Ispiši stranicu | Close Window

Projekt razvoja vlastitih slušalica

Web: Audiofil - feel the sound -
Kategorija: Samogradnja
Ime foruma: Uradi sam
Opis foruma: Iskustva, tweak, savjeti ...
URL: Http://www.audiofil.net/forum/forum_posts.asp?TID=15154
Datum ispisa: 18.siječanj.2021 u 05:49
Verzija Softwarea: Web Wiz Forums 11.10 - http://www.webwizforums.com


Tema: Projekt razvoja vlastitih slušalica
Objavio: TomislavL
Tema:: Projekt razvoja vlastitih slušalica
Datum objave: 15.lipanj.2020 u 17:36
Pozdrav ljudi,

Ne znam koliko vas zanimaju slušalice, ali eto, ja već više od 3 godine radim na projektu razvoja nekoliko modela i skupio sam dosta materijala za podijeliti sa onima koje interesiraju slušalice. Pošto se radi o domaćem projektu, odlučio sam ga predstaviti domaćoj publici, da dobijem neku povratnu informaciju, dojmove, mišljenja, savjete, itd. Inače je projekt narastao do dosta većeg obujma nego što sam u početku planirao, do sada sam u sve skupa uložio najmanje 2000 sati rada, samostalno učio od osnova, i to paralelno uz studiranje medicine. Znači većinu i to malo slobodnog vremena kojeg sam imao sam potrošio na projekt. Ali eto, kad te nešto zanima, imaš volje i vidiš potencijal u tome, nije teško. (lažem, svejedno je teško mig) Projekt još nije gotov, da to kažem odmah u startu, još uvijek je sve skupa u procesu razvoja sa puno prostora za napredak i planova za budućnost, ali mislim da u trenutnom stadiju barem pokazuje određenu razinu potencijala.

Neću ovdje ulaziti u pretjerane detalje o projektu, samo ću napisati ono najosnovnije, jer sam napravio iznimno detaljnu web stranicu o njemu sa hrpom opisa, par stotina fotografija, hrpu 4K rendera, 20+ video klipova, itd., samo ne znam je li mi dopušteno staviti link na nju, pa za sad neću.

Reći ću samo da sam krenuo od nule i samostalno od osnova učio o svakom aspektu projetka. Znači, od učenja o korištenju CAD programa za dizajn, o raznim tehnologijama aditivne proizvodnje i njihovom korištenju za izgradnju slušalica (što je prvi primjer primjene takvih tehnologija za izgradnju slušalica), o samim principima dizajna slušalica, itd. Uz to sam morao naučiti kako obraditi sirove plastične komponente da izgledaju dobro, što je nešto o čemu sam i napisao i snimio detaljan korak-po-korak vodič. Dakle, morao sam "savladati" neke aspekte prije nego što sam se uopće mogao upustiti u proces razvoja slušalica.

Bilo je tu jako, jako puno testiranja, eksperimentiranja i izgradnje hrpe prototipova u raznim stadijima razvoja, igranja sa mnoštvom zvučnika, filtera, kablova, jastučića za uši, itd. Znači projekt nije rađen bez glave i repa, i nije se do trenutnog stadija stiglo preko noći. Kroz te malo više od tri godine sam dizajnirao nekoliko dovršenih modela slušalica, nekih više, nekih manje uspješnih, ali svi su bili korisni za učenje. Za sada ću predstaviti tri modela koja su recimo dovršena što se tiče generalnog dizajna, uz možda par sitnica koje se mogu poboljšati.

Inače imam dosta iskustva sa slušalicama, imao sam ili isprobao veliku većinu slušalica na tržištu kroz zadnjih 12-13 godina, uz nekoliko "flagship" modela, od kojih sam Beyerdynamic T1 koristio kao referentan model dugi niz godina. Uz to sam i napisao dosta recenzija na stranim forumima, tako da imam iskustva sa širokim rasponom slušalica, od najjeftinijih, pa sve do high-enda. Mislim da sam do sada naučio što je dobro, a što nije, i da mi je to iskustvo isprobavanja, kupovanja, prodavanja, zamjena, itd. slušalica puno pomoglo u ovom projektu. Zapravo je jedan od povoda razvoja vlastitih slušalica bila činjenica da sam praktički sve što mi je bilo zanimljivo (i teoretski/financijski dostupno) već isprobao.

Ukratko, koji su glavni ciljevi projekta?

  1. Kao prvo, napraviti modularne slušalice koje nude mogućnost korištenja više različitih zvučnika, i sa raznim mogućnostima blagog podešavanja zvuka prema nekim individualnim preferencijama. Naravno, po "defaultu" su dizajnirane za neki "neutralan" balans, a onda od tog nekog početnog karaktera zvuka nude razne mogućnosti za manipulaciju kroz promjenu nekih komponenti, dok većina konstrukcije slušalica ostaje netaknuta. To je moguće zbog toga jer su slušalice dizajnirane na način da se sastoje od dvije skupine komponenti. Prva su strukturne i mehaničke komponente koje su velike, skuplje za izradu i predstavljaju neki "kostur" cijele konstrukcije, ali same po sebi nemaju nekog pretjeranog utjecaja na zvuk. Druga skupina su funkcionalne komponente, koje imaju direktan utjecaj na zvuk, poput raznih akustičkih filtera, rešetki, itd. Te komponente se mogu dizajnirati u različitim verzijama, za specifične potrebe, jeftine su za izradu i lako se montiraju na kostur. Uz to, te komponente su unikatne, tj. nema ih na drugim slušalicama, a omogućuju vrlo fino podešavanje zvuka, sve na potpuno reverzibilan način. Već sam na web stranici detaljno objasnio kako i zašto je moguće izgraditi modularne slušalice, pa mogu staviti link na "teoriju" baziranu na mojim iskustvima.

  2. Drugi cilj je bio da sve komponente slušalica budu lako odvojive sa osnovnim alatom, da se lako modificiraju, popravljaju, da se slušalice u budućnosti mogu lako nadograditi sa poboljšanim komponentama, itd. Znači, ako za godinu-dvije želim neku promjenu, ne moram napraviti kompletne nove slušalice, nego se samo igrati sa određenim detaljima. Dakle, više se radi o potpuno fleksibilnoj "DIY platformi", jer svaki model je dizajniran na način da ga se može izgraditi u raznim konfiguracijama, i što se tiče izgleda, i što se tiče zvuka. Znači, praktično potpuno suprotan pristup izgradnji od većine slušalica na tržištu, koje obično maksimalno limitiraju bilo kakvo uplitanje u zvuk, i onemogućuju bilo kakve modifikacije bez trajnih oštećenja. Proveo sam jako puno vremena razvijajući tu ideju, da ne završi kao samo dobra ideja na papiru, nego da funkcionira u praksi.

  1. Cilj je bio koristiti najnaprednije metode proizvodnje komponenti putem vrhunskih industrijskih metoda 3D printanja, ili "aditivne proizvodnje". Da odmah objasnim da metode koje sam koristio nemaju nikakve veze sa šire poznatim FDM 3D printanjem. Ovdje su korištene "Selective Laser Sintering" i "Multi-jet Fusion" tehnologije, koje su primarno razvijene za auto i motosport industrije, avio industriju i generalno za "inženjerske", a ne hobby potrebe. Te metode predstavljaju apsolutan vrhunac "3D printanja" i nemaju praktički nikakve limitacije što se tiče dizajna i kompleksnosti predmeta za proizvodnju. Dovoljno je reći da strojevi koji se koriste za proizvodnju stoje po 200 ili 300 tisuća eura, znači, sve usporedbe sa klasičnim 3D printerima padaju u vodu. Materijali iz kojih su komponente izrađene su bazirani na poliamidu, od osnovnog PA12, pa do PA ojačanog staklom, aluminijem, grafitom ili karbonskim vlaknima. To su materijali koji imaju ekstremne mehaničke karakteristike, daleko iznad jeftine ABS plastike koja se inače koristi za izgradnju slušalica, i idealni su za slušalice, jer su vrlo lagani, a nevjerojatno kruti i čvrsti. Činjenica da ne postoje limitacije što se tiče dizajna i kompleksnosti zbog samog načina "printanja", u kombinaciji sa takvim materijalima, otvara mogućnosti koji su prethodno bile nezamislive, uključujući i pojedinačnu proizvodnju unikatnih komponenti, jednu po jednu, bez ikakvih "financijskih prepreka", kao što je to slučaj kod primjerice lijevanja plastičnih komponenti pomoću kalupa, kad moraš uložiti par tisuća eura samo u kalupe, i onda nakon toga više nemaš mogućnosti promjene dizajna. Kod aditivne proizvodnje toga nema. Što dizajniraš, to možes proizvesti, po istoj cijeni za jedan ili za tisuću komada. Upravo zbog toga je relativno lako eksperimentirati sa raznim dizajnima, što je prije par godina bilo nemoguće. To su još uvijek vrlo nove tehnologije (npr. MJF je postao javno dostupan 2016. godine), ali upravo zato je sada bitno naučiti kako raditi sa njima i biti na "prvoj liniji". Kao što sam već spomenuo, ovaj projekt predstavlja prvi primjer masovnog korištenja SLS i MJF metoda u svijetu slušalica, što možda zvuči malo nevjerojatno, ali je istina. Jedan jedini drugi primjer su Nighthawk slušalice od Audioquesta, gdje je samo mala stražnja rešetka na slušalicama isprintana MJF metodom.


Što se tiče samih slušalica,

dao sam im vrlo "kreativna" imena: V1, V2 i V3.

Svi detalji o njima su na mojoj stranici, uključujući i hrpu 4K rendera sa prikazima kako je zamišljeno da te slušalice jednog dana izgledaju, pa ako dobijem dozvolu za staviti linkove, stavit ću ih, a za sada ću samo vrlo ukratko opisati o čemu se radi i staviti par galerija slika sa gotovim prototipovima.


V1

V1 je moj pokušaj izgradnje takozvanog Grado-mod modela, što je vrlo popularan tip slušalica u DIY vodama, zapravo daleko najčešći tip DIY slušalica. Problem je u tome što svi sve rade na isti kalup. Meni je cilj bio napraviti nešto bolje i drugačije, a ne samo kopirati ono što već postoji. Slušalice su dizajnirane prema prethodno navedenim ciljevima projekta, znači potpuno su modularne, apsolutno svaka komponenta je odvojiva, a opet kad su sklopljene, ostavljaju monolitan dojam. Uz to nude nekoliko mogućnosti za finu manipulaciju zvuka, što mogu opisati ako ikoga zanima.

Komponente su proizvedene iz PA12 plastike koristeći Multi-jet Fusion strojeve, a obrađene su ručno, sve do završnog ručnog poliranja do visokog sjaja. Inače sam ogromna picajzla što se tiče kvalitete izrade, alergičan sam na bilo kakvo škripanje, pucketanje, labavost u spojevima, itd. Tako da su što se toga tiče modeli dovedeni do visoke razine, iako se radi samo o prototipovima koje sam valjda 200 puta rastavio i sastavio.

Svi modeli, uključujući i V1, koriste Elleven Acoustica P1 drivere, što su apsolutno vrhunski i vrlo cijenjeni "aftermarket" zvučnici, objektivno u rangu zvučnika iz najboljih dinamičkih slušalica na tržištu bez obzira na cijenu. Istina, skupi su, oko 1500kn za par, ali bez sumnje vrijede toliko. Isprobao sam mnoge zvučnike, ali nakon puno testiranja i slušanja, ovi su nekako "izgurali" sve ostale na periferiju, što ne znači da su drugi loši, ali sam se kod ovih modela slušalica fokusirao na korištenje P1 zvučnika. No, mnogi drugi zvučnici pašu u ove slušalice bez ikakvih promjena. Elleven Acoustica ima još tri modela, a još dvije poznate kompanije Nhoord i Symphones rade vrlo dobre modele koji su nešto jeftiniji, a opet osjetno bolji od zvučnika u "komercijalnim" slušalicama ispod 400-500€. Kad sam već spomenuo komercijalne slušalice, zanimljivo je vidjeti koliko mali postotak ukupne cijene vrlo cijenjenih slušalica predstavljaju sami zvučnici...obično manje od 10%, i to ako gledamo cijene po kojima ti isti proizvođači prodaju svoje zvučnike preko službenih stranica za rezervne dijelove.


Ne želim napuniti cijeli post low-res slikama, pa ću radije staviti linkove na imagur albume:


http://imgur.com/a/KVi04RJ" rel="nofollow - V1 srebrni prototip (unutra su i ARTA mjerenja) 

http://imgur.com/a/RtQcnJy" rel="nofollow - V1 crni prototp V2 i V3

Ovo su modeli koji su zamišljeni kao DIY platforme, znači neki osnovni dizajn ili kao što sam ranije rekao, "kostur", koji se onda može prilagođavati raznim potrebama. Kao koncept, to je nešto potpuno novo, odnosno nema slušalica na tržištu koje to omogućuju na tako jednostavan način, i s time da su svi elementi podešavanja specifično dizajnirani za određenu svrhu i omogućuju igranje sa zvukom na potpuno reverzibilan način. Jedan od razloga za to je upravo postojanje SLS i MJF tehnologija aditivne proizvodnje, jer da bi ovaj koncept funkcionirao u praksi, mora postojati način da se dizajni individualnih komponenti prilagode određenim potrebama i proizvedu u maloj količini, sa vrlo preciznim dimenzijama i malim dimenzijskim tolerancijama (< 0.1mm po 100mm u X,Y i Z).

V2 i V3 modeli su po svojem kosturu vrlo slični, tj. međusobno dijele mnoge strukturne komponente i cijeli "headband", ali su po dizajnu samih "ear cupova" različiti. Ukratko, svake slušalice imaju dvije glavne akustične komore, prednju koja je ispred zvučnika, i stražnju, iza zvučnika. V2 su klasične otvorene slušalice sa stražnjom komorom koja je prekrivena transparentnom rešetkom, a otvori na baffle-u direktno povezuju prednju i stražnju komoru, sa posebnim filterom između njih. S druge strane, V3 ima potpuno odvojenu stražnju komoru, dakle, nema nikakve komunikacije između prednje i stražnje komore. E sad, koji od ta dva pristupa je bolji, teško je reći. U teoriji je pristup sa potpuno odvojenim komorama bolji. U praksi, to znači da se slušalice malo drugačije "podešavaju" i imaju malo drugačije karaktere zvuka.

Što se tiče same modularnosti ovih modela, sve komponente su individualno odvojive, i svaki model nudi nekoliko mogućnosti za manipulaciju zvuka. Od promjene filtera na baffle otvorima, do promjene veličine i oblika prednjih i stražnjih akustičnih komora, otvorenosti stražnjih rešetki, punjenja stražnjih komora određenim spužvama ili polyfillom, podešavanja udaljenosti zvučnika od ušiju, promjene jastučića za uši, itd. Opet, sve ovo sam u detalje opisao i proveo jako puno vremena testirajući i igrajući se, pa ću staviti linkove ako smijem.

Kao i V1, prototipovi ovih modela su proizvedeni iz PA12 plastike koristeći MJF tehnologiju. "Sirove" komponente imaju vrlo finu teksturiranu mat sivu ili crnu površinu, a neke komponente sam ručno obradio do visokog sjaja.

Stavit ću linkove na galerije slika prototipova, a ako imate neka pitanja, pitajte, pa ću se potruditi odgovoriti.

http://imgur.com/a/LPDU9PK" rel="nofollow - V2 prototip 

http://imgur.com/a/jWWre22" rel="nofollow - V3 prototip  

Postoji i stari, polu-funkcionalni V3 prototip koji je bio proizveden iz PA plastike ojačane karbonskim vlaknima i grafitom još tamo 2017. godine, od strane kompanije u Engleskoj koja između ostalog radi i sa mnogim Formula 1 ekipama. Taj materijal je trenutno vrh vrhova što se tiče ojačanih plastika, neopisivo čvrst i krut, a komponente mogu biti lagane ko pero. Jedini problem je što je puno skuplji od običnog PA12, ali svejedno planiram i konačne verzije slušalica izgraditi iz ovog materijala ukoliko budem imao mogućnosti.

http://imgur.com/a/AnrjhSW" rel="nofollow - V3 stariji prototip Što se tiče zvuka, teško je bez ikakve pristranosti pisati o vlastitom projektu, ali ako nisam lud, a mislim da nisam, mogu reći da sva tri modela zvuče odlično. Ne u usporedbi sa nekim jeftinim slušalicama, nego u usporedbi sa velikom večinom slušalica na tržištu u rangu od 500 do 1000 eura. To kažem kao netko tko je godinama koristio Beyerdynamic T1 kao referencu, a sad mi više ne trebaju i nakon rada na ovom projektu mi ne pada na pamet kupiti gotove slušalice. haha

U mjerenjima nema nikakvih anomalija ili očitih problema koji iskaču (bilo ih u početku, ali su riješeni), subjektivno kod slušanja također.

Što nije čudno, pošto su Elleven Acoustica P1 zvučnici iznimno tehnički sposobne i ozbiljne igračke, sa nevjerojatnom dinamikom, razinom detalja i transparentnošću, sa vrlo ujednačenim frekvencijskim odazivom i općenito vrlo prirodnim zvukom, pogotovo kad pričamo o reprodukciji vokala i instrumenata. Korištenje tih zvučnika u kombinaciji sa vrlo kvalitetnim materijalima i specifičnim dizajnom, zbog čega su komponente slušalica vrlo inertne i minimalno se "upliću u zvuk", dovodi do vrlo visokih performansi, pogotovo kad se uzme u obzir trošak izrade ovakvih slušalica. (i naravno, kad se zaborave sva ulaganja u razvoj)


Možete vidjeti ARTA grafove mojih vlastitih mjerenja u galerijama, u usporedbi sa Beyerdynamic DT770 Pro 250 modelom, što je model slušalica koji se nalazi u svakom studiju ili profi audio okruženju na svijetu. Nisu mi mjerilo što se tiče performansi, nego služe samo kao referenca da se vidi kako moj sustav mjerenja funkcionira, pa da grafovi mojih vlastitih modela imaju više smisla. Što se samih grafova tiče, ono što se vidi do nekih 5-6 kHz je precizno (tj. isto čujem kod manualnih prolaza kroz frekvencijski raspon), a ovo iznad mi je malo prenaglašeno u usporedbi sa onime što čujem. Međutim, sve iznad 5 kHz je generalno na mjerenjima slušalica upitno, to kažu čak i najiskusniji "testeri" poput Tyll-a sa Innerfidelity-a, a on ima mjernu opremu vrijednu poput dobrog auta i testirao je doslovno sve slušalice koje su ikad bile na tržištu. Najbitnije je ovo od 50 to 2500 Hz-a, što je praktički razna crta na sva tri modela, i upravo zbog toga zvuče tako prirodno. V2 i V3 imaju mrvicu naglašenije visoke tonove od V1, ali ne više od DT770, kao što se vidi u grafovima.


V1 model je najneutralniji, V2 ima mrvicu naglašenije visoke frekvencije (najbliži je T1 po balansu), dok V3 ima "V-odaziv", znači bas i visoki malo naglašeniji, a prijelaz između srednjih u visoke malo pomaknut unazad, što je djelomično i efekt položaja zvučnika pod kutem od 18 stupnjeva, zbog čega se između 3 i 4,5 kHz kod njih čuje blagi pad u odazivu. (to također stvara dojam veće "prostranosti" u zvuku V3 modela, između ostaloga)

Još uvijek je to tu negdje blizu neutralnosti, ali kad bih birao modele za određenu glazbu, V1 i V2 bi bile idealne za vokalnu i instumentalnu glazbu, neki blues, jazz i stariji rock, dok su V3 više idealne za neku elektroniku, pop, malo žešči rock, metal, i slično. Što ne znači da ne zvuče dobro sa ostalom glazbog, ali su u trenutnoj konfiguraciji bolje za navedene žanrove.

Ali opet, svi ti subjektivni dojmovi su nebitni, odnosno, nisu fiksni, jer cijela poanta modularnih slušalica i njihove konstrukcije je upravo u tome da se vrlo lako manipulira balansom zvuka kroz promjenu samo jedne ili dvije varijable. Na primjer, samo promjenom filtera na baffle-u mogu linarno spustiti ili podignuti odaziv od dna pa negdje do 2000, 2500 Hz, kao što se vidi na slici sa grafovima u V2 galeriji, gdje su obavljena mjerenja sa tri verzije filtera.


Što je dalje u planu?

Trenutno se igram sa tri nova modela slušalica koji će predstavljati popriličan korak unaprijed u usporedbi sa sada prikazanim modelima, i eksperimentiram sa nekim novim zvučnicima i konceptima, pa ću kad dođe vrijeme, i ako će biti interesa, napisati ponešto o njima.

Što se tiče V1, V2 i V3, planiram ih izraditi iz PA plastike ojačane karbonskim vlaknima, a možda ću i neke strukturne komponentne izraditi iz aluminija, ukoliko pronađem nekog tko će upaliti svoj CNC stroj za manje od par tisuća kuna. Uz to, preostaje mi igranje sa raznim varijablama i "dokumentiranje" efekata, tako da na kraju procesa mogu napisati jedan sažeti "vodič" o tome kako i na koji način manipulirati zvukom kod svakog od modela.

Eto, toliko za sada. Kao što sam rekao, mogu ići u detalje oko određenih stvari ukoliko će biti interesa. Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno pitajte ovdje ili u privatnim porukama. Dajte mišljenja, kritike, savjete, itd., i isprika na malo podužem postu. mig

Odgovori:
Objavio: Darco
Datum objave: 15.lipanj.2020 u 18:28
Pročitat ću u miru na večer....za sada, za prvi dio teksta (do prvih slika...Respect), pošto mala skakuće okolo...

Respect. Sve se da naučiti ako ima volje


-------------
Predstavnik neukih. Počnimo sa domaćim stvarima


Objavio: andy_0702
Datum objave: 15.lipanj.2020 u 22:06
Clap svaka čast.... iako nisam vidio niti čuo tvoje slušalice djeluju jako dojmljivo.... a post i tvoje iskustvo je jako zanimljivo za čitati....


Objavio: Edison
Datum objave: 15.lipanj.2020 u 23:21
Iako je prvi post malo duzi, procitao sam ga s velikim zanimanjem, i odmah dao "pohvalu". Vrlo je interesantno da se netko kod nas uhvatio s konstrukcijom slusalica u kostac. Sto se objave linkova na tvoju stranicu s detaljnijim opisom, fotografijama i mjerenjima tice, mislim da ih mozes ovdje objaviti. Naravno ako ne prodajes slusalice, jer to bi onda bila poslovna reklama, a to "uprava" ne dozvoljava.

I jedno OT pitanje, na koje ne moras odgovoriti: Da nisi mozda medicinu studirao (i) u Rijeci?
Objavio: Gašo
Datum objave: 16.lipanj.2020 u 07:53
Što reci, impresivno u svakom pogledu.

Ako nije jos komercijalno stavi link na svoju web stranicu.

-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: bibo
Datum objave: 16.lipanj.2020 u 08:15
Bravo!........ respekt!!!!!....
upravo je uzivanje procitati ovakvo sto na ovom forumu...
nakon ovog, sve one zice, uticnice i osiguraci izgledaju jos besmislenije.....

pozdrav......


Objavio: Ardacer
Datum objave: 16.lipanj.2020 u 09:38
Jako zakon. Ja bi napravio nes tipa elektrostati, i ubacio jedan dinamicki ili planarni driver negdje bilogdje da roka ispod 40-50hz.
Mislim da je to ultimativno, realno.


Objavio: Gašo
Datum objave: 16.lipanj.2020 u 10:05
Slobodno ubaci, al to je onda tvoj projekt.

Ovdje je covjek stvarno lijepo opisao i objasnio put koji je prosao da bi u konacnici stvarno izradio slusalice koje izgledaju kao vrhunski proizvod.

Pa mu molim vas nemojte zagađivati temu sa "Ja bi to ovako ili onako".

Peace.

-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: Darco
Datum objave: 16.lipanj.2020 u 10:36
Originalno postano od strane člana: Edison Edison napisao:

Iako je prvi post malo duzi, procitao sam ga s velikim zanimanjem, i odmah dao "pohvalu". Vrlo je interesantno da se netko kod nas uhvatio s konstrukcijom slusalica u kostac. Sto se objave linkova na tvoju stranicu s detaljnijim opisom, fotografijama i mjerenjima tice, mislim da ih mozes ovdje objaviti. Naravno ako ne prodajes slusalice, jer to bi onda bila poslovna reklama, a to "uprava" ne dozvoljava.

I jedno OT pitanje, na koje ne moras odgovoriti: Da nisi mozda medicinu studirao (i) u Rijeci?Mene zanima da li si uspio završiti medicinu jer ovo+studij medicine je veliki, veliki, ogroman task u paralelimig


-------------
Predstavnik neukih. Počnimo sa domaćim stvarima


Objavio: nu!me!
Datum objave: 16.lipanj.2020 u 10:37
ljepo !!! Clap


-------------
volumio_rPi3_links usb zica_analog precision UP/DSP_kimber PBJ zica (nekoliko njih)_hypex ncore (puno njih)_bauhaus zica (dosta njih)_satori BE + satori 16P + peerless XLS10 / sve u kompresiji_sve diy


Objavio: Ardacer
Datum objave: 16.lipanj.2020 u 11:39
Uopce ne umanjujem sto je napravio. Bolesno izgledaju, vj su i super kvalitete, projekt je top stvar. Ne znam kako sam mu zagadio temu sa time sto sam rekao da mislim da je ultimativna slusalica elektrostat + nesto za donji dio basa. Nisam vidio tako nesto da postoji. Vj nebi bilo bas tako lagano za napraviti, then again, nije ni ovo...


Objavio: Supersaša
Datum objave: 16.lipanj.2020 u 15:29
Pozdrav, respect i svaka čast. Svakome tko je je bar jednom probao nešto proizvesti jasno je koliko je potrebno za ovako nešto, pogotovo jer se radi o izrazito kompleksnim 3D oblicima...

Fino si to sve opisao, nadam se da ćeš i komercijalizirati dosadašnji trud. Domaćeg proizvođača pojačala za slušalice imamo, sad bi se tome mogle pridodati i adekvatne sluške...

smijeh


-------------
I found it hard
Its hard to find
Oh well, whatever, nevermind


Objavio: TomislavL
Datum objave: 16.lipanj.2020 u 16:17
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:Pa mu molim vas nemojte zagađivati temu sa "Ja bi to ovako ili onako".Ma nije uopće problem, pogotovo iz razloga što sam se i sa takvom idejom već igrao. V2 model je dizajniran tako da se cijeli centralni dio baffle-a može zasebno promijeniti bez da se dira ostatak slušalica. Čak sam i napravio cijelu "virtualnu" konstrukciju da vidim kako bi to izgledalo, i totalno je moguće u njih staviti recimo planar-magnetic driver promjera do nekih 70-75 mm.
Tako da je apsolutno bez ikakvog problema (u teoriji) moguće iz njih napraviti elektrostatske, planar ili ortodinamične slušalice. Problem je jedino u tome što nema baš prevelik izbor drivera za kupnju. Proizvođači koji rade takve slušalice svoje drivere ne prodaju, a sam razvoj drivera je malo prevelik zalogaj da DIY projekt. Dinamičkih drivera na tržištu ima jako puno, čak i ako se gledaju samo "aftermarket" modeli, a još uz to i svi OEM-ovi prodaju vlastite drivere kao rezervne dijelove za svoje slušalice. Recimo moguće je od Sennheisera kupiti par drivera iz HD800 modela za nekih 250€ i staviti u svoj neki vlastiti projekt.


Objavio: TomislavL
Datum objave: 16.lipanj.2020 u 16:25
Originalno postano od strane člana: Ardacer Ardacer napisao:

Uopce ne umanjujem sto je napravio. Bolesno izgledaju, vj su i super kvalitete, projekt je top stvar. Ne znam kako sam mu zagadio temu sa time sto sam rekao da mislim da je ultimativna slusalica elektrostat + nesto za donji dio basa. Nisam vidio tako nesto da postoji. Vj nebi bilo bas tako lagano za napraviti, then again, nije ni ovo...Vjeruj mi, jedino što mi na ovim slušalicama "fali" je upravo taj duboki bass. Ne da ga nema, jer tek na oko 50 Hz SPL počinje padati ispod razine SPL na 1 kHz, što je zapravo bolje od velike većine dinamičkih slušalica (i subjektivno V2 i V3 modeli imaju bolju ekstenziju bassa od recimo HD650 ili K701), ali još uvijek slušalice sa dinamičkim driverima jednostavno ne mogu ispod 50 Hz-a raditi to što radi recimo Stax SR007. 
Objavio: Ardacer
Datum objave: 16.lipanj.2020 u 16:33
Ja sam razmisljao napravit hibrid elektrostata i dinamickog u sluskama isto, zato to spomenuo. elektrostate je moguce lijepo napraviti, ima neki kinez koji to radi doma, sjecam se da sam gledo online na head fi jos davno. realno problem je sto za najbolji tranzient, brzinu, damping, treba bit izuzetno mala masa, a za dobar frekvencijski odaziv u principu sto vise da budu otvorene, dapace sve da postanu earspeaker da potpuno nestane enclosure. tad naravno pati bas. mozda je rijesenje neki poluenclosure sa ribbonom kao raal ili elektrostatom, i dinamickim ili orto driverom za sub bass.

ovo modularno je super ideja, mogo bi prodavat jedne slusalice sa 4 vrste drivera. wet dream.

nisam bas ziher da su driveri tako veliki problem za napravit ko sto se cini. ok, napravit ih sa ciljanim odgovorom bez eq, vj katastrofa.. al ak bi mogao ugradit eq unutra bilo analogno bilo kao dsp, doslovno mozes stavit bilo sta korektno napravljeno sto ne pati od visokog thd ili neharmonicnih distorzija. u svakom slucaju dizajn drivera mene posebno interesira.

zakon tema


Objavio: Ardacer
Datum objave: 16.lipanj.2020 u 16:35
ma da. nisam dobio dojam takav. ja imam l700, hd800, lcd2.

stax ima vrlo precizan bas, al stvarno mu fali energije. mozda je do modela. najbolji bas mi se uvjerljivo cini na orto.


Objavio: TomislavL
Datum objave: 16.lipanj.2020 u 17:07
Originalno postano od strane člana: Ardacer Ardacer napisao:stax ima vrlo precizan bas, al stvarno mu fali energije. mozda je do modela. najbolji bas mi se uvjerljivo cini na orto.
Da, nemaju onaj duboki "udarac" kao Audeze, po tome su ortho najbolje, ali meni su nekako SR-007 ostale u sjećanju po brzini i preciznosti dubokog bassa, tu se dinamički driveri uvijek malo "izgube" koliko god su kvalitetni. Šteta što nitko takve drivere ne prodaje, dakle, da ti kupiš nešto što je provjereno dobro napravljeno i iskoristiš u nekom projektu.


Objavio: TomislavL
Datum objave: 16.lipanj.2020 u 17:17
Originalno postano od strane člana: Ardacer Ardacer napisao:

Ja sam razmisljao napravit hibrid elektrostata i dinamickog u sluskama isto, zato to spomenuo. elektrostate je moguce lijepo napraviti, ima neki kinez koji to radi doma, sjecam se da sam gledo online na head fi jos davno. realno problem je sto za najbolji tranzient, brzinu, damping, treba bit izuzetno mala masa, a za dobar frekvencijski odaziv u principu sto vise da budu otvorene, dapace sve da postanu earspeaker da potpuno nestane enclosure. tad naravno pati bas. mozda je rijesenje neki poluenclosure sa ribbonom kao raal ili elektrostatom, i dinamickim ili orto driverom za sub bass.

Mislim da je Meze Audio do sada to najbolje odradio, odnosno firma Rinaro iz Ukrajine koja im je razvila taj "izodinamički hibrid" driver, što je u teoriji planar-magnetic driver, ali je jedna dijafragma podijeljena na dvije zone, jedna zadužena za vrlo niske frekvencije, a druga za sve ostalo. Međutim to je vrlo skup sport, sluške se prodaju po 3000€. 


Objavio: donkimizer
Datum objave: 16.lipanj.2020 u 18:28
Odlično.
Nego reci, kolko ti je velik kup koji ide preko uha na V1? Je on ear (kao Grado RS1) ili over ear (kao GS1000 recimo)?


Objavio: Ardacer
Datum objave: 16.lipanj.2020 u 19:24
Pogledo Rinaro. Zgodan koncept al nisam na to mislio. Mislio sam doslovno 2 drivera, jedan orto ili dinamički, jedan ribon ili elektrostat. Ko biamp, al u slušalici. Gašo mi je spomenuo, bio je jedan takav AKG, al sa electret driverom. Bilo bi fora sa pravim elektrostatom, i ne closed, nego neka verzija open/semi open koja bi bila best of both worlds.


Objavio: Gašo
Datum objave: 16.lipanj.2020 u 20:27
Takav hibrid bi trazio i specificno pojacalo sa aktivnom skretnicom.

-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: Ardacer
Datum objave: 16.lipanj.2020 u 21:32
Bi, bi. Mislim da bi totalno vrijedilo.

Btw, ja sam isto medicinar


Objavio: TomislavL
Datum objave: 16.lipanj.2020 u 22:33
Originalno postano od strane člana: donkimizer donkimizer napisao:

Odlično.
Nego reci, kolko ti je velik kup koji ide preko uha na V1? Je on ear (kao Grado RS1) ili over ear (kao GS1000 recimo)?


Cup je promjera oko 82 mm na "najširem" segmentu, ovisi kako se mjeri, jer nije pravilan cilindar. Znači veći i osjetno (po dojmu solidnosti) masivniji od RS1, PS500 i slično, a malo manji od GS/PS1000 serije. Međutim, funkcionalno je iznutra cup potpuno iskorišten, tako da nije ni mogao biti manji. Dosta sam se igrao sa veličinom, jer htio sam da izgleda dobro sa originalnim Grado spužvama, a da opet po dizajnu ne bude direktna kopija i da mogu sam mehanizam za rotaciju sakriti unutra. 


Objavio: TomislavL
Datum objave: 16.lipanj.2020 u 22:53
Originalno postano od strane člana: Ardacer Ardacer napisao:

Pogledo Rinaro. Zgodan koncept al nisam na to mislio. Mislio sam doslovno 2 drivera, jedan orto ili dinamički, jedan ribon ili elektrostat. Ko biamp, al u slušalici. Gašo mi je spomenuo, bio je jedan takav AKG, al sa electret driverom. Bilo bi fora sa pravim elektrostatom, i ne closed, nego neka verzija open/semi open koja bi bila best of both worlds.Bilo je puno pokušaja kroz povijest, AKG je imao par takvih modela,ali nisu se proslavili sa njima.

Sad je na tržištu Engima Acoustics Dharma D1000, za nekih 1500 eura. To su slušalice koje kombiniraju dinamički driver sa malim elektrostatskim, međutim, koliko sam ja razgovarao sa ljudima na raznim forumima, ne zvuče baš spektakularno za tu cijenu, i u par godina ih je prodano manje od 100 komada, unatoč vrlo agresivnom marketingu na head-fiu prije par godina. Drugim riječima, nisu na razini HD800S, Focal Utopia, LCD-3  i sličnih slušalica za tu lovu. Što nije ni čudno kad pogledaš kakav dinamički driver koriste (sa Aliexpressa za 10 dolara po paru da).

Generalno je teško u tako malom prostoru uskladiti rad dva odvojena drivera, čak i sa posebnim pojačalom koje bi precizno moglo kontrolirati svaki driver odvojeno. Mislim, sigurno nije nemoguće, ali pitanje je ima li potrebe za time dok postoje single-driver konfiguracije koje nude vrhunske performanse.

Veći problem sa slušalicama je nedostatak nekog pravog i kvalitetnog crossfeed sustava, i tu nekako treba doći do većih inovacija, da se izbjegnu neke fizičke limitacije slušalica u usporedbi sa zvučnicima. Driveri koji su dostupni su dovoljno dobri što se tiče "kvalitete" zvuka, međutim činjenica da sa lijevim uhom ne čuješ desni driver, i obrnutno, znači da slušalice ne mogu poput zvučnika "zavarati" mozak i stvoriti realan dojam prostornosti i nekog "3D" soundstage-a. Djelomično se to može sa binauralnim snimkama i sa nekim DSP-ovima, ali čak ni najnapredniji takvi sustavi (npr. Smyth Realizer) još uvijek ne uspijevaju u potpunosti postići pravi efekt.


Objavio: donkimizer
Datum objave: 16.lipanj.2020 u 22:59
Originalno postano od strane člana: TomislavL TomislavL napisao:

Cup je promjera oko 82 mm na "najširem" segmentu, ovisi kako se mjeri, jer nije pravilan cilindar. Znači veći i osjetno (po dojmu solidnosti) masivniji od RS1, PS500 i slično, a malo manji od GS/PS1000 serije. Međutim, funkcionalno je iznutra cup potpuno iskorišten, tako da nije ni mogao biti manji. Dosta sam se igrao sa veličinom, jer htio sam da izgleda dobro sa originalnim Grado spužvama, a da opet po dizajnu ne bude direktna kopija i da mogu sam mehanizam za rotaciju sakriti unutra. 


Meni je kup od RS1 vjerojatno najgore što sam doživio na slušalicama, baš ide NA uši i zapravo su me znale uši boljet od njega kad bi ih nosio (a još i naočale budu ispod), pa to u kombinaciji sa najneudobnijim headbandom na svijetu, imao sam uređaj koji treba navikavanja otprilike kao kad trebaš razgaziti nove vojne čizme. Dakle dok se žuljevi ne zarastu i stvrdnu. haha
GS1000 su mi s druge strane bili epitom udobnosti s ogromnim kupovima, ali tamo su epski promašili s basom koji je nadut u gornjem dijelu a ekstenziju nema nikakvu, tolko da ni EQ to nije pomogao. (modirat s manjim kupovima nisam probao iako ni tu ne bi položio previše nade)

Svakako preporučam udobnost kao jedan od prioriteta dizajna. haha

A reci kak si ovo mjerenje izvršio za V1? Na nekoj "glavi" za mjerenje?


Objavio: TomislavL
Datum objave: 16.lipanj.2020 u 23:23
Originalno postano od strane člana: donkimizer donkimizer napisao:

Meni je kup od RS1 vjerojatno najgore što sam doživio na slušalicama, baš ide NA uši i zapravo su me znale uši boljet od njega kad bi ih nosio (a još i naočale budu ispod), pa to u kombinaciji sa najneudobnijim headbandom na svijetu, imao sam uređaj koji treba navikavanja otprilike kao kad trebaš razgaziti nove vojne čizme. Dakle dok se žuljevi ne zarastu i stvrdnu. haha
GS1000 su mi s druge strane bili epitom udobnosti s ogromnim kupovima, ali tamo su epski promašili s basom koji je nadut u gornjem dijelu a ekstenziju nema nikakvu, tolko da ni EQ to nije pomogao. (modirat s manjim kupovima nisam probao iako ni tu ne bi položio previše nade)

Svakako preporučam udobnost kao jedan od prioriteta dizajna. haha

A reci kak si ovo mjerenje izvršio za V1? Na nekoj "glavi" za mjerenje?95% slušalica sam prodao zbog neudobnosti, tako da znam o čemu pričaš, meni su isto Grado slušalice uvijek bile vrlo neudobne, u headbandu imaju samo jednu tanku metalnu šipku širine oko 0.5cm i onda preko toga tanku kožu.  Headband koji ja koristim je od Beyerdynamic T90, i on stvarno savršeno sjedi na glavi, od ruba do ruba mekane spužve, ne pritišće ne sredini glave kao Grado. Uz to i sami cupovi ne pritišću uši kao kod Grado modela. Gradu fali i rotacije cupova oko horizontalne osi, pa kod većine ljudi jako pritišću gornji dio uši, što je katastrofa, pogotovo kad nosiš naočale.  Imao sam nekoliko Grado slušalica i nikad ih nisam mogao nositi dulje od 20-30 minuta, a sa V1 mogu sjediti po par sati bez problema. 

Driver je na V1 i pod malim kutem, tako da uho ima malo više mjesta za "sjesti" u samu spužvu, a bez da neudobno pritišće na driver.

Što se mjerenja tiče, imam vlastiti "rig", dva solidna komada drveta na postolju, sve zaljepljeno da bude solidno, postavljeno na širinu moje glave, sa mikrofonskom kapsulom koja na jednoj strani, i slušalice se stave na to, a sve skupa u jedan drveni sanduk koji je iznutra obložen sa onom studio akustičnom spužvom, pa da se malo priguši okolna buka i iznutra "umrtvi" prostor. Nije idealno, daleko od toga, ali sva mjerenja koja sam obavljao sa "pravim" slušalicama su dovela do grafova koji su vrlo slični onima koje možeš pronaći na netu, tako da nije ni toliko loše.


Inače mi je bitnije da ja čujem da nešto zvuči dobro, tako da više "ručno" prolazim kroz frekvencijske sweepove nego što mjerim i gledam grafove. Ono što čujem do negdje 4-5 kHz je upravo tako kao na grafovima, dok mi je iznad toga sa svim slušalicama razina na grafovima mrvicu viša nego uživo. Recimo kod V3 modela graf izgleda kao da se od 4 kHz do 7 kHz dignu za skoro 20 dB-a, što bi bilo nešto strašno uživo, a ustvari se radi o malom podizanju razine SPL-a.


Objavio: Ardacer
Datum objave: 17.lipanj.2020 u 08:09
Znam, tesko je dobit jedan driver da se dobro ponasa, a kamo li dva. Sto se tice lijevog/desnog i crossfeed itd, binauralni recording je bolji prostorno od zvucnika, tak ds nije u tom problem. Prava stvar bi bila kad bi postojao jednostavan nacin da si izmjeris svoj HRTF i ubacis u neku kutijicu/software koja radi eq na sluskama.


Objavio: TomislavL
Datum objave: 17.lipanj.2020 u 19:40
Evo još par galerija sa malo rendera u 4K rezoluciji. obrva

http://imgur.com/a/01gDO3P" rel="nofollow - V1 4K galerija
http://imgur.com/a/mdwAnDI" rel="nofollow - V2 4K galerija
http://imgur.com/a/0eBlFOO" rel="nofollow - V3 4K galerijaObjavio: donkimizer
Datum objave: 17.lipanj.2020 u 20:01
Originalno postano od strane člana: TomislavL TomislavL napisao:

Inače mi je bitnije da ja čujem da nešto zvuči dobro, tako da više "ručno" prolazim kroz frekvencijske sweepove nego što mjerim i gledam grafove. Ono što čujem do negdje 4-5 kHz je upravo tako kao na grafovima, dok mi je iznad toga sa svim slušalicama razina na grafovima mrvicu viša nego uživo. Recimo kod V3 modela graf izgleda kao da se od 4 kHz do 7 kHz dignu za skoro 20 dB-a, što bi bilo nešto strašno uživo, a ustvari se radi o malom podizanju razine SPL-a.


Mhm, ali dobar mjerni setup će ti uvelike pomoći u rješavanju potencijalnih problema u dizajnu, tak da ti je u budućnosti vjerojatno dobra ideja uložit u "glavu".
Nego, još me nekaj zanima, a zaboravio sam pitat. Vidim na sva tri grafa da ti u basu rolloff počinje na cca 60 Hz, a do 20 Hz završi na strašnih 15 dB niže. A to si mjerio na tim daskama koje simuliraju glavu? Šta nije to onak...pretanko? Imao sam recimo HD800 i HD650 pa se referiram prema njima (mislim da je HD800 flat na uhu do 20).


Objavio: TomislavL
Datum objave: 17.lipanj.2020 u 20:52
Originalno postano od strane člana: donkimizer donkimizer napisao:


Mhm, ali dobar mjerni setup će ti uvelike pomoći u rješavanju potencijalnih problema u dizajnu, tak da ti je u budućnosti vjerojatno dobra ideja uložit u "glavu".
Nego, još me nekaj zanima, a zaboravio sam pitat. Vidim na sva tri grafa da ti u basu rolloff počinje na cca 60 Hz, a do 20 Hz završi na strašnih 15 dB niže. A to si mjerio na tim daskama koje simuliraju glavu? Šta nije to onak...pretanko? Imao sam recimo HD800 i HD650 pa se referiram prema njima (mislim da je HD800 flat na uhu do 20).


Je istina, dobar setup za mjerenje bi bio odličan, ali i ovo mi relativno puno govori o efektima koje određena podešavanja imaju na zvuk.

Što se tiče basa, subjektivno uopće nije tanak, s time da moraš uzeti u obzir da je ova konfiguracija samo jedna od bezbroj mogućih. Znači mogu stavit na baffle malo gušći filter, i time linearno podignuti razinu SPL-a od dna pa do negdje 2000, 2500 Hz-a. U ovoj konfiguraciji V2 i V3 definitivno imaju bolju ekstenziju u dubinu od HD650 i vrlo sličnu T1. Koliko su grafovi ispod 50 Hz-a precizni je također upitno, pošto je mikrofonska kapsula po specifikacijama flat (+- 1db) od 50 do 16000 Hz, tako da i sam mikrofon ima mali roll off. Još moraš uzeti u obzir činjenicu da je ova mjerna platforma ravna ploča, znači nema uške koja strši van, pa je ukupan volumen "komore" između zvučnika i mikrofona zapravo malo veći nego kad slušaš slušalice, jer i samo uho smanjuje volumen zraka, što onda još dodatno spušta peak bassa prema dolje i poboljšava ekstenziju. Prema ovim grafovima SPL je na oko 35 Hz na istoj razini kao na 1000 Hz, što je sasvim normalno za dinamičke slušalice. HD800 po nekim grafovima čak i na višoj frekvenciji padnu ispod 1 kHz razine a roll off im započinje na oko 150 Hz-a, HD650 roll off počinje iznad 100 Hz-a i već na 45 Hz padnu ispod razine 1 kHz SPL-a. 

Da li bi duboko bass mogao biti bolji? Da, apolutno, kao i kod svih dinamičkih slušalica, i to je vjerojatno kao što sam i rekao najveća mana dinamičkih zvučnika, jer nikad neće svirati ispod 50 Hz-a kao orto ili elektrostati poput Audeze ili većih Stax slušalica. Međutim u kontekstu otvorenih dinamičkih slušalica, bass ima vrlo dobru ekstenziju u dubinu.


Objavio: TomislavL
Datum objave: 17.lipanj.2020 u 21:29
Evo recimo da preciznije usporedimo mjerenja na mojem setupu sa nekim profesionalnim, to sam već radio jer su me zanimale konkretne razlike između mojih grafova i nekih "pravih" na netu. Ovo su grafovi sa reference-audio-analyzer.pro stranice, koja koristi vrhunsku opremu i glave za mjerenje, i profesionalno se bave upravo mjerenjem i testiranjem slušalica, ali i ostale audio opreme.


Znači kod njih DT770 250ohm ima SPL@40 Hz jedno 10 dB iznad iznad razine SPL@1 kHz. Ako to usporedimo sa mojim mjerenjem DT770,  SPL@40 Hz je negdje 7-8 dB iznad 1 kHz razine. Tako da, na mojim grafovima je bass mrvicu niži nego na njihovima. Ako to uzmemo u obzir, vidiš da V3 tek na oko 35 Hz padne na razinu SPL@1kHz, dok je kod njih HD800 već na 70 Hz na razini SPL@1kHz. Tako da V3 (i V2 do određene mjere) prema grafovima ima bolju ekstenziju bassa, odnosno manje izražen roll off od HD800. Tu sam stavio i Beyerdynamic T1 graf, ali to je on Mk.2 modela, ja sam imao Mk.1 koji je imao manje bassa.Objavio: donkimizer
Datum objave: 17.lipanj.2020 u 21:37
Mhm, još jedan razlog da nadogradiš mjernu tehniku. Pogotovo ako smatraš da ti je odziv u bas regiji kritičan, a ako ništa drugo, da onima koji budu koristili tvoje slušalice i modificirali ih točno znaju šta dobivaju s modifikacijom.
No razlika je kad gledaš bas odziv lokalno (u vidu ekstenzije) i u odnosu na više frekvencije, što zapravo više ukazuje na tonalni balans. Ne znam kako se bori sa visokofrekventnim problemima sluški, ali flat od 20 do 1000 Hz na uhu je za mene osobno prilično dobar start što se ovog ispod tiče. Barem sam takve dojmove dosad imao po onom što sam čuo, uključujuči i LCD3. haha


Objavio: donkimizer
Datum objave: 17.lipanj.2020 u 21:42
Originalno postano od strane člana: TomislavL TomislavL napisao:

Znači kod njih DT770 250ohm ima SPL@40 Hz jedno 10 dB iznad iznad razine SPL@1 kHz. Ako to usporedimo sa mojim mjerenjem DT770,  SPL@40 Hz je negdje 7-8 dB iznad 1 kHz razine. Tako da, na mojim grafovima je bass mrvicu niži nego na njihovima. Ako to uzmemo u obzir, vidiš da V3 tek na oko 35 Hz padne na razinu SPL@1kHz, dok je kod njih HD800 već na 70 Hz na razini SPL@1kHz. Tako da V3 (i V2 do određene mjere) prema grafovima ima bolju ekstenziju bassa, odnosno manje izražen roll off od HD800. Tu sam stavio i Beyerdynamic T1 graf, ali to je on Mk.2 modela, ja sam imao Mk.1 koji je imao manje bassa.


Aha kužim sad. Nisam se uspio dobro izreferirat s obzirom na Beyerdynamic na tvom grafu.


Objavio: TomislavL
Datum objave: 17.lipanj.2020 u 21:51
Originalno postano od strane člana: donkimizer donkimizer napisao:


ali flat od 20 do 1000 Hz na uhu je za mene osobno prilično dobar start što se ovog ispod tiče. Barem sam takve dojmove dosad imao po onom što sam čuo, uključujuči i LCD3. hahaTo je ključno, do tamo negdje 2000, 2500 Hz-a. Slušalice koje to dobro odrade, obično zvuče dobro. Ja kad ručno prolazim kroz frekvencije na tone generatoru, subjektivno mi je između 60-70 Hz pa sve do 2000 Hz zvuk potpuno flat na sva tri modela, tj. nema nikakvih primjetnih promjena glasnoće zvuka. Kod DT770 recimo ima, kao što grafovi pokazuju, prilično veliki peak na oko 100-150 Hz-a zbog kojeg je bass malo "mutan" i "spor", a onda nagli dip oko 250-300 Hz-a, i to se baš ono očito čuje.

Kad pričamo o visokim frekvencijama, sve iznad nekih 5 kHz je "upitno", tj. nema striktno definirane idealne frekvencijske krivulje za visoke frekvencije, ali nekako je logično da je bolje da sluške imaju što manje nekih naglih lokalnih padova ili rastova u odazivu, i da balans između niskih i visokih bude što bolji. 


Objavio: Gašo
Datum objave: 18.lipanj.2020 u 00:36
A što je sa loudness krivuljama , odnosno krivuljom uha?  Uho baš i nije flat a krivulja se mijenja s glasnocom.


-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: TomislavL
Datum objave: 18.lipanj.2020 u 16:21
Originalno postano od strane člana: Gašo Gašo napisao:

A što je sa loudness krivuljama , odnosno krivuljom uha?  Uho baš i nije flat a krivulja se mijenja s glasnocom.Loudness krivulje ne mogu izmjeriti, ali subjektivno ne čujem nikakve abnormalnosti. Normalno je da se kod glasnijeg slušanja balans zvuka subjektivno malo promijeni, tj. zvuk postane malo svijetliji sa relativno govoreći manje basa, ali ništa posebno što se ne dogodi kod slušanja ostalih slušalica. Zapravo ovi P1 driveri su jedni od rijetkih koji zvuče dobro i na niskim glasnoćama, po tome me podsjećaju na Beyerdynamic T1, a recimo totalna suprotnost su od AKG K701. Inače sam na ovom setupu mjerio frekvencijske odazive na raznim glasnoćama, od vrlo niskih pa do vrlo visokih, i nema nekih razlika u grafovima, tako da slušalice same po sebi (bez subjektivnih slušnih promjena ovisnih o glasnoći) imaju isti odaziv bez obzira na glasnoću.


Objavio: TomislavL
Datum objave: 29.listopad.2020 u 20:39
Evo ga mali update, pošto je projekt službeno u crowdfunding kampanji na CrowdSupply platformi. Ne znam smatra li se sada ova cijela tema reklamom i trebam li je zbog toga obrisati, treba li se zaključati, itd.? Ako je tako, nek admini riješe pa da bude po pravilima. Ako nekoga slučajno zanima nešto vezano uz projekt, može me kontaktirati privatnom porukom. Toliko za sada. smijeh 


Objavio: ziki
Datum objave: 30.listopad.2020 u 14:49
Nadam se da će ti kampanja uspjeti i da će uskoro moći neki modeli poslušati i kupiti.


Objavio: Gašo
Datum objave: 31.listopad.2020 u 01:50
Nema šanse da te ikako sankcioniramo.

Ova tema je prića o mladom vrlo inteligentnom covjeku koji je slijedio svoj san.

Samo bravo, i samo naprijed.

-------------
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), AD1865 filterless non oversampling DAC ,Marohei Maduro S, Pioneer C-21,Marohei Maduro S, Pioneer M-22, Acoustic zen-Satori, ATC SCM 19 V2


Objavio: TomislavL
Datum objave: 31.listopad.2020 u 14:23
U tom slučaju zahvaljujem, pa neću ništa brisati. I ja se nadam se da će kampanja biti uspješna (iako je timing malo nezgodan i očekivanja nisu velika), barem do te mjere da mi uz pokrivanje proizvodnje eventualno prodanih slušalica kroz kampanju ostane i nešto love za napraviti i par dodatnih komada koje ću zainteresiranima moći poslati na slušanje, testiranje, itd.


Objavio: Edison
Datum objave: 31.listopad.2020 u 23:18
Zelim ti uspjesnu kampanju!

 


Objavio: pule
Datum objave: 04.studeni.2020 u 20:55
Originalno postano od strane člana: TomislavL TomislavL napisao:

Originalno postano od strane člana: donkimizer donkimizer napisao:


ali flat od 20 do 1000 Hz na uhu je za mene osobno prilično dobar start što se ovog ispod tiče. Barem sam takve dojmove dosad imao po onom što sam čuo, uključujuči i LCD3. hahaTo je ključno, do tamo negdje 2000, 2500 Hz-a. Slušalice koje to dobro odrade, obično zvuče dobro. Ja kad ručno prolazim kroz frekvencije na tone generatoru, subjektivno mi je između 60-70 Hz pa sve do 2000 Hz zvuk potpuno flat na sva tri modela, tj. nema nikakvih primjetnih promjena glasnoće zvuka. Kod DT770 recimo ima, kao što grafovi pokazuju, prilično veliki peak na oko 100-150 Hz-a zbog kojeg je bass malo "mutan" i "spor", a onda nagli dip oko 250-300 Hz-a, i to se baš ono očito čuje.

Kad pričamo o visokim frekvencijama, sve iznad nekih 5 kHz je "upitno", tj. nema striktno definirane idealne frekvencijske krivulje za visoke frekvencije, ali nekako je logično da je bolje da sluške imaju što manje nekih naglih lokalnih padova ili rastova u odazivu, i da balans između niskih i visokih bude što bolji. 
Za stimanje sweep metodom na uho naravno jedino dolazi u obzir tzv.kompenzirani perceptualni sweep, to je ono sto je Gasho pitao, iako za pravo i ozbiljno mjerenje i projektiranje nista bez ozbiljnije aparature a na kraju treba naravno jos puno provjeravanja u realnom svijetu da bi se stiglo do rezultata. Cestitke na ideji, volji i zelim ti puno srece!Ispiši stranicu | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net