Registriran: 04.studeni.2007
Online Status: Offline
Napisano: jučer u 17:10
Postao Kalle242
Porcupine Tree su pravi moderni audiofilski rok bend... reći ću vam zašto.
Prije svega izvrsni su autori, instrumentalisti, snimke su im odlične, produkcija besprijekorna, imaju preko 40 godina po glavi, kilometre odsviranih koncerata, 15ak albuma iza sebe i dovoljno su nepoznati da ne budu mainstream.
Izvrsno se referiraju na povijest rnr-a... od melodioznosti Beatlesa, preko motoričkih ritmova krautrocka, psihodelije, grandiozne elegičnosti i konceptualizma Pink Floyda i King Crimsona, emocije jednih Radiohead sve do oštrih metalskih riffova i poliritmije Meshuggah te Trent Reznorovskih elektronskih tretmana!
Stvari su im dovoljno kompleksne da budu miljama od banalnog i dovoljno banalne da se ne uguše u pokušajima da vlastitu virtuoznost gurnu u prvi plan ispred ideje, strukture pjesme, emocije i atmosfere.
I što je najbolje svoj stvaralački zenit mi se čini da doživljavaju upravo u novom milenijumu u već zrelim godinama, dok većina negdašnjih pulena živi na staroj slavi.
Deadwing je moćna ploča i uz Fear of a blank planet, Incident i In absentia IMHO predstavlja možda nešto ponajbolje što je alter rock izrodio u zadnjih 10ak godina!
Kapa do poda!
Jako lepa mužika moram reči.
A još sam si mislil da ne vrijedi osluhnuti, sigurno neko industrijsko čekičarenje...
Tenks Kalle!
odlična ploča iz '76 ... nije to jazz za ''jazz puriste'' ali ... ima tu svega ... funk, soul, jazz, ...
a i ekipa je ''opasna'' :
Hugh McCracken (electric guitar); Ronnie Cuber (baritone saxophone); Tom Harrell (trumpet); Barry Rogers (trombone); Don Grolnick (piano, electric piano); Leon Pendarvis (electric piano, synthesizer); Roland Hanna (electric piano); Wilbur Bascomb, Jr. (electric bass); George Devens (percussion); Deborah McDuffie, Hilda Harris (background vocals); Eric Gale (electric guitar, electric bass); David Sanborn (alto saxophone); Fred Wesley (valve trombone); Will Lee (electric bass); Frank Floyd (vocals), Patti Austin (background vocals); Joe Beck , Michael Brecker !
... i naravno ''the beast'' Idris Muhammad (drums, percussion, vocals) !
Eto još jedan ''bonbončič'' iz '71, ... nešto sasvim drugo ...
ovaj put malo bluza/rocka ... električna violina (čovjeka koji je svirao s John Mayallom, Frank Zappom (na Hot Rats recimo, itd.)), ... + gitara odličnog Harvey Mandela ... :
Jako lepa mužika moram reči.A još sam si mislil da ne vrijedi osluhnuti, sigurno neko industrijsko čekičarenje... Tenks Kalle!
Ajde drago mi je da ti se sviđaju! No bar ja redovito dajem limunadne preporuke,pa da opravdam reputaciju!
Evo još jedna ploča koja me uveseljava zadnjih nekoliko dana.
Domaći dinamični duo u vodama future jazz-a, neo-soula i broken beata!
Naravno sve što vrijedi nitko u nas ne shvati da je stvarno dobro dok ne izađe negdje van granica.
Njemački Compost records je odavno shvatio kvalitete DJ-a i producenta Edija Ramića čovjeka koji stoji iza dugogodišnjeg klupskog programa i radijske emisije radija 101 "Kontrapunkt" združenog sa jazz/soul pjevačicom Janom Valdevit.
Njihova druga dugosviralica iz 2007. "Once in a while" je dosta konzistentniji i zreliji uradak od simpatičnog prvijenca "Just like"! Evo nedavno su objavili i novi album "Fiction jar" kojeg se još ne dokopah!
"Inače, zanimljivo je da je on taj moog kupio od Floriana Frickea (popol vuh), nakon što je Fricke odlučio početi proizvoditi muziku samo sa akustičnim instrumentima!"