Help Help  Pretraži forum   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Neke osnovne mogućnosti u HiFi odabiru

 Odgovori Odgovori Stranica  123 10>
Korisnik
  Tema Pretraži Pretraži u temi  Opcije teme Opcije teme
Darco View Drop Down
Super Aktivan
Super Aktivan
Avatar

Pridružen:
27.studeni.2018
Lokacija: Zatvor
Status: Offline
Postova: 381
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Darco Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Neke osnovne mogućnosti u HiFi odabiru
    Objavljeno: 27.travanj.2020 u 14:14
Uglavnom, u ono malo vremena čitanja i iščitavanja komentara, mislio sam staviti neke sažetke mogućnosti za neke manje iskusne (a to sam i ja), a znatiželjne ljude koje vole guštati u dobrom zvuku dobrih pjesama

- Bluetooth generacija ima finih stvari za odabrati. Osobno imam JBL charge 4 na koji se može zakačiti dosta  sličnih zvučnika. I ne loš je to zvuk, a uz to i "pokretljiv" jer ga lako možeš nositi svagdje.

- Za dodatni iskorak u stereo zvuku najednostavnije je uzeti neko integrirano pojačalo koje u sebi ima ugrađen DAC sa coax/optičkim ulazima (tvz. "all in one" pojačalo). To zaista nije loš odabir jer se firme koje proizvode pojačala trude biti konkurentni te će pokušat napraviti maksimalno moguće za te neke "normalne" rangove cijena. Tako da, najčešće ćete čuti u recenzijama, maksimalno moguće uz cijenovni rang. I to ne rijetko nije laž. Mislim da se tu gleda nešto do cca 10tak tisuća, mada je sve to dosta varijabilno.

- Više koristi i troška bi bilo poželjnije ići u smjeru posebnih kompnenti integrirano pojačalo + DAC. Također se može naći u cjenovnom rangu kao i "all in one" uređaji, ali više zajebancije za usklađenjem.

- Nakon toga, želeći istraživati i vidjeti dodatne razlike u zvuku, možemo ići u cjepanje integriranog pojačala u dvije komponente. Ulazno (pre amp) i izlazno pojačalo (power amp). Integrirano pojačalo ima u sebi ugrađene ove dvije "funkcionalnosti", ali je poanta da je kvaliteta svake pojedine "funkcionalnosti" veća ako se odvojeno grade. Kombinacija ove dvije komponente vše košta nego "all in one" ili integrirani + DAC.

- I sad, gledajući znanja starih grka (odnosno inženjera 60tih - 90tih godina) možda nije ni loša ideja ulazit u svijet audio gušta sa nekim starim ili malo starijim (Second hand) komponentama. Hvala Bogu, pa zbog interneta sva ta znanja i scheme netko danas i zna protumačiti, popraviti a nerijetko i nadograditi.

I za kraj, ne smijemo zanemariti niti moderni high end u HiFi svijetu, ali ako vas to zanima, onda ovo što sam napisao je prvi razdred osnovne škole za vas, haha

I osnovno pitanje, ako uzimam više komponenti, na što treba obratiti više pozornosti i u što više uložiti:

Evo jedne formule od kolege sa foruma , sa dugoročnim iskustvom, kako slušanja, tako i tržišta.

Za izvor zvuka potrošite 15% predviđenog budžeta, za pojačalo 25% (10+15% preamp+amp) za zvučnike 50% a za kabele odvojite 10% vrijednosti sustava.
Predstavnik neukih. Počnimo sa domaćim stvarima
Na vrh
Darco View Drop Down
Super Aktivan
Super Aktivan
Avatar

Pridružen:
27.studeni.2018
Lokacija: Zatvor
Status: Offline
Postova: 381
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Darco Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27.travanj.2020 u 14:15
Moje iskustvo:


Ulazak u "stereo vode" sam napravio kupnjom integriranog pojačala NADc325bee, bookshelf zvučnika wharfedale diamond 9.3., nekog Denon CD playera i Tunera , prije 15tak godina. Do tog trenutka sam slušao pjesme ili prek CD/radio/kazetofon playera, ili prek PC zcvucnika (neka kombinatorika Creative labs 5.1 sistem)

Stvarno, to je bio velik iskorak zvučnog doživljaja i gušta.

Nakon nekog vremena, pošto me malo zamaralo mijenjanje CD-ova non stop, tražio sam rješenje kako tome doskočiti. Prva neka opcija (ne poznajući svijet HiFi gadgeta) je bio neki player koji bi imao kao 7 CD slotova. Jelte, malo bi pojednostavili stvari i dizanje gu**ice (nisam od onih koji guštaju jedan album, nego volim raznovrsnost, kako izvođača, tako i raznih žanrova). I tu sam naišao na nešto što se zove DAC (digitalno analogni converter čija je svrha omogućiti razne fajlove u digitalnom obliku mp3/flac,wave/itd, smještenih na PC-u, puštati preko pojačala i zvučnike). Isti sam uzeo ručno izrađen od jednog člana ovog foruma (ima fetiš na Krell komponente). Paralelno sa time, prebacio sve CD-e na PC.

Nedugo nakon toga sam nabavio i neki media player koji mi je bio lakše pozicionirati uz TV i pojačalo, jer mi je PC bio dosta distanciran.

Prije cca dvije godine uletila neka mogucnost crnog petka, gdje sam uzeo focale aria 906 za 50% (poklopilo se sa odlaskom membrana na postojećim zvučnicima), jer reko....evo prilike da ubodem neki kao mid range zvucnika. U međuvremenu popravio membrane pa mi sad focali sviraju stojeći na wharfdejsima (riješio stalke u stranu zbog malog djeteta)

Ubrzo nakon kupnje Focala, pojavilo se nešto što se zove raspberry pi. Skužio kako je to max zahvalan uređaj koji ne troši puno struje, ne grije se, ne proizvodi zvukove, te ga možeš ostaviti upaljenim "100 godina". Na njega sam stavio software za glazbu "Volumio" te attachirao usb sa kojeg puštam pjesme. I nema se šta reći, guštam. 

I eto, dođe sadašnjost i kažem si, ajmo malo upariti neko pojačalo mid ranga uz te focale, da ne budu usamljeni na svojoj grani. I tako otvorio temu tražeći pomoć.

Inicijalno mi je bila namjera uzeti neko "novije" integrirano pojačalo sa ugrađenim DAC-om i wifi/Bluetooth opcijama (Dobio pozitivan komentar za Cyrus One HD i Creek Evlution 50a). U međuvremenu se ta opcija u glavi nadogradila sa ugrađenim streamerom (Marantz pm7000N ili Quad Vega II play).

Međutim, zahvaljujući sugestijama na forumu odluka je pala na integrirano pojačalo bez ugrađenog DAC-a, wifi/BT opcija /streamera. Zašto? Jer od 60tih do danas postoji nešto što ključno, što omogućava "optimalno" slušanje onih pjesama sa CD-a ,radija, gramofona, PC-a, mikrofona, gitare...a to je pojačalo. 

Iz tog razloga sam nakanio uzeti pojačalo koje je rađeno isključivo sa tom namjerom, kao primarnom funkcijom, a sve druge stvari (wifi/BT/DAC/Strema) ćemo kombinirati na malo drugačiji način. Mislim, sve su to stvari koje se iz godine u godine nadograđuju, moderniziraju itd, jer se radi o digitalnom svijetu u kojem živimo i koji raste i raste. Onaj analogni segment potreban za puštanje signala na zvučnike se ne mijenja toliko.  Odnosno, mijenja se, ali na način da unutar nekih okvirnih troškova (zadanih od managera) dizajnerski tim napravi potrebne prilagodbe kako bi zvuk bio zadovoljavači i DOSTUPAN za tržište. 

Često tu nema mjesta R&D dijelu kao što je bilo prije kad se taj svijet intenzivno razvijao (60-90tih godina), a kao što se dana razvija digitalni svijet. Normalno, postoje firme koje rade određene proizvode pri čemu dosta ulažu u R&D, ali to uzrokuje velik trošak pa su takvi uređaji često nedostupni prosječnom smrtniku. 

Dakle, moja odluka je pala na integrirano pojačalo Yamaha A-1 iz kasnih 70tih godina. Normalno da komponenta stara toliko ima u sebi zombi komponente koje treba zamjeniti ukoliko želim da i dalje rade kvalitetno kako treba. Zahvaljujući internetu, danas je dostupno svakakvih informacija pa tako i nekoć "tajnih schema" kao nešto radi. Temeljem toga je i lakše nešto popraviti. Osobno mislim da su Japanci općenito baje prema nekim mojim kriterijima (ne samo u HiFi svijetu), pa sam uvjeren kako i te stare komponente imaju jeb.niji angažman truda/znanja/proizvodnje nego što se radi danas. Ergo, zašto sam uzeo nešto tako staro.

Uz to će se raditi i modifikacija Raspberrya sa dodatnom pločicom Hifiberry digi + pro, a isti ionako ima wifi i BT opciju več uključene u sebi (to je onaj dio skalabilnog modificiranja nekih digitalnih featura). RPI će biti povezan na NAS koji je na mreži. Također, morat ću zamjeniti i postojeći DAC jer ima samo usb type B ulaz (nedostaje caox/spdif), te ne može provariti fajlove "veće" od 16bit/44.1 kHz. I to je to...za narednih dosta godina sam i više nego miran (što se tiče pojačala, zvučnika i DAC-a).
Predstavnik neukih. Počnimo sa domaćim stvarima
Na vrh
popol_vuh View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
čemu ?

Pridružen:
21.kolovoz.2008
Status: Offline
Postova: 3549
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj popol_vuh Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27.travanj.2020 u 15:01
Što se dogodilo sa membranama na diamondima 9.3?
Na vrh
Darco View Drop Down
Super Aktivan
Super Aktivan
Avatar

Pridružen:
27.studeni.2018
Lokacija: Zatvor
Status: Offline
Postova: 381
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Darco Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27.travanj.2020 u 15:06
Popravio ih u međuvremenu kod Senfa, tamo Vitezićeva što puca na Baštijanovu....

U biti, ošla guma (ovjes?)...krivo sam napisao. a sta ces..laik


Editirao Darco - 27.travanj.2020 u 15:08
Predstavnik neukih. Počnimo sa domaćim stvarima
Na vrh
soundnewsdino View Drop Down
Hiper aktivan
Hiper aktivan
Avatar

Pridružen:
17.kolovoz.2004
Status: Offline
Postova: 3312
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj soundnewsdino Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27.travanj.2020 u 15:16
Originalno postano od strane člana: Darco Darco napisao:

.

Za izvor zvuka potrošite 15% predviđenog budžeta, za pojačalo 25% (10+15% preamp+amp) za zvučnike 50% a za kabele odvojite 10% vrijednosti sustava.


Ovaj primjer je bio sarkazam. Ovakvu preporuku ćeš dobiti od dojučerašnjih recenzenata hard diskova i ramova a wannabe audio recenzenata..

p.s.
Ok ...možda će ipak večina napisati da su kabeli glupost..haha


Editirao soundnewsdino - 27.travanj.2020 u 15:17
Na vrh
Darco View Drop Down
Super Aktivan
Super Aktivan
Avatar

Pridružen:
27.studeni.2018
Lokacija: Zatvor
Status: Offline
Postova: 381
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Darco Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27.travanj.2020 u 15:26
Originalno postano od strane člana: soundnewsdino soundnewsdino napisao:

Originalno postano od strane člana: Darco Darco napisao:

.

Za izvor zvuka potrošite 15% predviđenog budžeta, za pojačalo 25% (10+15% preamp+amp) za zvučnike 50% a za kabele odvojite 10% vrijednosti sustava.


Ovaj primjer je bio sarkazam. Ovakvu preporuku ćeš dobiti od dojučerašnjih recenzenata hard diskova i ramova a wannabe audio recenzenata..

p.s.
Ok ...možda će ipak večina napisati da su kabeli glupost..haha

Zato nisam naveo izvor...kako ono....koji broj lista?obrvaPozadina
Nije loša formula

Eto ga sad...nemrem više editirati početni post. Zaboravio spomenuti zvučnike (jerbo pojačalo bez njih ni ne radi, jelte) te relaciju slične kvalitete pojačala i zvučnika


Editirao Darco - 27.travanj.2020 u 15:27
Predstavnik neukih. Počnimo sa domaćim stvarima
Na vrh
zed_alive View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan


Pridružen:
18.srpanj.2007
Status: Offline
Postova: 3312
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj zed_alive Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27.travanj.2020 u 16:03
neće šablonski odnosi funkcionirati, naprosto previše je varijabli. postoje neke stvari koje su isplative, ali i to je osobno. meni se npr. moj DIY tip DAC-a čini najisplativijom shemom za front end. jednako kao i DIY interkonekti. ne bi se svi složili sa mnom (neki se vjerojatno ne bi složili sa mnom i bez da su čuli, jer već imaju formirane stavove - postoji i ime za takve bez iskustva formirane stavove haha)

kako god bilo, kreće od zvučnika za koje je dobro da su odabrani prema prostoru, a zatim ide na amp za koji je dobro da je odabran prema zvučnicima i prostoru. na to se nadovezuje ostatak. po meni, ima smisla veći dio budžeta potrošiti na ovo dvoje, a manji na sve ostalo
kupujem tehnički ispravni audio
Na vrh
Darco View Drop Down
Super Aktivan
Super Aktivan
Avatar

Pridružen:
27.studeni.2018
Lokacija: Zatvor
Status: Offline
Postova: 381
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Darco Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27.travanj.2020 u 16:12
Nema tu zlatne formule u izračunu, ali opet naglašava važnosti nrkih stvari. Vidiš, ti si spomenuo "sve počinje od zvučnika (koje btw, nisam niti spomenuo u prvom postu Shocked. Formula se po tom pitanju slaže stobom jer 50% naglašava važnost komponente.

E sad, da li je 30 -45, 35-40...sve su to nijanse


Editirao Darco - 27.travanj.2020 u 16:15
Predstavnik neukih. Počnimo sa domaćim stvarima
Na vrh
zed_alive View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan


Pridružen:
18.srpanj.2007
Status: Offline
Postova: 3312
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj zed_alive Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27.travanj.2020 u 16:21
veliki zvučnici su primarno namijenjeni većim prostorima, manji primarno manjim prostorima. veličina zvućnika utjeće bitno na cijenu, jer su npr. samostojeći zvučnici višestruko skuplji od standmounta iste kvalitete - obično zahtijevaju više drivera, ali i kvalitetniju ukrutu na svoju veličinu, što poskupljuje dodatno

neki zvučnici su manje zahtijevni na snagu i kvalitetu wata pojačala, drugi su manje zahtjevni. a kod amplifikacije, jasno da su wati iste kvalitete skuplji ako ih je i više

shvaćajući ovo, jasno ti je da nikakva šablonerija ne valja u određivanju koliko potrošiiti na pojačalo, a koliko na zvučnike. može se npr. isplatiti dvaput više potrošiti na zvučnike, a može se isplatiti i dvaput više potrošiti na amplifikaciju, ovisno o slučaju

ali ako akustika-zvučnici-amplifikacija linija štima, imat ćeš dobar zvuk bez obzira na to što ti je front end i kakvo ti je ožičenje (uz uvjet da je sve ispravno). stavi raspberry pi + hifiberry dac+pro i najjeftinije drotove, i to će i dalje biti dobar zvuk


Editirao zed_alive - 27.travanj.2020 u 16:24
kupujem tehnički ispravni audio
Na vrh
popol_vuh View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
čemu ?

Pridružen:
21.kolovoz.2008
Status: Offline
Postova: 3549
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj popol_vuh Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27.travanj.2020 u 16:26
Darco, kako SND reče, ta formula se može uzimati samo za sprdnju. Kao vjerojatno i ikoja formula. Ovo sa 10% vrijednosti sustava za preamp je pogotovo komedija. Iznimno važna komponenta, gotovo pa srce sistema. A i važnost izvora nekako kao da se sve više relativizira. Još kad krenemo u priču sa gramofonima, tu tek nema sreće na nekoj srednjoj ili višoj razini bez para. Entry rege, projecti, technicsi i sl. sa dobro posloženom ručkom/zvučnicom/phonom i ispravno setupirani sviraju skroz fino u entry setupima, ali ako je sustav na nešto višoj razini, za adekvatnu gramofonsku integraciju treba potrošiti (gledajući omjere) kao i za pojačalo (bez phonoa) i zvučnike. Iako, naravno, to opet nije formula - samo kažem da onih 15% za izvor je tu potpuno nerealno. 

Editirao popol_vuh - 27.travanj.2020 u 16:30
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  123 10>
  Podijeli temu   

Skoči na drugi Forum Forumske ovlasti View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.


Audiofil.net @ 2017   l   Hosted by PLUS


ZADNJIH 20 POSTOVA
Forum: Retro audio
Kazetofoni
Forum: Prostorna akustika
Ambiophonics iliti sto kad m...
Forum: Uradi sam
Faital Pro pokućni zvučnici
Forum: Računala i audio
Synology NAS - prijatelj u d...
Forum: Audio komponente
Zvucnici za cca. 10 000 kn
Forum: Audio komponente
Mytek Brooklyn Bridge (strea...
Forum: Retro audio
Kenwood 700M restauracija
Forum: Predstavite se
Dobar dan
Forum: Audio komponente
Sansui se vraća
Forum: Audio komponente
Napajanje za DAC
Forum: Audio komponente
izvor direktno u amp ili sa ...
Forum: Audio komponente
Biseri sa buvljaka
Forum: Uradi sam
DIJELOVI: TREBA MI...
Forum: Audio komponente
Ion
Forum: Audio komponente
Novi val ili vječni san?
GLAZBENI FORUMI
Forum: CD i ostali mediji
Što slušate?
Forum: Vinyl
Zadnji LPi koje ste kupili/d...
Forum: Vinyl
Koje LP-e slušate?
Forum: CD i ostali mediji
JAZZ KLUB
Forum: Vinyl
Čišćenje ploča
Forum: Vinyl
Vratio se gramofon
Forum: Vinyl
Pozicija gramofona
Forum: CD i ostali mediji
Tool Fear Inocolum
Forum: Vinyl
Klasika na vinilu
Forum: Vinyl
Redoslijed upgradea: ručka v...
NEVEZANO UZ HI-FI
Forum: Ostalo
Night Club
Forum: Ostalo
Vic!!!
Forum: Ostalo
Kurirska dostava - tarife za...
Forum: Ostalo
RIP
Forum: Ostalo
Pristup glazbi vs. pristup h...
Forum: Ostalo
Off-topic, a opet, srž svega
Forum: Ostalo
Moderiranje foruma
NOVI ČLANOVI
malupa
cigla
matijak
Robbie
mef1212
josipal
Indrid Cold