitati (zamjeaivati), što je u svakom slueaju za pozdraviti.

 -------------
poso, kuća, birtija


Objavio: dirty sanchez
Datum objave: 06.ožujak.2005 u 16:52
Misliš, više filozofije? 

-------------
sport budi ono najplemenitije u homo sapiensuObjavio: Jango Fett
Datum objave: 06.ožujak.2005 u 17:12
Originalno postano od strane člana: kiko kiko napisao:

Pa, dojam je zasnovan na postovima zamjetno (kvantitativno i kvalitativno) više razine, nego kod onih koje sam ranije imao prilike eitati (zamjeaivati), što je u svakom slueaju za pozdraviti.

 

Hvala!

Pa gledaj, ima tu neeega jer sam na ovaj forum došao neobavezno, ali evoluirao sam i sad otkako sam u Klubu ipak trebam napraviti kakvu-takvu reputaciju, ne?

Ionako spadam u najmla?e i najneiskusnije elanove Kluba pa ne bi baš bilo dobro da se zaj...

Inaee moderiram Audio/Video tehniku na Forum.hr, no tamo ljudi imaju dileme tipa koje kuano kino uzeti za 500 kn, a ovdje sam ipak najmanje upuaen u sve pa mi ovo zapravo predstavlja izazov. Objavio: kiko
Datum objave: 06.ožujak.2005 u 17:52

Da ?

Npr. želiš onoj "Welcome to the Club !" dati malkoc više "težine"...  What would you do ?

Eekaj, koje si ti godište, Jango ?-------------
poso, kuća, birtija


Objavio: DARKOB
Datum objave: 06.ožujak.2005 u 18:03

Dakle, tema broja je Univerzalci vs CD playeri-

Vidim da se s teme prešlo na video medije ala LCD,PLASMA,CRT...

Što rade univerzalci ?

Što je to univerzalni player ? Iako je veaina eitatelja upoznata sa znaeenjem ovog pojma, nije zgorega ponoviti gradivo.Ponavljanje je majka mudrosti,rekli bi stari rimljani.Dakle,univerzalac je ure?aj eiji zadatak je da korisnika opslužuje informacijama koje su vezane za sliku i zvuk.On može podržavati sve formate ukljueujuai i SACD ali tako?er i ne mora podržavati SACD.Na tržištu postoji sva sila ure?aja ali ne jednako dobra u svakom segmentu.

DVD-A je zapravo audiofilska inaeica dvd ure?aja koji reproducira samo film i popratni ton ukljueujuai cd naslove.Razvoj DVD-A treba zahvaliti britanskom Meridianu zbog njegova posebna algoritma.

SACD je plod razvoja Sonya iPhilipsa.Njegova namjena je tako?er audiofilska ali sa potpuno drugaeijom koncepcijom u odnosu na DVD-A.

Svaki od navedenih formata ima prednosti i mane ali su s vremenom toliko napredovali da je pitanje vremena kada ae zaposjesti tron koji drži cd.

Ne bih želio prejuducurati ali njihovo vrijeme je sad tu,svi?alo se to nama ili ne.-------------
Ponekad tamna strana pobijedi...


Objavio: tumbak
Datum objave: 06.ožujak.2005 u 21:24
Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

Tako je z-e-d, no samo bih nešto komentirao:

sumnjam da ae se audio/video materijal dalje komprimirati imati sve manju kvalitetu. Mislim da ae biti baš obrnuto - poveaavanjem brzina i propusnosti preko mreža, kao i dolazak HD signala i podrške (Intel uskoro izdaje 32-bitni (!) HD audio eip koji je integriran na matienim ploeama) za high-definition formate (od glazbe do igara), te najvažnije, poveaavanjem diskovnih prostora, doai ae i do razmjene sve veaih i kvalitetniji datoteka. Nije iskljueeno da bi kroz nekoliko godina mogli imati HDD-ove od preko 1 TB, i još k tome Flash tipa, ne mehaniekog, koji su 1000 puta brži, te HD prijenos signala preko TV i radio mreža, te velika propusnost preko Interneta (u Americi vea sada poeinju sa prijenosom preko strujnih vodova, sa preko 1 Tbit/s brzine). To znaei da bi nam jedan mediji poput DVD-Audio (i te kvalitete zapisa naravno) bio majušna datoteka koju bi smo lako spremalu, njih više kao kompilaciju, na recimo diskove ili Blu Ray ili HD-DVD medije od 30-50 GB, sa kvalitetom poput Meridian Lossless Packinga.

 

CD playeri su mrtvi, no CD format ae, doduše, još neko vrijeme se zadržati. Podrška za DVD-Audio preko PC možda osvjetli nekakvu buduanost za te formate, no ona je naravno upitna ne samo zbog onog što sam prieao, vea i zbog toga što eksponencijalni rast tehnologije danas dovodi do toga da formati bivaju zastarjeli prije nego što se ukljuee i tehnološki tok. Tako ae vjerojatno biti i sa DVD-A i SACD-om. Što ae nam Meridianova kompresija (iako bez gubitka) na obienom DVD-u od 8,4 GB kada aemo za dvije godine glazbu i sve spremati na Blu Ray diskove, a možda se pojavi i neki novi glazbeni format.


Cd kao i gramofonska ploea nije mrtav, nego su to DVD-A i SACD. Blu Ray ili HD-DVD ae zavladati, to si lijepo rekao.


Objavio: DARKOB
Datum objave: 06.ožujak.2005 u 21:28
Ne znam na temelju eega to tvrdiš tumbak.Navedeni formati su previše duboko ušli u razvoj i tržište da tek tako otpali.CD nije mrtav ali nije unapredovao u razvoju pa prema tome molim...Smile

-------------
Ponekad tamna strana pobijedi...


Objavio: Vlado Jr.
Datum objave: 06.ožujak.2005 u 22:41
Darkec, ne možeš decidirano izjaviti da CD nije napredovao. U poeetku bijahu razvijeni bolji DAC-ovi, laseri i transporti (sjetit ae se stari serviseri kako je to bilo zamjeniti laser na prvim CD playerima-dva osciloskopa i troje ljudi), pa upsampling DAC-ovi, a svi ovi današnji formati poeevši od HDCD-a pa na dalje su, pragmatieno gledano, evolucija CD-a kao optiekog medija, a ne potpuno nove tehnologije.

-------------
Ak' me ne'ko treba. Znate di me morete najti.


Objavio: cile
Datum objave: 06.ožujak.2005 u 22:55

Zavladat ae eventualno HDTV. Blue Ray ne zanima filmske kuae nego samo proizvo?aee tehnike. Mogu oni bit pod istom financijskom kapom, ali to su druge divizije koje su prilieno neovisne.

Nema mrtve šanse da se ulože krvavi novci da bi se filmovi distribuirali u HD formatu (na koji se može i snimati u toplini doma) pa da se to onda isprostituira sa cijenom radi utrke na tržištu. Pa DVD playeri su na granici financijske isplativosti. Distributori filmova sasvim fino zara?uju i ovako, i koliko više prodaju onog toliko ae manje ovog- ukratko na istom su. Pa eemu onda ulaganje? Zbog krajnjeg potrošaea? Sigurno...

Stereo program je trenutno u trendu rasta, i to više ide skuplja roba nego entry. To isto nešto govori o potražnji krajnjeg konzumenta. A njemu se podilazi jer on to plaaa. Lakše i jeftinije mu je uzet novce podilazeai nego mijenjajuai mu stanje svijesti. Marketing je velik dio cijene koju plaaamo u svakom proizvodu, a promjene na neznatno ili upitno bolje traže strahovita ulaganja. Koliko bi mi bili spremni na takva ulaganja upitnog uspjeha, toliko su i oni.

Eemu vrtit pedale dok si još na nizbrdici, pa ide sam ionako... 

A buduanost nam donosi ionako još revolucija u kojima se SACD-a i DVD-A budu sjeaali samo oni koji su izgubili lovu na tome.

 Objavio: dvv.
Datum objave: 07.ožujak.2005 u 00:05

Primetili ste da univerzalci postaju sve bolji i bolji kao muzcki uredjaji. Kada su se pojavili, zvuk je bio onako, usput, hoce ljudi da cuju kada pukne bomba, pa hajde, eto im.

Vremenom, pocelo se posvecivati sve vise i vise paznje zvuku, posle nekoliko packi po stampi i drugde, shvatili su da to ipak ne moze tako. I kupci kao kupci, stoka lenja, nece pa nece da kupe po jedan uredjaj za CD, za HDCD, za DVD-A, DVD-V i SACD, marva hoce sve u jednom. Sa daljinskom komandom.

Secam se prvih testova po britanskoj stampi. Kada za neki dovraga skup univerzalac kazu da svira koa CD od 200 funti, to je bila pohvala! Svira kao CD citac koji kosta 10% njegove cene, eeeej! A danas, sve je vec sasvim drugacije, danas ako ne svira kao CD tu do 2/3 njegove cene, moze da se slika, nista specijalno.

Mislim da ce se upravo taj trend nastaviti, ne zato sto je najrazumniji, vec zato sto je najprimeljiviji na trzistu i za industriju najlaksi.

 

Pozdrav,

DVV-------------
Mi ne možemo da izmerimo sve što je relevantno, ali ni sve što možemo da izmerimo nije relevantno.


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 07.ožujak.2005 u 03:30

Originalno postano od strane člana: tumbak tumbak napisao:

Cd kao i gramofonska ploea nije mrtav, nego su to DVD-A i SACD. Blu Ray ili HD-DVD ae zavladati, to si lijepo rekao.

Ja nisam ni rekao da je CD mrtav. Ja sam rekao da su posveaeni linijski CD playeri mrtvi - ako bolje pogledamo, danas u linijske (audiofilske) CD playere ulažu samo specijaliziranije tvrtke, od Rotela do Mark Levinsona. Velike konzumerske tvrtke vea neko vrijeme ne gledaju na posveaene CD playere. Sony, nekad pojam za CD playere, ima trenutno samo jedan aktualni model CD playera, i to onaj za siromahe, za 900 kn, dok su sve ostalo SACD/DVD kombinacije. Za posveaene CD playere iz Philipsa, Panasonica i ekipe nismo vea dugo euli.

CD playeri naravno napreduju u okvirima audiofilskih krugova, no oni su "ekscentriena" manjina i što se tiee masovnog svjetskog tržišta, CD playeri su prošlost, jer se dnas CD mediji reproducira na DVD-u, PC-u, liniji itd...

CD format je sa druge strane još uvijek temeljni nosae zvuka, ali to može zahvaliti jedino tromosti glazbene industrije koja izdaje glazbu na tim medijima. U protivnom, CD bi ostao tek audiofislki mediji, kao što je danas gramofonska ploea, no zaboravljen u globalnoj industriji. Einjenica je, a o tome sam vea prieao, da konzumersko tržište ne mari za visok standard kvalitete, pa je vrlo izgledno da ae jadnog CD-a uskoro izbaciti inferiorniji, ali zato praktieniji MP3. Tužno, ali istinito. MP3 je trenutno glavna stvar u mainstream tržištu.

Što se gramofonske ploee tiee, smatram da nikad neae poptuno izumrijeti, jer ae uvijek, kao i sada, biti u audiofislkim krugovima, zbog toga što je to reprezentativni mediji analognog zvuka. Ne postoji toliko napredna digitalija koja može parirati analogiji gramofonske ploee. No, einjenica je da ae se ona kretati iskljueivo u ogranieenom prostoru audiofila i DJ-a, ne i masovnog tržišta. Dakle, što se 99% tržišta tiee, samostalni CD playeri i gramofonska ploea su mrtvi. Objavio: Jango Fett
Datum objave: 07.ožujak.2005 u 03:34

Originalno postano od strane člana: Vlado Jr. Vlado Jr. napisao:

Darkec, ne možeš decidirano izjaviti da CD nije napredovao. U poeetku bijahu razvijeni bolji DAC-ovi, laseri i transporti (sjetit ae se stari serviseri kako je to bilo zamjeniti laser na prvim CD playerima-dva osciloskopa i troje ljudi), pa upsampling DAC-ovi, a svi ovi današnji formati poeevši od HDCD-a pa na dalje su, pragmatieno gledano, evolucija CD-a kao optiekog medija, a ne potpuno nove tehnologije.

Ne slažem se, mislim da CD zaista nije napredovao. Napredovala je tehnologija reprodukcije, no CD kao mediji i tehnologija nisu. HDCD je po mom mišljenu pokušaj neeega što se zapravo nikad nije dogodilo, jer unatoe postojanju HDCD tehnologije, koliko je on zaista zastupljen u elektronici i u glazbenim izdanjima?Objavio: Jango Fett
Datum objave: 07.ožujak.2005 u 03:57
Originalno postano od strane člana: cile cile napisao:

Zavladat ae eventualno HDTV. Blue Ray ne zanima filmske kuae nego samo proizvo?aee tehnike. Mogu oni bit pod istom financijskom kapom, ali to su druge divizije koje su prilieno neovisne.

Nema mrtve šanse da se ulože krvavi novci da bi se filmovi distribuirali u HD formatu (na koji se može i snimati u toplini doma) pa da se to onda isprostituira sa cijenom radi utrke na tržištu. Pa DVD playeri su na granici financijske isplativosti. Distributori filmova sasvim fino zara?uju i ovako, i koliko više prodaju onog toliko ae manje ovog- ukratko na istom su. Pa eemu onda ulaganje? Zbog krajnjeg potrošaea? Sigurno...

HDTV eventualno? Prije bih rekao definitvno. HDTV polueuje ogroman uspjeh u SAD-u i Japanu, a u Europu bi trebao stiai 2006. Oeekivanja su velika (kažu ankete i istraživanja), tehnologija je u pripremi i investicija obeaava. HDTV ima sigurnu buduanost i nema ama baš nijedne naznake da je obrnuto.

Problem je trenutno to što bi, paralelno sa HDTV signalom, trebalo biti HD medija. Zvuei smiješno, ali TV program koji gledaju Japanci i Ameri je kvalitetnije slike i zvuka od DVD filmova. Upravo zbog toga uvode se Blu Ray i HD-DVD kao nosaei HD signala.

Zašto misliš da filmska industrija jedva izlazi na kraj sa distribucijom DVD filmova? Dolaskom DVD formata i pojma "kuano kino" industrija je profitirala više nego ikada prije, a to namjerava i poveaati prebacivanjem u HD sustav.

Tako?er je netoena tvoja izjava da Blu-Ray ne zanima filmske kuae. Upravo obrnuto. Baš sve najveae filmske komapnije potpisale su ugovore za distribuciju na jednom od dva ponu?ena medija.

 Objavio: dvv.
Datum objave: 07.ožujak.2005 u 08:48

HDTV je gotova stvar, tu vise nema nazad. Negde sam procitao sa Amerikance misle da ce do 2007 ili 2008 potpuno prestati proizvodnja klascinih, danasnjih TV prijemnika sto se njihovog trzista tice.

Mi moramo da shvatimo i ako mozemo pomirimo se sa cinjenicom da se najveci deo audio industrije krece ka A/V industriji. Na svetskom trzistu vrlo definitivno dominira multimedijalni trend, i to ne od juce, a ima ozbiljnu krivu ubrzanja. Posto trziste fizicki raste daleko sporije od ovog trenda, sasvim je jasno da se novi kupci nalaze u redovima onih koji su do juce kupovali samo audio opremu. Tako se i trziste samo audio uredjaja sve vise i vise smanjuje.

A i ta industrija je naucila ponesto; iskreno, vreme je i bilo, dovoljno puta su pogresili. Uzecu primer mog Denon DVD-3910, ali samo kao opsti primer, i kod drugih je u tom segmentu ista stvar. On je vec sada pripreman ne na sledeci, vec i na onaj iza njega video standard. Ukupno ide do 1080i, a na to cemo ipak malo popricekati, mislim bar 6-7 godina (ali opet, ko zna?).  Pa izlazi - pored klasicnog IEEE 1394 (400 MPFLOPS) imaju ljudi lepo i svoj Denon link (1.200 MFLOPS). I drugi imaju svoje x-linkove koji su isto to - dakle, svi se pripremaju za potpuno probijanje svih sadanjih standarda.

I tako ce se nastaviti, sve do osvarenja naseg (audiofilskog) vrhunskog kosmara - ceo audio i video ce jednog dana postati samo jos jedan cip u racunaru.

Pozdrav,

DVV-------------
Mi ne možemo da izmerimo sve što je relevantno, ali ni sve što možemo da izmerimo nije relevantno.


Objavio: kiko
Datum objave: 07.ožujak.2005 u 09:59
Originalno postano od strane člana: dvv. dvv. napisao:

***

I tako ce se nastaviti, sve do osvarenja naseg (audiofilskog) vrhunskog kosmara - ceo audio i video ce jednog dana postati samo jos jedan cip u racunaru.

Ma, neeeae.

To bi raeunalo onda moralo imati barem 500 VA trafo...

Osim ako diskografska industrija bude prihvatila "holografiju"... ali mislim da bi se se tome npr. Harman Group,  Danish Sound Technologies i ostali - žestoko opirali ovako:    

Jer - tko bi onda trebao mrcine od izlaznih pojaeala i dinamieke drivere u zvuenicima ?  Profitirali bi eventualno AKG, Sennheiser, Stax ...

 -------------
poso, kuća, birtija


Objavio: tumbak
Datum objave: 07.ožujak.2005 u 11:43
Originalno postano od strane člana: Vlado Jr. Vlado Jr. napisao:

Darkec, ne možeš decidirano izjaviti da CD nije napredovao. U poeetku bijahu razvijeni bolji DAC-ovi, laseri i transporti (sjetit ae se stari serviseri kako je to bilo zamjeniti laser na prvim CD playerima-dva osciloskopa i troje ljudi), pa upsampling DAC-ovi, a svi ovi današnji formati poeevši od HDCD-a pa na dalje su, pragmatieno gledano, evolucija CD-a kao optiekog medija, a ne potpuno nove tehnologije.

Objavio: tumbak
Datum objave: 07.ožujak.2005 u 12:00
Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

Originalno postano od strane člana: tumbak tumbak napisao:

Cd kao i gramofonska ploea nije mrtav, nego su to DVD-A i SACD. Blu Ray ili HD-DVD ae zavladati, to si lijepo rekao.

Ja nisam ni rekao da je CD mrtav. Ja sam rekao da su posveaeni linijski CD playeri mrtvi - ako bolje pogledamo, danas u linijske (audiofilske) CD playere ulažu samo specijaliziranije tvrtke, od Rotela do Mark Levinsona. Velike konzumerske tvrtke vea neko vrijeme ne gledaju na posveaene CD playere. Sony, nekad pojam za CD playere, ima trenutno samo jedan aktualni model CD playera, i to onaj za siromahe, za 900 kn, dok su sve ostalo SACD/DVD kombinacije. Za posveaene CD playere iz Philipsa, Panasonica i ekipe nismo vea dugo euli.

CD playeri naravno napreduju u okvirima audiofilskih krugova, no oni su "ekscentriena" manjina i što se tiee masovnog svjetskog tržišta, CD playeri su prošlost, jer se dnas CD mediji reproducira na DVD-u, PC-u, liniji itd...

CD format je sa druge strane još uvijek temeljni nosae zvuka, ali to može zahvaliti jedino tromosti glazbene industrije koja izdaje glazbu na tim medijima. U protivnom, CD bi ostao tek audiofislki mediji, kao što je danas gramofonska ploea, no zaboravljen u globalnoj industriji. Einjenica je, a o tome sam vea prieao, da konzumersko tržište ne mari za visok standard kvalitete, pa je vrlo izgledno da ae jadnog CD-a uskoro izbaciti inferiorniji, ali zato praktieniji MP3. Tužno, ali istinito. MP3 je trenutno glavna stvar u mainstream tržištu.

Što se gramofonske ploee tiee, smatram da nikad neae poptuno izumrijeti, jer ae uvijek, kao i sada, biti u audiofislkim krugovima, zbog toga što je to reprezentativni mediji analognog zvuka. Ne postoji toliko napredna digitalija koja može parirati analogiji gramofonske ploee. No, einjenica je da ae se ona kretati iskljueivo u ogranieenom prostoru audiofila i DJ-a, ne i masovnog tržišta. Dakle, što se 99% tržišta tiee, samostalni CD playeri i gramofonska ploea su mrtvi. Eh, rotel specijalizirana tvrtka???? Eak i Mark Levinson ima višekanalna pojaeala! Ako je nešto u globalnoj industriji zaboravljeno kako je najzastupljenije po CD trgovinicama. 99% tržišta ?? Nije li to malo presmjela izjava. No dobro, svaka roba ima svog kupca! Netko ae kupit univerzalaca a neko CD player!


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 07.ožujak.2005 u 12:48

Originalno postano od strane člana: tumbak tumbak napisao:Eh, rotel specijalizirana tvrtka???? Eak i Mark Levinson ima višekanalna pojaeala! Ako je nešto u globalnoj industriji zaboravljeno kako je najzastupljenije po CD trgovinicama. 99% tržišta ?? Nije li to malo presmjela izjava. No dobro, svaka roba ima svog kupca! Netko ae kupit univerzalaca a neko CD player!

Govoriš u prestrogom okviru audiofilskih krugova, gdje se ni ne bi trebalo gledati jer sada promatramo globalni trend i veainsko tržište. Prema tome, Rotel jest specijalizirana tvrtka, zato što se bavi iskljueivo audiom. Usporedi njega s jednim Sonyem koji se osim audiom bavi TV ekranima, fotoaparatima, kamerama, memorijama, profesionalnom opremom, MP3 playerima, raeunalima, pa eak i malim robotiaima i filmskom produkcijom.

U odnosu na Sony, Rotel, Mark Levinson i ostali su specijalizirani i od njih oekujemo CD playere. E sad, ako aemo baš uai strogo kao ti, onda možemo raspravljati o razini specijalizacije izme?u Rotela i nekog još specijaliziranijeg konzervativnog proizvo?aea.

 

 

Ovo sa 99% tržišta - vjerujem da stvarna situacija sliei na to, ali nisam to stavio kao izjavu sa sigurnošau vea kao ilustraciju. Naime, odakle meni takav podatak?Objavio: Franc
Datum objave: 07.ožujak.2005 u 12:56
mislim da ti je podatak vjerojatno tocan! No sa druge strane spadam u ovih cca. 1% i tu mislim ostat !


Objavio: kiko
Datum objave: 07.ožujak.2005 u 13:46

Ja mislim da se razlike izme?u univerzalaca kakav je recimo ovaj Denon i nekog usporedivog solo CD playera, jednostavno same od sebe relativiziraju kada se u igru uvede i relativnost kvalitete snimaka razlieitih produkcija. Znaei, jedan od ta dva playera ae, iako je recimo sam po sebi slabiji, ipak "outperformirati" onaj drugi kada se u njega ubaci disk koji je produciran "audiofilskije" (ah, koji izrazi !).

To, opet - samo po sebi, govori da su ili razlike izme?u ta dva playera male, ili pak da su razlike izme?u dva diska - velike. U stvarnosti se miješa (pojavljuje) i jedno i drugo.

Npr. ja au prvom prigodom ponijeti dva CD-a koja posjedujem, a oba su originalna, i mislim da ae svatko tko ih naizmjence posluša steai sliean dojam koji sam stekao i ja. Naime, prvi zvuei kao MP3 (128 kbps) u odnosu na drugog. I to ne na High end sustavu. I nije rijee o Chesky-u ...

 -------------
poso, kuća, birtija


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 07.ožujak.2005 u 14:10

Originalno postano od strane člana: Franc Franc napisao:

mislim da ti je podatak vjerojatno tocan! No sa druge strane spadam u ovih cca. 1% i tu mislim ostat !

Pa logieno, velika je east biti u tih 1%Objavio: Franc
Datum objave: 07.ožujak.2005 u 14:22
Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

Originalno postano od strane člana: Franc Franc napisao:

mislim da ti je podatak vjerojatno tocan! No sa druge strane spadam u ovih cca. 1% i tu mislim ostat !

Pa logieno, velika je east biti u tih 1%

I obavezaObjavio: DARKOB
Datum objave: 07.ožujak.2005 u 15:20
Gospodo draga nemojte živjeti u iluzijama.Stvarno cd playeri u zadnje tri godine nisu nešto spektakularno napredovali a tako?er ni mediji.Pogledaj ledeni vrh sante leda u high-endu,razlikuju se samo po promjenjenom redosljedu op-ampova i dac-ova u kuaištima.HDCD je tehnologija koja postoji od 1994 godine,do danas broj naslova i playera se toliko umnožio da je teško saznati pravi broj.Veliki napredak pokazuju univerzalni sviraei.OD 1999 godine pa naovamo u sustavu sam imao i obienih dvd-a i uniplayera pa mogu konstatirati da je napredak više nego oeit.Naravno da treba možda prieekati vrijeme kada ae uniplayeri svirati na 90 posto kvalitativnog nivoa cd playera.Možda to vrijeme uskoro dolazi...

-------------
Ponekad tamna strana pobijedi...


Objavio: audiofill
Datum objave: 07.ožujak.2005 u 16:25

Pomalo pratim ovu temu i pridodajem još svoje mišljenje koje je suprotno od veeine vaših. 

Ja mislim da cd playeri u buduenosti nemaju šanse da proživijo, a ako ee nekako proživjeti onda ee životariti. Kako je bilo ovdje vee dosta puta kazano da su univerzalni playeri svojom zvukom sa generacije u generaciju bolji i približuju se cd playerima, tako ee doei dan kad ee njihov zvuk biti na istom nivoju, a sutra dan bit ee klasu bolji sve do kad se cd playeri neee više proizvodit.

Einjenica je da se u razvoj univerzalnih playera uloži mnogo truda i novca a suprotno se doga?a sa cd playerima koje mnogo firma ne razvija više, eak opuštaju proizvodnju i ulože u razvoj univerzalca. Sa vremenom dogodit ee se da na tržištu neee biti ni jednog novog cd playera više jer tih proizvoda osim uskog kruga kojeg ee predstavljati audiofili neee nitko više kupovati, a kupna snaga ovog uskog kroga ni od daleka neee bit dovoljna da bi hiend firme bile u stanju pratit zvueni razvoj naprednih univerzalca te da bi se proizvodnja isplatila.

Ovo se neee dogodit za godinu ili dve naravno, ali kad danas dobri univerzalci kao što je spomenuti Denon 3910 u svom cjenovnom razredu postiže recimo 70% zvuka najboljeg cd playera u tom razredu, onda ee dobar univerzalac za 5 do 10 godina možda ili vjerovatno postiei 100% pa i više. Kako je Darko kazao, nemojte živjeti u iluzijama.Objavio: dvv.
Datum objave: 07.ožujak.2005 u 16:57

Ja sam se vec deklarisao - najveci deo razvoja ce biti ka univerzalcima, mislim da tu nema nikakve sumnje. Logicno, to ce dovesti do porasta kvaliteta njihovog zvuka, prvo do nivoa klasicnih u datom cenovnom razredu, a tek onda dalje, iznad tog nivoa.

Mislim da ce se to dogoditi u narednih 3-5 godina, ne kasnije, moze biti samo ranije (mada ne verujem da ce ici za manje od 3 godine).

Paradokslano, univerzalcima zapravo i nije ostalo mnogo mesta za napredak sem u cistom zvuku. Opet uzimam Denon DVD-3910 kao opsti primer, i drugi rade sliceno: ako se zna da je 54 MHz sasvim dovoljno za 10-bitni video, a on vec danas koristi 216 MHz 12-bitni video, onda ne znam sta tu jos moze mnogo da se uradi, sem da se clock navija dalje.

Medjuti, u zvuku, oni imaju jos dosta prostora za poboljsanje, tu jos niko nije rekao SVE sto ima da se kaze. Ako se oni budu dalje razvijali, a razvijace se, i ako klasican CD postane retka pojava, sto se vec desava, onda paradokslano proizilazi da cemo za vece pomere u kvalitetu zvuka morati da se oslonimo na univerzalce, a ne na klasicne CD citace.

Pozdrav,

DVV-------------
Mi ne možemo da izmerimo sve što je relevantno, ali ni sve što možemo da izmerimo nije relevantno.


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 07.ožujak.2005 u 17:28
CD je stara i slabija tehnologija dovedena do savršenstva, a DVD-A/SACD je mlada i bolja tehnologija koja još uvijek nije do kraja iskorištena. U teoriji - do?e na isto. 


Objavio: audiofill
Datum objave: 07.ožujak.2005 u 17:33

Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

CD je stara i slabija tehnologija dovedena do savršenstva, a DVD-A/SACD je mlada i bolja tehnologija koja još uvijek nije do kraja iskorištena. U teoriji - do?e na isto. 

Da, ali danas. Sutra bit ee druga pjesma...Objavio: tumbak
Datum objave: 07.ožujak.2005 u 18:16

I onda još uvijek CD vlada jerbo za kvalitetnu CD reprodukciju na univezalcu treba dati x2 novaca na cijenu CD sviraea. Jednog dana aemo slušat kvalitetnu muziku iz baza podataka na internetu, vjerojatno. A kamo ae tehnologija zapisa podataka za deset godina još neznamo, barem ja ne. A da ae stat razvoj glede moguanosti prikazivanja filmova neae. Pogledajte samo progressiv scan, koji je sad vea ništa prema DVI prikljueku na univerzalcima. Tako ako imate skup univerzalac koji dobro svira CD-e, a nema DVI prikljueak .......

Pa ako pogledamo globalno,  kako kaže naš Jango, onda je rijee o multimedijalnom centru u nekoj buduanosti, a ne utvr?ivanje CD ili SACD ili sl.....Objavio: DARKOB
Datum objave: 07.ožujak.2005 u 19:25
Tumbak , ne brkaj DVI i Progressive Scan !!Wink

-------------
Ponekad tamna strana pobijedi...


Objavio: dvv.
Datum objave: 07.ožujak.2005 u 20:50

Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

CD je stara i slabija tehnologija dovedena do savršenstva, a DVD-A/SACD je mlada i bolja tehnologija koja još uvijek nije do kraja iskorištena. U teoriji - doðe na isto. 

Dovedena do savrsenstva? Ni teorijski!

Pa pogledaj samo korake koji su pravljeni. Prvo je dosao logican i normalan razvoj, evolucija tehnologije. Prvi CD citaci jedva da su izvlacili 14 bita, trebalo im je 10 godina da dostignu punu 16-bitnu rezoluciju.

A onda je krenulo ludovanje, takodje normalna pojava u razvoju bilo koje tehnologije. Verovatno dva vrhinca u svemu tome su bila Ring DAC na Elgar-u i diskretni op ampovi na Wadia citacima. I jedna i druga tehnologija su dale svoje prednosti, ali zbog slozenosti, ostale su rezervisane samo za najskuplje uredjaje, mada je Arcam imao neku podverziju Elagr-ovog Ring DAC-a.

A da je savrsenstvo samo ideal kome tezimo, znajuci da ga nikada necemo dostici, najbolje ti svedoci cinjenica da i dan-danas, oni koji jos uvek prave klasicne CD-ove, a to nisu samo ultra high end firme, izbacuju nove i objektivno bolje (od prosle generacije) modele. Na primer, Marantz je izbacio 7300, koji je prvi Marantz do sada koga bih rado kupio da mi treba (a imao sam 63 i onaj mali sampanj boje na koji se svi tako pale). Wadiu, na moju veliku zalost, nikada nisam imao.

Kada bi nastavili da rade na razvoju, garantujem da bi naredna generacija bila jos bolja. Nema kraja napretku.

Problem je sto se danas pojavljuje isuvise mnogo disparatnih tehnologija, koje precesto nisu unakrsno kompatibilne. A posto su svi oni koji ih lansiraju alavi, svi bi hteli da bas njihovo bude standard, pa da pokupe kajmak sa mleka. To nas dovodi u situaciju da svake godine imamo po barem jednu premijeru "narednog standarda" i beskrajan rat oko standarda.

Univerzalci, ili DVD-A, su tek na pocetku. Zbog napretka na drugim stranama, oni ce se razvijati mnogo brze nego CD, pa ce im za ono sto je CD-u trebalo 20 godina, njima trebati 6-7 godina. Onome posle njih ce biti dosta recimo 3-4 godine, itd.

Pozdrav,

DVV-------------
Mi ne možemo da izmerimo sve što je relevantno, ali ni sve što možemo da izmerimo nije relevantno.


Objavio: DARKOB
Datum objave: 07.ožujak.2005 u 21:01
Nakon izlaganja dvv-a i mojega neke stvari bi trebale biti mnogo jasnije.Wink

-------------
Ponekad tamna strana pobijedi...


Objavio: kiko
Datum objave: 07.ožujak.2005 u 21:05

Darko, ne talasaj !-------------
poso, kuća, birtija


Objavio: DARKOB
Datum objave: 07.ožujak.2005 u 21:10
Znaei nisi vidio moj post kiko ? Ja plivam a ne tonem eak ni ne talasam...EmbarrassedWink

-------------
Ponekad tamna strana pobijedi...


Objavio: zed
Datum objave: 07.ožujak.2005 u 21:58
talasas, talasas


Objavio: kiko
Datum objave: 07.ožujak.2005 u 23:38

Ma vidio sam tvoj post, Darko, ali - eto - napisah to u trenutku...  zašto? zanima te, ... zanima i mene ...

Možda sam imao dojam da si "malo neoprezno pretjecao" (?) 

Ali, istina - tko to ponekad ne eini ...

Sreaom, ništa se nije dogodilo (?)

 -------------
poso, kuća, birtija


Objavio: Gašo
Datum objave: 08.ožujak.2005 u 09:02
Istina da CD tehnološki još nije iskorišten , ali je isto istina da je kao format rezolucijom toliko ogranieen da ga je jednostavno nemoguee "natjerati" da prirodno prenese svu informaciju sa mjesta snimanja. SACD u tome jako prednjaei i to je neminovno. Problem je taj što je malo ljudi slušalo SACD na pravim kvalitetnim ure?ajima , er ovi jeftileni od playera što ih ima za kupiti nisu toliko dobro napravljeni da bi po njima mogli suditi o tom formatu.

-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Neotech SOCT-18 TP,Canare 4S8, ATC SCM 19 V2


Objavio: dvv.
Datum objave: 08.ožujak.2005 u 09:13

Originalno postano od strane člana: Gasho Gasho napisao:

Istina da CD tehnološki još nije iskorišten , ali je isto istina da je kao format rezolucijom toliko ogranièen da ga je jednostavno nemoguèe "natjerati" da prirodno prenese svu informaciju sa mjesta snimanja. SACD u tome jako prednjaèi i to je neminovno. Problem je taj što je malo ljudi slušalo SACD na pravim kvalitetnim ureðajima , er ovi jeftileni od playera što ih ima za kupiti nisu toliko dobro napravljeni da bi po njima mogli suditi o tom formatu.

Pored toga, DSD stream NIJE kompatibilan sa DVD formatom; dakle, 99% citaca na trzistu zapravo rekvantifikuje SACD data stream u DVD-A format. Kao i kod svake konverzije, ima problema, gubi se kvalitet.

Mislim da je upravo ovo tacka zbog koje SACD format nece proci, vecito ce biti onad drugi, hocu-i-ja format. Jer, DVD citaca ima na stotine miliona, pa iako nisu svi (cak je samo manjina) sposobni da reprodukuju DVD-A format, baza korisnika sa inercijom ce kao i uvek odraditi svoje.

Pozdrav,

DVV-------------
Mi ne možemo da izmerimo sve što je relevantno, ali ni sve što možemo da izmerimo nije relevantno.


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 08.ožujak.2005 u 09:25

dvv, ja nisam rekao da je CD tehnologija od poeetka dovedena do savršenstva. Naravno da je postojao dugotrajan napredak.

No i dalje stojim pri tvrdnji da je CD došao do limita. Novi modeli i poboljšanja dolaze svaki dan, i istina, sve je bolje i bolje, no više se ne skaee drastieno, vea više u finesama. Do savršenstva ih djeli eitava beskonaenost, no što dalje ide, skok u napredniji sustav CD-a je sve manje duljine, kužiš?

Dakle, iskorištenost CD tehnologije približava se svojoj asimptotskoj granici.Objavio: Gašo
Datum objave: 08.ožujak.2005 u 09:53
Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

Dakle, iskorištenost CD tehnologije približava se svojoj asimptotskoj granici.
Mogu ti reei da ne , jer se po mom mišljenju , ništa nije desilo osim nabrijavanja , upsamplinga, 24bitnih DAC-ova itd. To nije pravi put za iskorištenje medija.   Po meni najmuzikalniji playeri ra?eni su krajem 90-tih i to je bilo zlatno doba CD-a.  Tih godina izašli su na tržište jedni od najboljih reproduktora CD medija i to u svakoj klasi. 


-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Neotech SOCT-18 TP,Canare 4S8, ATC SCM 19 V2


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 08.ožujak.2005 u 10:19

Pa kao i u svemu - danas naime nije doba kvalitetnih ure?aja i proizvoda opaenito. Prije se to radilo ambiciozno i posveaeno.

No ti na pojam "iskorištenost tehnologije" gledaš oeito drukeije nego ja.

Ja konkretno ovdje gledam s tehnološke strane (eiste brojke i parametri), dok ti gledaš na ono što se tiee našeg uha. Naravno, smatram da su oba pogleda toena.

No treba napomenuti da tvoje "nabrijavanje" upravo i znaei onu tehnološku komponentu o kojoj sam isprve prieao. Dakle, zašto sam onda netoeno konstatirao?Objavio: kiko
Datum objave: 08.ožujak.2005 u 10:26

Pitanje je zapravo ovo: Bi li se mogao današnji standardni CD player ueiniti muzikalnim kao što su to playeri znali biti 90-ih ?

Naravno da da, jer inaee oni takvi ne bi mogli biti ni onda, a niti uopae.

Drugo je pitanje zašto to nije slueaj...-------------
poso, kuća, birtija


Objavio: grimreaper
Datum objave: 08.ožujak.2005 u 10:33
Originalno postano od strane člana: kiko kiko napisao:

Pitanje je zapravo ovo: Bi li se mogao današnji standardni CD player uèiniti muzikalnim kao što su to playeri znali biti 90-ih ?

Naravno da da, jer inaèe oni takvi ne bi mogli biti ni onda, a niti uopæe.

Drugo je pitanje zašto to nije sluèaj...

Stednja zbog rusenja cijena? Mozda se varam, no cini mi se da su modeli koji zamjenjuju stare u pravilu sve jeftiniji...Objavio: kiko
Datum objave: 08.ožujak.2005 u 10:39

Ne razumijem - što toeno misliš da je uzrokovano eime ?-------------
poso, kuća, birtija


Objavio: kiko
Datum objave: 08.ožujak.2005 u 10:55

Ja bih to prije nazvao "niveliranjem". Kako cijena, tako i kvalitete...

Ono što mi još ne znamo sasvim jasno jest: Kako isprojektirati toeno željeni obris kvalitete, da ne kažem: okus.

Da bi to mogli, morali bi precizno poznavati obosmjerne veze izme?u dva.

Proizvo?aei to poznaju, pa se time i mogu igrati. I pritom zara?ivati za život, a "možda i nešto više". Mi tome svjedoeimo.-------------
poso, kuća, birtija


Objavio: Jango Fett
Datum objave: 08.ožujak.2005 u 10:58

Originalno postano od strane člana: grimreaper grimreaper napisao:

cijena? Mozda se varam, no cini mi se da su modeli koji zamjenjuju stare u pravilu sve jeftiniji...

To definitvno nije razlog jer su danas cijene audiofislkih CD playera još uvijek kreau dosta visoko, od 5000 kn pa nadalje, a nekad je bilo i jeftinijih playera bolje kvalitete.

Razlog je transformacija kompletnog svjetskog tržišta. To je jedan vrlo složen proces vezan uz globalizaciju i vladavinu korporacija, o kojem bi se moglo knjige pisati, no bitan dio je onaj sa presljenjem proizvodnih pogona za dobivanje konkurentnosti. Tako npr. veaina proizvo?aea više nisu ti proizvo?aei, vea su kupljeni od neke druge firme,ili su preselili svoje pogone iz matiene zemlje u Kinu i ostale azijske tigrove.

Tako npr. Denon više uopae ne postoji kao proizvodni pogon, vea se po zamislima iz Denona proizvode takvi ure?aji u jednom kineskom pogonu, zajedno sa proizvodima ostalih kompanija, gdje se tada nakaei logo "Denon". Eak je i Rotel prebacio proizvodnju u Kinu, no malo je na boljem položaju jer je to baš njegov zatvoreni pogon (izvor informacije: Damir). Sliena je situacija sa velikom veainom firmi. To ne može a da nema (negativnog) utjecaja na kvalitetu. Danas se proizvodi brzo i masovno, a to znaei manje kvalitetno, što je potpuna suprotnost onome što je bilo prije. Objavio: grimreaper
Datum objave: 08.ožujak.2005 u 11:12
Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

Originalno postano od strane člana: grimreaper grimreaper napisao:

cijena? Mozda se varam, no cini mi se da su modeli koji zamjenjuju stare u pravilu sve jeftiniji...

To definitvno nije razlog jer su danas cijene audiofislkih CD playera još uvijek kreæu dosta visoko, od 5000 kn pa nadalje, a nekad je bilo i jeftinijih playera bolje kvalitete.

Mislio sam na ove "narodne" igracke kao npr. Sony-eve QS CD playere i MD-ove (9x0)... Svaka nova generacija je imala opciju vise, al ak je vjerovat prospektu i kvalitetni dio manje. Neki kazu da je tako i sa DVD playerima (Pioneer i ostala ekipa). Znam da nema veze sa hifi-em, no kad vidim TV-ove od pred 10 godina i ove danasnje, covjeku dodje da se rasplace...Objavio: grimreaper
Datum objave: 08.ožujak.2005 u 11:13
Originalno postano od strane člana: kiko kiko napisao:

Ne razumijem - što toèno misliš da je uzrokovano èime ?

Pojavili se novi klinci, poceli uzimat sve veci dio kolaca pa i starosjedioci odlucili pokazat zube... Kaj ne?Objavio: dvv.
Datum objave: 08.ožujak.2005 u 15:27
Originalno postano od strane člana: Jango Fett Jango Fett napisao:

dvv, ja nisam rekao da je CD tehnologija od poèetka dovedena do savršenstva. Naravno da je postojao dugotrajan napredak.

No i dalje stojim pri tvrdnji da je CD došao do limita. Novi modeli i poboljšanja dolaze svaki dan, i istina, sve je bolje i bolje, no više se ne skaèe drastièno, veæ više u finesama. Do savršenstva ih djeli èitava beskonaènost, no što dalje ide, skok u napredniji sustav CD-a je sve manje duljine, kužiš?

Pa eto, trudim se ... to se inace zove zakon opadajucih prinosa.

Citiraj Dakle, iskorištenost CD tehnologije približava se svojoj asimptotskoj granici.

Prilazila joj ili ne, ovoliko ili onoliko, svejedno je - pare za istrazivanja su vec pre nekoliko godina otisle na univerzalce.

Pozdrav,

DVV-------------
Mi ne možemo da izmerimo sve što je relevantno, ali ni sve što možemo da izmerimo nije relevantno.Ispiši stranicu | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net