Help Help  Pretraži forum   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Classé CDP-102

 Odgovori Odgovori Stranica  123 24>
Korisnik
  Tema Pretraži Pretraži u temi  Opcije teme Opcije teme
Aquarius View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan

Mr. Twitter

Pridružen:
02.travanj.2006
Status: Offline
Postova: 4658
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Aquarius Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Classé CDP-102
    Objavljeno: 14.ožujak.2008 u 14:24

Classé CDP-102CD player iz naslova je na moju veliku radost  postao sastavni dio vlastitog sustava. Kasnije ćemo vidjeti i zašto. Međutim, ta činjenica mi je omogućila da se pobliže upoznam s uređajem, kako s tehničke, tako i s one, nama audiofilima puno interesnatnije – zvukovne. Svoje utiske sam odlučio podijeliti sa sudionicima ovog foruma u nadi da će ovaj neprofesionalni, neprofitabilni i subjektivni osvrt naići na zanimanje. Volio bih također da ovakav tekst potakne i ostale vlasnike ili one koji su imali prilike družit se s uređajima ove klase da nam ih približe kroz tekstualni opis i slike.

Naglasio bih da se ovdje ne radi o "klasičnoj" recenziji uređaja (iako sam svjestan da će dobrim dijelom upravo tako izgledati) u kojem se dijele zvijezdice, Best buy bedževi i sl., spominju zastupnici ili pak iskazuje bezrezervna preporuka kupovine. Uređaj iz ovog teksta predstavlja istinski High-End uređaj, vrhunsku tehnologiju, izdvaja se po mnogoćemu od konkurencije, te me kao takav i potaknuo da se bacim na ovaj "posao".

CDP-102 zauzima mjesto u DELTA gami proizvoda kanadskog proizvoča, vjerujem dobro nam znanog, Classe. Paleta digitalnih proizvoda Delta serije obuhvaća 5 uređaja, CDT-300 (DVD transport), CDP-102 i CDP-202 (CD playeri), CD-300 (DVD player) i CDP-502 (univerzalni referentni player).

U zasebnoj kutiji nalaze se priručnik, mrežni kabel, daljinski, baterije, inbus odvijač, trigger kabel, CAN-Bus terminator. Sve zajedno djeluje vrlo uredno.

Na sve se pazilo. Naizgled sasvim običan odvijač, proizvod je američke tvrtke Cooper, dobitnika prestižne svjetske nagrade Red Dot 2007 za industrijski dizajn.


CDP-102 je direktan nasljednik modela CDP-100 i kako ćemo vidjeti, podosta izmjenjen iako ne ostavlja takav dojam na prvi pogled. S vizualne strane CDP-102 se ističe famoznim dizajnom koji teško da nekog može ostaviti ravnodušnim. Kako je Classe postao dio B&W Grupe (Bowers &Wilkins speakers, Classe, Rotel), neminovna je bila financijska inekcija koja je dozvolila ovakav raskošan dizajnerski fest, ali i svu silu istraživačkog tima koji je usmjerio svoje znanje u razvoj ove serije, pa tako i ovog CD playera. Prema pročitanim člancima, upravo za razvoj CD playera, ključnim se pokazao potez u kojem su dva vodeča inžinjera iz Madrigala (Mark Levinson) prešla u Classe.

Player je fantastično oblikovan. Svojim izgledom predstavlja vrhunac industrijskog dizajna današnjice, iako će uglavnom kod audiofilske zajednice podijeliti mišljenja - Ili vam se sviđa ili ne.


S tehničke strane, kučište je napravljeno od kombinacije aluminija i čelika s primarnom ulogom eliminiranja vibracija. Zaobljeni oblik izvana odaje da se radi o savijenoj debeloj ploči aluminija, što zapravo i jest, ali pogled iznutra isto tako otkriva da se radi o reljefnom profilu koji pospješuje gore opisanu zadaću. Točku na "i" negativnog utjecaja vibracija na reprodukciju glazbenog materijala trebale bi dati posebno dizajnirane masivne noge uređaja u koje je ugrađen antivibracijski (apsorbirajući) materijal. Uz ranije napisano, svakako treba uzeti u obzir i zavidnu masu od 12,3 kg. Za vrijeme reprodukcije, uređaj je potpuno umrtvljen. CDP-102 je uz sav svoj sofisticirani izgled napravljen poput kule što se na prvu i vidi, a u fizičkom kontaktu i osjeti. "Ideš!" je neizbježan po vađenju uređaja iz kutije. E da, valja napomenuti da je WAF na najvišem mogućem nivou. Audiofili znaju da to nije mala stvar.

Reljefno kućište je dodatno obloženo s unutarnje strane s bitumenskom trakom. Izgleda da su u Classeu vibracijama odlučili zaključati vrata.


Za razliku od svog prethodnika koji je koristio "klasičan" Philipsov transport s ladicom koja se izvlači prilikom umetanja diska, CDP-102 koristi TEAC-ov slot loader transport. Radi se o DVD-ROM-u odličnih perfomansi po pitanju brzine uvlaćenja i izvlačenja diskova, čitanja samih medija i navigacije kroz njih. Obično čitanje diska s DVD transporta traje čitavu vjećnost i često je frustrirajuće. Razlog tome je taj što DVD transport kada primi disk prvo traži informaciju s DVD-a, a zatim s klasičnog CD-a. To zna potrajati i često je vezano ne samo uz transport, već i software u samom playeru. Srećom, ovdje nema odugovlačenja s glazbom. Manipulacija diskom ne može biti jednostavnija. Dovoljno je staviti disk do 2/3 u tanki prorez. Transport ga u tom trenutku jednostavno uvuće i zabava može krenuti. Prednost je i ta što je smanjena mogućnost mehaničkog kvara ladice trasporta, a što se zna lako dogoditi. Izbjegnuto je i grebanje samog medija. U tankom prorezu se nalazi red gusto raspoređenih četkica koje prilikom svakog umetanja odstranuju prašinu s CD-a. Transport je izuzetno tih u radu i prema specifikacijama osigurava 60000 sati rada uz 10%-tno korištenje, što bi u prijevodu značilo 6000 sati. Ova brojka može varirati i direktno se oslanja na način i učestalost korištenja, ali u svakom slučaju prosjećnom audiofilu će pružiti godine i godine nesmetanog slušanja. Trasport je učvrščen (oklopljen) u kučištu s posebnim upornicama, te naknadno poklopljen solidnim aluminijskom pločom kako bi se osigurala još veća rigidnost. Sami oblik transporta omogućava ovakvu integraciju s kučištem gdje ono zapravo postaje sastavni dio transporta. Moram priznati da mi se ovakvo rješenje čini izuzetno promišljenim i učinkovitim.


Za konverziju digitalno/analognu konverziju zadužen je Cirrus Logicov CS4398. Moderan DAC fenomenalnih performansi zamijenio je 2 Burr Browna 1738 iz modela CDP-100 u kojem je svaki radio u mono modu za lijevi i desni kanal. U modelu CDP-202 pak, zadaću konverzije obavljaju čak 3 DAC-a (Burr Brown PCM1792), 2 zadužena za blansirani put signala (XLR) i 1 za single-ended (RCA). Naravno da to model CDP-202 izdiže na viši nivo, ali i cijenu uređaja za priličnu svotu novaca. Kod modela CDP-102, put balansiranog signala (XLR ) u potpunosti nezavisan od onog single ended (RCA). Sampling rate je kod oba modela 192 KHz. Napajanje audio sekcije se vrši preko toroidnog trafa, dok se digitalija (i ostatak elemenata) napaja iz zasebnog switching modula.
Da ne tupim previše s tehničkim podacima koji su ionako dostupni na stranicama proizvođača, a koje baš i ne razumijem previše, napomenuo bih samo da se na poleđini uređaja nalaze (između ostalog) dva XLR i  RCA izlaza, jedan koaksijalni S/PDIF RCA, AES/EBU XLR i optički Toslink, ali i dva video izlaza, S-Video i kompozitni.


Naime, CDP-102 jest CD dedicated mashine, ali su u Classeu htjeli svoje uređaje iskoristiti i za jedan od dva trenutno "naprednija" audio standarda. Odluka je pala na DVD-Audio iz razloga što pruža daleko veći izbor transporta od onih koji čitaju SACD. Obzirom da je tu u igri DVD-Audio, zaista bi bila šteta da se sadržaj diska ne može vidjeti na ekranu ili da se ne može koristiti kao priručni DVD player. Osim toga, ovdje je riječ prvenstveno o dvokanalnoj izvedbi i naglasak je očito stavljen na zvuk (prosjećni video izlazi su najbolji dokaz), pa i proizlazi iz svega da se radi o audio playeru koji će zadovoljiti širi krug audiofila, onih koji vole slušati glazbu s CD-a, DVD-Audia ili pak onih koji vole pogledati neki DVD koncert uz jasno, vrhunski zvuk.

Filmofili će svoju video nirvanu ipak potražiti među modelima CDP-300 i CDP-502 koji su opremljeni HDMI izlazima, upscalerima (1080p), višekanalnim izlazima i svim ostalim što u današnje vrijeme čini uređaj vrhunskim DVD playerom.


S prednje strane situacija je mnogo čišća, tako da su tri tipke (Standby, Menu i Eject) sve što možemo vidjeti od pomičnih dijelova. Sve dok se ne uključi player. Tada maleni ekran postaje glavno sredstvo komuniciranja s playerom. Štos je u tome da se radi o touchscreen LCD-u preko kojeg se nude mnogobrojne opcije. Jedna od njih je i mogućnost biranja da li ćemo sami putem playera određivati glasnoću u slučaju da je player direktno spojen na izlazno pojačalo ili ćemo uključiti bypass opciju i tu zadaću prepustiti pretpojačalu. Nadalje, preko ovog ekrana možemo vidjeti koja je verzija softwera ugrađena te eventualno napraviti nadogradnju preko RS-232 porta, koristeći najnoviju verziju s Classeovih stranica. Slijedeći dodir ekrana može vam omogućiti optimiziranje samog ekrana, slanje IR kodova na daljinski upravljač, dodijeljivanje posebnih operacija (Function keys), navigaciju kroz disk, kreiranje vlastitih playlista, itd. Ukoliko poput mene nemate namjeru spajati ovakav uređaj na TV, a opet želite s vremenom na vrijeme poslušati neki DVD-Audio, prikaz sadržaja na ovom malom LCD-u je pogodak u sridu. Naime, jedan od nedostataka (a trebao bi biti prednost) je upravo to što da biste podesili kako ćete slušati DVD-Audio (dvokanalno ili višekanlno, Dolby Digital ili DTS, itd.), morate imati uređaj spojen na TV. Čast izuzecima, tj diskovima koji nisu napravljeni na ovaj način, te ih je dovoljno ubaciti u uređaj, pritisnuti play i uživati. No, takvih na ionako premalenom DVD-Audio tržištu ima jako malo. Spajanjem preko CAN-Busa (mrežnog kabela) s ostalim uređajima iz Delta serije, posebice pretpojačalima CP-500 ili CP-700 otvara se sasvim nova dimenzija komunikacije između uređaja. No, o tome nekom drugom prilikom.
A-ha! Vidi uljeza (fazu). Zahvaljujući ugrađenim senzorima u svakom ternutku je moguće pratiti (čak i dok player reproducira glazbu) napon struje, radnu temperaturu, prisutnost uzemljenja kao i fazu. Ukoliko dođe do osciliranja napona od + 10-15% više od radnog područja, uređaj automatski uključuje zaštitu i gasi se. Ukoliko pak dođe do pada napona, uređaj i dalje svira, ali šalje obavijest o tome. U takvim uvjetima pada i performansa samog playera što je sasvim i logično.

 

Kako god, ovakvu intuitivnost treba doživjeti da bi se shvatilo koliko je napredan ovakav sustav manipuliranja s uređajem. Naravno, tu je i daljinski koji je svojom izvedbom priča za sebe. Ne radi se o jeftinom plastikaneru kakvog često viđamo ne samo u klasi konzumnih uređaja, već i u onim high-enda. Primjerice daljinski Accuphassea E-308, koji je odfijukao u ladicu odmah po dolasku u kuću. Zamijenio ga je Rotelov univerzalni daljinac koji je za Accuphaseov, state-of-the-art dizajna i uporabne vrijednosti. Obzirom da češće diram daljinski od samog playera i da mi je to zapravo "značajniji" kontakt s uređajem, osobno polažem puno pažnje na takav "detalj". Moju razmaženost Classe je u potpunosti zadovoljio. Aluminijski daljinac, solidne težine, pristojnog dizajna i s odličnim tipkama, pobrinut će se da potraje još jako dugo.


 

O.K., ovo sve gore je bila "teorija". Na redu je "praksa", odnosno da vidimo da li ova zastrašujuća napredna tehnologija opravdava cijenovne i zvukovne domete samog uređaja. Naglašavam da na svoju veliku žalost CDP-102 u trenutku nisam imao prilike direktno usporediti s CD playerima slične klase, tako da se moji dojmovi temelje na ranijim slušnim iskustvima i na usporedbi sa sadašnjim CD playerom (modificirani Sony SCD-XB790). Doduše, usporedba ta dva playera je zapravo bespredmetna, no za neke smjernice i okvire, može poslužiti. Ostatak sustava čine Gamut L3 zvučnici, Accuphase E-308 integrirano pojačalo, Nordost Frey i VdH The First Ultimate interkonekti, Kimber Monocle X zvučnički kabeli, Straightwire Green Lighting i Eichmann Express mrežni kabeli.


Slijede slušni utisci...

Editirao Aquarius - 14.ožujak.2008 u 14:32
Na vrh
zed View Drop Down
Banned
Banned
Avatar

Pridružen:
27.rujan.2003
Status: Offline
Postova: 0
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj zed Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.ožujak.2008 u 14:28
Cestitamo majkara,......pravo dobra kanta. Nadam se da uzivas u ekstazi. Samo ga filaj Sekom Aleksic i njenom pesmom Aspirin.
Na vrh
Jazzy View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
24.listopad.2005
Status: Offline
Postova: 1090
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Jazzy Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.ožujak.2008 u 14:49
Podsjeca me po ukupnom dojmu i pakiranju na moment kada sam iz kutije vadio svoj macbook...
Vrlo ljepo i uredno upakirano, a i sadržaj je ozbiljna spravica.
Pohvale na zanimljivom postu i fotkama, osjetio sam na trenutak veselje kao da sam otvaram novu igracku. Tako se to radi!

Sretno s prinovom.

Editirao Jazzy - 14.ožujak.2008 u 15:05
Na vrh
Gašo View Drop Down
Best of the Best
Best of the Best

analogni šnelšvaser

Pridružen:
16.srpanj.2004
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Postova: 21564
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Gašo Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.ožujak.2008 u 14:57
Ova recenzija zaslužuje da bude objevljena na Audiofil stranici među recenzijama a ne na forumu gdje se nokm omakne prst i ode sve za čas u koš.

Bila bi šteta.

Možda je problem što je to kurentni model pa bi ispalo kao neplačena reklama.

Sve u svemu sviđaju mi se detaljne i dobre fotke što se vizualne prezentacije uređaja tiće. Lightbox je odlična stvar.

Kako se po tebi Classe ponaša u donosu na konkurenciju poput Wadie ili Metronome digitalije.

Jeli bilo fotofiniša koji je prevagnuo u odluci što uzeti?


I samo jedno usputno pitanje. Ne ostaje li se bez garancije prilikom otvaranja novog kupljenog uređaja?


Editirao Gašo - 14.ožujak.2008 u 15:19
RPi3+Digi Pro(Soundness mod), Berkeley Audio - Alpha DAC Series 1 MQA(Soundness mod), Pioneer C-21, Pioneer M-22, ATC SCM 19 V2
Na vrh
Denza View Drop Down
Hiper aktivan
Hiper aktivan
Avatar
7 of 9

Pridružen:
02.siječanj.2007
Status: Offline
Postova: 2110
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Denza Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.ožujak.2008 u 15:22

 Drago mi je da si konacno piknuo pravi player. Takoder svaka pohvala za "review". S gustom sam procitao i pogledao.

 
Uzivaj u glazbi !!!
Disconnected from the collective
Na vrh
Jango Fett View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
nadobudan i nezreo

Pridružen:
04.rujan.2003
Status: Offline
Postova: 13296
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Jango Fett Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.ožujak.2008 u 15:25
Aqua, čestitam na novom playeru i svaka čast na ambicioznom reviewu, baš sam te mislio pitat odakle ti toliko volje ali onda sam se sjetio da bih i ja bez pul muke napravio isto da se radi o mojem novom vlasništvu.
 
Što reći? Idealni proizvod početka 21. stoljeća, sve je podređeno pojavnosti, imidžu, klasi, statusu - pleasure artifact za sve fetišiste materijalne proizvodnje.
 
Mogu li probat pogoditi kako zvuči? Zvuči vrhunski.
Pravi audiofil je glazbofil samo u smislu "nemam ništa protiv glazbe".
Na vrh
Kalle242 View Drop Down
Hiper aktivan
Hiper aktivan
Avatar

Pridružen:
13.travanj.2005
Status: Offline
Postova: 8729
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Kalle242 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.ožujak.2008 u 15:32

Znači review kako zvuči ne treba ni pisati!?

Inače super tekst!
Na vrh
Klaus View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
30.prosinac.2005
Lokacija: Macedonia
Status: Offline
Postova: 2107
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Klaus Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.ožujak.2008 u 15:36
Dobro veli Gasho - post ovakvog oblika i formata treba ici pod recenzije u izvanforumskom dijelu portala... Samo da se ovo dopuni i neophodnim zvucnim impresijama...
 
Sprava inace izgleda kao NASA-grade komad. Cista pornografija! Pa koga bi ovdje bilo briga za WAF...???
 
Cestitke!
Beauty is in the EAR of beholder...
Na vrh
nikko View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
01.prosinac.2005
Lokacija: Bosnia Hercegovina
Status: Offline
Postova: 709
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj nikko Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.ožujak.2008 u 15:50
Prava ljepotica,cestitam od srca,vjerujem da ces biti prezadovoljan zvukom.
    

Editirao nikko - 14.ožujak.2008 u 15:50
Manje je vise,vise je bolje.
Na vrh
Aquarius View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan

Mr. Twitter

Pridružen:
02.travanj.2006
Status: Offline
Postova: 4658
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Aquarius Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.ožujak.2008 u 16:08
Originalno postano od strane člana: Jazzy Jazzy napisao:

Podsjeca me po ukupnom dojmu i pakiranju na moment kada sam iz kutije vadio svoj macbook...
Vrlo ljepo i uredno upakirano, a i sadržaj je ozbiljna spravica.
Pohvale na zanimljivom postu i fotkama, osjetio sam na trenutak veselje kao da sam otvaram novu igracku. Tako se to radi!

Sretno s prinovom.

Hvala. Inače, ima nešto u tom raspakiravanju. Prvi miris i slične stvari. Podsjeća na vađenje purice iz pećnice. Prvo zamiriši, a onda... njam!
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  123 24>
  Podijeli temu   

Skoči na drugi Forum Forumske ovlasti View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,227 sekundi.


Audiofil.net @ 2017   l   Hosted by PLUS


ZADNJIH 20 POSTOVA
Forum: High-End
Electron audio - KINESIS
Forum: Audio komponente
Dobre SH prilike
Forum: Računala i audio
Volumio
Forum: Audio komponente
onkyo A 9150
Forum: Audiofil.net klub
KLUB 08.12.2018 HD Multimedi...
Forum: Računala i audio
Euphony Stylus
Forum: Uradi sam
Unutarnje ožičenje zvučnika.
Forum: Retro audio
Pioneer M-22
Forum: Predstavite se
Dobar dan
Forum: Uradi sam
Što radim ovih dana
Forum: Audio komponente
Pojačalo - Entry level za na...
Forum: High-End
Audio kabeli
Forum: Audio komponente
Opera Mezza mki ili Sonus Fa...
Forum: Retro audio
RIZ 594 UKV djeo za zamjenu ...
Forum: Audio komponente
Soekris dac 1421/1541
GLAZBENI FORUMI
Forum: CD i ostali mediji
Što slušate?
Forum: Vinyl
Toshiba gramofon
Forum: Vinyl
Dr Feickert adjust +
Forum: Vinyl
V.T.A ili Vertical Tracking ...
Forum: Vinyl
Nova izdanja na vinilu
Forum: Vinyl
Sajam ploča
Forum: CD i ostali mediji
Electronica ...
Forum: CD i ostali mediji
JAZZ KLUB
Forum: Live
Najave koncerata i fest...
Forum: CD i ostali mediji
BLUES preporuka
NEVEZANO UZ HI-FI
Forum: Ostalo
Vic!!!
Forum: Ostalo
Night Club
Forum: Ostalo
Faktor daljnje prodaje
Forum: Ostalo
CD/LP razmjena
Forum: Ostalo
prijenosni zvučnik
Forum: Ostalo
RIP
Forum: Ostalo
Tesla Saver Eco
NOVI ČLANOVI
djigibao
Mijo
MarBen
Lukas
Darco
izradawebstranica
majeticster